UNSEEN PASSAGE ALL  IMP PASSAGE 

1  Read the following passage carefully and answer the questions given at the end:( Mp2014)

Getting a good night's sleep can help you cope with stress more effectivey. Insomniacs have higher concentration of stress hormones than others. Experts believe that sleep, especially deep sleep, enable our nervous system to function well. Without it we loose our ability to concentrate, remember to analyse. Some experts speculate that during deep sleep, cells manufacture more proteins, which are essential for cell growth and repair of damage from things like stress and ultraviolet rays.
    Scientist believe that activity in the area of the brain that controls emotions and social interactions lessens during sleep and that sleep may help people be emotionally and socially adept when awake. Sleep may also help our brain to store a newly learned activity in its memory bank. In a study in Canada, students deprived of sleep after learning a complex logic game showed a 30 percent learning deficit when tested a week later compared with students not depeived of sleep. 
        So whatever works to help you sleep well, whether it's regular exercise earlier in the day, weekly massages, yoga, meditation or a lavender-scented bath, make time for it today

Questions:
1. We can cope with stress more effectively when we:
(a) Have a good night's sleep  ✅
(b) Don't have a good sleep
(c) Have a good day's sleep     
(d) Get up early in the morning
2. During deep sleep cells produce :
(a) More energy
(b) More protein✅
(c) More carbohydrate
(d) Ultraviolet rays
3. Where is the memory bank situated:
(a) In the chest
(b) In hormones
(c) In the brain✅
(c) In cells.
4. 'Insomniac means :
(a) A person who finds it dificult to sleep✅
(b) A person who takes a should sleep
(c) A person who never sleeps
(d) A person who doesn't sleep in day time.
5. What does the study conducted in Canada show ?
Ans: The study conducted in Canada shows that students deprived of sleep after learning a complex logic game showed 30 percent learning deficit when tested after a week as compared with students not deprived of sleep.
6. What ways have been suggested in the passage to promote good sleep ?
Ans : The various ways suggested in the passage to promote good sleep are: regular exercise early in morning, weekly massage, yoga, meditation or lavender-scented bath.

2. Read the passage carefully and answer the questions given at the end : ( MP 2012-19)

     Parents and teacher must learn to respect the children. No japanese ever strike a child. Yet japanese children are models are reasonableness. the japanese maintain a commendable attitude towards their children. They treat children as their equals and always address them as such. they never criticize them harshly. The use of rod is absolutely unknown in japanese homes. Japanese cod of life is very strict in certain respects. It experts strict obedience and enforces strict respect. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness from self-sacrifice. There come out of a traditional love for their country and its sovereign, rather than from fear of any penalties in childhood.

Questions:
1. How should parents and teachers treat children ?
Ans. Parents and teachers must learn to respect the child.

2. How do Japanese parents treat their children ?
Ans. Japanese parents treat their children as their equals and never criticize harshly.
They never strike a child.

3. What type of attitude they keep with their children ?
Ans..Japanese maintain a commendable attitude towards their children.

4. For what have Japanese soldiers earned a name ?
Ans. Japanese soldiers have earned a name for their high sense of duty and readiness for self-sacrifice.

5. From what does their high sense of duty come ?
Ans. Their high sense of duty comes out of a traditional love for their country and its sovereignty, rather than from fear of any penalties in childhood.

6. What type of life japanese lead ?
Ans. Japanese code of life very strict in certain respects. It exacts obedience and enforces strict respects.

7. What quality they gain from their childhood ?
Ans. They learn obedience, discipline and love for their country.

8. Give a suitable heading to the passage.
Ans. Title: "Japanese children".

3. Read the passage carefully and answer the questions given at the end : ( MP 2013)

  Every living things needs energy. It is needed for moving, for breathing, and for every part of the body to be able to work. All of the tiny cells in our body and in huge trees need energy to keep alive and to do their job. Where does all this energy come from ? Energy comes from the sun. Sun's energy comes to Earth as light, which is one kind of energy. Green plants are able to trap and hold on this energy. They stored this energy in the from of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis. Thus, plants can get the sun's energy. Animals have to eat plants to get energy. The meat eating animals get their energy by eating the plants eaters. Human being get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work. Hence human being a lot of potential to do such work which can make a difference to their lives.

Questions:
1. What is the chief source of energy :
(a) The sun ✅
(b) The tiny cells
(c) Huge trees
(d) Our body.

2. Where do plants make their food :
(a) In there leaves ✅
(b) In their branches
(c) In their stems
(d) In their flowers.

3. The word in the passage similar in meaning to qualities that exist and can be developed is:
(a) Energy
(b) Process
(c) Potential ✅
(d) Difference.

4. Why does a living being need energy ?
Ans. A living being needs energy for moving, breathing, and for every part of the body to be able to work.

5. How do the plants use sun's energy ?
Ans. The green plants store the sun's energy in the from of food that they make in their leaves by a process called photosynthesis.

6. Where do human beings get energy from ? How do they utilize energy ?
Ans. Human beings get their energy from food they eat. They convert this energy into action and work.


  4. Read the poem carefully and answer the questions that follow: (MP 2014-18)

The rain had fallen, the poet arose,
He passed by the town and out of the street;
A light wind below from the gets of the sun,
And waves of shadow went over the wheat:
And he sat him down in a lonely place
And chanted a melody loud and sweet
That made the wild swan pause in her cloud;
And the dark drop down at his feet.
The swallow stop as he hunted the fly,
The snake slipt under a spray,
The wild hawk stood with the swan on his beak,
And stared with his foot on the prey,
And the nightingale thought, "I have sung many songs",
But never a one so gay,
For he sings of what the world will be
When the year have died away.
Questions:
1. The pharase 'gates of the sun' means:
(a) Behind the hills  ✅
(b) The east direction
(c) The street in the town
(d) The gates of the town.

2. Say weather the statement is true or false :
The wild hawk was staring at its prey.  ( True)

3. What made the wild swan pause in her cloud :
(a) A sweet melody ✅
(b) Loud wind
(c) Waves of shadow
(d) The swallow .

4. How did the snake react to the poet's song:
(a) The snaked danced with it
(b) The snake gave the tree a spray
(c) The snake slipt under a small branch ✅
(d) The snake slipt under flower.

5. What did the poet do when rain fallen ?
Ans. After the rain had fallen, the poet arose, passed by the town and of the street.

6. What did the nightingale think about the poet's song ?
Ans.  The nightingale thought that though she had sung many songs but not such a happy one because the poet song of what the world will be after the year had passed.

5.  Read the following poem carefully and answer the questions given below it: (MP 2015)

Near a shady well a rose once grew,
Budded and blossomed in God's free light,
Watered and fed by morning dew,
Shedding its sweetness day and night.
As it grew and blossomed fair and tall,
Slowly rising to loftier height.
It came to a creative inn the wall,
Through which there shone a beam of light.
Onward it crept with added strength,
With never a thought of fear of pride,
It following the light through the crevice's length.
And unfolded itself on the other side.
The light, the drew the broadening view.
Were found the same as they were before;
And it lost itself in because new,
Breathing its fragrance more and more.
Shall claim of death cause us to grieve,
And make our courage faint or fail ?
Nay ! Let us faith and hope receive:
The rose still grows beyond the wall.
Scattering fragrance far and wide.
Just as it did in days of yore,
Just as it did on the other side,
Just as it will foe evermore.
  Questions:
1. What grew in God's free light ?
Ans. Near a shady wall a rose grew in God's free light.

2. Who fed and watered the rose ?
Ans. The morning dew fed and watered the rose.

3. When did the rose come to crevice in the wall ?
Ans. The rose grew and blossomed fair and tall, slowly rising to loftier height, it came to a crevice in the wall.

4. How it crept through the crevice ?
Ans. It crept through the crevice with a beam of light with added strength.

5. Was there any difference in its growth ?
Ans. No, there was no difference in its growth.

6. The poet wish to receive faith and hope that the rose still grows beyond the wall, scattering fragrance far and wide.


6. Read the following passage carefully and answer the questions given below it : (MP 2017)

Nature's beauty is boundless. If you try to list the millions of things all around you there will be no end to it. Everything in nature is a marvel in itself. Even the simplest thing which you take for granted are not really simple. For example you have seen colorful, pretty flowers and enjoyed the sweetness of various fruits. Imagine it is the soil that helps the plants create such riot of colours and variety of tastes.
              There is scientific explanation involving genes and chromosomes behind the evolution of every living thing. Yet the sight of green covered, red-fleshed watermelon or a fragrant bright rose growing makes you think.
                 There are thousands of other things in nature's treasure trove, Have you ever heard of an entire range of high hills smoking fumes in the air for years together, or about a city in England having received 'frog rain' or of a reptile that can actually walk on water. Even a child knowns an elephant, but how many of you  know that an elephant's trunk comprises of more than forty thousand muscles such intriguing facts make the study of nature interesting.

Questions:
1. The adjective of bounty is ?
Ans. Bountiful

2. Opposite of destroy.
Ans. create

3.Meaning of treasure trove is.
Ans. A collection or store of valuable.

4. What kind of fascinating varieties of nature can think of ?
Ans. The fascinating varieties include colourful, pretty flowers and sweetness of fruits, variety of testes etc.

5. How can say you that nature's bounty is boundless ?
Ans. We can say nature's bounty is boundless as there are thousand of its elements and there is no end of it.

6. What helps plants to create colour and variety tastes ?
Ans. soils helps plants to create colour and variety of tastes .

7. What things in nature make you think ?
Ans. Amazing entire range of things in nature's treasure trove make us think.

8. What facts make the study of nature interesting ?
Ans. Interesting facts make the study of nature interesting.


 7. Read the following passage carefully and answer the questions given below it : (MP 2017)

Necessity is a very good teacher. It has always taught man to find out new ways and means. It has enable him to make many new inventions. Many examples can be given to prove this thing. The early man had no clothes to wear. He had no house to live in. He had no fire to cook food. He wanted to protect himself from rain, cold and sun, So he began to cover his body with skins of animals . He began to live in caves. He discovered fire to cover food. thus, necessity taught him to make one invention of the other. Today he lives in comfortable houses. He makes beautiful clothes. He has quick means of transport and communication.

Questions:
1. What has necessity taught man;
(a) To grow more food
(b) To protect himself
(c) To find out new ways and means ✅
(d) To live comfortably.

2. The early man covered himself with:
(a) Bark of trees
(b) Skins of animals✅
(c) Grass clothes
(d) Big trees leaves.

3. who is a good teacher ;
(a) Humanity
(b) Necessity ✅
(c) Education
(d) Naturality.

4. Find out meaning of 'keep safe'.
Ans. Protect.

5. why did man discovered fire /
Ans. Man discovered fire to cooke food.

6. How does man live today and what does he has ?
Ans. today man lives in comfortable house and wear beautiful clothes.