MP Board Class 10th Social Science Chapter 18 Economy: Service Sector and Infrastructure Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th Social Science Book Solutions Chapter 18 Economy: Service Sector and Infrastructure Pdf.

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 18 Economy: Service Sector and Infrastructure

Objective Type Questions

Question 1. Multiple Choice Questions:
(Choose the correct answer from the following)

Question (i)
Money and banking are die example of –
(a) Primary Sector
(b) Secondary Sector
(c) Tertiary Sector
(d) All Sector.
Answer:
(c) Tertiary Sector

Question (ii)
Communication Services in India was started in –
(a) 1737
(b) 1837
(c) 1937
(d) 2007
Answer:
(b) 1837

Question (iii)
‘United Telecom’ is a joint venture of –
(a) Indo – China
(b) Indo – Nepal
(c) Indo – Pak
(d) Indo – Srilanka
Answer:
(b) Indo – Nepal

Question (iv)
‘Swamium Charhtrbhuj’ is related to the means of –
(a) Transport
(b) Science
(c) Agriculture
(d) Industry
Answer:
(a) Transport

Question (v)
Service Sector provides employment –
(a) Directly
(b) Indirectly
(e) Directly and Indirectly Both
(d) None of the above
Answer:
(d) None of the above

Question 2. Fill in the blanks:

  1. Agriculture is counted under the …………. sector.
  2. There are …………. major ports in India.
  3. The coastal line of India is …………. km long.
  4. India has to import …………. at total petroleum production.
  5. The activity of primary sector is ………….

Answer:

  1. Primary
  2. 12
  3. 75
  4. 80%
  5. Fisheries

MP Board Solutions

Question 3. True and False type questions:

  1. Education and Health are the basic infrastructure.
  2. Half of national income is obtained from tertiary sector.
  3. ATM services are counted under tertiary sector.
  4. There are four sector of economic development in India.
  5. Agriculture is included in primary sector.(MP Board, 2009)

Answer:

  1. True
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True

Answer in One-Two Words or One Sentence:

Question 1.
What is the ranking of Indian Economy in the group of world economy?
Answer:
Twelve rank as a big economy.

Question 2.
Most Indian trade takes place with which countries of Europe ?
Answer:
United Kingdom.

Question 3.
How much contribution of primary sector was in 1951?
Answer:
60%.

Question 4.
How much contribution of tertiary sector was in 1951?
Answer:
28%.

MP Board Class 10th Solutions

Question 5.
What was the contribution of primary sector in 2006?
Answer:
21.7%.

Question 6.
What was the contribution of teritiary sector in 2005?
Answer:
More than 54.2%.

Question 7.
What is the length of coastline of India?
Answer:
7517 kilometres.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 18 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean by National Income’s relation to tertiary sector?
Answer:
The importance of tertiary sector is gradually increasing day – by – day with economic development The activities of service sector are increasing rapidly in all sectors whether it is urban or rural; that is the reason more than half of the national income is obtained from tertiary sector.

Question 2.
What is the basis for calculating the national income and Gross Domestic Product of a country?
Answer:
The primary, secondary and tertiary sectors of economy are considered as the basis for calculating the national income and Gross Domestic Product (G.D.P.) of a country.

MP Board 10th Social Science Solutions

Question 3.
What do you mean by communication satellite unit?
Answer:
The communication service which are operated through satellite. Measuring of ground water level, searching of minerals and petroleum materials, and preparing of Maps are implemented by Communication satellite unit.

Question 4.
What is status of Indian Economy regarding the World Bank report?
Answer:
According to the World Bank report, the Indian economy has became 12th big economy in the world based on GDP.

Question 5.
How does the risk factor of agriculture, industry and business remove?
Answer:
Through increasing the facilities of service sector.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 18  Short Answer Type Questions

Question 1.
How is tertiary sector helpful in the expansion of market?
Answer:
Helpful in Expansion of Market:
Tertiary sector is helpful in the expansion of market of the commodities produced by primary and secondary sectors. Have you ever thought how do you get the apples of Kashmir or how do we know the price of camera to be purchased from England This is possible only because of Tertiary Sector. By the facilities of transport the goods and passengers are carried from one place to another. The decision of business deals or booking of hotels are done by the means of communication. All activities have become easy and convenient because of it.

MP Board Solutions

Question 2.
What do you mean by water transport?
Answer:
The waterways system of India is of two types first internal waterways and second coastal and oceanic waterways. The internal water transport is done through deep rivers and canals and boats and steamers are used for this. The coastline of India is 7517 Kilometre long and there are 13 major ports and 187 small ports on it. The major foreign trade of India is done through major ports.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 18 Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the relations between Banking, Insurance and Finance sector?
Answer:
Banking, Insurance and Financial institutions have an important place for the rapid economic growth of the country. The reason is that these institutions make the capital available to the entrepreneurs for investment, by collecting the savings from the economy. Due to this there is expansion of economic activities and as a result, income, employment and the rate of development has increased.

After the nationalisation of the major banks of the country in 1969, the commercial banks have shown an immense progress. By the year 2006, the branches of all the banks of public sector have increased up to 70 thousand approximately. Along with banks of public sector, several commercial banks and financial institutions of private sector are also running in the country. These institutions also provide personal loans for domestic purposes along with industrial and business purpose. The financial institution has expanded rapidly due to decrease in rate of interest during last few years.

Cooperative banking system in the country has also expanded rapidly. In the rural areas, Co – operative Credit Committees provide loans for the development of the agriculture. The organisation of co – operative banks in India is three tier, first at State level is Apex Bank, Second at district level Central Co – operative banks and Primary Co – operative Societies are functioning at the third level.

MP Board Class 10th Solutions

Question 2.
Describe the importance of rail transport and road transport ?
Answer:
Rail Transport:
In India railway is the most convenient means of transportation for transporting goods and passengers. The railways was started in 1853, when the first train ran 34 kilometres from Bombay to Thana. After this the all round development of railways took place. Till 2005 – 06, 63.3 thousand Kilometre railways lines were constructed in the country. As a result, now Indian Railways is the largest railway system in Asia and second largest system in the world.

Road Transport:
Roads have a special importance in India. As India is a country of villages, therefore roads have an important place from the viewpoint of increase in production and in the opportunities of employment. The total length of roads in India is approximately 33.4 lakh kilometre. At present, there are several ambitious schemes being implemented in which the ‘Swarnim Chaturbhuj Road’ Scheme is the most important scheme. The private sector is also now included in the construction work of roads.

Question 3.
What are the sources of energy? Discuss the position of electricity in India?
Answer:
Sources of Energy:
There are many sources of energy as electricity, coal, lignite, natural oil and gas etc. Among all these sources electricity is most important. The electricity is generated with the help of three main sources water, coal and atoms and these are known as hydroelectricity, thermal electricity and atomic energy. Hydroelectricity is produced by constructing dams on rivers. Coal is used to produce thermal power. Uranium and thorium are used in the production of atomic energy.

In India, 80 per cent of total production of electricity is produced by thermal power, which is mainly based on coal. The total store of coal in India is estimated to be 21 crore tonnes, but here the quantity of ash is higher in coal. Therefore, high quality coal is imported from Australia. Apart from the production of electricity the coal is used in steel plants, railways and to make bricks.

Natural oil and gas is a leading source of the production of energy. But India has to import about 80 per cent of total requirement of natural oil and petroleum.

Position of Electricity in India:
The demand for electricity in India has increased rapidly due to industrialisation, use of machines in agriculture, increase in urban population, and electrification of villages.

The efforts to increase the production of electricity were made immediately after independence only. As a result the production of electricity increased about 143.8 thousand megawatt in the year 2005 – 06 which was only 2.3 thousand megawatt in the year 1951. But the production of electricity has been low as compared to its demand and so the power crisis arose. At present the position is such that industries and agriculture both are not receiving sufficient electric supply. There is no continuous supply of electricity to cities and villages. Now private sector has also been given, permission to meet the increased demands.

MP Board 10th Social Science Solutions

Question 4.
What do you mean by communication? What is its importance?
Answer:
The Indian Communication System is the largest one in the world. The communication service in the country was started first in 1837. But the expansion of these services has been very rapid only after the independence. The economic reforms, started from the year 1991 have made revolutionary changes in Tele Communication.

This sector has tremendously developed due to the partnership of private sector. Due to this the number of telepnones have increased to 19 crores by the end of the year 2006 and this number will reach up to 25 crores by the end of the year 2007 as estimated by a study.

Now the mobile sets have become very popular in urban as well as in rural areas. Due to the expansion of tele – communication services, India is now improving fast towards the knowledge based society. The rapidly increasing number of the customers of internet broad band is an example of it.

The popularity, and expansion of computers and communication technology has modernised the post – office system also. Due to this only now the Indian Postal network has become one of the developed networks of the world. India has developed the satellite system also, which is a multipurpose system. This is used for weather information, television, radio etc.

for more MP Board Solutions follow on ( Google News) and share with your friends.

Leave a Comment