MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 9 I’m Joe’s Brain Solution

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 9 I’m Joe’s Brain Solution. These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 9 I’m Joe’s Brain

Word Power

Choose the correct spelling (British English)
Answer:

  1. myriad
  2. versatility
  3. mementos
  4. hallucinogenic
  5. anaesthetic
  6. fascinating
  7. neanderthal.

Comprehension

A. Fill in the blanks using the correct word from those given in the box :
enormous, ecstatic, information, ability to walk, firing, sensors

1. Ears, tongue and fingers collect ……….. only.
2 ……….. inform the brain that carbon dioxide is rising in one’s blood.
3. Little jolts of electricity can transform a depressed person into an ……….. one.
4. At each one nerve chemically communicates with another.
5. The left hemisphere controls one’s ………..
6. Brain’s potential is ………..
Answer:

  1. information
  2. sensors
  3. ecstatic
  4. firing
  5. ability to walk
  6. enormous.

mp board solution

B. Find out the correct logical o

rder in each of the following groups a, b, c and d. Possible order is given at the end of group in numerals :

(a)
1. One knows if he is hurt.
2. Finally, if he hits the ground.
3. When someone slips on the ground
4. it signals the arms to break the fall.
5. brain immediately directs to regain balance.
(i) 4, 4, 3, 2, 1
(ii) 3, 5, 4, 2, 1
(iii) 3, 4, 2, 1, 5
(iv) 3, 5, 2, 4, 1.
Answer:
(ii) 3, 5, 4, 2, 1

(b)
1. If I lose one of my cells it is lost forever.
2. Skin, liver, tissue, blood cells can be replaced after damage or loss.
3. But I compensate.
4. Death of cells might be disastrous
5. I will take care of the really important jobs.
(i) 2, 3, 1, 4, 5
(ii) 3, 1, 2, 4, 5
(iii) 4, 5, 3, 1, 2
(iv) 2, 1, 4, 3, 5.
Answer:
(iv) 2, 1, 4, 3, 5.

(c)
1.7 am able to set up compensatory networks of nerve connections.
2. My most striking feature is my backup system.
3. Speech may return, life may come back to paralysed limbs.
4.1 store each memory in various places.
5. It is possible for Joe to manage quite nicely even with part of me destroyed.
(i) 2, 1, 4, 3, 5
(ii) 3, 1, 2, 5, 4
(iii) 2, 4, 1, 3, 5
(iv) 2, 3, 5, 1, 4.
Answer:
(iv) 2, 3, 5, 1, 4.

mp board solutions

(d)
1. A clot forms in one of my blood vessels
2. Stroke is another major problem.
3. Rehabilitation is possible in some cases.
4. Little can be done to correct the effects of stroke.
5. Or one of my small arteries weakens and bursts.
(i) 2, 3, 5, 4, 1
(ii) 2, 1, 4, 5, 3
(iii) 3, 1, 5, 4, 2
(iv) 2, 1, 5, 4, 3
Answer:
(iv) 2, 1,5, 4, 3.

Language Practice

A. Fill in the blanks with either the ‘going to’ or ‘will/shall’ form (shall with the first person)

1. The child has grown very naughty. I ……… to his parents, (write)
2. The walls have been white washed. Now we ……… the door and windows, (paint)
3. I ……… such interference in my work, (not tolerate)
4. My son is not at home in Mathematics. I ……… a tutor. (arrange)
5. He ……… a surprise if he comes to me now. (get)
Answer:

  1. shall write
  2. will paint
  3. am not going to tolerate
  4. shall arrange
  5. is going to get.

B. Rewrite the following sentences using is/am/are + going to + verb instead of intend/intends to + verb

Question 1.
They intend to buy a new car.
Answer:
They are going to buy a new car.

Question 2.
We (go) out in the evening.
Answer:
We shall go out in the evening.

Question 3.
She (play) table tennis in the afternoon.
Answer:
She is going to play table tennis in the afternoon.

Question 4.
Teacher intends to teach us today.
Ans.
The teacher is going to teach us today.

Question 5.
We intend to write a book on English grammar.
Answer:
We shall write a book on English grammar.

Question 6.
They intend to construct a school building.
Answer:
They will construct a school building.

mp board 12th english workbook solutions

Question 7.
I intend to have my breakfast.
Answer:
I am going to have my breakfast.

Question 8.
We intend to have a meeting on Monday.
Answer:
We are going to have a meeting on Monday.

Question 9.
We intend to visit Rekha on Friday.
Answer:
We shall visit Rekha on Friday.

Question 10.
He intends to sell his house.
Answer:
He is going to sell his house.

C. What would you say in the given situations ?

Question 1.
The sky is full of dark clouds.
Answer:
It’s going to rain.

Question 2.
Now it’s starting to rain. There’s nowhere to shelter, and you haven’t got an umbrella.
Answer:
You are going to wet.

Question 3.
You are playing scrabble. The game is nearly over and you are 100 point behind.
Answer:
You are going to lose the game.

Question 4.
You feel awful. There’s terrible feeling in your stomach.
Answer:
You are going to be sick.

mp board 12th english the spectrum workbook solutions

Question 5.
You can see a plane coming down. It’s out of control and falling to the ground.
Answer:
The plane is going to crash.

Question 6.
It’s raining cats and dogs.
Answer:
It is not going to stop.

Reading Time

Read the following passage carefully:

“B. still, and know that I am GOD’

The ultimate challenge is to make your mind calm. And the ultimate solution is meditation. In today’s age every second person recommends meditation to, the first And for a student, there can’t be a more powerful technique to improve long term performance in studies.

Calm mind, better retention. Better health, focus and concentration are the obvious benefit You will realise the benefits, as you practice includes a general sense of well being and happiness and spiritual growth. The “mood” problem can be taken care of by this way meditation.

There are many types of meditation. The simplest is of course, focusing, on breathing. Since your breath is always with you, it can be done anytime, any place to: the be.c: is to settle down in a cool place that has dim light and is relatively quiet.

You must focus all your attention on your breathing. Observe your breath as it comes in and goes out. You will see that your mind will tend to wander a lot-but soon you will be able to bring it back on breathing. Don ‘t obstruct thoughts. let them go off All you need to do is to keep your focus on breathing. When you try this initially. You’ll see how difficult to do Bus soon, you’ll gain mastery over it and who knows you might end up as a Zen master or a spiritual guru

Now answer the questions given below:

Question 1.
Find out the words from the passage which carry opposite meaning to the wards given below:
Answer:

  • prohibit— let them go off
  • deteriorate—improve
  • disturbance—quiet
  • simple— difficult
  • strain—calm mind

Question 2.
For what Is meditation an ultimate solution ?
Answer:
Meditation is an ultimate solution to make our mind calm.

Question 3.
What are the benefits of meditation? (2013, 14)
Answer:
Better health, focus and concentration are the benefits of meditation.

Question 4.
What is he simplest form or meditation ? (2009, 10, 12)
Ans.
The simplest form of meditation is focusing on breathing.

Question 5.
Which Is the best place considered (or meditation? (2015)
Answer:
A cool place with dim light and which is relatively quiet is the best place considered for meditation.

Question 6.
What thing must one focus on at the time of meditation?
Answer:
One must focus all our attention on breathing at the Lime of meditation.

Question 7.
What do you understand by a ‘spiritual guru’?
Ans.
A spiritual guru is one who directs and helps others in making their minds calm.

Question 8.
How can one attain mastery in the art of meditation? (2012)
Answer:
One can attain mastery in the art of meditation by focusing on breathing. Since our breath is always with us. it can be done any time, any place. But (he best is lo settle down in a cool place (hat has dim light and relatively quiet. You must focus attention on your breathing. Observe your breath as it comes In and goes out. In this way, we can attain mastery the art of meditation by pursuing it with patience and forbearing.

Question 9.
Give a suitable title to the above passage.
Answer:
Meditation: The Ultimate Solution.

Writing Time

Question 1.
Old Students Association of Model School, Indore Is going to organize the Alumni Meet (meeting of old students). Draft an Invitation letter to he sent to the old students of (he school to attend the Alumni Meet.
Answer:

Old Students Association, Model School, Indore

Dear ……….
We are glad to inform you that the Alumni Meet of the Old Students of the school is going to be held on 15th August. 20… on the occasion of (he Platinum Jubilee of the School.
You are cordially invited to attend the meeting.
Date — 15th August 20…
Time — 11 a.m.to 2 p.m.
Venue Model School Assembly Hall
Hon. Guest Dr. Robit Sharma.
Dean of Physics.
Holkar Science College, Indore.

mp board solutions

Question 2.
You are secretary of the cultural club of our school. Write an Invitation letter to the M. L. A. of your area to be the Chief Guest of the cultural charity show organized for the benefit of spastic children.
Answer:

Invitation

To.
Hon. Govind Rhatele.
M. L. A. Khandwa Constituency,
Khandwa (M. P.)
Honourable Sir,
I am glad to inform you that our school has arranged a charity show of the film “Tare Zamin Par” at the Laxmi Talkies on 10th August, 2.00 … at 3 p. m. The full income of this charity show will be donated for the benefit of spastic children. We want that your honour should be the chief guest of this show. Kindly send us your consent.
Thanking you.

Yours humbly
Mukesh Sinha
Secretary—Cultural Club,
Nutan H. S. School,
Khandwa (M. P.)

for more mp board solutions follow on (Google News) and share friends.

Leave a Comment