MP Board Class 12th General English Chapter 5 Solutions Ten Natural Laws of Success

In this article, we will share MP Board Class 12th General English The Spectrum textbook Chapter 5 Ten Natural Laws of Success Solutions. These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 5 Ten Natural Laws of Success (Hyrum W. Smith)

Ten Natural Laws Of Success Exercises From The Text-Book

Word Power

A. The Latin language ‘cred’ means ‘to believe, trust’ Can you relate other words with the same metal to many meanings.
Answer:

  • credit – to give credit to
  • accredit – a reputation for being trustworthy
  • credentials – a certificate
  • discredit – to harm the credit or reputation of someone

M.P. Board Solutions

Ten Natural Laws of Success: Comprehension

Answer The following Questions

Question 1.
When do we experience inner peace? [2009, 16]
Answer:
When we obey natural laws, we experience inner peace.

Question 2. What are comfort zones? [2009, 13, 15, 16, 18]
Answer:
Comfort zones are those situations in our personality which are difficult to give up. They are physical, mental, emotional, social, or psychological comfort zones.

Question 3.
How can we free up time? [2009]
Answer:
By investing a little time in certain activities we can free up time throughout the rest of the day,

Question 4.
What reflects our true belief?
Answer:
Our behaviour reflects our true belief.

Question 5.
What do incorrect beliefs lead to?
Answer:
Incorrect beliefs lead to non-full filment of your basic needs.

Question 6.
Who is the best judge of self-worth? [2017]
Answer:
One oneself is the best judge of self-worth.

MP Board Solutions

Question 7.
What are natural laws? How do they affect our lives? [2009, 15, 16]
Answer:
Natural laws are fundamental patterns of nature and life. They describe things and they really are. These laws govern our lives irrespective of our agreement or disagreement with them. Obeying them can help us gain control of our lives, improve our relationship, increase our personal productivity and experience inner peace.

Question 8.
Distinguish between time management’ and ‘event control’.
Answer:
We control our lives by controlling our time. Controlling our lives means controlling our time and controlling our time means controlling the events in our lives. Thus focussing on controlling the events of our lives makes all the difference.

Question 9. What are governing values? How can we identify our governing values?

Answer:
Governing values are the foundation of personal success and full filament. Each of us lives according to a unique set of governing values. These values are the things that are most important to us. We identify our governing values by choosing out of them the value of highest priority.

Question 10.
Why should we leave our comfort zones and how? [2012, 14]
Answer:
We must leave our comfort zones to reach any significant goal. We can leave our comfort zones through effort and commitment.

Question 11.
How can correcting beliefs solve problems?
Answer:
We can solve most of the problems by attacking incorrect beliefs and destructive behaviours without attacking ourselves or others.

Question 12.
What happens when we meet needs with incorrect beliefs?
Answer:
When we meet needs with incorrect beliefs, our results do not meet our needs.

Question 13.
How can we have more by giving more? [2013]
Answer:
When we have an excess of anything-wealth, talent, knowledge, ability, experience, we should share that excess with others. That excess will grow faster than if we hoard it for ourselves. In this way we can have more by giving more.

MP Board Solutions

Ten Natural Laws of Success: Language Practice

A. Fill appropriate articles in empty spaces: where necessary.
Answer:
1. Mr. Rao, a lecturer of Political Science from Vikram University, Ujjain stressed the need for a useful discussion for uplifting women, the poor and the downtrodden sections of society.

2. The students of Royal High School organized a one-day seminar on the role of the MPs in the Parliament.

3. The seminar concluded with a unanimous resolution that the MPs should rise above the state political prejudices and work for the unity and integrity of the country.

B. Correct the following sentences:
Answer:

  1. There is an empty bottle on the table.
  2. The Earth moves around the Sun.
  3. Both men have not come.
  4. Draw a map of India.
  5. He travelled by sea.
  6. Whole country mourned for Mahatma Gandhi.

C. Fill ‘a’ or ‘the’:
Answer:
Once there was a mouse. The mouse was always in anxiety because like other mice it was afraid of a cat. A magician took pity on the mouse and turned it into a cat. Now the cat was afraid of dogs. So, the magician turned the cat into a dog. Then the dog began to fear tigers. Now the magician turned the dog into a tiger. The tiger began to fear the hunters in the forest. Then the magician said, “Be a mouse again. You are not better than a mouse at heart.”

Ten Natural Laws Of Success Summary In Hindi

– Hybrum W. Smith

प्राकृतिक नियम जीवन की मूलभूत आवश्यकता हैं। हम चाहें उनसे सहमत हों अथवा नहीं, वे हमारे जीवन को नियन्त्रित करते हैं। उनके पालन करने से जीवन बेहतर होता है। ये नियम निम्न प्रकार से हैं

  1. हमें जीवन की घटनाओं पर नियन्त्रण करना सीखना चाहिए।
  2. हमें कुछ ऐसे जीवन मूल्यों में विश्वास करना चाहिये जिनके सहारे हम आगे बढ़ने में सक्षम हो सकें।
  3. हमें अपने जीवन मूल्यों के सहारे अपने कार्यों को निष्पादित करना चाहिए। इससे हमें मानसिक शान्ति प्राप्त होती है।
  4. लक्ष्य प्राप्ति हेतु हमें भौतिक सुख-साधन छोड़ने चाहिए। साथ ही मानसिक, भावनात्मक व मनोवैज्ञानिक सुख-साधन छोड़ने के लिये भी तैयार रहना चाहिए।
  5. हमें प्रतिदिन अपनी दैनिक दिनचर्या को व्यवस्थित करना चाहिये ताकि हम अपने सभी कार्य सुचारु रूप से सम्पन्न कर सकें।
  6. हमें अपने व्यवहार में अपने पूर्वाग्रहों से मुक्त रहना चाहिये क्योंकि ऐसा नहीं कि जो कुछ हम सोचते हैं, वही सही होता हो।
  7. हमें अपने विचारों को वास्तविकता के साथ बिठाना चाहिए। ऐसा होने पर ही हम अपने प्रयासों में सफल हो सकेंगे।
  8. हमें अपनी गलत धारणाओं से अपने नकारात्मक व्यवहार को दूर करना चाहिए। यदि हम अपने नकारात्मक व्यवहार को अपने ऊपर हावी होने देते हैं, तो ये हमारे मन-मस्तिष्क पर नियन्त्रण कर लेंगे।
  9. हमें आत्मसम्मान की भावना भीतर से पैदा करनी चाहिए।
  10. हमारे पास निहित-धन, गुण, ज्ञान, योग्यता, अनुभव आदि ज्यादा मात्रा में है, तो हमें उसे बाँटना चाहिए ताकि उसका और अधिक प्रसार हो सके।

for more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment