MP Board Class 10th Science Chapter 15 Solution

MP Board Class 10th Science Chapter 15 Our Environment Solution with pdf file. These Solutions are solved by subject experts.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectScience
Chapter15 Our Environment
MP Board 10th Science Chapter 15 Solutions

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 15 Our Environment

Multiple Choice Questions

Question 1.
An environment consists of:
(a) Abiotic components
(b) Biotic components
(c) Both
(d) Not certain
Answer:
(c) Both

Question 2.
Waste could be:
(a) Abiotic components
(b) Biotic components
(c) Both
(d) Not certain
Answer:
(c) Both

Question 3.
Reduction of waste is important to:
(a) Make environmental balance proper.
(b) Make nearby beautiful
(c) waste can be transformed to useful products.
(d) Not clear
Answer:
(d) Not clear

Question 4.
Which one among following is non-biodegradable substance?
(a) Metal
(b) Wood
(c) Water
(d) Urea
Answer:
(a) Metal

Question 5.
Which among the following is a biodegradable waste?
(a) Wood
(b) Teflon pots
(c) Plastic cup
(d) Glass Cups
Answer:
(a) Wood

Question 6.
Most convenient ways of waste management is:
(a) 3 R : Reduce, reuse, recycle principle
(b) Production
(c) Use ban
(d) None
Answer:
(a) 3 R : Reduce, reuse, recycle principle

Question 7.
Which one is not a primary consumer?
(a) Grasshopper
(b) Deer
(c) Ant
(d) Leech
Answer:
(b) Deer

Question 8.
Humans are:
(a) Primary consumers
(b) Secondary consumers
(c) Top consumers
(d) All
Answer:
(d) All

Question 9.
Energy while going up in a trophic level is:
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Remain same
(d) Can’t predict
Answer:
(b) Decreased

Question 10.
Pesticides are used to:
(a) Develop new varieties of crops.
(b) Kill unwanted plants.
(c) Kill insects and enrobes attacking crops.
(d) Save crops from birds.
Answer:
(c) Kill insects and enrobes attacking crops.

Question 11.
In a marine ecosystem producers are:
(a) Plants
(b) Sand
(c) Water
(d) Fishes
Answer:
(d) Fishes

Question 12.
Top consumer in a crop field is:
(a) Rat
(b) Hawk
(c) Snake
(d) (a) and (b)
Answer:
(b) Hawk

Question 13.
Effect of bio-magnification is maximum in:
(a) Primary consumers
(b) Secondary consumers
(c) Top consumers
(d) All of these
Answer:
(c) Top consumers

Question 14.
Which one of the following is artificial ecosystem?
(a) Jungle
(b) Town
(c) A pond
(d) Mountain
Answer:
(b) Town

Question 15.
Cockroach is a:
(a) Producer
(b) Primary consumer
(c) Secondary consumer
(d) Decomposer
Answer:
(d) Decomposer

Question 16.
Energy source of an ecosystem is:
(a) Producers
(b) Sunlight
(c) Top consumer
(d) Atmospheric gases
Answer:
(b) Sunlight

Question 17.
Link between primary and secondary consumers are:
(a) Autotrophs
(b) Omnivorous
(c) Carnivorous
(d) Herbivorous
Answer:
(a) Autotrophs

Question 18.
What is CFC?
(a) A waste
(b) A coolant gas
(c) A bakery product
(d) An organization
Answer:
(b) A coolant gas

Question 19.
UNEP stands for:
(a) United Nations Environment Programme.
(b) United Nations Entertainment Programme.
(c) United Nations Excellence Programme.
(d) Unlimited Nations Excellence Programme.
Answer:
(a) United Nations Environment Programme.

Question 20.
How many atoms of oxygen compose an ozone molecule?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3

MP Board Solutions

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which gas of our environment help in formation of energy which we get from various sources?
Answer:
Oxygen.

Question 2.
How non-biodegradable objects effect environment?
Answer:
They pollute the environment.

Question 3.
Name two substances you think as most non-biodegradable.
Answer:
Plastic and chemicals like pesticides.

Question 4.
Which organisms help in biodegradation of a substance?
Answer:
Decomposers.

Question 5.
Write three common waste produced by our daily use.
Answer:
Soap and detergent, consumed food materials used paper and plastic garbage.

Question 6.
Can a big tree be treated as an isolated small ecosystem?
Answer:
Yes.

Question 7.
Give examples of natural ecosystem.
Answer:
Forests, pond, river etc.

Question 8.
Give examples of artificial ecosystem.
Answer:
Aquariums, Garden, town etc.

Question 9.
Can a ecosystem survive without autotrophs?
Answer:
No.

Question 10.
At which category parasite come in an ecosystem?
Answer:
Decomposers.

Question 11.
At which level rabbit and mole come in trophic level?
Answer:
Rabbit – Primary level.
Mole – Primary and decomposer level.

Question 12.
How much percentage of sunlight is converted into chemical energy by all autotrophs?
Answer:
1 %.

Question 13.
What percentage of average organic matter is present at each step of trophic level?
Answer:
10%.

Question 14.
What kind of plants comes at primary consumers level?
Answer:
Carnivorous plants.

Question 15.
How many minimum food chains can be observed in a food web?
Answer:
2 – 3.

MP Board Solutions, MP Board Class 10th Sotions, MP Board 10th Solutions.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is ecosystem? What are components of ecosystem?
Answer:
An ecosystem includes all of the living things in a given area, interacting with each other and also with their non-living environments.

Components of ecosystem:
An ecosystem has two types of components – biotic component (plants, animals and organisms) and abiotic component (weather, earth, sun, soil, climate, atmosphere).

Question 2.
What is abiotic component?
Answer:
All the non-living things make the abiotic component of an ecosystem. Air, water and soil are the abiotic components.

Question 3.
What is the importance of abiotic component?
Answer:
Air provides oxygen (for respiration), carbon dioxide (for photosynthesis), water (for metabolic activities) and soil is the reservoir of various nutrients which are utilized by plants. Through plants; these nutrients reach other living beings.

Question 4.
What is a biotic component?
Answer:
Ail living beings make the biotic component of an ecosystem. Examples: Green plants, animals and other living beings. Bacteria and fungi are examples of biotic component.

Question 5.
What is a food chain?
Answer:
A food chain is a simple representation of transfer of energy from the sun to different biotic components of an ecosystem. Sun is the ultimate source of energy. Green plants convert solar energy into chemical energy during photosynthesis. When an animal takes food, this energy is supplied to the animal and the process goes on.

Question 6.
What is food web and trophic level?
Answer:
Food web: In an ecosystem, there can be many food chains which are interlinked at various levels. Thus, many food chains form a network which is called food web.

Trophic level: Transfer of energy occurs through a food chain. Different levels in the food chain are called trophic level.

Question 7.
What are biodegradable substances?
Answer:
Substances which can be decomposed by microorganisms are called biodegradable substances. All the organic substances are biodegradable.

Question 8.
What are non-biodegradable substances?
Answer:
Substances which cannot be decomposed by microorganisms are non biodegradable. All inorganic substances are non-biodegradable. Many synthetic substances are also non biodegradable.

Question 9.
What is ozone layer? How it is protected from ultraviolet radiations?
Answer:
Ozone layer is also known as stratosphere. When ultraviolet radiations act on oxygen, the oxygen gets converted into ozone. Ozone layer works like a protective shield for living beings. The ozone layers guards from harmful ultraviolet rays of the sun.

MP Board Solutions, 10th Science Solutions.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What is ecosystem? Explain in detail the components of ecosystem.
Answer:
An ecosystem includes all of living things in a given area, interacting with each other and also with their non living environments.

Components of ecosystem:

1. Biotic component (plants, animals and organisms) and abiotic components (weather, sun, soil, climate, atmosphere).
All living beings make the biotic component of an ecosystem. Examples: Green plants, animals and other living beings. Bacteria and fungi are examples of biotic component.

Green plants play the role of producers: Because they prepare the food by photosynthesis.

Animals and other living beings play the role of consumers; because they take food (directly or indirectly) from plants.

Bacteria and fungi play the role of decomposers; as they decompose dead remains of plants and animals so that raw materials of organisms can be channelized back to the environment.

2. Abiotic component: All the non-living things make the abiotic component of an ecosystem. Air, water and soil are the abiotic components.

Air provides oxygen (for respiration), carbon dioxide (for photosynthesis) and other gases for various needs of the living beings.

Water is essential for all living beings because all the metabolic activities happen in the presence of water.

Soil is the reservoir of various nutrients which .are utilized by plants. Through plants, these nutrients reach other living beings.

Question 2.
What is ozone layer depletion?
Answer:
Ozone layer is also known as stratosphere. When ultraviolet radiations act on oxygen, the oxygen gets converted into ozone.

Ozone layer works like a protective shield for living beings. The ozone layers guards from harmful ultraviolet radiations from the sun.

Effect of CFCs: Use of CFCs (Chlorofluorocarbon) has damaged the ozone layer. As a result, the ozone layer has become thinner at certain parts. In 1987, the UNEP (United Nations Environment Programme) succeeded in forging an agreement among different nations to freeze the CFC production at 1986 level. Later, an agreement was signed among different nations to phase out CFCs.

It is important to note that CFC is used in refrigerators and aerosol sprays. India is also a signatory of that agreement and thanks to the efforts by the United Nations and different environmentalists, the CFC emission has been put under some control.

Problems of waste disposal: During our day to day activities, we produce lot of waste. While some of the waste is biodegradable, a large chunk is composed of non-biodegradable substances. Plastic waste is a serious concern because plastic is non-biodegradable. We need to respect our environment and find out ways to reduce the burden on our environment.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

1 thought on “MP Board Class 10th Science Chapter 15 Solution”

Leave a Comment