MP Board Class 12th General English Chapter 9 Solutions I’m Joe’s Brain

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 9 I’m Joe’s Brain (Adapted). These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 9 I’m Joe’s Brain (Adapted)

I Am Joe’s Brain Exercises From The Text-Book

Word Power

(A) Can you mix the given metals and their prefixes with their meaning?
Answer:

  • Ambi – both
  • Anthropo – man
  • Auto – self
  • Derm – skin
  • Cosmo – universe
  • Ethno – nation
  • Equi – equal
  • Dextro – right

MP Board Solutions

(B) Write the names of the experts to whom you may have to go or can be sent:
Answer:

  • Neurologist,
  • Dermatologist,
  • Cardiologist,
  • Psychiatrist,
  • Obstetrician,
  • Gynaecologist,
  • Paediatrician,
  • Ophthalmologist,
  • Orthopaedician.

I’m Joe’s Brain Comprehension

Answers the following Questions

Question 1.
What does the brain consist of? [2009, 15, 16, 18]
Answer:
The brain consists of 30 billion neurons and five to ten times that number of glial cells.

Question 2.
How can you say that Joe’s brain is Joe himself?
Answer:
We can say this because of Joe’s personality, his reactions, his mental capacity are part of the brain. Joe’s hearing, tasting, feeling happen inside Joe’s brain.

Question 3.
How does the brain cope with the amount of information that keeps coming?
Answer:
The brain selects what is important, and ignores the rest.

Question 4.
How does the brain react in emergency situations? [2009, 10]
Answer:
The brain reacts in a different manner in emergency situations. If Joe slips on the ice, the brain immediately directs him to regain his balance and signal his arms to break the fall. If Joe hits the ground, the brain lets Joe know if he is hurt.

MP Board Solutions

Question 5.
What does the brain do when carbon dioxide level rises in the blood? [2009]
Answer:
If the level of carbon dioxide increases in the blood, the brain suffers grave damage—in the form of paralysis or death.

Question 6.
What will happen when the brain does not get the oxygen and blood it requires? [2009]
Answer:
If there is a temporary shortage of the above, Joe faints. If the supply breaks for a few minutes, the brain may suffer grave damage in the form of paralysis or death.

Question 7.What happens when a part of brain is electrically stimulated?

Answer: Electrical stimulation transforms a depressed Joe into an excited Joe.

Question 8.
What is most interesting discovery that the brain mappers have made?
Answer:
The most interesting discovery is ‘pleasure centre’.

Question 9.
What is a blood-brain barrier? How does it work? [2011, 17]
Answer:
The blood-brain barrier cushions it from shocks. It serves as a gatekeeper, letting some things in, denying entrance to others.

Question 10.
Describe the structure of the brain. [2009, 13, 15]
Answer:
The brain is made up of two hemispheres-right and left. It contains about 30 billion nerve cells or neurons. The intertwined roots seen when a sod is lifted from a lawn resemble the intertwined dendrites of the neurons.

Question 11.
What does a neuron look like? How does it work?
Answer:
A neuron looks something like a spider attached to a filament. The spider is the cell body, the filament the axon, the legs the dendrites. The legs pick up a signal from adjacent neurons, pass it to the body; the signal is in turn passed along by the filament at speeds upto 340 km/h. After each signal passes, it takes the filament about 1/2000 of a second to recharge itself chemically. At no point does one of brain’s neurons touch another; signals are passed in spark gap fashion.

Question 12. How does the brain make up for its inability to reproduce?

Answer: Even if a thousand cells of brain die, a thousand others may never notice the loss. This is how the brain makes up for its inability to reproduce.

Question 13.
What happens when a large number of cells are destroyed?
Answer:
If a large number of cells are destroyed, Joe’s sense of smell might diminish. His taste could become less acute and hearing fade. Joe might notice his attention span diminishing, and he might have more difficulty remembering names, dates, telephone numbers.

Question 14.
What are the functions of the two hemispheres of the brain?
Answer:
The left hemisphere of the brain controls much of the activities on the right side of a man’s body while the right hemisphere does the same for the left-hand side. The left hemisphere also controls his ability to walk, write and do mathematics and the right makes decisions about space.

Question 15.
Explain the storage system of the brain.
Answer:
The brain stores each memory in various places either the sight of an apple or the sound of a brook could trigger the same memory of a special spot in Vermont. Thus it is possible for Joe to manage quite nicely, even with part of the brain destroyed.

Question 16.
Describe the dangers that the brain is exposed to.
Answer:
The dangers to the brain are many, such as tumors, stroke, clotting of blood in its small arteries, brain injury, etc.

I’m Joe’s Brain: Language Practice

(A) Complete the following dialogues in parentheses by changing the verb to will or going to form :
Answer:
1. A : Have you decided how to spend the money?
B : Well I think we will buy a new car, but we haven’t really decided yet.

2. A: Have you decided how to spend the prize money?
B : Yes we will buy a new car.

3. A : Did you know Sita is in a hospital? Do you think you could send her a get-well card?
B : I didn’t know that. Of course I will send her a card

4. A : I heard yesterday that Sita is in hospital.
B: Yes I know. We are going to collect some money at work to send her some flowers.

5. A : Have you got tickets for the concert?
B: Yes, we are going on Saturday.

MP Board Solutions

(B) With the help of the words given in the slashes, write down what will happen in the following sentences. :
Answer:

  • We are going to win the match.
  • It will be very hot this year.
  • We will reach Sehore in half an hour.
  • He is going to fail in the examination.
  • It is going to be a hit.
  • It is going to rain soon.
  • You are going to fall sick.

In the following sentences write the verb going to form :
Answer:

  • She is getting married next week.
  • We are holding an interview to select a few typists.
  • They are building an overbridge at this site.
  • Who is assisting you in this project?
  • Whom are you entrusting with this responsibility?
  • He is going to be a doctor when he grows up.
  • Why are you not celebrating your birthday?
  • Wait a minute. I am just ringing him up.

MP Board Solutions

I Am Joe’s Brain Summary in hindi

– Adapted

इस अध्याय में मानव शरीर के सर्वाधिक महत्वपूर्ण अंग मस्तिष्क के विषय में बताया गया है। वास्तविकता यह है कि यदि दुनिया के अन्य आश्चर्यों से इसकी तुलना की जाये तो यह अन्य सभी आश्चर्यों से बड़ा होगा। मनुष्य का व्यक्तित्व, उसकी प्रतिक्रियाएँ, उसकी मानसिक क्षमता, उसका सुनना, स्वाद चखना, महसूस करना आदि सब कुछ मस्तिष्क से नियन्त्रित होते हैं। मेडिकल विज्ञान की प्रगति के बावजूद मस्तिष्क के कुछ ऐसे रहस्य हैं जिनको अभी ढूँढ़ा नहीं जा सका है।

यद्यपि मस्तिष्क की संरचना अत्यन्त सुरक्षित घेरे में है, तथापि यह बेहद नाजुक व कोमल होता है। इसको खतरा पहुँचाने वाली चीजों में ट्यूमर, लकवा, खून का थक्का जमना, आघात आदि मुख्य रूप से हैं। कुछ मामलों में इन रोगों के बाद मनुष्य ठीक हो जाता है किन्तु अनेक मामलों में ऐसा नहीं हो पाता और उसकी मृत्यु तक हो जाती है। इन सबके बावजूद यह सच है कि मस्तिष्क में स्वयं ही अपनी बीमारी में सुधार करने की क्षमता भी अद्भुत है। इन्हीं सब विशिष्टताओं के कारण मस्तिष्क को सभी आश्चर्यों से ऊपर रखा गया है।

for more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment