MP Board Class 10th Science Chapter 13 Solution

MP Board Class 10th Science Chapter 13 Magnetic Effect of Electric Current Solution with imp Questions. These Solutions are solved by subjects experts.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectScience
Chapter13 Magnetic Effects of Electric Current
MP Board 10th Science Chapter 13 Solutions

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current

Multiple Choice Questions

Question 1.
Two magnet when come closer:
(a) Attract each other
(b) Repei each other
(c) Sometimes attract and sometimes repel
(d) No reaction
Answer:
(c) Sometimes attract and sometimes repel

Question 2.
Permanent magnet can be made by:
(a) Gold
(b) Carbon
(c) Alnico
(d) Wood
Answer:
(c) Alnico

Question 3.
When we draw magnetic field lines of any magnet it:
(a) Begin from N pole and end at S pole
(b) Begin from S pole and end at N pole
(c) Form circles around a magnet
(d) Form box around a magnet
Answer:
(a) Begin from N pole and end at S pole

Question 4.
Strongest magnetic pole around a magnet is
(a) Near North pole
(b) Near south pole
(c) In center of magnet
(d) At both poles
Answer:
(d) At both poles

Question 5.
Electro magnetism was discovered by
(a) Newton
(b) Oersted
(c) Ohm
(d) Joule
Answer:
(b) Oersted

Question 6.
Electro magnets are used in
(a) AC
(b) Fridge
(c) Radio
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Question 7.
Magnetic field are lines forming
(a) Straight lines
(b) Closed curves
(c) Dotted lines
(d) Dotted triangles
Answer:
(b) Closed curves

MP Board Solutions

Question 8.
Magnetic field of a straight conductor form:
(a) Straight lines
(b) Concentric lines
(c) Points
(d) None of above
Answer:
(b) Concentric lines

Question 9.
According to right hand thumb rule, current is generated in a system:
(a) Parallel to magnetic field
(b) Perpendicular to magnetic field
(c) Just above the magnetic field
(d) All of these.
Answer:
(b) Perpendicular to magnetic field

Question 10.
If a circular loop conductor has 5 turn, magnetic field produced by it will be to than single loop conductor.
(a) 5 times bigger
(b) 5 times lesser
(c) Similar
(d) 10 times lesser
Answer:
(a) 5 times bigger

Question 11.
Magnetic field generated due to a passing current in a solenoid forms pattern:
(a) Similar to circular loops
(b) Similar to straight conductor
(c) Similar to Bar magnet
(d) Which is unique
Answer:
(c) Similar to Bar magnet

Question 12.
According to Fleming’s left hand rule
(a) Field is perpendicular to current
(b) Field is perpendicular to force generated
(c) Current is perpendicular to force generated .
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What we call the end, where north end of freely hanged magnet stops?
Answer:
North pole.

Question 2.
Where force of a magnet can be detected?
Answer:
Near a magnet, in its magnetic field.

MP Board Solutions

Question 3.
How we mark a magnetic force?
Answer:
With the help of magnetic field lines.

Question 4.
What do closer field lines of a magnet presents?
Answer:
Closer lines present stronger magnetic strength.

Question 5.
What is reason for different kinds of pattern of a magnetic pattern around a conductor generated magnetic field?
Answer:
Shape of conductor.

Question 6.
Give some examples of daily use where electro magnet is being used.
Answer:
Radio and Television.

Question 7.
How an electromagnet is formed?
Answer:
Electro magnet is formed by wrapping coil of insulated copper wire over core of soft iron.

Question 8.
What is experienced by a current carrying conductor when placed in a magnetic field?
Answer:
Force.

Question 9.
Who gave the theory of induced electromagnetic induction?
Answer:
Michael Faraday.

Question 10.
What is a galvanometer?
Answer:
An instrument which detects current in a circuit.

Question 11.
Give examples of appliances using electric motor.
Answer:
Electric pan, mixer, washing machines.

Question 12.
Which rule of electromagnetism suits best to express working of an electric motor?
Answer:
Fleming’s left hand rule.

Question 13.
What is the basic principle used in electric generator?
Answer:
It is based on electromagnetic induction.

Question 14.
What is the permissible value of electricity use in India?
Answer:
220 V, 50Hz.

MP Board Solutions

Question 15.
How short-circuit can be prevented?
Answer:
By using fuse.

MP Board Solutions

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write two properties of magnet.
Answer:

  1. A magnet always points north or south when suspended freely.
  2. Like pole repel each other while opposite pole attract each other.

Question 2.
Define magnetism.
Answer:
A magnet influence its near by object and attracts towards itself, if magnetic in nature. This phenomenon is called magnetism.

Question 3.
Define magnetic field.
Answer:
Area under which a magnet can influence other magnetic objects is called its magnetic field.

Question 4.
Where we find closer line and what does it indicate?
Answer:
Closer lines show high strength of magnetic field while wide lines represents weak strength of magnet.

Question 5.
State Right hand thumb rule.
Answer:
Right hand thumb rule is represented by a down thumb fist in which fist represents a magnetic field while thumb represents current movement.

MP Board Solutions

Long Answer Type Questions

Q.1. What precaution should be adopted in using an electric circuit ? [ mp 2016 ]
Ans. The following precaution should be adopted while using electricity :

  1. All the electrical appliances should be given earth connections.
  2. The electric wire plug, socket, holder used in domestic circuit should be of quality standard.
  3. High power electrical appliances like geyser, air conditioners, cooler etc. should be fitted with plug,socket and switch of 15 A current.
  4. To avoid the damage cause by overloading and shortcircuit, high quality fuse wire should be used.
  5. We should not touch the switches with wet hands.

Q.2. Describe the electric motor under the following heads: (i) Definition, (ii) Principle, (iii) Main parts of Electric motor. [mp 2011, 14]
Ans. Definition : It is an electrical machine which converts electrical energy into mechanical energy.

  1. Principle: It is based on principle of electro-magnetic induction.
  2. Main parts : 
  3. Field magnet N-S : It is strong horse shoe magnet whose poles are cut in concave shape.
  4. Coil or Armature : It is a coil of insulted copper wire wound on soft iron core. It is  rotated in between the pole pieces of magnet about an axis.
  5. Split ring commutator : The commutator is just a copper ring split into two halves S1 and S2 insulted from each other. The ends of the coil are connected to S1, S2.
  6. Brushed B1,and B2: These are carbon strips which slides against the split ring.

Share This MP Board Solutions Class 10th Science Magnetic Effect of Electric Current chapter 13 Solutions. with imp Questions. and follow on (Google News) and YT Channel (Science Hindi).

1 thought on “MP Board Class 10th Science Chapter 13 Solution”

Leave a Comment