Home » MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 2 A Friend Who Came From The Sky Solutions

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 2 A Friend Who Came From The Sky Solutions

  • English

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 2 A Friend Who Came From The Sky with pdf file. these solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 2 A Friend Who Came From The Sky

Word Power

A. What other things do you think could be described by each verb besides those given here. Use a dictionary if necessary.
Answer:

fluttera flagthe wings
swaya treeflags
crawltraffica chlid
shoota cara film
drifta clouda boat

B. Match the birds with their related motions
Answer:
1. bird – (a) flits
2. cock – (b) waddles.
3. crow; owl; sparrow -(c) swoops
4. duck – (d) flies
S. eagle – (e) struts
Answer:
1. – (d), 2. – (e), 3. – (a), 4. – (b), 5. – (c).

MP Board Solutions

C. Match the following adjectives for animals come from the Latin words.
1. leo – (a) fish
2. canis – (b) wolf
3. feus – (C) pig
4. porcus – (d) fox
5. vulpus – (e) horse
6. ursus – (f) dog
7. lupus – (g) lion
8. equus – (h) bear
9. piscis – (j) cat
Answer:
1. – (g), 2. -. (f), 3. – (j), 4. – (c), 5. – (d), 6. – (h), 7. – (b), 8. – (e), 9. – (a).

Comprehension

A. Choose the correct alternative.

Question 1.
Mini’s mother asked her to go inside because …………..
(i) the weather was windy
(ii) it was likely to start raining
(iii) she didn’t want her to get wet
(iv) she didn’t want her to watch the children playing.
Answer:
(i) the weather was windy

Question 2.
A person who has no control over his hands and legs from birth is called …………..
(i) a paralytic
(ii) a disabled
(iii) an insane
(iv) a spastic.
Answer:
(iv) a spastic.

Question 3.
Mini’s favorite pastime was …………..
(i) to watch the children in the park
(ii) to watch the children at their play
(iii) to make fun with her friends
(iv) to enjoy her own solitude.
Answer:
(ii) to watch the children at their play

Question 4.
………….. fed the duck with an ink-filler.
(i) Mini herself
(ii) Mini’s mother
(iii) Mini’s father
(iv) Mini’s friends.
Answer:
(ii) Mini’s mother

Question 5.
…………..has been described as the avian friend.
(i) Anju
(ii) Mini
(iii) The duck
(iv) Priya.
Answer:
(iii) The duck

MP Board 2th English Workbook Solutions

Say whether the following statements are true or false by putting (✓) or (✗) in the boxes.

  1. Mini could not walk, or button up her shirt but she could brush her teeth herself. [✓]
  2. The children stopped their game because it started to rain heavily [✗]
  3. Mini was expecting Mitra to wake her up at night. [✓]
  4. The children were excited to see the duck being fed with an ink-filler. [✗]
  5. Mitra, the duck, flew by himself and departed. [✗]

A Friend Who Came From The Sky: Language Practice

A. Fill in the blanks with suitable determiners.

1. How………. milk do you buy daily ?
2. I have already spent ……… few rupees I had.
3. ………. book you want is not with me.
4. Have you ………. complaint against me.
5. more one has ………. more one wants.
6. ………. brother is very intelligent.
7. ………. grapes are sweet and juicy.
8. Are there girls in ………. class ?
9. Would you like to have ………. pen or pencil ?
10. The rays of the Sun fall on ………. flowers.
Answer:

  1. much
  2. the
  3. The
  4. any
  5. The, the
  6. My
  7. The
  8. any, the
  9. a
  10. the.

B. Complete the following sentences with suitable determiners choosing proper words/phrases given in the box.

Several days, every Sunday, that book, anything, for a week, some money, who speaks few words
1. Will you stay here ?
2. I don’t think that there is
3. I gave her
4. He gave me
5. He comes to my house
6. Happy is the man
7. The solution of this problem will take
Answer:

  1. for a week
  2. anything
  3. some money
  4. that book
  5. every Sunday
  6. who speaks few words
  7. several days.

MP Board 12th Solutions

C. Look at the sentences given below in a disorder form. Rearrange them to make meaningful sentences.

Question 1.
her/pen/put/ink/some/she/in.
Answer:
She put some ink in her pen.

Question 2.
you/say/in/what/no truth/is/there.
Answer:
There is no truth in what you say.

Question 3.
social work/for/time/spare/ some/you can’t.
Answer:
You can’t spare sometime for social work.

Question 4.
you/have/money/any/left/box/in/your ?
Answer:
Have you any money left in your box ?

Question 5.
little/there is/success/hope/of/his.
Answer:
There is little hope of his success.

Question 6.
work/much/yet/to be/done/is.
Answer:
Much work is to be done yet.

mp board 12th workbook solutions

Question 7.
the whistle/blows/there/any/danger/is/if.
Answer:
If there is any danger the whistle blows.

Question 8.
five/of land/acres/no less than/he has.
Answer:
He has no less than five acres of land.

Question 9.
from/the/shop/he/buy/didn’t/anything.
Answer:
He didn’t buy anything from the shop.

Question 10.
he/hardly/any/money/has.
Answer:
He has hardly any money.

A Friend Who Came From The Sky: Reading Time

Read the following passage carefully :

The world’s highest waterfall is situated in Eastern Venezuela in South America. It is known as the Angel Falls. It has been named after Jimmy Angel, an aviator, who discovered it in 1935 while on a flying mission. One has to travel by air past mist-covered cliffs and tall canyons, to get a glimpse of the falls that hurtle down from the sides of Auyan Tepui. (The flat-topped, sheer-sided cliffs, rising above the deep forests of Venezuela, are called Tepui.)

Many millennia of erosion has dug out huge crevices and fissures on Auyan Tepui’s flat top, which trap the heavy tropical rainfall. This water flows under the surface of the Tepui and bursts through the fissures in the cliff’s ancient sandstone, approximately 200 feet below the rim of the Auyan Tepui. It falls into a large pool called the Angel Canyon at the cliff’s foot, which drains into the Churun River, a tributary of the Caroni River.

At the bottom, the fall disperses into fine mist, giving a feather touch to the rocks of the bottom.
It hurtles down from a height of960 m, which is sixteen times than the height of the famous Niagara Falls and provides a truly breathtaking view.

MP Board Solutions

Now answer the questions given below :

Question 1.
Match the words in column A with their meanings in column B.

‘A’ – ‘B’

1. cliff – (a) a stream or river that flows into a larger river.
2. canyon – (b) a high area of land with a very steep side.
3. crevice – (c) a narrow valley with very steep sides.
4. fissure – (d) a narrow crack or gap in rock or between large stones.
5. tributary – (e) a deep crack in r k or in the ground.
Answer:
(1) – (b), 2. – (e), 3. – (d), 4. – (e), 5. – (a).

Question 2.
Which is the world’s highest waterfall and where is it ? (2009)
Answer:
The world’s highest waterfall is Angel Falls. It is situated in Eastern Venezuela in South America.

Question 3.
How can one reach there to have a look at this great waterfall ?
Answer:
To reach at the Angel Falls one has to travel by air.

Question 4.
What has caused the huge crevices and fissures on Auyan Tepui’s flat top ?
Answer:
Many millennia of erosion has caused the huge crevices and fissures on Auyan Tepui’s flat top.

Question 5.
What is ‘the Angel Canyon’ ? And what is the ‘Churun River’ ? (2009)
Answer:
The Angel Canyon is a large pool at the cliff’s foot. Churun River is a tributary of the Caroni River.

Question 6.
What gives a feather touch to the rocks at the bottom ?
Answer:
At the bottom, the fall disperses into a fine mist giving feather touch to the rocks.

Question 7.
How is this waterfall compared to ‘Niagara Falls’ ?
Answer:
It hurtles down from a height of 960 m which is 16 times more than the height of Niagara falls.

12th English Workbook Solutions

Question 8.
What do you understand by a truly breathtaking view ? Explain.
Answer:
‘A truly breathe taking view’ means that we feel a great wonder to see the view.

Question 9.
Give a suitable title to the passage.
Answer:
The World’s Highest Waterfall.

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.