MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 5 Ten Natural Laws of Success Solutions

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 5 Ten Natural Laws of Success with pdf file.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 5 Ten Natural Laws of Success

Ten Natural Laws of Success Word Power

Match synonyms of the given words.

1. awareness – (a) promise
2. accomplishment – (b) respect
3. commitment – (c) consciousness
4. esteem – (d) achievement.
Answer:
1. – (c), 2. – (d), 3. – (a), 4. – (b).

MP Board Solutions

B. Fill each of the blanks to form a new compound dictionary if necessary.
Answer:
1. water-proof
fire-proof
shock-proof

2. narrow-minded
broad-minded
sharp-minded

3. block-headed
round-headed
soft-headed

4. kind-hearted
hard-hearted
soft-hearted

Comprehension

Choose the correct alternative.

1. In Law-1 the author focuses on (time management/event control).
2. As per Law-2 highest priority should be given to (forming values/governing values). .
3. The Rule of governing values must be reflected in one’s (deeds/thoughts).
4. (Physical/Mental) comfort zones are more difficult to leave.
5. The Writer’s focus in Law-5 is on (daily/annual) Planning.
6. What one believes is reflected thorough one’s (attitude/behaviour).
7. When the results of our behaviour meet our basic needs, we have a (correct/incorrect) belief.
8. Negative behaviour defeats our (attempts/feelings) to take control of our life.
9. Our self-esteem and fulfillment come from our own (conscience/soul).
10. If we all (share/collect) our excess with others most of the world’s problems can be solved.
Answer:

  1. event control
  2. governing values
  3. deeds
  4. Mental
  5. daily
  6. behaviour
  7. correct
  8. attempts
  9. conscience
  10.  share.

Language Practice

A. Fill in the blanks with “the”/“a”/“an” where necessary.

1. My little brother will go to ……….. school next year.
2. My father left ……….. school many years ago.
3. I go to ………..temple twice a week.
4 ……….. cotton of Egypt is exported to many countries.
5. At what time is ……….. lunch ?
6. He can speak ……….. French.
7. Swimming is ……….. great fun.
8. The aeroplane makes ……….. noise.
9. What sort of ……….. boy is he ?
10. My uncle made ……….. fortune in Canada.
11. He has more than ……….. thousand rupees.
12. The train left half ……….. hour ago.
Answer:

  1. x
  2. the
  3. the
  4. The
  5. the
  6. x
  7. a
  8. a
  9. a
  10.  x
  11. a
  12. an.

MP Board 12th english workbook solutions

B. In the following story, insert a/an or the where it is needed and rewrite it.

Once there lived in Varanasi king, named Vrahamadatta, who had beautiful daughter, named Kanchanmaala. when princess was fourteen years of age, she had dream. In dream, she saw herself in city made of gold, where she lived with her three sisters in magnificent palace; and four princesses were very, very happy, when princess came out of dream, she cried for city of Gold. And when king, her father, urged her to get married, she said : Father, I will not marry anyone except man who has visited city of Gold.
Answer:
Once there lived in Varanasi a king named Vrahamadatta, who had a beautiful daughter named Kanchanmaala. When princess was fourteen years of age, she had a dream. In the dream, she saw herself in a city made of gold, where she lived with her three sisters in a magnificent palace; and the four princesses were very, very happy. When princess came out of the dream, she cried for the city of Gold. And when king, her father, urged her to get married, she said: Father I will not marry anyone except a man who has visited the city of Gold.

Reading Time

Read the following passage carefully :

The ability to motivate others well flows from the. importance that we attach to today.
What can we do today ?
John Wooden was the most successful college basketball coach of all time. His UCLA teams won 10 national championships in a 12 year time span. Wooden created a major portion of his coaching and living philosophy from one thought—a single sentence passed on to him by his father when Wooden was little boy: “Make each day your masterpiece.”

While other coaches would try to gear their players towards important games in the future, Wooden always focused on today. His practice sessions at UCLA were every bit as important as any championship game. In his philosophy, there was no reason not to play as hard in practice as you do in a game. He wanted every player to go to bed each night thinking, “Today, I was at my best.”

Most of us, however, don’t want to live this way. The future is where our happiness lies, so we live in the future. The past is where the problem began, so we live in the past. But every good thing that ever happened, happened now, right now. Leadership takes place now, too.

The key to leading others is in your willingness to do important thing—but to do them now. Today is your whole life in miniature. You were “born” when you woke up, and you1 ll “die” when you go to sleep. It was deftgned this way so that you could live your whole life in a day. Do you still want to walk around telling your team you’re having a bad day ? When your people see you making each day your masterpiece they will pick it up as a way to live and work.

mp board 12th workbook solutions

Now answer the questions given below.

Question 1.
Classify the following words into nouns and verbs :
motivate, succeed, miniature, lead, philosophy, direct, coach, champion, championship, create, motivation, creature, willingness, will, perform.
Answer:

NounsVerbs
miniature, will, philosophy, coach, motivation, champion, creature, championship, willingnessmotivate, succeed, lead, direct, create, perform

Question 2.
From what did Wooden create the major portion of his coaching philosophy ? (2014)
Answer:
Wooden created a major portion of his coaching and living philosophy from one thought “Make each day your masterpiece.”

Question 3.
What did Wooden always focus on ?
Answer:
Wooden always focused on today.

Question 4.
What did the other coaches try to do ?
Answer:
Other coaches would try to gear their player towards important games in the future.

Question 5.
What did Wooden want his trainees to realise when they went to sleep ?
Answer:
Wooden wanted his trainees to realise when they went to sleep that today they were at their best.

Question 6.
What do you understand by the statement ‘Make each day your masterpiece’ ? Explain.
Answer:
We understand that we should do everything in the best possible manner. We must use our ability in full.

MP board solutions

Question 7.
Why do we want to live in the future ?
Answer:
We want to live in the future because happiness lies in future and we hope that we will become happy in future.

Question 8.
What does the author mean by ‘It was designed this way so that you could live your whole life in a day’ ?
Answer:
We can act only in present.
“Trust no future, however pleasant
Let the past bury its dead present
Act-act in the Living Present.
Heart within and God overhead.” —Longfellow

Question 9.
What will happen when people find you making each day your masterpiece ?
Answer:
They will pick it up as a way to live and work.

Question 10.
Give a suitable title to the passage
Answer:
Live Well Today.

for more mp board solutions follow on (google news) and share with your friends.

Leave a Comment