MP Board Class 12th English Chapter 21 The Silver Box Solutions

In this article, we will share MP Board Class 12th English Solutions Chapter 21 The Silver Box Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 21 The Silver Box (John Galsworthy)

The Silver Box Textbook Exercises

ACT – 1 The Silver Box

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What was Mrs. Jones doing in Jack’s room when he got up?
Answer:
She was sweeping the floor.

Question 2.
Who was there in the room when Wheeler detected that the silver case was missing?
Answer:
Mis Jones was there in the room when Wheeler detected the missing of the silver case.

Question 3.
How old was Mr. Barthweek, the M.P.?
Answer:
He was a man between fifty and sixty

Question 4.
What sort of a person was Mrs Barthwick?
Answer:
She was a lady of nearly fifty well dressed, with greyish hair, good features and a decided manner.

Question 5.
What are Mr. and Mrs Barthwick doing at the beginning of the play?
Answer:
They were seated at the breakfast table.

MP Board Solutions

Question 6.
What would the members of the Labour Party do, according to Mr. Barthwick, once
they came to power?
Answer:
According to Mr Barthwick, the Members of the Labour Party would deprive the upper classes of their rights and property once they caine to power.

Question 7.
What, according to Mr. Barthwick, is education doing for the lower classes?
Answer:
Education is simply ruining the lower classes.

Question 8.
After reading the letter from Moss and Sons, Mr. Barthwick says, The boy might have been prosecuted.” Why does he say so?
Answer:
Because his son has overdrawn from his account.

Question 9.
What, in the father’s opinion, would have ruined Jack’s life?
Answer:
The high position of Mr. Barthwick would have ruined Jack’s life.

Question 10.
Who was kept very short of money by his father?
Answer:
Jack was kept very short of money by his father.

Question 11.
Write about the appearance of the Unknown Lady in your own words.
Answer:
The Unknown Lady entered the house. She was a pale lady with dark eyes and pretty figure.

Question 12.
What makes the Unknown Lady meet young Jack so early in the morning?
Answer:
She met young Jack so early in the morning because her crimson silk purse had been stolen and she had seen Jack Barthwick stealing it.

Question 13.
What was the colour of the purse the Unknown Lady had kept in her reticule?
Answer:
The colour of the purse was crimson.

Question 14.
How much money was there in the purse of the Unknown Lady?
Answer:
There were seven pounds twelve pence in the purse of the Unknown Lady.

Question 15.
How did the Unknown Lady reach Jack’s house?
Answer:
She came to Jack’s house by a cab.

Question 16.
How much money did the senior Barthwick give to the Unknown Lady?
Answer:
The senior Barthwick gave eight pounds to the Unknown Lady.

MP Board 12th English Solutions The Silver Box

B. Answer the following wings questions in about sixty words:

Question 1.
Describe the meeting between the Unknown Lady and Mrs Barthwick in your own words. What is the outcome of this meeting?
Or
What was the reaction of Mrs Barthwick after the meeting with the unknown lady? (M.P. Bourd 2012)
Answer:
A labour party candidate has won the by-election to the Parliament. This gives a shock to Mrs Barthwick. She blames the Uberals for encouraging the common people. She opposes any talk about reform or change in social policy She thinks that only the upper classes are patriotic while the socialists are selfish. The political discussion reveals the attitude of Mr and Mrs Barthwick who represent the upper classes.

Question 2.
Write a note on the dramatic significance of the Unknown Lady episode.
(M.P Board 2009.2015)
Answer:
The visit of the unknown lady serves a useful dramatic purpose. It throws light on Jack’s character. She reveals that Jack is a drunkard and a debauch. He associates with prostitutes. He is also a thief. In other words, he is as guilty as Jones. Thus, the lady’s visit is an important link in plot construction.

Question 3.
What transpires when Mr. Barthwick calls Mrs. Jones for a talk? (M.P. Board 2011)
Answer:
Mr. Barthwick feels ashamed of his son after hearing the unknown lady. He calls Jack danger to society He calls the young man criminal minded who deserves to get a good lesson. He tells the boy not c expect any help from him in future.

ACT II The Silver Box

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Describe in your words the room in which the Jones lived.
Answer:
The room in which the Jones lived was a base one with tattered oilcloth and damp, distempered walls. It has an air of tidy wretchedness.

Question 2.
How much rent was overdue on this couple?
Answer:
The couple had to pay fourteen shillings.

Question 3.
What did Jones propose to do with the money he had found in the crimson purse?
Answer:
He proposed to pay the rent with the money he had found in the crimson purse.

Question 4.
Why did Jones regret that he fathered the children?
Answer:
Because he fails to manage his family.

Question 5.
What did Jones propose to do with the silver box and the silk purse once he went
out of his room?
Answer:
Jones proposed to give it back.

MP Board Solutions

Question 6.
Why did Mrs. Jones accuse her husband of spoiling her reputation?
Answer:
Because he has stolen the silver box and silk purse from her employer.

Question 7.
What excuse did Jones provide for picking up the Silver Box?
Answer:
He said that he was not a thief. Whatever he did was because of his drunken state.

Question 8.
Who is Snow? (MP. Board 2012)
Answer:
Snow is a detective.

Question 9.
What makes Snow come to the residence of Mrs. Jones?
Answer:
Snow comes to the residence of Mrs Jones with an intention to arrest her.

Question 10.
Why does Jones give a blow to Snow? (M.P. Board 2011)
Answer:
Because Jones knows that he was innocent.

Question 11.
How was Snow able to recognize that the Silver box belonged to the Barthwick family?
Answer:
The letters J.B. were carried on the silver box.

Question 12.
What did Jack say about the habits of the students of Oxford University?
Ans.
1-kr said that the students at Oxford University drank a bit hard.

Question 13.
Who was Roper?
Answer:
Roper was an advocate.

Question 14.
What did Roper ask Jack to do when he testifies In the court of law?
Answer:
Roper advised Jack not to say anything at all in the Court.

B. Answer the following questions in about sixty words: The Silver Box

Question 1.
What is the dramatic significance of the conversation between Mrs Jones and her husband? (MY. Board 2022)
Answer:
The conversation between Mrs. Jones and her husband is quite significant as it reveals the character of Mrs. Jones and her husband Jone& Mrs. Jones is an honest lady as when saw sees that her husband is having somebody else’s purse with money in it she enquires if it had any visiting card of its owner so that it may be returned. Similarl,; she also wants to give back the silver box to her employer, Mr. Barthwick and tell him everything honestly.

However, Jones is a drunkard and money minded person. He plans to leave his home and family and go to Canada with the money he got from the purse. Not caring about his family . It is also revealed that he was a drunkard like Barthwick’s son and loses control over himself in drunk state. The similarity between Jack Barthwick and Jones is revealed.

Question 2.
What does Jones want to do with the money he has got? What does he want to do in his future life? (M.P. Board 2015)
Answer:
Jones has stolen a silk purse. It has seven pounds in it. He calls it a loss of property with no name on it. As Mrs. Jones is an honest lady. She doesn’t look happy at it but Jones has no sense of guilt. He says that he will go to Canada to change his luck, He would live a happy life with another lady. He would live with freedom.

MP Board 12th English Solutions The Silver Box

Question 3.
Give an account of the way the Silver Box was recovered from the residence of Jones. (M.P. Board 2011)
Answer:
When Mrs Jones detects the stolen purse, she thinks to return it to her employer, So, when Jones is out she shakes out his coat. The silver box falls down from the coat pocket. She looks hard at it but Jones snatches it from her hands with a promise that he would throw it away into the river along with the purse.

On the other hand, when Barthwick finds the box missing, he asks Snow, a detective, to search It. Snow, out of doubt, comes to Jones house just at the time when Jones is trying to take the box from his wife who takes it to go to return it to Barthwick. Snow detects the letters J.B. carried on it and is sure it
was the stolen one from Barthwick’s house.

Question 4.
What transpires between Roper and Mr. Barthwick? (M.P. Board 2015)
Answer:
Roper, the advocate, is shown in the play as Barthwick tells him about the silver box which is stolen not by the charwomanbut her loafer husband. Jones also says that Jack let him walk into the house. Jones then took away both the things, the silver box and the purse. The news might appear in the papers the next day. Jones is likely to make full use of the purse against his family.

Jack confesses so man things one by one. His mother tells him to forget the truth that he has led Jones into the house, offered him whisky and left the key in the lock of the door. Roper advises Jack not to say anything at all in the court. He should simply sar that he slept on the sofa. In fact, he needn’t attend the court at all. jacks feels great relief. Barthwick wants that Roper should see to it that the purse theft case is not referred to at all. Roper promises to manage the whole case. He then takes a leave.

ACT – III

A. Answer the Following Questions in one sentence each:

Question 1.
Where were the two little girls found by the police? (MP. Board 2015)
Answer:
The two little girls were found wandering in the streets.

Question 2.
What sort of a woman was the mother of the two unfortunate girls?
Answer:
Their mother was an improper person to have anything to do with her daughters.

Question 3.
Who was Livens?
Answer:
He was quiet, with grizzled hair, and, had a muffler for a collar. He was the father of the two little girls.

Question 4.
What did Livens tell the magistrate when he was asked to take care of the two little girls?
Answer:
He told that he had got no home and had been living from hand to mouth.

MP Board Solutions

Question 5.
What was the reason that made the magistrate refuse to give the custody of the girls to their mother?
Answer:
The girls’ mother was gone.

Question 6.
What comment did Mr. Barthwick make regarding the case of the two little girls?
(M.P Board 2009, 2015)
Answer:
warthwick commented, “Most distressing! The more I see of it, the more important this
question of the people seems to become.”

Question 7.
Barthwick says, “I shall make a point of taking up cudgels in the House.” What does he mean by it?
Answer:
He intends to discuss this point in the parliament.

Question 8.
What were the two charges made by the police against Jones? (M.P. Board 2011)
Answer:
The two charges were of the stealing of the silver box and assaulting the police.

Question 9.
What was the official name of detective Snow? (MP. Board 2009)
Answer:
Snow’s official name was Robert Allow.

Question 10.
What questions did Jones ask Jack when the case was in progress before the
magistrate?
Ans.
Jones asked Jack, “Don’t you remember you said you were a liberal, same as your father, and you asked me what I was?”

Question 11.
What reason did Jones provide for taking the silver box?
Answer:
He said that he took it out of mistake.

Question 12.
Why does Jones, towards the end of the play say. “Call this justice?” (MP. Board 2015)
Answer:
Because he argues his points to defend his wife and son perfectly and asks the court not to punish the innocents.

MP Board 12th English Solutions

B. Answer the following questions in about sixty words: The Silver Box

Question 1.
Write in your own words the proceedings of the case of the two little girls in the court. (MP. Board 2012)
Answer:
The Silver Box is based on the theme of social, economic and legal evils. It focuses on the suffering of poor families as a sult of unemployment and poverty The introduction of the two little girls shows how children suffer the most when homes break. Livens cannot find a ob. So, his wife leaves him and her daughters. Livens then puts his daughters in his sister’s house but she too cannot feed them. Finally, they are sent to a home for destitute children. The episode is very relevant to the theme of the play.

Question 2.
How does the case against Jones proceed in the court of law? (M.P Board 2009)
Answer:
The second case listed for the day is that of James Jones and Jane Jones. Barthwick whispers to his solicitor, Roper, to avoid any reference to the purse. The two charges against the accused relate to the theft of the silver box and assault on the police. Jones denies that he stole the box. He admits that he attacked the police but he has to say many things why he does so.

C. Provide answers to the following questions in about 150-200 words:

Question 1.
Justify the title of the play The Silver Box. (M.P Board 2011)
Answer:
Galsworthy’s original title for The Silver Box was first given the title The Cigarette Box. Both essentialy meon the same thing an expensive cigarette case. It is the central thing in the plot. The entire story revolves around it. Jones, an out-of-work poor man, is tempted one night to take it away from wealthy Jack’s house. Mr. Barthwick first points his accusing finger at his charwoman. Mrs. Jones. She discovers it by chance at her house.

She insists on returning it to its owner. There is a scuffle. Jones wants to throw it into the river. At this crucial moment, a detective, Mr Snow enters the room and recovers the stolen box. He draws Mrs Jones on charge of theft to the police station. Jones attacks the policeman on duty He, too, is arrested. Both are produced in the court. The dishonest Magistrate, the constable and the advocate, Roper. shield Jack. Jones is convicted., though not on charge of stealing the box but of assaulting a public servant on duty. Thus, we see the cigarette box dominates the events from cover to cover.

All conflicts and suffering arise from it. The word ‘silver’ gives to the title the colour of a class struggle between the rich and the poor. Silver is the symbol of riches. Hence the title The Silver Box is more appropriate and effective than The Cigarette Box.

Question 2.
Write a character sketch of Mr. Barthwick. M.P. Board 2012, 2016)

Answer:
Galsworthy’s characters are neither glorious heroes nor outright villains- They are true to life. Most of them are ordinary men and women who meet with us everyday. Jack belongs to the aristocratic class, although he himself is a spoilt and dissolute youngman. His father John Barthwick is a Member of the British Parliament. He is rich and influential. Jack has all the advantages of his father’s status and purse. He becomes easy-going and pleasure-loving. He is pampered further by his mother. He is studying at Oxford where boys drink freely and mix with street women and he admits this fact with shameless pride.

Jack spends money recklessly. So, he is always hard up and penniless. He issues a cheque which is dishonoured by the bank. He runs the risk of prosecution for cheating or deception. He has ‘just one shilling in his pocket when he seeks Jones’ help. So, he allows Jones to drink, smoke and even take away whatever he likes. He quarrels with his father about money. He demands more money to spend recklessly on his pleasure hunting. He snatches away the handbag of a lady in a drunken fit of anger. The lady complains to his father who agrees to pay her eight pounds.

Jack has no moral scruples. He mixes with women of loose character. He quarrels with one and snatches away her velvet handbag, containing all her money in a purse. In the court, he tells lies on the inducement by his defence council. Roper. The refuses to recognise Jones and pretends forgetfulness.

Jack happens to be guilty of the same offence as Jones. Both have the same weaknesses for wine and women. Both steal and are made to stand in the witness box. However, Jack is shielded by his father and the advocate. He goes scot-free while Jones gets one month’s rigorous imprisonment. however, Jack is not a downright wicked villain. He is not a deliberate thief. He is a product of an unjust system and economic order. He is pampered chiefly by his mother.

Question 3.
“The play is an attack on the hypocrisy of the British higher class. Discuss. (Mp Board 2011, 2012)
Answer:

The Silver Box presents, in fact, the on.going class war in the whole world. The society is broadly divided into the upper class and the lower class, the rich and the poor, the rulers and the ruled. John Barthwick represents the upper middle class. He is a liberal Member of Parliament. He has lofty principles about social reforms. He wants all parties to have their representatives in the Parliament. He professes sympathy for the poor. He seems to be deeply moved during the case hearing of Livens. He decides to raise the issue of the downtrodden in the house.

However, Barthwick’s sympathy for the poor is only skin-deep. He thinks that the poor are committing the folly of distrusting the rich and they themselves are largely responsible for their misery. “If they would only trust us (the upper class) they get on so much better.” He doesn’t realise that the poor are victims of social apathy and ruthless laws.

Barthwick is a bogus liberal. His hypocrisy and selfishness are clearly exposed. He is mortally afraid of a public scandal. He helps Jack Out of trouble twice in order to save his own good name from damage. He seeks the help of Snow aid Roper to drop the charge of theft againstJones. “Better to have lost a dozen cigarette boxes, and said nothing about it.” He decides to make enquiries about the stolen box because it is a question of his principle but he makes Jack tell a lie in the court. At the end when Mrs. Jones turns to him with an appeal, he turns his back upon her and goes away like a coward. The author’s estimate of Barthwick is very fair.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment