Home » MP Board Class 12th General English Chapter 6 Solutions The Face on the Wall

MP Board Class 12th General English Chapter 6 Solutions The Face on the Wall

  • English

In this article, we will share MP Board Class 12th General English The Spectrum Solutions Chapter 6 The Face on the Wall Solutions. These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 6 The Face on the Wall (E.V.Lucas)

The Face On The Wall Exercises From The Text-Book

Word Power

A. Find the meanings of the given words and use them in your sentences.
Answer:

  • tread – to walk somewhere Now many people have trod this path.
  • wander – to walk slowly around a place often without any particular purpose I wandered aimlessly around the streets.
  • meander – to walk slowly and change direction often We meandered through a landscape of mountains, rivers and vineyards.
  • Prowl – to move quietly and carefully around an area. The tiger prowled through the undergrowth.
  • saunter – to walk in a slow relaxed way He sauntered by, looking as if he had all the time in the world.

MP Board Solutions

B. Find words in the text that have the same meaning as the words given.
Answer:
topic-theme; enormously-endlessly;
humid-damp; destiny-fate; vary-alter

The Face on the Wall: Comprehension

Answers the following Questions:

Question 1.
What was the topic of discussion at Dabney’s? [2009, 15, 16, 18]
Answer:
The topic of discussion at Dabney’s was supernatural.

Question2.
In what way was the story of the ‘little man with an anxious white face’ different?
Answer:
The story was different because it was not a story in the ordinary sense of the word. It was an event which happened to him personally.

Question3.
What was so peculiar about the face on the wall?
Answer:
There was a curious turn on the nose, and the start of the forehead was unique. It was, in fact, full of individuality: The face of a man apart, a man in a thousand.

Question 4.
What dominated the thoughts of the narrator when he had an attack of influenza?
Answer:
The face on the wall dominated the thoughts of the narrator when he had an attack of influenza.

Question 5.
How did the narrator become obsessed with searching for the man whose face he saw on the wall?
Answer:
The narrator neglected everything else. He stood at busy corners watching the crowd until people thought him crazy, and the police began to know him and be suspicious. The narrator visited places where men assemble in large numbers in political meetings, football matches, the railway stations, etc.

MP Board Solutions

Question 6. Describe the encounter of the narrator and the man.

Answer:
The encounter was interesting. The narrator asked the man to give him the card. The narrator told the man that he had important reasons to talk to him. The man seemed astonished at the behaviour of the narrator, but handed him the card. The man thought that the narrator was a lunatic.

Question 7.
What strange fact did the narrator discover when he looked at the man’s visiting card?
Answer:
The strange fact was that he was Mr. Ormond Wall with an address at Pittsburg U. S. A. and he had seen his face on a wall in an old house which was in Great Ormond Street. This coincidence was strange.

Question 8.
What did the narrator observe about the patch on the wall when he woke up the previous day? What did it signify?
Answer:
The narrator found that the patch on the wall was faintly visible. Last night it had been as clear as ever and he could almost hear it speak. And now it was but a ghost of itself.

Question 9.
What two remarkable things did the narrator mention?
Answer:
One is that it should be possible for the discoloration in a lodging-house in London not only to form the features of a gentleman in America but to have this intimate association with his existence. Another is that the gentleman’s name should bear any relation to the spot on which his features were being so curiously reproduced by some mysterious agency.

Question10.
What was the third remarkable thing? What effect did it have on the people present?
Answer:
The third remarkable thing about the story was that the narrator had invented the story about half an hour ago. It had a shocking effect on the people present.

MP Board Solutions

The Face on the Wall: Language Practice

A. In the sentences given in the book, decide what the verbs indicate- Present (P), Future (F) or habitual work (H)
Answer:

  1. F,
  2. H,
  3. P,
  4. H,
  5. F,
  6. P,
  7. P,
  8. F,
  9. H,
  10. H.

B. Make sentences from disorganized words given in the book. Be sure to use capital letter and question mark.
Answer:

  1. Do you drink tea or coffee in the morning?
  2. Does your father speak English?
  3. When do you go to bed?
  4. Where does your father work?
  5. When does the first lesson begin?
  6. Do you clean your teeth every day?
  7. Do you go to school by bus?

C. Fill in the blank with appropriate forms for the verbs given in parentheses.
Answer:
[Tense या तो present simple हो या present continuous]
At the moment two men are working in front of my house. They are mending a water pipe. The man on the left has a bidi in his hand. The water is coming out of the hole, the water is running down the road. There are some huts there. Every day the men eat their food outside the hut and throw all the garbage on the road. They do not keep the place clean.

D. add since or for.
Answer:

  1. She has been teaching in that school since 1978.
  2. My friend has been ill for a long time.
  3. I have been waiting since 5 o’clock.
  4. We’ve been reading this book since last January.
  5. They have been very busy since the last week.
  6. He hasn’t been here since three weeks.

MP Board solutions

The Face On The Wall summary in Hindi

– E. V. Lucas

प्रस्तुत अध्याय में बताया गया है कि सत्य असत्य से न सिर्फ अधिक आश्चर्यजनक होता है बल्कि अधिक रोचक भी होता है। अध्याय में एक ऐसे व्यक्ति के विषय में वर्णन किया गया है जिसके कमरे की दीवार पर मनुष्य का चेहरा उभरता दिखता है जो धीरे-धीरे और स्पष्ट होता जाता है। कमरे में रहने वाला व्यक्ति यह तय करता है कि यह दीवार पर उभरने वाले चेहरे के व्यक्ति को ढूंढ़ निकालेगा। लम्बी भाग-दौड़ के पश्चात् वह उस व्यक्ति को अन्ततः पा लेता है।

उससे बात करता है और उसका पता अपने पास रख लेता है। अचानक एक दिन समाचार-पत्र में दीवार पर चेहरे वाले व्यक्ति के कार दुर्घटना की खबर छपती है और इसी के साथ दीवार पर उस व्यक्ति का चेहरा हल्का पड़ने लगता है। धीरे-धीरे वह चेहरा दीवार पर से गायब हो जाता है और इसके बाद यह ज्ञात होता है कि दुर्घटना में घायल व्यक्ति की मृत्यु हो गयी है। इस घटना की गुत्थी सुलझाने में विज्ञान को कुछ समय लगेगा।

for more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.