MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Chapter 15 The Eyes are not Here Solutions

In this article, we will share MP Board Class 12th English The Spectrum  Workbook Solutions Chapter 15 The Eyes are not Here (Ruskin Bond) with pdf file.

MP Board Class 12th English The Spectrum Workbook Solutions Chapter 15 The Eyes are not Here

Word Power

A. Arrange the following objects on small to large scale.
hillock, hill, mountain, stream, brook, river, pond, lake, puddle, forest,wood, copse, cove, gulf, bay, road, lane, footpath
Answer:

SmalltargeLarger
1.hillockhillmountain
2.brookstreamriver
3.puddlepondlake
4.copsewoodforest
5.covebaygulf
6.footpathlaneroad

B. Match the following:

1. herbs in the kitchen – (a) scented
2. old socks – (b) sweet-smelling
3. rotten eggs – (c) aromatic
4. roses – (d) smelly
5. freshly baked chapaties – (e) evil-smelling
6. a costly soap – (f) fragrant
Ans.
1. – (c), 2. – (d), 3. – (e), 4. -(f) ,5. – (b), 6. – (a).

Comprehension

A. Choose the correct option.

Question 1.
The girl boarded the train at
(a) Dehradun
(b) Mussoorie
(c) Rohana
(d) Saharanpur.
Answer:
(c) Rohana

Question 2.
The girl alighted at……
(a) Dehradun
(b) Mussoorie
(c) Rohana
(d) Saharanpur.
Answer:
(d) Saharanpur

mp board solution

Question 3.
‘October Is the best time to go to Mussoorle.’ Which of the following facts does not support the statement:
(a) Most of the tourists have left
(b) The roads are quiet and almost deserted
(c) The hills are covered with wild dahlias
(d) Hardly any animals are left in nearby forests.
Answer:
(d) Hardly any animals are left in nearby forests.

Question 4.
The girl called the author gallant because :
(a) She liked the way he referred to her face
(b) She felt that he was a serious person
(c) She felt apprehensive
(d) She felt troubled and lonely.
Answer:
(a) She liked the way he referred to her face

Question 5.
Which of the following things about the girl puzzled the author even after she had left the train.
(a) The sound of her voice
(b) her laughter
(c) her hair
(d) the perfume she wore.
Answer:
(c) her hair

mp board solutions

B. Arrange the events in the order they happen in the story. Write the sequence number in the given box :
Answer:

  1. The girl got down at Saharanpur. [4]
  2. The author tried to prevent the girl from knowing he was blind. [3]
  3. The author came to know that the girl was also blind. [5]
  4. The girl did not see the author who was sitting in a comer. [2]
  5. The author was going to Dehradun by train. [1]

Language Practice

A. Rewrite the following sentences with adverb clauses. Use the connectives given in the brackets making necessary changes.

Question 1.
He works hard to pass in the examination. (so … that)
Answer:
He works hard so that he may pass in the examination.

Question 2.
She is too tired to walk. (so…that)
Answer:
She is so tired that she cannot walk.

Question 3.
At the sun set they returned home. (when)
Answer:
When the sun set they returned home.

Question 4.
In spite of hard work he would not get through the examination. (though)
Answer:
Though he worked hard, he could not get through the examination.

Question 5.
On seeing the principal, the students entered the class, (as soon as)
Answer:
As soon as the students saw the principal, they entered the class.

mp board 12th solutions

Question 6.
He couldn’t attend the meeting on account of illness. (because)
Answer:
He couldn’t attend the meeting because he was ill.

Question 7.
Without your help, I would have failed in the examination. (if)
Answer:
If you had not helped me, I would have failed in the examination.

Question 8.
Being very tired, she lay down. (as)
Answer:
As she was tired, she lay down.

Question 9.
Don’t leave the place without my permission. (unless)
Answer:
Don’t leave unless I permit you.

Question 10.
I went to the station in a taxi for fear of being late. (lest should)
Answer:
I went to the station lest I should be late.

B. Fill in the blanks with appropriate word or phrase to complete the sentence.

Question 1.
Volkswagen cars are cheap …… they last a long time.
(a) because
(b) in order that
(c) although
(d) after.
Answer:
(a) because

Question 2.
You should give the iron time to heat up ………. you iron your clothes.
(a) because
(b) so that
(c) before
(d) until.
Answer:
(c) before

Question 3.
You need proper shoes to go hiking in the mountain ………. the ground is rough and hard.
(a) because
(b) so that
(c) even though
(d) before.
Answer:
(a) because

Question 4.
Hockey players wear lots of protective clothing …… they don’t get hurt.
(a) because
(b) in order that
(c) though
(d) after.
Answer:
(b) in order that

Question 5.
You will have to pay higher insurance …… you buy a sports car.
(a) if
(b) so that
(c) although
(d) before.
Answer:
(a) if

Question 6
the dolphin lives in the sea, it is not a fish, it is a mammal.
(a) whether
(b) so that
(c) although
(d) before.

Answer:
(c) although

Question 7.
You may get malaria …… you are bitten by a mosquito.
(a) so that
(b) if
(c) though
(d) before.
Answer:
(b) if

mp board 12th workbook solutions

C. Combine each of the following pair of sentences using an adverb clause :

Question 1.
(a) You save money.
(b) You will be able to go to college.
Answer:
If you save money, you will be able to go to college.

Question 2.
(a) Preeti has a master’s degree.
(b) She works as store keeper.
Answer:
Although Preeti has a master’s degree, she works as a store keeper.

Question 3.
(a) She took a computer course.
(b) She wanted to get a better job.
Answer:
She took a computer course because she wanted to get a better job.

Question 4.
(a) I did not call her.
(b) I am shy.
Answer:
I did not call her as I am shy.

mp board 12th english workboook solutions

Question 5.
(a) The fruit is harvested.
(b) It is sold at the market.
Answer:
After the fruit is harvested, it is sold at the market.

Question 6.
(a) There are computers.
(b) There is Microsoft software.
Answer:
Where there are computers, there is Microsoft software

D. Fill in the correct form of the verb and rewrite the sentences :

Question 1.
If she (come) to college we’ll talk to her.
Answer:
If she comes to college, we’ll talk to her.

Question 2.
I (take) Ruby to Kanpur, if I visit Lucknow.
Answer:
I shall take Ruby to Kanpur, if I visit Lucknow.

Question 3.
If she (have) money, she will buy a book.
Answer:
If she has money, she will buy a book.

Question 4.
If they (take) rain coats, they would not have got wet.
Answer:
If they had taken rain coats, they would not have got wet.

Question 5.
Had I known she was ill, I (visit) her in the hospital.
Answer:
Had I known she was ill, I would have visited her in the hospital.

Question 6.
If you stopped smoking, you (be) much healthier.
Answer:
If you stopped smoking, you would be much healthier.

E. Change the order of the words or group of words to make correct sentences.

Question 1.
1. to sleep
2. we’re tired
3. if 4. we’ll go.
Answer:
If we’re tired, we’ll go to sleep.

Question 2.
1. you had written
2. if
3. to me, I
4. a taxi for you
5. would have arranged.
Answer:
If you had written to me, I would have arranged a taxi for you.

Question 3.
1. the truth
2.I met him
3. if
4. I would tell
5. him.
Answer:
If I met him, I would tell him the truth.

Speaking Time

Read carefully and mark the stress on the words where necessary. Consult your teacher.
(Note: Parts of speech)
किसी sentence में कुछ शब्द, अन्य शब्दों की अपेक्षा ज्यादा सूचना प्रदान करते हैं। इनमें Nouns, Main Verbs, Adjective, Adverbs a demonstrative pronouns होते हैं। इन्हें बोलते समय stress डाला जाता है | Articles, prepositions तथा helping verbs की सामान्यतया stress नहीं किया जाता।)
Answer:

  • ‘English has ‘prepositions but not ‘post ‘positions.
  • When you’ve ‘bought the ‘book, I’ll be ‘able to ‘borrow it.
  • Try to ‘touch the ‘tiger’s ‘tail.
  • I ‘watched him ‘teaching ‘children.
  • We’re ‘obliged to ‘adjust the ‘arrangements.
  • We’ve ‘enough ‘food to ‘feed’ forty.
  • ‘Tomorrow is my ‘thirty-third’ birthday.
  • ‘Leather ‘shoes ‘last ‘longer.
  • ‘Put some ‘salt in the ‘stew.
  • The ‘bees ‘buzzed ’round the ‘hives.
  • ‘Drive ‘cautiously and you’ll ‘get a ‘remission on your ‘insurance.
  • ‘Measure the ‘degree of ‘corrosion.
  • I ‘hear it’s ‘hot and ‘humid in ‘Chennai.
  • We ‘measure by the ‘metric ‘system.
  • Ten ‘nines ‘are ‘ninety.

Reading Time

Read the following passage carefully :

The United State Army has discovered by repeated tests that even young men—men toughened by years of army training—can march better and hold up longer if they throw down their packs and rest ten minutes of every hour. So the army forces them to do just that.

Your heart is just as smart as the U. S. Army. Your heart pumps enough blood through your body every day to fill a railway tank car. It exerts enough energy every twenty-four hours to shovel twenty tons of coal onto a platform three feet high. It does this incredible amount of work for fifty, seventy, or may be ninety years. How can it stand it ? Dr. Walter B. Cannon of the Harvard Medical School explained it to me. He said,

mp board solution

“Most people have the idea that the heart is working all the time. As a matter of fact, there is a definite rest period after each contraction. When beating at a moderate rate of seventy pulses per minute, the heart is actually working only nine hours out of the twenty-four. In the aggregate, its rest periods total a full fifteen hours per day.”

During World War II, Winston Churchill in his late sixties and early seventies, was able to work sixteen hours a day, year after year, directing the war effort of the British Empire. A phenomenal record. His secret ? He worked in bed each morning until eleven o’clock, reading reports, dictating orders, making telephone calls, and holding important conferences. After lunch he went to bed again and slept for an hour. In the evening he went to bed once more and slept for two hours before having dinner at eight. He didn’t cure fatigue. He didn’t have to cure it. He prevented it. Because he rested frequently, he was able to work on fresh and fit until long past midnight.

Now answer the questions given below :

Question 1.
Find out the words from the passage which convey following meanings :
Answer:
to make something stronger – toughen
staying within limits – moderate
the part of a large machine that digs/moves earth – shovel
that can not be believed incredible very great or impressive – phenomenal.

Question 2.
What has the United State Army discovered ? (2009)
Answer:
The United State Army has discovered that even young men—men toughened by years of army-training—can march better and hold up longer if they throw down their packs and rest ten minutes of every hour.

Question 3.
Why does the author say, ‘your heart is just as smart as the U. S. Army’ ? (2011, 15)
Answer:
He says, “Your heart is just as smart as the U. S. Army” because the job in the U. S. Army is very hard and so is the job of heart. We think heart is a delicate thing, but it is not so. It pumps enough blood through our body every day to fill a railway tank car. It exerts enough energy every 24 hours to shovel 20 tons of coal on a plat form 3 feet high and so it is compared with the U. S. Army.

Question 4.
Does the heart work all the time ? (2015)
Answer:
No, it does not.

Question 5.
How much does the heart work in a day ?
Ans.
It works only nine hours in a day.

Question 6.
When does the heart get rest ? How much does it rest in a day ? (2011)
Answer:
When beating at a moderate rate of seventy pulses per minute it rests for 15 hours in a day.

Question 7.
What was the secret of Winston Churchill’s working sixteen hours daily ?
Answer:
The secret of Winston Churchill’s working sixteen hours daily was that he took frequent rests.

Question 8.
Why did he not need to cure his fatigue ?
Answer:
He did not need to cure his fatigue because he prevented fatigue.

Question 9.
Give a suitable title to the passage.
Answer:
Don’t Cure Fatigue : Prevent It.

Writing Time

Question 1.
Your friend is worried about the coming examination. Send an e-mail to him giving moral support for success in the examination.
Answer:
From : ketan @hotmail.com
To : [email protected]
Subject: Regarding Examinations
Dear Mahesh,
I think you are O.K. there. I have received your letter and noted the contents. I am sorry to note that you are worried about your examination. Why is it so? You should not have a negative attitude. You have studied well. Though due to changes in the course are facing certain problems, but I think losing courage won’t do. Get the help of your friends and your teacher. I think you will get success. Haven’t you read the poem.

Count your garden by the flowers
Never by the leaves that fall.

Have a positive attitude and you will be successful. I stand by you.
Don’t worry.
Rest on meeting.
Truly yours
Ketan.

Question 2.
Send an e-mail to your father congratulating him on his birthday.
Answer:
From : [email protected]
To : [email protected]
Subject : Congratulations Respected Father,
High Regards. I hope you are doing well there. I am very glad today. It is great day for me. Happy Birthday. Many happy returns of the day. You are a luminous star for the family. You have supported us in every respect despite many difficulties. I am proud of you. Whatever I am today, it is because of you. Thanks for all you have done for us: hope you will have nice days now.
Asking your blessings Your loving son Raju.

Question 3.
Your friend has sent a book on your birthday. Send an e-mail thanking him for the gift.
Answer:
With the help of above two questions, students should do it themselves.

for more mp board solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment