Home » MP Board Class 10th English Chapter 12 The Pie and the Tart Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 12 The Pie and the Tart Solutions

  • English

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 12 The Pie and the Tart Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 12 The Pie and the Tart (Hugh Chesterman)

The Pie and the Tart Additional Important Questions

A. Read the extracts and answer the questions that follow:

Question 1.
He didn’t know what it was to be hungry. See here, my pretty, this can’t go on. I’m going to knock on every door in this street. And since charity begins at home I shall begin right here, [indicating the cake shop] Yow ‘d better not be seen. Go into the next street and try your luck there. [Jean begins
to go, but Pierre calls him back.] Wait a minute, brother; let’s hear what you can do. (Page 99)

MP Board Solutions

Questions:
(a) The above extract has been taken from the lesson
(i) Refund
(ii) What is Culture?
(iii) The Pie and the Tart
(iv) The Last Leaf
(b) Find the word similar in meaning to ‘beautiful’.
(c) Give adjective form of ‘charity’.
(d) Who didn’t know what it was to be hungry?
Answers:
(a) (iii) The Pie and the Tart
(b) Pretty
(c) Charitable
(d) The judge didn’t know what it was to be hungry.

Question 2.
Its singularity. There should have been two. Listen, my Jean. When I was waiting at M. Gaultier’s door, I saxv a tart. It was on a shelf just outside the kitchen. I think it was a cranberry tart. I was allowed one glimpse of it and the vision faded. But it was a tart to dream about: succulent, spiced, sugared, the very tart to sit affably on a foundation of eel pie. I see no reason why the tart should not be ours. Would not you like to <?o and fetch it? (Page 104)

MP Board Solutions

Questions:
(a) Who has spoken the above words?

(b) What is the meaning of ‘its singularity’?
(c) What was his calculation about the tart?
(d) Find the word from the above extract which means ‘juicy, thick and fleshy.’
Answers:
(a) Pierre has spoken the above words.
(b) Its singularity means two things. It was a single eel pie. It had no match in taste and flavour.
(c) He calculated that it was a cranberry tart.
(d) ‘Succulent’.

MP Board Solutions

I. Match the following:

1. Pierre and Jeans – (a) Paris
2. Marion was – (b) a pastrycook
3. Gaultier’s cake shop – (c) twenty-three (wind-letting) holes
4. Pierre’s tunic had – (d) were vagabonds
5. Gaultiere was – (e) Gaultier’s wife.
Ans.
1. (d), 2. (e), 3. (a), 4. (c), 5. (b).

II. Pick up the correct choice:

(i) ‘The/ Pie and the Tart’ is written by:
(a) William Shakespeare
(b) John Milton
(c) Hugh Chesterton
(d) Ben Jonson.
Answers:
(c) (iii) A. It’s this …………. (blasting/blasted) cold..If I stop walking, I shall freeze.
B. We make a ……….. (pretty/comely) pair, you and I.
C. Jean: A …………. (nag/wag) that judge.
D. …………. Pierre: But make it seven days and squint (mildly/slightly).
Ans.
A. blasting
B. pretty
C. wag
D. slightly.

MP Board Solutions for class 10th

III. Write ‘True’ or ‘False’:

1. Pierre knocked on the cake-shop door and Marion comes to the door.
2. Jean knocked on the cake-shop door and Marion comes to the door.
3. Marion was older than her husband, Gaultier.
4. Marion carried the eel-pie to the Mayor.
Ans.

  1. False
  2. True
  3. False
  4. false

IV. Fill in the following blanks:

1. The scene is laid outside …………. cake-shop in Paris.
2. Goultier is a man of about …………..
3. Marion was …………. but comely.
4. Madame Gaultier’s …………….is not for every one to kiss.
5. As a carrier of ………… I claim to be second to none in all Pairs.
Ans.

  1. Gaultier’s
  2. fifty
  3. stoutish
  4. hand
  5. eel-pies.

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1.
Who are discovered at the opening of the scene? In what condition are they?
Ans.
Two thugs named Jean and Pierre are discovered at the opening of the scene. Jean is seated on the bench outside a cake shop in Paris. He is in deep dejection. Pierre is pacing up and down, blowing on his fingers.

MP Board English Solutions

Question 2.
Why is Pierre pacing restlessly?
Ans.
It is biting cold. Pierre is seen pacing up and down. He is dying of hunger and cold. He thinks that he will freeze to death in case he stops walking. Walking gives him some warmth (life).

Question 3.
What happened when Pierre was pinched for begging?
Ans.
Pierre was a thug. He was pinched last month for begging. He was produced before a judge. The judge asked Pierre why he was begging. Pierre said, “Well, your honour, I must live and that is not possible without a meal.”

Question 4.
Why did Jean call the judge, a wag?
Ans.
Pierre told the judge that he begged for food which alone could save his life. The judge said that he did not see any necessity for begging. Jean heard Pierre’s words and called the judge, a wag.

5.
What would Pierre do to start begging and why?
Ans.
Pierre would knock at every door in the street for begging. He is sitting outside the cake shop on a bench. So, he would begin knocking at the cake shop. He would do so because he knows the proverb ‘Charity begins at home’.

MP Board English Solutions

Question 6.
How would Jean start begging?

Ans.
Jean would assume a mendicant’s voice and attitude. He would say ‘For the love of St. Agatha and all the blessed saints, have pity on a poor miserable who has had no food for three days’. Pierre called it ‘not bad’.

Question 7.
Who was M. Gaultier? What sort of a man was he?
Ans.
M. Gaultier was the owner of the cake shop. He was a man of about fifty. h was content with his lot. He was a stingy fellow. he did not believe in charity. H was also a liar. He had an eel pie and a tart in his shop. His wife was in. Still he said. ‘I have got nothing for you. My wife is away’.

Question 8.
Who was Marion? What sort of a lady was she?
Ans.
Marion was the wife of Gaultier, the owner of the cake shop. She was younger than her husband in age. Se was a stoutish but comely woman. She was also a liar and a stingy woman. Her husband was in. She had an eel pie and a tart in the shop. Still she said, “Beggar, go away. My husband is out and I have nothing for you”.

MP Board Solutions

Question 9.
How can you call Gaultier, a bully type of husband?
Ans.
Gaultier called himself a man of position. It was below his dignity to carry an eel-pie through the streets.’ He asked his wife to bring the eel-pie along after him. She was infuriated. She said that it was quite impossible. Then Marion gave the eel-pie to a messenger. At one point Gaultier spoke threateningly, “I believe you have eaten the eel-pie.”

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1.
Describe the scene at Gaultier’s house when he returned from the Mayor’s.
Ans.
The Mayor had asked Gaultier to dine with him but he went out and forgot all about it. Gaultier got irritated and felt humiliated. He returned home and asked his wife to give him the eel-pie to eat. His wife, Marion told him that she had given the eel-pie to the messenger sent by him. He got infuriated since he had not sent any messenger. He threatened his wife saying, ‘I believe you have eaten it’. Marion sweared she had not eaten the eel-pie. She called her husband crazy. He got ready to know the truth himself.

Question 2.
How did the two thugs deceive Gaultier and Marion?
Ans.
Gaultier and Marion were husband and wife. They ran a cake- shop. Tey did not entertain the beggars. They turned them away saying, That they have nothing to give as alms. Gaultier said, ‘My wife is out’ and Morion said, -’My husband is out’. Jean had heard Gaultier saying ‘Give the eel-pie to the messenger who kisses your hand”.

MP Board Solutions for Class 10th

He made Pierre to go as the messenger. He got the eel pie. Pierre had also seen a tart in the shelf. He cooked up a story. He said that the Mayor had returned and wanted Gaultier’s company at dinner. Gaultier gave the tart to the thug. In this way, the two thugs deceived Gaultier and Marion.

The Pie and the Tart Introduction

This is a humorous play in which two thugs named Jean and Pierre manage to rob Gaultier, the owner of a cake shop. Jean and Pierre have nothing to eat or to wear. They are suffering from cold and hunger. So, as soon as they get a chance, they first rob Gaultier and his wife of an eel-pie. Then they manage to take away their tart too.

The Pie and the Tart Textbook Exercises

The Pie and the Tart Vocabulary

Question 1.
Choose the appropriate alternatives to complete the sentences given below:
(i) Charity begins at ………… (house, home).
(ii) I claim to be ………….. (first, second) to none in all Paris.
(iii) I’ll get ………………… (odd, even) with him for it one day, mark my words.
(iv) He couldn’t find ………………… (sentences, words) enough to thank me.
(v) We make a pretty pair ………………. (I and you, you and I)
Answer:
(i) home
(ii) second
(iii) even
(iv) words
(v) you and I.

MP Board Solutions

Question 2.
Make sentences with each of the following words and phrases so as to bring out its meaning:
prefer, budge an inch, out of sight, run errands.
Answer:
Prefer—I prefer curd to tea.
Budge an inch—The virtuous people never budge an inch from the righteous path.
Out of sight—He forgot all about his parents when he went out of sight.
Run errands—I am tired of running errands for my boss.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words each.

Question 1.
What makes Jean and Pierre a ‘pretty pair’?
Ans.
Jean is dejected. Pierre paces up and ddwn blowing on his fingers. Both are cold due to insufficient clothes. Pierre has worn rags. His tunic is full of holes. Both of them are hungry. These facts make Jean and Pierre a ‘pretty pair’.

Question 2.
Pierre was very much worried about the holes in his tunic. What was Jean concerned about?
Ans.
Pierre’s tunic had twenty-three big holes. They let the wind pass through them. There were other small holes also. He was very much worried about the holes. The holes in his tunic did not interest Jean. He was concerned with his hunger.

Question 3.
What reason did Gaultier give for not giving alms to Pierre? (M.P. Board 2012)
Ans.
Pierre begged alms of Gaultier. Gaultier asked Pierre to go away. He told him that he had got nothing for him. Moreover, his wife was away and he was busy.

MP Board Solutions

Question 4.
Why did Gaultier not carry the eel pie when he went to dine with the Mayor?
Ans.
Gaultier was going to dine with the Mayor. He longed to take an eel pie with him. But he was a man of position. He would lose his prestige if people saw him carrying an eel-pie through the streets of Paris. Therefore, he did not carry it himself.

Question 5.
Gaultier told Marion the way to identify the right messenger. What was it?
Ans.
Gaultier would find a messenger. He would tell the messenger to kiss Marion’s hand while asking for the eel pie. If the messenger kisses her hand, that will be the sign for her to judge that the person is genuine.

Question 6.Whom did Marion give the pie to? Why?

Ans.
Pierre, the thug, told Marion that Gaultier had sent him to fetch the eel pie. He also asked her to allow him to kiss her hand. She got sure that the man was genuine. Therefore, she gave the pie to Pierre, the thug.

Question 7.
“Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that.’ Why did Gaultier say so?
Ans.
Gaultier’s full name was Gaspard Gaultier. He was a man of position in his own estimation. The Mayor had asked him for dinner but was out. It was the worst dishonour to a royal guest. In extreme dejection he said the words Gaspard Gaultier is not the man to be treated like that .

MP Board Solutions

Question 8.
How did Pierre come to know about the tart?
Ans.
Pierre had come to beg at Gaultier’s door. He was waiting there. He saw a tart. It was on a shelf just outside the kitchen. It might be a juicy, spiced and sugared cranberry tart. He had only one glimpse of it and the vision faded then.

Question 9.Why was Gaultier angry with Marion?

Ans.
Gaultier had gone to dine with the Mayor. But the Mayor had gone out. He returned hungry. A hungry man is an angry man. His wife, Marion told him that she had given the eel-pie to his messenger. But Gaultier had not sent any messenger. Therefore, he got angry with Marion.

Question 10.
How did Pierre escape the ire of Gaultier?
Ans.
Gaultier seized Pierre by the collar but released him on his request. Pierre told that he had overheard the couple’s talk. Therefore, he took the eel pie to the Mayor’s house. The Mayor felt grateful and was hopeful of his presence for dinner. This pleasant message made Pierre escape the ire of Gaultier.

MP Board Solutions

B. Answer the following questions in about 50 words each.

Question 1.
Describe how Jean and Pierre managed to get the pie. (M.P. Board 2017)
Ans.
Pierre and Jean were two thugs of Paris. Both of them are suffering from cold and hunger. Pierre knocks on the cake shop door. He begs for alms. The cake shop owner Gaultier turns him away. Jean also meets the same fate. Jean sits outside on the bench.

Gaultier had to go to dine with the Mayor. Before deporting he told his wife Marion to give the eel pie to a messenger. The messenger could kiss her hand. Jean overheard the couple’s talk. He sent Pierre as the messenger. Pierre touched Marion’s hand and managed to get the pie.

Question 3.
‘Greed sometimes lands people in trouble.’ Explain the experience of the greed stricken ‘pretty pair’ and their subsequent landing in trouble with reference to the proverb. (M.P. Board 2016)
Ans.
Both the thugs Jean and Pierre were greedy. Pierre overheard Gaultier and his wife Marion to send the eel pie to the Mayor. He pretended to be the messenger and kissed the lady’s hand as a mark of recognition. However, Gaultier detected the theft when he returned hungry from the Mayor’s place. He started beating Jean. Jean exposed Pierre’s doing. Gaultier seized Pierre by the neck. The greed stricken pretty pair got the due punishment.

Now underline and name the clauses in the following sentences:

1. I know because I counted them this morning.
2. That’s what I said to Judge Gaston when I was pinched last month for begging.
3. He asked me why I did it.
4. You’d better call again when he comes back.
5. I think that I’d better take that eel pie with me.
6. Do you think you could bring it along after me?
7. How will you know if he’s the right one?
8. Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering.
9. Are you ready to do exactly as I tell you?
10. If it doesn’t come off never trust me again.

MP Board Solutions
Ans.

  1. I know because I counted them this morning. (Adverb clause)
  2. That’s what I said to Judge Gastom when I was pinched last month for begging. (Adverb clause)
  3. He asked me why I did it. (Noun clause)
  4. You’d better call again when he comes back. (Adverb clause)
  5. I think that I’d better take that eel-pie with me. (Noun clause)
  6. Do you think you could bring it along after me? (Noun clause)
  7. How will you know if he’s the right one? (Noun clause)
  8. Jean, who has overheard all the foregoing, sits pondering. (Adjective clause)
  9. Are you ready to do exactly as I tell you? (Adverb clause)
  10. If it doesn’t come off never trust me again. (Adverb clause)

For More This type solutions Follow on Google News And Subscribe our YouTube Channel (Science Hindi) share with your friends.