MP Board Class 12th General English Chapter 8 Solutions Ends and Means

In this article, we will share MP Board Class 12th English Solutions Chapter 8 Ends and Means Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 8 Ends and Means (Ramendra Kumar)

Ends And Means Exercises From The Text-Book

Ends and Means: Word Power

(A) Fill in the empty space with phrasal verbs :

  • Let’s make for the city centre and find a restaurant on the way.
  • He did not make up to until she agreed to help.
  • He made off as soon as he heard their car turn into the drive.
  • The superb food at the hotel made up for the uncomfortable rooms.
  • I cannot make out why our team declared so early.

MP Board Solutions

(B) Tick ​​(1) the correct option:
Answer:

  1. opposite,
  2. same,
  3. opposite,
  4. opposite,
  5. same.

Ends and Means: Comprehension

Answers the following Questions

Question 1.
Who was Swami Arvasu? [2009, 10, 14, 16]
Answer:
Swami Arvasu was a monk who roamed the villages along the river Ganges with his small group of followers.

Question 2.
What was he [Swami Arvasu] doing under the Banyan tree? [2009, 10, 18]
Answer:
He was sitting under a Banyan tree addressing a group of the faithful. He was giving a discourse on the Gita and its relevance to the common man.

Question 3.
With what intention did Birju join the sage’s discourse?
Answer:
Birju’s intention was to pick a pocket or two. He was searching for prosperous-looking faces.

Question 4.
How was Birju affected with Swami Arvasu’s discourse?
Answer:
Swami Arvasu’s powerful discourse left a deep impression on the mind and heart of Birju. His entire life flashed before his eyes and he realized that he had completely wąsted it. So he decided to change and lead an honest life.

Question 5.
Describe in your words the conversation between the sage and the thief when Birju asked to become a disciple.
Answer:
The sage thought that Birju had come to steal and told him that he had nothing to offer but his wisdom. But Birju informed the sage that his ords had made a great impact on him and that his entire life flashed before his eyes. Birju told the sage that he now wanted to change his life and be an honest person. In fact, he wanted to repent for his past.

Question 6.
On what condition did the sage make Birju his disciple?
Answer:
The sage asked Birju to be very careful. He also told him that if he shows any sign of misbehavior, he would be thrown out.

Question 7.
What happened when Birju went to collect firewood? [2009]
Answer:
When Birju want to collect firewood, it was pitch dark. All windows and doors were shut. Everyone seemed to be asleep. He was wondering what to do.

MP Board Solutions 12th English Chapter 8 Ends and Means

Question 8. What did Birju see when he peeped into the hut? [2012, 16]

Answer:
Birju saw that a young woman, clad in a tattered sari, was sitting in front of the fireplace. A frying pan was on the fire. Two children, a girl aged five and a boy aged four, were huddled in a corner. They were thin with their bones sticking out of their torn clothes. The mother would take a few drops of water every second and sprinkle on the pan.

Question 9.
How did the woman in the hut react when she saw Birju?
Answer:
The woman stood up, walked towards Birju, touched his feet and said, “Maharaj, I am indeed fortunate to have your blessed feet enter my humble abode. However, I am equally unfortunate because I have nothing to give you”.

Question 10.
How did the poor woman trick her hungry children to sleep?
Answer:
The poor woman continued to sprinkle water on the pan and gave the children the impression that food was being cooked. With this hope, the children went to sleep.

Question 11. How did Birju help the woman feed her children?

Answer:
Seeing the condition of the children, tears yelled up in Birju’s eyes. He walked out and searched the lanes of the village and found a grocery store. succeeded in opening the lock of the door. He carried two sacks and placed them at the woman’s feet. This is how he helped the woman feed her children.

Question 12.
How did Swami Arvasu react when Birju told him what he had done?
Answer:
When Birju told Swami Arvasu what he had done, he was shocked. He told Birju that a wrong action could not be justified by lame excuses. A sin is a sin. He asked Birju to leave the place next morning.

Question 13.
What miracle did the sage and his followers witness the next morning? [2009, 17]
Answer:
The sage and his followers witnessed the next morning that there was a dazzling light in the sky and a huge bird-like creature was descending from the sky. They saw a young man clad in fine clothes getting down from the Pushpak Viman.

Question 14.
What did Swami Arvasu think on seeing the celestial vehicle?
Answer:
Seeing the celestial vehicle, Swami Arvasu thought that Lord Indra had sent his messenger to take him to heaven. He thought that the day of his Nirvana had come.

Question 15.
What, according to Brahmadatta made Birju, the thief, nobler than Swami Arvasu, the sage? [2011]
Answer:
According to Brahmadatta, Birju’s kind act last night surpassed all the virtuous deeds of Swami Arvasu. He said if the end is noble then the means are not all that important. Even though Birju’s means were improper, his end was virtuous.

Question 16.
Do you think that the title of the story is suitable to its content?
Answer:
The title of the story is suitable to its content. Though Birju was involved in theft, he wanted to help the hungry children: Thus his means were wrong but his end was virtuous.

Ends and Means: Language Practice

(A)Complete the following sentences using one of the verbs Past simple and the other Past continuous.
Answer:

  1. I was reading the newspaper, when suddenly I heard a loud knock on the door.
  2. I phoned Gopi an hour ago. He was doing his homework.
  3. I first met Megha a couple of years ago. She was working at the Royal Hospital at that time.
  4. We asked Prince to come with us, but he was watching the foot ball match on T. V.
  5. While I was driving to work this morning, I almost had a serious accident.
  6. When we were shopping last week, we found a nice place to have coffee.

(B) Fill in the blanks with the simple past or present perfect form of Verb :
Answer:
I was born in 1965. I first went to school in 1970. At that time I was very young. I have been at school for three years and I made many friends. My father bought me a cycle last year. I have had this cycle for one year. I had an accident last month, and I have not ridden it since then.

(C)Verb’s simple past and past perfect form fy the spaces of the following sentences:
Answer:

  1. I was late. The meeting had started an hour ago.
  2. They had not come even though we sent them a special invitation.
  3. It was a good story, but I had heard it before.
  4. We had lost our way. We did not know what to do.
  5. As soon as we had finished work, we went home.

(D) faut parceti ant going to……….but o sum fifty :
Answer:

  1. I was going to the cinema, but I didn’t have any money.
  2. Ashoo was going to play football, but he forgot his boots.
  3. We were going to swimming, but it was too cold.
  4. They were going to visit Oxford, but they didn’t have any time.
  5. He was going to see the play, but there were no seats.
  6. I was going to do my home work, but I had forgotten my books.

MP Board Solutions

Ends And Means Summary in Hindi

– Ramendra Kumar

यह अध्याय स्वामी अर्वासु नामक साधु और बिरजू नामक चोर के विषय में है। साधु अर्वासु के प्रवचन सुनकर चोर का हृदय परिवर्तन हो जाता है और वह उस साधु का शिष्य बन जाता है। एक दिन साधु उसे आग जलाने के लिए लकड़ी लाने को कहते हैं। शिष्य बिरजानन्द लकड़ी ढूँढ़ते-ढूँढ़ते एक ऐसे घर पहुँचता है जहाँ दो बच्चे और एक माँ बहुत लम्बे समय से भूखे रहकर जर्जर काया में परिवर्तित हो गये हैं। बिरजानन्द यह दृश्य देखकर द्रवित हो जाता है और पास के एक मकान में चोरी करके उस परिवार को अनाज लाकर देता है।

वह अपने गुरु साधु अर्वासु के पास लौटकर उन्हें पूरी बात बताता है। साधु उसकी चोरी की बात सुनकर बेहद क्रोधित हो जाते हैं और अगले दिन प्रातः उसे स्थान छोड़ने का आदेश देते हैं। बिरजानन्द दुःखी मन से गुरु की बात मान लेता है। अगले दिन सुबह अचानक पुष्पक विमान से ब्रह्मदत्त नामक व्यक्ति वहाँ आता है। साधु अर्वासु अपने शिष्यों से कहते हैं कि भगवान इन्द्र ने उन्हें लिवाने के लिए भेजा है। किन्तु ब्रह्मदत्त बताते हैं कि उन्हें तो बिरजानन्द को साथ ले जाना है तो साधु अर्वासु कहते हैं कि वह तो चोर है। इस पर ब्रह्मदत्त साधु को समझाते हैं कि इसने गरीब की मदद करने के लिए चोरी की है, अतः यह चोर नहीं है। यद्यपि उसका तरीका अनैतिक था किन्तु बिरजानन्द का उद्देश्य नैतिक था।

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment