Home » MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 7 In the Country Solutions

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 7 In the Country Solutions

  • English

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 7 In the Country Solutions. these solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 7 In the Country

Word Power

A. Make sentences after suffixing ‘-less’ in the following words:
care, doubt, self, help, home, hope
Answer:

  1. Mohan is a careless person.
  2. Our future is doubtless.
  3. A saint is a self-less man.
  4. He is helpless in this matter.
  5. The flood left many people homeless.
  6. Your talk is hopeless.

mp board solutions

B. Match the synonyms of the following words
1. shun – (a) moan
2. starve – (b) gaze
3. misery – (c) famish
4. groan – (d) avoid
5. stare – (e) woe
Answer:
1.- (d), 2.- (c), 3.- (e). 4.- (a), 5.- (b).

Comprehension

A. Choose the correct alternative :

Question 1.
“This life Is sweetest”. Which Life does the poet refer to?
(i) Life in the Cities
(ii) Life in great places
(iii) Life in the country
(iv) Life at borne.
Answer
(iii) Life in the country

Question 2.
“No doubt it is a selfish thing”. What Is a selfish thing?
(i) To fly from struggles
(ii) To fly from green trees
(iii) To fly from wolfish eye
(iv) To fly from human misery.
Answer:
(iv) To fly from human misery.

Question 3.
What is meant by ‘wolfish eye’?
(i) Power
(ii) Hunger
(iii) Cheerfulness
(iv) Groan or sigh.
Answer:
(ii) Hunger

mp board 12th english workbook solutions

Question 4.
Mark out the rhyming pairs:
(i) great-feet
(ii) eye.sigh
(iii) sad-win
(iv) food care.
Answer:
4. (ii) eye-sigh.

B. Complete the following expressions choosing the correct word:

1. White with (nursery/suffering/care)
2. Power to help by (money/shelter/deed)
3. Few men (in need/great places)
4. Hand that is (full/empty/cheerful)
Answer:

  1. misery
  2. deed
  3. in need
  4. empty.

C. Some verbal phrases have been used in the poem. Choose their correct meaning from the bracket:

1. To fly from ………. (run away from/take off)
2. Cursed with ………. (blessed with/suffering from)
Answer:

  1. run away from
  2. suffering from.

Speaking Time

A. Put the accent marks in the following sentences and read them aloud.

  1. Have you ‘heard the ‘latest ‘news ?
  2. Did anyone ‘remember to ‘lock the ‘door ?
  3. ‘Where are you ‘going on ‘Monday ?
  4. He ‘doesn’t ‘want to ‘come ‘here.
  5. ‘Oh, I ‘haven’t ‘got an ‘idea.
  6. You ‘ought to ‘know ‘the ‘place by now.
  7. He used to ‘come on ‘Sundays.

mp board 12th workbook solutions

B. Put the accent marks in the following pairs of examples.

1.a. The ‘cheque he gave me was not post-dated
b. He gave me a ‘post-dated cheque.

2. a. I ‘always go second class.
b. Buy me a ‘second class ticket.

3. a. Your friend is ‘waiting ‘outside
b. He lives in the ‘outside ‘room.

Reading Time

Read the following poem carefully :

Risks

To laugh is to risk appearing the fool.
To weep is to risk appearing sentimental.
To reach out for another is to risk involvement.
To expose feeling is to risk exposing your true self.
To place ideas and dreams before a crowd is to risk being called naive.
To love is to risk not being loved in return.
To live is to risk dying.
To hope is to risk despair.
To try is to risk failure.
But risk must be taken, because the greatest hazard in life is to risk nothing.
The person who risks nothing, does nothing, has nothing, is nothing, and becomes nothing.
They may avoid suffering and sorrow, but they cannot learn, feel, change, grow, love, live.
Chained by their certitude, they are slaves; they have forfeited their freedom.
Only a person who risks is truly free. —— Janet Rand

Now answer the questions given below :

Question 1.
Find out the words from the poem for the following expressions :

  1. to show something hidden – expose
  2. a thing that can be dangerous – risk
  3. lacking experience of life or knowledge – naive
  4. a feeling of being certain – certitude
  5. to have something taken away from you because you have done something wrong – forfeit

Question 2.
What risk do we face when we laugh ? (2009)
Answer:
When we laugh we risk appearing a fool.

Question 3.
When do we risk exposing our true self ?
Answer:
We risk exposing our true self, when we expose our feelings.

Question 4.
Why must we take risk ? (2009)
Answer:
We must take risk because the greatest hazard in life is to risk nothing.

mp board solution

Question 5.
What does the poet say about the person who does not take risk in his life ?
Answer:
The person who does not take risk in his life is nothing and becomes nothing.

Question 6.
What things will such a person miss ?
Answer:
Such a person will miss learning, feeling, changing, growing, loving and living. ‘

Question 7.
Who is truly free and how ? Explain in your own words.
Answer:
A truly free person is he who risks. No risk no gain goes the saying. If we want to achieve something we must be ready to pay its price.

Question 8.
How can you say that the persons who do not risk are slaves ?
Answer:
The persons who do not risk are slaves because they are chained by their certitude.

Question 9.
Write the central idea of the poem in about 80 words. (2014)
Answer:
‘No risk, no gain’ goes the saying. ‘Man does not live by bread alone’, says the Bible. Needs of man are many and of various types. Their fulfillment requires hard work. And there are many hazards, obstacles and risks. Nature puts challenges and obstacles before him. And in this way his ability is developed. There is risk in every field of life. A man who fears taking risks gets nothing. His life becomes useless. He becomes nothing. The greatest risk in life is not to take any risk.

Writing Time

Question 1.
You have witnessed an accident. Write a report for a newspaper in 100 words about the accident using the following details :
Where, when and how did the accident happen ?
People, vehicle involved, loss of life and property, The scene of the accident, details of casualties deaths, injured, hospitalized. Concede with the negligence of the commuters, suggestions to the government and people.
Answer:
Gwalior 5 Aug. 20 From our staff reporter Mohan. A very fatal accident took place on Gwalior-Agra road at 12 noon. It was a serious and sudden collision between a lorry and a maruti car. The maruti car was running at a break-neck speed. It was coming from Morena while the lorry containing 40 passengers took a sudden turn from the bus stop to Delhi. The maruti car struck directly in the mouth of the lorry.

The driver breathed his last on the spot. The four other passengers laid serious injuries on their bodies. The passengers sitting in the lorry got a heavy jerk and some of them bruises on their bodies. The victims were taken to the hospital. The police came and registered a case. It was a shocking accident. To prevent such type of accidents government should take certain measures such as arranging for traffic police on important crossings of highways, improving the condition of roads etc. We should also be careful in driving our vehicles to avoid a mishappening.

for more solutions follow on (Google news) and share with your friends.