Home » MP Board Class 10th Social Science Chapter 13 Functioning of Indian Democracy Solutions

MP Board Class 10th Social Science Chapter 13 Functioning of Indian Democracy Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th Social Science Book Solutions Chapter 13 Functioning of Indian Democracy Pdf.

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 13 Functioning of Indian Democracy

Objective Type Questions

Question 1. Multiple Choice Questions.
(Choose the correct Answer from the following)

Question (i)
Which of the following is not included in the Indian Administrative System –
(a) Central Government
(b) State Government
(c) Local Government
(d) Federal Government
Answer:
(d) Federal Government

Question (ii)
The number of members in Rajya Sabha is –
(a) 300
(b) 275
(c) 250
(d) 350
Answer:
(c) 250

Question (iii)
Council of Ministers consist of the categories of –
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Answer:
(c) Three

Question (iv)
The organs  of Government are –
(a) Legislative
(b) Executive
(c) Judiciary
(d) All of them.
Answer:
(d) All of them.

Question (v)
The local self – government system is divided into –
(a) Two parts
(b) Three parts
(c) Four parts
(d) Five Parts
Answer:
(b) Three parts

Question (vi)
Minimum age limit for the candidate of President post is – (MP Board 2009)
(a) 45 years
(b) 35 years
(c) 40 years
(d) 21 years
Answer:
(b) 35 years

Question (vii)
Mininum age of the Rajya Sabha membership is – (MP Board 2009)
(a) 25 years
(b) 30 years
(c) 35 years
(d) 50 years
Answer:
(b) 35 years

Question 2. Fill in the blanks:

  1. The Prime Minister is elected by the ……………..
  2. There are ………… states and …………. union territories in Indian union.
  3. Upper House is called ……………..
  4. Lok Sabha can bring a oaotion of impeachment of the ……………..
  5. Maximum number of Members of Council of States is ………….
  6. Maximum number of Member of House of People is …………… (MP Board 2009)
  7. Number of member of the Lagistative Assembly of Madhya Pradesh is ………… (MP Board 2009)
  8. The ………….. is a small but effective part of the council of ministers.(MP Board 2009)

Answer:

  1. President
  2. 22, 7
  3. Council of States
  4. President
  5. 250
  6. 545
  7. 230
MP Board Solutions

MP Board Solutions

Question 3. True and False type questions

  1. The age limit for the member of the house of people is 30 years.
  2. The tenure of the member of the Council of States is 6 years.
  3. The President of India is the Supreme Commander of army.
  4. The Chief Justice of India is elected by the Prime Minister.
  5. Money Bills are introduced in the House of People. (MP Board 2009)
  6. Supreme Court is the protector of fundamental rights. (MP Board 2009)
  7. On the advice of Prime Minister, President can dissolve Parliament. (MP Board 2009)
  8. There are 29 Judges and a Chief Justice in the Supreme Court. (MP Board 2009)
  9. Maximum numbers of the members of council of Stat is 250.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True
  7. True
  8. True
  9. True.

Question 4. Match the Column:

  1. Union List (a) 250
  2. State List (b) 5 years
  3. Member of Council of States (c) 97 Subjects
  4. Number of Judges in Supreme Court (d) 62 Subjects
  5. Tenure of Panchayat (e) 30

Answer:

  1. (c)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (e)
  5. (b)

Answer in One – Two Words or in One Sentence

Question 1.
Which are the constituents that combine to make a Parliament?
Answer:
The Lok Sabha, the Rajya Sabha, the President.

Question 2.
How many members are there in the Lok Sabha?
Answer:
Lok Sabha has a total strength of 545 members.

MP Board Solutions

Question 3.
Which class of people are nominated in the Rajya Sabha?
Answer:
People belonging to arts, literature, science and social work.

Question 4.
Who decides that a particular bill is a money bill?
Answer:
The speaker of the Lok Sabha decides that a particular bill is a money bill.

Question 5.
In what name the majority leader of the Lok Sabha is called?
Answer:
The majority leader of the Lok Sabha is called the Prime Minister.

Question 6.
Mention the retirement age of High Court Judge. (MP Board 2009)
Answer:
62 years.

Question 7.
What is minimum age for the Parliament Membership? (MP Board 2009)
Answer:
25 years.

Question 8.
Who elects the Speaker of the Lok Sabha? (MP Board 2013)
Answer:
The Speaker of the Lok Sabha is elected by the Lok Sabha members.

MP Board 10th Solutions

Question 9.
Who has the power to dissolve the Lok Sabha?
Answer:
The President has the power to dissolve the Lok Sabha.

Question 10.
Who does preside over the joint session of the Parliament?
Answer:
The Speaker of the Lok Sabha presides over the joint session of the Parliament.

Question 11.
Who does conduct the proceedings of the Rajya Sabha?
Answer:
The Vice – President conducts the proceeding, of the Rajya Sabha and in his absence, the Vice – Chairman of the Rajya Sabha.

Question 12.
Which body makes laws for India?
Answer:
The Parliament of India makes laws for India.

MP Board Solutions

Question 13.
On what conditions the Prime Minister has to tender his resignation?
Answer:
When the Prime Minister loses confidence of the Lok Sabha, he resigns from his office.

Question 14.
What is the minimum age required for the Parliament?
Answer:
The minimum age required for the President is 35 years of age.

Question 15.
Why are Union Territories not given the status of full – fledged states?
Answer:
The Union Territories are not given the status of full – fledged status because they usually have small areas and population.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 13  Short Answer Type Questions

Question 1.
How many members are nominated in the Lok Sabha and by whom?
Answer:
The President nominated two members in the Lok Sabha. These members belong to the Anglo – Indian community. The President does so when he is satisfied that the Anglo-Indian community has not been adequately represented in the Lok Sabha.

Question 2.
Describe the composition of the Lok Sabha?
Answer:
The maximum strength of the Lok Sabha is 550. Out of this 530 members are taken from the numerous states whereas 20, from the union territories. The whole country, statewise, is divided into as many constituencies as are the seats. Each constituency elects its own representation. Any candidate obtaining the largest number of votes is declared elected.

Question 3.
How is the Rajya Sabha constituted?
Answer:
The Rajya Sabha is the upper house of the Indian Parliament. It consists of a maximum strength of 250. Out of this, 12 members are nominated by the President who have excelled in art, literature, science and social work. The remaining 238 members are elected by the respective legislative assemblies of the states.

MP Board Solutions

Question 4.
Explain the characteristics of federal form of Government?
Answer:

  1. Dual Governments.
  2. Division of Powers.
  3. Constitution to be supreme and in written form.
  4. Supremacy of Judiciary.
  5. Two Houses of Legislators.

Question 5.
What are three non – legislative functions of Parliament?
Answer:

  1. The Member of Parliament can ask and Answer the questions.
  2. The Parliament can give approval to emergency proclamations.
  3. It can consider the no – confidence motions.

Question 6.
What grade of ministers are in the Central Council of Ministers?
Answer:

  1. Ministers of Cabinet rank.
  2. Ministers of States.
  3. Deputy Minsiters.

Question 7.
How is the Chief Minister of the State appointed?
Answer:
The Chief Minsiter of the State is appointed by the Governor. The Governor appoints the leader of the political party that obtains majority in the Legislative Assembly as the Chief Minister of a State.

Question 8.
What do you mean by Contempt of Court?
Answer:
The Contempt of Court meAnswer that the court can publish any one who does not abide by the decision/judgement of the Supreme Court of other Courts. The Court has the authority to fine and imprison for the contempt of itself.

MP Board Class 10th Social Science  Chapter 13 Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the legislative powers of the President?
Answer:
The legislative powers of the President are:

  1. The President calls the sessions of both the Houses and prorogues them. He can dissolve the Lok Sabha on the recommendations of the Prime Minister.
  2. He inaugurates the Parliament by addressing the Lok Sabha.
  3. No bill can become law without his assent.
  4. He can issue ordinances during the intervals of the sessions of the Parliament.

Question 2.
Describe the minimum qualifications for the post of the President. What is the term of office?
Answer:
The minimum qualifications for the post of the President are:

  1. He should be a citizen of India.
  2. He should be of 35 years at least.
  3. He should possess qualifications required for the member of the Lok Sabha.
  4. He should not hold any office of profit. He is elected for a period of five years with the provision of re-election.

Question 3.
Write any four functions of chairman of Parliament. (MP Board 2009, 2012)
Or
What are the main functions of the speaker of the Lok Sabha?
Answer:
Main functions are:

1. He presides over the meetings of the Lok Sabha. If need be, he can call the joint session of both the Houses of Parliamnet. He also presides over their joint sitting.

2. He can adjourn the House if it lacks quorum (1/10 of its total strength).

3.He decides whether a bill is a money bill or an ordinary bill.

4. He maintains order and discipline in the House.

5.  He conducts the business of the house in accordance with the rules. No member can speak without his permission. All members, weather of the treasury benches or the opposition have to obey his authority.

MP Board 10th Solutions

Question 4.
Write the main legislative powers of the Government. (MP Board 2009)
Answer:
Legislative Power of the Government:

1. He summons, prorogues and dissolves the Lower House of the State Assembly lpefore its terms finishes, on the advice of the Chief Minister.

2. He issues ordinances during the intervals of the session of the state legislature. Such ordinance would remain in fource 6 weeks after the next session of the legislature commences, unless they are reviewed earlier.

3. He gives assent to the Bills passed by the State Legislative. Without his approval the bill cannot become a law.

4. The budget is presented to the Legislative on his name.

5. He has the power to nominate 1/6 of the members of the Legislative Council from among persons who are renowned one’s in various fields.

for more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.