Home » MP Board Class 12th General English Chapter 1 Solutions Teach Me to Listen, Lord

MP Board Class 12th General English Chapter 1 Solutions Teach Me to Listen, Lord

  • English

In this article, we will share MP Board Class 12th General English Solutions Chapter 1 Teach Me to Listen, Lord Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 1 Teach Me to Listen, Lord (Anonymous)

Teach Me To Listen, Lori Exercises From The Text-Book

Word Power

Fill in the blanks

stammered, shrieked, begged, complained, threatened, boasted, confessed, urged.
Answer:

  1. It was I who broke the vase,’ he confessed.
  2. “I was the cleverest person in the class,’ the little boy boasted.
  3. Look, there is a mouse over there !’ he shrieked.
  4. I’ll stop your pocket money if you don’t behave,’ she threatened.
  5. “I d-d-d-did it,’ he stammered.
  6. ‘Please, please, help me,’ he begged.
  7. “This hotel is filthy,’ she complained.
  8. ‘Go on, Jim try harder,’ he urged.

MP Board Solutions

Teach Me to Listen, Lord Comprehension

Answer the following questions:

Question 1.
What message do those who are our nearest give us?

Answer:
Those who are our nearest always want us to listen to them. In fact, their message is ‘accept the person I am, listen to me.’ This message should reach us no matter what words we hear.

Question 2.
Who are the people far from us? [2010, 13, 15, 16, 18]
Answer:
Hopeless, forgotten, unhappy and oppressed people are far from us.

Question 3.
Whom does the poet wish to trust? [2017]
Answer:
The poet wishes us to trust the inner voice of conscience as it always warns us against a sinful deed.

Question 4.
When does the poet wish to listen to the voice of God?
Answer:
The poet wishes to listen to the voice of God in certainty, uncertainty, peace and unhappiness..

Question 5.
In what order does the poet wish to listen to the voices? Do you find any significance in that? [2011]
Answer:
First of all, the poet wishes us to listen to the voice of our nearest. Then he asks us to listen to the voice of those who are oppressed and are suffering. After that he wishes to listen to the voice of conscience. In the end he wishes to listen to the voice of God. There is a significance in this order. While we should listen to the wordly voices in the beginning, we should listen to our conscience and to the voice of God later on.

MP Board 12th General English Solutions

Question 6.
What do you suppose the hopeless, the forgotten, the anguished want to tell us?
Answer:
We suppose that the hopeless, the forgotten, the anguished want to tell us about their woes and grieves. They want to share their sorrows. They want to tell us how this world has ill-treated them.

Question 7.
How could listening to one’s inner voice be helpful? [2014]
Answer:
Listening to one’s inner voice could be helpful as it warns us against a sinful deed. It distinguishes between what is right and what is wrong.

Question 8.
What is the overall mood of the poem? [2009]
Answer:
The overall mood of the poem is that we should develop the skill of listening which is acquired through dedication and practice. The poem tells us to be good listeners.

Teach Me to Listen, Lord Summary in Hindi

यह सामान्यतया स्वीकार किया जाता है कि सुनना एक कला है, जो समर्पण भाव व अभ्यास के द्वारा सीखी जा सकती हैं। वस्तुतः एक अच्छा व्यक्ति एक अच्छा श्रोता होता है। यह कविता प्रभु से एक प्रार्थना के रूप में है। इस प्रार्थना के द्वारा कवि प्रभु से निवेदन करता है कि वह उसे अच्छा श्रोता बनाये।

हमें सर्वप्रथम अपने निकटतम व्यक्तियों को सुनना चाहिए। कभी-कभी ऐसा भी होता है कि ये लोग अपनी बातों को जोर से नहीं कहते। फिर भी ये सभी चाहते हैं कि हमारा ध्यान उनकी तरफ अवश्य रहे। प्रस्तुत कविता हमें उन सभी की आवाज को सुनने की प्रेरणा देती है, जो शोषित हैं, पददलित हैं और अपना कष्ट हमसे कह सकने में असमर्थ हैं। हमें उनके पास जाकर उनका कष्ट सुनना चाहिए।

हमारी अन्तरात्मा हमें बुरे कार्य को करने से पूर्व हमें चेतावनी देती है। यही अन्तरात्मा हमें सही और गलत में भेद करना सिखाती है। जब हम गलत कार्य करते हैं तब हम अपनी अन्तरात्मा की आवाज को कुचल देते हैं। वास्तव में, हमें इस आवाज को सुनना चाहिए और उस पर विश्वास करना चाहिए। कविता में कवि अन्त में हमसे यह अपेक्षा करता है कि हम ईश्वर की आवाज को सुनें क्योंकि यह आवाज हमारा सदैव मार्गदर्शन करती है।

For more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.