Home » MP Board Class 12th English The Spectrum Chapter 18 India through a Traveller’s Eyes solutions

MP Board Class 12th English The Spectrum Chapter 18 India through a Traveller’s Eyes solutions

  • English

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 18 India through a Traveller’s Eyes (Pearl S. Buck) with pdf file solutions.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 18 India through a Traveller’s Eyes (Pearl S. Buck)

India Through A Traveller’s Eyes Exercises From The Text-Book

Word Power

(A) दिये गये remarks का उत्तर उनके विपरीत से दीजिए :
Answer:

  • The fair, bold guy,
  • Scruffy and untidy,
  • That slim, dark-haired woman,
  • Unattractive,
  • In fact a teenager.

MP Board Solutions

(B) स्वाद-सूचक शब्दों से निम्नलिखित को बताइए :
Answer:

  • hot, savoury, bland,
  • tasty, spicy,
  • salty, silky,
  • sour, sickly,
  • hot, surgery,
  • hot, bitter,
  • sweet.

Comprehension

Answer the following questions:

Question 1.
What is the author’s nationality?
Answer:
The author’s nationality is American.

Question 2.
How can you tell that the author had always loved India? [2015]
Answer:
The author had always loved India as it had always been part of the background of her life. She had read the life history of Lord Buddha. She loved the beauty of Kashmir.

Question 3.
Describe the people of Kashmir. [2014]
Answer:
Kashmiri people are often fair. Women have blue eyes with reddish-brown hair. The skin colour of Kashmiris is lovely cream.

Question 4.
In what ways had post-independence India influenced the world?
Answer:
India has put to good use the benefits, the English gave the knowledge of the west, the art of governance, etc. A woman of India became the president of The General Assembly of the United Nations India’s quiet confidence and her strong determination of not yielding idealism, all these things had influenced the world.

Question 5.
Which are the two groups that the author is interested in?
Answer:
The two groups that the author is interested in, are the young intellectuals in the cities and the peasants in the villages.

MP Board Solutions

Question 6.
How did the author compare the American war of Independence with India’s freedom struggle?

Answer:
According to the author, both peasant and intellectual were won to work together for their country in India. But the American did not yet fully understand the great lesson that India had to teach. Beside India’s mighty triumph of a bloodless revolution, American war of Independence shrank in size and concept.

Question 7.
What problems did the educated Indians face?

Answer: The educated Indians would find no jobs and were not allowed by the old super-structure of empire to create them. They faced frustration and disappointment. They also faced the burden of the broken promises of England.

Question 8.
What conclusion did the author draw when she compared the Indian peasant with those of other countries?

Answer:
The author drew the conclusion that the Chinese peasants are richer than the peasants in India. However, Russian peasants could be compared with Indian peasants though they are inferior in many ways. But in terms of being civilized Indian peasant is like the Chinese peasant.

Question 9.
What reasons did the author give for Indians having many children? [2018]

Answer:
The author gave the reason that the Indians married very young so that there could be so many children. This being so because the life-span in India’ was twenty-seven years.

Question 10.
What misconception about England was removed when the author visited India?

Answer:
When the author visited India her misconception of cleanliness only in England was removed. Food for the author was served with all cleanliness.

Question 11.
Why did the eldest brother live out of the house?

Answer:
The eldest brother lived out of the house so that he might be ready to listen to the villagers when they came to him.

MP Board Solutions 12th English

Question 12.
Why did the host eat with his back towards the guests?

Answer:
The host ate with his back towards the guests to fulfill the requirements of his caste. It was simply a private devotion to a religious feeling.

Question 13.
Describe the incident at the intellectual’s house that made the author appreciate the place of religion in Indian life. [2011, 14]

Answer:
The author sat with the hostess when her husband’s eldest brother came in and moved gracefully to the far end of the room, his bare feet silent upon the floor. There he knelt, his head bowed, and so remained for perhaps a quarter of an hour.

Language Practice

Can या I Could से रिक्त स्थान भरिए:
Answer:

  • When I was at school I could never understand Physics.
  • Take an umbrella, here it could rain at any time. 3. They said they can deliver it next week but I told them not to.
  • They say they could deliver next week.
  • Can I help you?
  • Can you send me some information about the course?

निम्नलिखित paragraph के रिक्त स्थानों में will, can, should भरिए :
Answer:
If we sit in an incorrect posture, it will strain our back. As far as possible this should be avoided. If the posture becomes a part of habit, a low back pain invariably develops. It can be cured if we become conscious of our posture. We should also take time out to perform a few exercises. If the exercises are done regularly the backache will certainly be cured. It will also improve blood circulation within the spine.

Have to, had to या must और must not से रिक्त स्थान भरिए :
Answer:

  • Yesterday I had to finish my geography project.
  • She will have to wait in line like every one else.
  • We must not forget to take the chicken out of the freezer.
  • If you are under Twelve you have to get your parent’s permission.
  • The doctor must get here as soon as he can.
  • Do you have to work next Monday?
  • Shadab, you must not leave your clothes all over the floor like this.

Box में दिये गये mode of verb से वार्तालाप को पूर्ण करिए:
might could can must should
Answer :

  • Father : Can you go to the post office just now and send these letters by registered parcel.
  • Son : There should be a rush at this hour. Moreover, I can not go to the post office on foot.
  • Father : But why should you go on foot? What happened to your scooter?
  • Son : It has no petrol. I could not get it filled because there was a strike yesterday.
  • Father : O.K. You can use my motorcycle, but you must post the letters today. They are very urgent. We might suffer a loss if they were delayed.

India Through A Traveller’s Eyes Summary in hindi

– Pearl S. Buck

इस अध्याय में लेखिका द्वारा अपनी भारत यात्रा के दौरान प्राप्त किए गये अनुभवों व संस्मरणों के विषय में बताया गया है। लेखिका के मन में भारत की एक विशिष्ट छवि बचपन से ही रही है। लेखिका का मत है कि भारत ने अपने महापुरुषों के माध्यम से पश्चिमी सभ्यता के प्रभाव के बावजूद अपनी मूल पहचान को बनाये रखा है।

लेखिका भारत में यहाँ की ऐतिहासिक इमारतें घूमने नहीं आयी थी वरन् यहाँ के युवा प्रबुद्ध वर्ग व किसानों से बात करने आयी थी। लेखिका को यह सुखद आश्चर्य है कि गाँधीजी ने बिना युद्ध व हिंसा के भारत को स्वतन्त्र कराया है।

भारत के अतिरिक्त अन्तर्राष्ट्रीय स्तर पर गाँधीजी को जो सम्मान मिला है, वह अतुलनीय है। लेखिका एक कच्चे घर में जाने का संस्मरण लिखती है जिसके द्वारा उसने इस बात को महत्व दिया है कि भारतीय अपने संस्कारों व अपने बुजुर्गों का किस प्रकार सम्मान करते हैं। देशी तरीके से भोजन परोसने व उसे खाने की स्मृति लेखिका को आज भी रोमांचित कर देती है।

लेखिका को यह सन्तोष भी है कि भारत में धर्म के प्रति आस्था कूट-कूट कर भरी है। लेखिका को इस बात का गहरा अफसोस है कि उसकी पुस्तक उसके देश के निवासी ही नहीं समझ सके। किन्तु वह यह बात जोर देकर कहती है कि आदर्शवाद के निर्वहन की क्या कीमत होती है, यह भारतीय खूब जानते हैं। इसलिए यह पुस्तक उनको रुचिकर लगेगी।

for more MP board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.