MP Board Class 12th English The Spectrum Chapter 15 The Eyes are not Here Solutions

In this article, we will sharer MP Board Class 12th English The Spectrum Chapter 15 The Eyes are not Here with pdf file Solutions. These solutions are solved by subjects experts.

MP Board Class 12th English The Spectrum Solutions Chapter 15 The Eyes are not Here (Ruskin Bond)

The Eyes Are Not Here Exercises From The Text-Book

Word Power

(A) Railway station से सम्बन्धित शब्द भरिए :
Answer:
Rails, Platform, Station Master, Porters, Vendors, Ticket Collector, Booking Windows, Waiting Room etc.

(B) दी गयी वस्तुओं द्वारा की गयी ध्वनियाँ चुनिए :
Answer:

  • hiss,
  • roar,
  • rustle,
  • bang,
  • thud,
  • rumble,
  • clatter.

MP Board Solutions

Comprehension

Answer the following Questions:

Question 1.
What instructions did the girl’s parents give when they saw her off? [2014, 17]
Answer:
The girl’s parents gave her instructions as to where to keep her . things, when not to lean out of the windows, and how to avoid speaking to strangers.

Question2.
How, according to the author, are blind people better in seeing than the sighted? [2009]

Answer:
According to the author, blind people are always more conscious and careful in seeing and smelling things. Their sixth sense is always stronger. Thus they see what the sighted does not.

Question 3.
Do you think the author was blind by birth? Justify your answer from the hints given in the story? [2018}

Answer:
No, I do not think that he was blind by birth. The words from the story justifying this are “As I was totally blind at the time” indicate that he was blind at that particular time. Further, he recalls the sights at Mussoorie which clearly indicate that he has seen those places. Therefore he was not blind by birth.

Question 4.
How did the author prevent his companion from discovering that he was blind?

Answer:
The author prevented his companion from discovering that he was blind by telling the girl that he did not see her coming in, he only heard ‘. her.

Question 5.
What did the author mean by ‘a safe remark’? [2012]

Answer:
The author meant that he appreciated the beauty of the girl without annoying her.

Question 6. What was the author trying to laugh at?

Answer: The author was trying to laugh at the remark of the girl about him that he was a very gallant young man.

MP Board 12th Solutions

Question 7.
How did the author know that the train was going to stop at the station?

Answer:
The author knew with the whistle of the engine and the changed sound and rhythm of the carriage wheels that the train was going to stop at the station.

Question 8.
What game did the author play with his fellow travelers?
Answer:
The author would engage himself in the conversation with the new fellow travelers without disclosing his blindness. This was the game he played.

Question 9.
Why did the new passenger not notice the girl’s hair? [2013]
Answer:
The new passenger did not notice the girl’s hair as he noticed her beautiful eyes.

Language Practice

1. Section A में दिए गये clauses को section B से मेल करिए :
Answer:
A – B
It was so hot – That we could not go out.
She never complained – though the work was hard.
I left the bag – where I had found it.
You won’t pass – unless you work hard.
She sings better – than you do.

2. सही conjunction of time से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए :
till, as soon as, when
Answer:

  1. When spring arrives, the flowers bloom.
  2. I’ll wait here till you come back.
  3. As soon as Sami saw the accident, he telephoned the police.

3. सही conjunction of concession से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए :
though, even if, whereas
Answer:

  1. My son is quiet whereas my daughter is noisy.
  2. Though he tried hard, he did not pass his driving test.
  3. Even if he is old he can do a great deal of work.

4. सही conjunction of reason से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए :
since, as, because
Answer:

  1. The doctor wasn’t able to reach the patient in time because he was held up in traffic.
  2. Since I have hurt my leg, I am afraid, I won’t be able to play today:
  3. As he loves music so much he decided to go to a conservatoire.

MP board Solutions

The Eyes Are Not Here Summary in hindi

– Ruskin Bond

प्रस्तुत अध्याय एक नेत्रहीन व्यक्ति के विषय में है। रेल में यात्रा करते हुए यह व्यक्ति अपने सहयात्री को अपनी नेत्रहीनता के विषय में जानने से रोकता है। एक बार एक लड़की इस व्यक्ति के डिब्बे में चढ़ती है और इनमें काफी वार्तालाप होता है। व्यक्ति पूरी यात्रा के दौरान अपनी बातों तथा अपनी हरकतों से उसे यह पता नहीं चलने देता कि वह अन्धा है।

कुछ समय बाद लड़की का गंतव्य आ जाता है और वह उतर जाती है। किन्तु यह व्यक्ति उसी के विषय में सोचता रहता है। अन्त में अपने नये सह-यात्री से जब यह व्यक्ति उस लड़की के बालों के विषय में पूछता है तब इसे पता चलता है कि वह भी पूर्णतया अन्धी थी।

for more MP board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment