MP Board Class 10th Science Chapter 12 Solution Electricity

MP Board Class 10th Science Chapter 12 Electricity Solution with Pdf file . These solutions are solved by subjects experts.

BoardMadhya Pradesh
Class10th
SubjectScience
Chapter10 Electricity
MP Board 10th Science Chapter 10 Solutions

MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 12 Electricity

Multiple Choice Questions

Question 1.
SI unit of an electric current is equal to
(a) 6 × 108 C
(b) 9.8 × 1010 C
(c) 1.6 × 10-19 C
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Question 2.
Which materials have changing resistivity?
(a) Conductors
(b) Semiconductors
(c) Non-metals
(d) Super metals
Answer:
(b) Semiconductors

Question 3.
If wire in a circuit is doubled its resistivity will be?
(a) Two times
(b) Ten times
(c) Zero
(d) half
Answer:
(d) half

Question 4.
A wire used in circuit must be
(a) Highly resistant
(b) Non resistance
(c) Have high melting point
(d) None of these
Answer:
(b) Non resistance

Question 5.
A heating w ire must have
(a) High melting point
(b) High conductivity to heat
(c) Both
(d) None
Answer:
(b) High conductivity to heat

Question 6.
SI unit of resistance is:
(a) Coulomb
(b) Ampere
(c) Ohm
(d) Ohm – meter
Answer:
(c) Ohm

Question 7.
Symbol for use of voltmeter in circuit is:

Answer: (d)

Question 8.
Symbol for use of battery in circuit is:

Answer : (a)

Question 9.
Relation of potential difference and current is represented by:
(a) Joule’s law
(b) Ohm’s law
(c) Dalton’s law
(d) None
Answer:
(b) Ohm’s law

Question 10.
Formula which represents the relation among potential difference and current following in a circuit is:
(a) V = IR
(b) V = I/R
(c) l = Q/t
(d) R = p lA
Answer:
(a) V = IR

Question 11.
Kilo watt is a unit for:
(a) Power
(b) Electrical energy commercial
(c) Resistance
(d) Current flow in circuit
Answer:
(a) Power

Question 12.
Which one has less resistance?
(a) 10 watt bulb
(b) 15 watt LED
(c) 60 watt bulb
(d) 60 watt LED.
Answer:
(a) 10 watt bulb

Question 13.
In which type of combinations resistance is more?
(a) Series Combination
(b) Parallel combination
(c) both
(d) Single resistance unit.
Answer:
(a) Series Combination

Question 14.
Joule’s law formulation is
(a) H = IRT
(b) H = I2RT
(c) P = VI
(d) RT = PV
Answer:
(d) RT = PV

MP Board Solutions

Question 15.
Hardest metal which can resist maximum heat is:
(a) Lead
(b) Tungsten
(c) Silver
(d) Carbon
Answer:
(b) Tungsten

Question 16.
If current passing a circuit is 10 A and wire is connected to 100 volt line resistant in the wire will be:
(a) 10 A
(b) 10 Ω
(c) 100 Ω
(d) O Ω
Answer:
(b) 10 Ω

Question 17.
An insulator has a resistivity equals to:
(a) 10-8 Ω m
(b) 10 Ω m
(c) 5 Ω m
(d) 10-18 Ω
Answer:
(a) 10-8 Ω m

Question 18.
Calculate current-(I) in circuit given below:
(a) 0.6 A
(b) 20 A
(c) 50 A
(d) 10 A

Answer: (a) 0.6 A

Question 19.
If resistors are arranged in parallel with value 1 Ω, 2 Ω and 3 Ω Total resistant will be:
(a) more than 3 Ω
(b) less than 3 Ω
(c) less than 1 Ω
(d) equal to 1 Ω
Answer:
(b) less than 3 Ω

Question 20.
The changing 1 kWh to joule will be equal to
(a) 3.6 × 106 J
(b) 3.6 × 10-6 J
(c) 1.6 × 106 J
(d) 1 × 106 J
Answer:
(a) 3.6 × 106 J

MP Board Solutions

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What kind of circuit is required for flow of current ?
Answer:
Closed.

Question 2.
Draw a schematic diagram of a simple electric with battery, bulb, ammeter and key.
Answer:

electricity

Question 3.
Express in formula form:

  1. net charge of a circuit
  2. time taken for production of a unit amount of current.

Answer:

  1. Q = It.
  2. t = Q/I.

Question 4.
What is the value of an electric charge for an electron?
Answer:
-1.6 × 10-19 C.

Question 5.
Formulate relationship between potential difference and current.
Answer:
V = IR.

Question 6.
Which material has highest conductivity and least resistance?
Answer:
Super conductors.

MP board Class 10th Science Electricity

Question 7.
Which quality of electrical energy is inversely proportional to electrical power?
Answer:
Resistance.

Question 8.
If a circuit has open key will current flow from it?
Answer:
No.

Question 9.
If ammeter is not placed in circuit will current flow?
Answer:
Yes.

Question 10.
Which gas is filled in electric bulb?
Answer:
Argon.

Question 11.
Write the formula representing relationship between heat produced and current flowing in a circuit.
Answer:
H = I2RT.

Question 12.
Write the formula to calculate power generated by a circuit a with current M.
Answer:
Since, P = VI
Putting value of I, P = VM (I = m, Given)

Question 13.
Convert 5 kWh in joule.
Answer:
1 kWh = 3.6 × 106 Joule
5 kWh = 5 × 3.6 × 106 J.
= 16 × 106 J
or 1.6 × 107 J

Question 14.
One volt ampere is equal to how many watt power?
Answer:
1 Watt Power.

MP Board Solutions

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is electric current?
Answer:
Total charge which pass through a particular area in unit time is called electric current of that particular conductor.

Question 2.
What is potential difference?
Answer:
Movement of electron need a pressure difference among conductors. Hence, battery or current flow suppliers are added to circuit. This difference in potential is called potential difference.

MP Board Solutions

Question 3.
Define Ohm’s law.
Answer:
Ohm’s law states that current flowing in a circuit is directly proportional to its potential difference. It is represented by formula,
V α I
or V = RI
or V = IR
Here, R is a constant known as resistance.

Question 4.
Why resistance is applied to a circuit?
Answer:
To control the current flow in desired way resistance is applied. Example- Regulator of fan give desired speed of wind flow by controlling flow of current which is being converted to physical energy by fan.

Question 5.
Write down the factors at which the resistance of the conductor depends.
Answer:

  1. Length of wire: Resistance is directly proportional to length R ∝ L.
  2. Area cross section: Resistance is inversely proportional to area cross section of a wire R ∝ 1/A.
  3. Nature of material.
  4. Temperature of the conductor.

Question 6.
Arrange the resistivity in decreasing order of following material,
Iron, Silver, Tungsten, Manganin and Glass
Answer:
Glass > Manganin > Iron > Tungsten > Silver.

Question 7.
Give reason for the following:

  1. Electric bulbs are usually filled with chemically inactive gases like nitrogen and argon.
  2. Copper and aluminium wires are usually employed for electricity transmission.
  3. Fuse wire is placed in series with the device.

Answer:

  1. Electric bulbs are usually filled with chemically inactive gases like nitrogen and argon because these gases do not react with the hot tungsten filament and hence, prolong the life of filament of the electric bulb.
  2. Copper and aluminium wires are usually employed for electricity transmission because copper and aluminium have low resistivity and thus, they are very good conductors of electricity.
  3. Fuse wire is placed in series with the device because when large current passes through the circuit the fuse wire gets heated up and melts and whole circuit breaks and the device is protected from the damage.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share MP Board Class 10th Science Chapter 12 Electricity with your friends.

Leave a Comment