MP Board Class 12th English The Spectrum Chapter 17 The Fun They Had Solutions

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 17 The Fun They Had (Isaac Asimov) with pdf file solutions.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 17 The Fun They Had (Isaac Asimov)

The Fun They Had Exercises From The Text-Book

Word Power

विज्ञान की नई शाखाओं को उनके अर्थों से मिलाओ।
Answer:

  • Genetic engineering – the study of the artificial manipulation of the make up of living things.
  • Molecular biology – the study of the structure and function of the organic molecules associated with living organisms.
  • Cybernetics – the study of the way information is moved and controlled by the brain or by machinery.
  • Information technology – the study of the technology related to the transfer of information.
  • Geopolitics – the study of the way geographical factors help to explain the basis of the power of nation-states.
  • Nuclear engineering – the study of the way nuclear power can be made useful.
  • Cryogenics – the study of physical systems at the temperatures below 183-degree centigrade.
  • Astrophysics – the application of physical laws and theories to stars and galaxies.

MP Board Solutions

The Fun They Had: Comprehension

Answer the following questions:

Question 1.
What did Margie write in her diary?
Answer:
On 17th May, 2155, Margie wrote in her diary that Tommy found a real book that day.

Question 2.
What was so special about the discovery?
Answer:
It was special because it was a printed book and not a tele-book. In those times the books were not printed.

Question 3.
What difference between a real book and a tele-book did Tommy point out?
Answer:
Tommy pointed out that the printed book can be thrown away when it was read, but the television screen had many books and could have many more but it would not be thrown.

Question 4.
Why did Margie hate school, especially at that time? [2014]
Answer:
Margie hated school, specially at that time because the mechanical teacher was giving her test after test in geography and she had been going worse and worse.

Question 5.
Describe the County Inspector. [2017]
Answer:
The County Inspector was a round little man with a red face. He had a whole box of tools with dials and wires.

MP Board Solutions

Question 6.
What was wrong with Margie’s teacher?
Answer:
The geography sector of Margie’s mechanical teacher was geared a little too quick for an average student of ten year level.

Question 7.
What kind of school did the book describe?
Answer:
The book described the school, the kind of which we have now-a-days. A school which has a building and men and women as teachers, where students have to gather to study.

Question 8.
How was a mechanical teacher superior to a human teacher?
Answer:
A man could not be smart enough and he could not know as much as a mechanical teacher knew. All the more a mechanical teacher could be adjusted to fit the mind of every boy and girl, and it could teach each kid differently. So a mechanical teacher was superior to a human teacher.

Question 9.
Why was Margie confused when she heard that all the kids were taught the same things in the schools of the past?
Answer:
Margie was living in the year 2155. She had a tele-school at. home with tele-books. She was taught by a mechanical teacher separately at home. She could not imagine about a school of these days where all the kids are taught the same thing in the same building, which is called school.

Question 10.
In what ways would the schools of future differ from those of today?
Answer:
The schools of future would not have any separate building. It would be available for each kid in his house. There would not be any books and human teachers in the schools of future. Tele-books and mechanical teacher would take their place.

Question 11.
Justify the title, “The fun they had’. [2009, 15]
Answer:
The title, “The fun they had’ is appropriate for the story because the children described here were living in the years 2155. When they read in a book that all the children of neighbourhood went to same school and studied there in the same building together in the past, they were thrilled. They did not have the advantage of gathering at one place for study or play together. They could only imagine the fun, the students of today have in school.

MP Board Solutions

The Fun They Had:: Language Practice

दिये गये वाक्यों को non-finite clause से जोड़ो :
Answer:
(i) Refusing it I apologized to her.
(iii) She hopes to join college next year.
(ii) Ringing them up now would look rude.
(iv) Shahbaz is sure of getting through the examination.
(v) She can’t afford buying a scooter.
Participles का उपयोग करते हुए वाक्यों को जोड़ो :
Answer:
(1) Working hard he felt tired.
(ii) Turning to the right she saw the mosque.
(ii) Firing [a bullet] the policeman wounded one of the terrorists.
(iv) Raising the trapdoor she pointed to a flight of steps.
(v) Rushing under a nearest tree the crowd laughed and shrieked.

The Fun They Had Summary in Hindi

– Isaac Asimov

जीवन दो सौ वर्षों बाद कैसा होगा, यही इस कहानी में कल्पना की गई है। 2155 में मार्गी नामक लड़की और टॉमी नामक लड़के को एक छपी हुई किताब मिल जाती है। वे उसे देखकर आश्चर्यचकित रह जाते हैं क्योंकि अब वे सारी पुस्तकें कम्प्यूटर पर ही पढ़ते हैं, जिन्हें टेली बुक कहते हैं। टॉमी स्कूल के बारे में पुस्तक पढ़ रहा है, मार्गी स्कूल से घृणा के रूप में अपने विचार रखती है।

वह भूगोल के तकनीकी शिक्षक से घृणा करती है क्योंकि वह अधिक परीक्षा लेता था जब तक कि उसके पेंच दस साल के बच्चे के लिए ठीक नहीं कराए गए। अत: वह आश्चर्य करती है कि कोई स्कूल के बारे में क्यों लिखेगा। टॉमी ने उसे बताया कि शताब्दियों पहले दूसरी तरह के विद्यालय होते थे, जिसमें मनुष्य शिक्षक होते थे वही पढ़ाते थे और प्रश्न पूछते थे।

मार्गी बहस करती है कि कोई मनुष्य शिक्षक, टेली शिक्षक जितना जानकार नहीं हो सकता और वह बच्चों के साथ घर में नहीं रह सकता। तब टॉमी बताता है कि पहले एक अलग भवन विद्यालय कहलाता था और सभी छात्र और शिक्षक विद्याभ्यास के लिए वहीं इकट्ठा होते थे। हमउम्र सभी बच्चे एक ही ज्ञान प्राप्त करते थे। वे दोनों आधी ही पुस्तक [स्कूल के बारे में] पढ़ पाए थे कि मार्गी की माँ ने उसे स्कूल के लिए आवाज दे दी।

मार्गी अपने स्कूल के कमरे में गई। उसका तकनीकी शिक्षक चालू था और उसका इन्तजार कर रहा था। वे उस दिन गणित के ‘भिन्न’ पढ़ने वाले थे और उसने मार्गी से अपना गृहकार्य उसमें डालने के लिए कहा। ऐसा करते हुए मार्गी अपने दादाजी के समय के विद्यालय के बारे में सोच रही थी जब आस-पड़ोस के सभी बच्चे हँसते खिल-खिलाते एक ही भवन में शिक्षा ग्रहण करने आते थे।

तकनीकी शिक्षक परदे पर दिखा रहा था कि कैस ! और 1 को जोड़ेंगे। मार्गी पुराने बच्चों के बारे में सोच रही थी कि वे कैसे अपने विद्यालय से प्रेम करते होंगे और कितनी मस्ती करते होंगे।

for more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment