MP Board Class 10th Social Science Chapter 16 Rural Development and Employment Guarantee Scheme Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th Social Science Book Solutions Chapter 16 Rural Development and Employment Guarantee Scheme Pdf.

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 16 Rural Development and Employment Guarantee Scheme

Question 1. Multiple choice Questions
Choose the correct answer from the following:

Question (i)
Availability of employment under the National Rural Employment Guarantee Scheme is based on the principle of –
(a) First come first served
(b) Local migration
(c) Both of these
(d) None of these
Answer:
(a) First come first served

Question (ii)
Any physical work which a person can do without any skill or special training in known as –
(a) Unskilled physical labour
(b) Skilled physical labour
(c) Both of these
(d) None of these.
Answer:
(a) Unskilled physical labour

Question (iii)
The National Rural Employment Scheme is an important step towards improvement in the –
(a) Rural economy
(b) Urban economy
(c) Both of these
(d) None of these
Answer:
(a) Rural economy

Question (iv)
Nandan Falodyan Scheme is related to –
(a) Plantation
(b) Irrigation facility
(c) Horticlture/Fruit plantation
(d) Land Improvement
Answer:
(c) Horticlture/Fruit plantation

MP Board Solutions

Question 2. Fill in the blanks:

  1. As per the census 2001, …………… % of the population lives in villages.
  2. In the year 1973, the share of agriculture sector in the Gross Domestic Product was about …………… %.
  3. The Job Card is issued on the basis of the …………… survey.
  4. The Sub Divisional Officer takes necessary legal action under Gram Swaraj Act, ……………
  5. In Madhya Pradesh Projects have been formulated under the ……………
  6. There is a provision of …………… to ensure transparency and people’s participation in the works.
  7. National rural employment …………… to ensure transparency and people’s participation in the works.

Answer:

  1. 74.27
  2. 45
  3. B.P.L
  4. 1993
  5. State plan
  6. Social audit

Question 3. True and False type questions:

  1. The people are economically insecure due to limited employment opportunities in rural areas.
  2. There is a provision in the Rural Development and Employment Guarantee Scheme that one third of the people employed are women.
  3. The wages are paid weekly or maximum on fortnightly basis.
  4. There is not any provision for free treatment in case of an injury sustained during the work.
  5. Every worker is entitled to the minimum wages fixed by the State Government
  6. If the card is lost, then a new card can be obtained on payment of prescribed fees.
  7. The family should be registered in the local Gram Parrehayat.
  8. Gram Sabhas and Gram Panchayats have been given responsibility of implementation of the scheme.
  9. Madhya Pradesh has predominance of Scheduled Tribes population.

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True
  7. True
  8. True
  9. True.

Question 4. Match the following:

  1. Community development (a) Meenakshi
  2. Beneficiary oriented scheme (b) Act 1948
  3. Minimum wages in (c) As per census 2001
  4. 74-27% lives in villages (d) Shail Pam

Answer:

(i) (d)
(ii) (a)
(iii) (b)
(iv) (c)

Answer in One – Two Words or One Sentences:

Question 1.
Where does real India live?
Answer:
Real India lives in villages.

Question 2.
How many villages are there in India?
Answer:
Around seven lakh.

Question 3.
When Was the National Rural Employment Guarantee Act notified?
Answer:
The National Rural Employment Guarantee Act was notified on September. 7, 2005.

MP Board Solutions

Question 4.
Write the full form of NREGA?
Answer:
The National Rural Employment Guarantee Act

Question 5.
Who does dispose the complaints at State level?
Answer:
At the State level, the complaints are disposed by fee M.P. State Employement Guarantee Council.

Question 6.
Define wage rate?
Answer:
Rate of wages under section 6 of the relevant Act.

Question 7.
Define unskilled physical labour?
Answer:
Any phsical work which a person can do without any skill or special trainning.

Question 8.
What do you mean by the term ‘adult’?
Answer:
A person who has attained the age of 18 years.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 16 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the goal of NREGA?
Answer:
NREGA fosters conditions for inclusive growth ranging from basic wage security and recharging rural economy to a transformative empowerment process of democracy.

Question 2.
Define wage seekers?
Answer:
The wage seekers are the primary stake holders of the Act. Their exercise of choice to demand employment is the trigger of key processes.

MP Board 10th Social Solutions

Question 3.
Explain partial employment?
Answer:
Partial employment is a situation where the worker employed for a part of the year and for the remaining period he/ she is unemployed.

Question 4.
Define financial year?
Answer:
Government for purposes of financial accounting, the year commences from 1 April of the year and ends on 31 March, this a called financial year.

Question 5.
Who is a Programme Officer?
Answer:
Any officer who is appointed to execute works under the scheme under section 15, sub – section (1) of the National Rural Employment Guarantee Act.

Question 6.
What do you mean by latent unemployment?
Answer:
This is a situation which is normally seen in a family carrying, out a business or agriculture or running a cottage industry and where all the members of the family do one or the other work although there is no need of all the persons of the family for that work, i.e. more number of people engaged in that work in comparison to actual manpower needed for it.

MP Board 10th Social Science Solutions

Question 7.
What do you mean by transparency in NREGS?
Answer:
There is a proper system laid down for implementing a scheme/working, its timely inspection and monitoring and where facts, information etc., about the scheme/any other matter is made public or is made available on request i.e., facts are not kept confidential.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 16 Short Answer Type Questions

Question 1.
Write a short note on coverage of NREGA?
Answer:
The Act was notified in 200 districts in the first phase with effect from February 2nd, 2006 and then extended to additional 130 districts in the financial year 2007-2008 (113 districts were notified with effect from April 1st, 2007, and 17 districts in UP were notfied with effect from May 15, 2007). The remaining districts have been notified under the NREGA with effect from April 1,2008. Thus NREGA covers the entire country with the exception of districts that have a hundred per cent urban population.

Question 2.
What are the roles and responsibilities of Gram Sabha for implementation of NREGS?
Answer:
The Gram Sabha has been given the following rights and responsibilities under the Act:

  1. It will recommend works to be taken up under NREGS.
  2. It will conduct social audits on implementation of the Scheme.
  3. In addition, it is suggested that the Gram Sabha be used extensively as a forum for sharing information about the Scheme.

MP Board Solutions

Question 3.
What are the roles and responsibilities of Gram Panchayat for implementation of NREGS?
Answer:
Gram Phanchayat (GP):
The Gram Panchayat is the pivotal body for implementation at the village level. Where Part Nine of the Constitution does not apply, local councils/authorities as mandated by the State concerned Will be invested with corresponding responsibilities.
The Gram Panchayat is responsible for the following activities:

  1. Planning of works
  2. Receiving applications for registration
  3. Verifying registration applications
  4. Registering households
  5. Issuing Job Cards
  6. Receiving applications for employment
  7. Issuing dated receipts
  8. Allotting employment within fifteen days of application
  9. Executing works
  10. Maintaining records
  11. Convening the Gram Sabha for social audit
  12. Monitoring the implementation of the Scheme at the village level.

Question 4.
What are key Stakeholders?
Answer:
The key Stakeholders are:

  1. Wage seekers
  2. Gram Sabha
  3. PRIs, specially the Gram Panchayat
  4. Programme Officer at the block level
  5. District Programme Co-ordinator
  6. State Government
  7. Ministry of Rural Development.

MP Board 10th Social Science Solutions

Question 5.
Explain which art the schemes under the beneficiary oriented schemes.
Answer:
Some of the beneficiary oriented schemes are in M.P. as:

  1. Irrigation facility
  2. Land improvement
  3. Plantation
  4. Irrigation
  5. Horticulture/Fruit plantation.

Question 6.
Name some of the facilities provided on work sites to – the workers under the Employment Guarantee Scheme.
Answer:
Certain basic facilities are to be provided to the workers at the sites of works started under the Employment Gurantee Scheme like:

  1. Safe drinking water and shelter for rest.
  2. First aid facilities and medicines in case of injury, accident or sickness.
  3. If there are 5 or more children below 6 years of age with the working women, a separate women worker shall be entrusted the job of looking after such children.
  4. If a worker is injured during the work necessary facility for treatment and in case of physical disability or death during the work compensation is given.

Question 7.
What is the procedure to procure work under the Employment Guarantee Scheme?
Answer:
All adult members of the families living in the rural areas notified by the Central Government are eligible to get benefit of this i scheme. Under the scheme, a family shall be eligible to get work for 100 days in one financial year. According to the availability of works (employment), the 100 days work may be divided among all the adult workers of a family. For obtaing employment it is necessary that (0 The family should be local resident of the Gram Panchayat.

  1. The family should be registered in the local Gram Panchayat.
  2. The family should obtain a Job Card from the Gram Panchayat.
  3. The family (should apply for work as unskilled worker on the basis of the Job Card.
  4. Family should be ready to work as unskilled labourer.
MP Board Class 10th Social Science Chapter 16 Long Answer Type Questions

Question 1.
What a Rural Employment Guarantee Scheme should have?
Answer:
A Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) will be expected to cltirify, inter alia, the following matters:

1. Specify the implementing Department in the State.

2. Specify a senior officer in the State as State Programme Co – ordinator.

3. Specify the District Programme Co – ordinator.

4. Lay down the mode of recruitment for Programme Officers, supportive staff and other required professional services, and make interim arrangements till regular Programme Officer is appointed.

5. Define the relationship with the Block Development Officer.

6. Clearly delineate Agency – wise the roles and responsibilities for each task mandated in the Act and elaborated in the Guidelines. Establish co – ordihation mechanisms among them, fixing clear accountability for each task, since activities under the Act are justiciable and the people and the Implementing Agency should know in whom the legal obligation for getting a task done vests.

7. Delineate the Fund Flow system for the Rural Employment Guarantee Scheme.

8. Specify the cheque – signing authorities at the District, Block (Programme Officer) and Gram Panchayat levels.

9. Specify the procedure for payment of unemployment allowance.

10. Specify the authorities for administrative and technical approval of works and define their powers.

11. Specify the procedure for maintenance of accounts, maintenance of muster rolls, material, unskilled wage and  skilled wage
content of the works and audit arrangements for internal and social audit.

12. Specify procedures for making entries in the Job Cards and for cross – checking them to avoid wrong entries.

13. Specify systems for measurement of works and rates of payment there of and methods for making this information transparent.

14. Specify the system of payment of wages. Possibility of payment through accounts in the bank or post office may be considered.

15. Specify procedures for social audit, public accountability and implementation of the Right to Information Act.

16. Specify grievance redressal mechanisms at the Gram Panchayat, Intermediate Panchayat, District and State levels.

17. Specify the terms and conditions of the Chairperson and Members of the State Employment Guarantee Council, time, place and procedure of meetings.

MP Board Solutions

Question 2.
What are the salient features of the NREGA?
Answer:
Some of the salient features of the NREGA are:

1. Adult members of a rural household, willing to do unskilled manual work, may apply for registration in writing or orally to the local Gram Panchayat.

2. The Gram Panchayat after due verification will issue a Job Card, The Job Card will bear the photograph of all adult members of the household willing to work under NREGA and is free of cost.

3. The Job Card should be issued within 15 days of application.

4. A Job Card holder may submit a written application for employment to the Gram Panchayat, stating the time and duration for which work is sought. The minimum days of employment have to be at least fourteen.

5. The Gram Panchayat will issue a dated receipt of the written application for employment against which the guarantee of providing employment within 15 days operates.

6. Employment will be given within 15 days of application for work, if it is not then daily unemployment allowance as per the Act, has to be paid. Liability of payment of unemployment allowance is of the states.

7. Work should ordinarily be provided within 5 km radius of the villages. In case work is provided beyond 5 km, extra wages of 10% are payable to meet additional transportation and living expenses.

8. Wages are to be paid according to the Minimum Wages Act, 1948 for agricultural labourers in the State, unless the Centre notifies a wage rate which will not be less than Rs. 60 per day. Equal wages will be provided to both men and women.

Question 3.
What is Job Card? How is it obtained? What is the procedure for getting unemployment allowance?
Answer:
Job Card is a description of the person registered for securing employment:

The Job Card is issued on the basis of the B.P.L. survey. This Card has all the information relating to the family for it is issued. The Job Card is valid for five years for the date of issue and is renewed by the Gram Panchayat within one month from the date of expiry.

If a person doesn’t get work within 15 days for the date of application he/she in entitled to unemployment allowance. But the aggregate amount of unemployment allowance and the minimum wages already paid to that family will not exceed an amount which is equal to 100 days minimum wages.

A person who has applied for work, does not do the entrusted work, and does not present him/herself on the work within 15 days and remains absent for a week or more or for more than a week in one month without the permission of the implementing agency, such person shall not be entitled to unemployment allowance for a period, of 3 months.

MP Board 10th Solutions

Question 5.
State which are the schemes under the Community Development works?
Answer:
The Community Development schemes included in list 1 para 1 (4) of the National Rural Employment Gurantee Act. Some of the works are as under:

  1. Water harvesting and augmentation of water resources.
  2. Plantation
  3. Construction of canals
  4. Irrigation.

for more MP Board Solutions follow on (Google news) and share with your friends.

Leave a Comment