UP Board Class 10th English Poetry Chapter 2 Solutions The Psalm of Life

BoardUP Board
Class10th
SubjectEnglish Poetry
Chapter 2The Psalm of Life

In this article we have share UP Board Solutions for Class 10 English Poetry Chapter 2 The Psalm of Life with pdf file. These solutions are solved by subjects experts.

UP Board Solutions for Class 10 English Poetry Chapter 2 The Psalm of Life (H. W. Longfellow).

ADVICE OF THE POET

This poem preaches us a high moral. The poet teaches us to work with a spirit of courage. He says that we should be busy in useful works. We should make our life wholesome, useful and successful. The poet advises the young men that they should always be busy in doing noble deeds. They should make their life wholesome, useful and successful. If all the young men are sincere, country will progress.

CENTRAL IDEA OF THE POEM

[2009, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18]
The poet H. W. Longfellow imparts a high moral in this poem. He says that life is a reality and should be taken quite seriously. Life is full of struggle and difficulties and is like a battlefield. We should face it bravely. To achieve our goals in life we should be patient and hard working.

upboardsolutions

APPRECIATION OF THE POEM

Question 1.
What should be the aim of our life ?
Answer:
The aim of our life should be to work for our future betterment.

Question 2.
what do the people hold about life?
Answer:
The people hold that life is an empty dream. We don’t know when we shall die.

Question 3.
What does the poet think about life ?
Answer:
The poet thinks that life is real and has a definite aim.

Question 4.
How can we make our life wholesome, useful and successful ?
Answer:
We can make our life wholesome, useful and successful by doing useful works continuously.

Question 5.
what is said about body and soul?
Answer:
Body is mortal. It is made of dust. After death it mixes in the dust. But soul never dies. It is immortal.

upboardsolutions

Question 6.
Why does the poet warn us against the way of living of sheep and goats ?
Answer:
The sheep and goats are dumb. They are driven this way or that. So the poet warns us not to behave in this way under any circumstances. But we should use our intelligence in doing any work.

up board 10th English Chapter 2 The Psalm of Life solution question answer

The Psalm of Life Comprehension Questions

Read the following stanzas and answer the questions put there upon:

(1) Life is real!  Life is earnest ……….. Is not spoken of the soul. [2009, 10, 14]

Question .
1. What is life and what is not its goal ?
                     Or
What does the poet say about life ?
                    Or
What is the meaning of life according to the poet ?
                   Or
What is the message of the poet that he gives in this stanza ?
2. What was not spoken of the soul ?
                 Or
How is soul different from body ?
3. What are the qualities of life ?
4. What does the poet mean by saying Dust thou art, to dust returnest’ ? upboardsolutions

5. What are the views of the poet about the body and the soul ?
                  Or
What does the poet say about human ‘body’ and ‘soul ?
                  Or
How is the soul different from the body?
6. What does the word ‘dust stand for in the third line of the stanza ? How does dust return to
the ‘dust’ ?
7. Write the name of the poet who has composed the poem from which the above noted stanza has been chosen.

8. Point out the rhyming words used in the stanza.

Answer:

1. Life is not simply birth and (UPBoardSolutions) death. Life is a reality and should be taken very seriously. Only death is not its goal.
2. ‘Dust thou art, to dust returnest’ was not spoken of the soul. Soul is immortal. It
neither originates from dust (body) nor it returns (dies) to dust like our body.
3. Life is real and earnest.
4. The poet means that our body is made of dust and will mix in the dust.
5. The poet says that our body is made of dust and after death mixes in the dust. But soul is not made of dust. It never dies because it is immortal.

6. Dust stands for five elements :

  1. earth,
  2. water,
  3. sky,
  4. air and
  5. fire.

After death these five elements mix in their own.

7. H.W. Longfellow has composed the poem “The Psalm of Life’from which the above noted stanza has been chosen.

8. The rhyming words are: earnest and returnest, goal and soul.

upboardsolutions

(2) Not enjoyment, ……………………….further than today. [2010, 11, 13, 15]

Question .
From which poem has the above stanza been taken ? Who has composed this poem ?
2. What does the poet say in the first two lines of the stanza ?                        Or
What does the poet say about enjoyment and sorrow ?

3. What do you understand by the following expressions :
(a) destined end,
(b) farther than today.
4. What is the purpose or aim of our life ?
5. What is the meaning of ‘destined in the second line ?
6. What is the (UPBoardSolutions) advice of the poet to young men in the above stanza ?
                           Or
How should we act for better tomorrow ?
7.
How should we act in our life ?
                         Or
What should we do to progress in life?
8. How do generally people live their lives ?

Answer:
1. The above stanza has been taken from the poem ‘The Psalm of Life’. The composer of this poem is ‘H.W. Longfellow’.
2. In the first two lines of the stanza the poet says, “The purpose of our life is not only to
enjoy or be sad.”
3.
(a) ‘destined end means fated or preordained course of life.
(b) ‘farther than today’ means in a better position than today.
4. The purpose of our life is to act for our future betterment.
5. ‘Destined’ means written in fate. (Destined’
6. The poet advises the young men not to depend on fate but to act for a better tomorrow.
7. We should act in our life to make future better.         

The Psalm of Life questions answer pdf       

Or
We should act to progress in life.
8. Generally the people enjoy their life or feel sorrow.

upboardsolutions

(3) In the world’s broad………………heroin the strife! [2006, 08, 11, 15]

Question .
1. What has the world been compared to in the given stanza ? What is meant by the word ‘bivouac’ ?
                       Or
What is this world like according to the poet ?
2. What does the poet want us to do?
                        Or
What piece of advice has the poet given in this stanza ?
3. How can we become a hero?
4. What does the poet not want to be?

Answer:
1. The world has been compared to a broad field of battle. Bivouac means temporary camping ground.
2. The poet advises us to face the struggle of life like a brave person.
3. We can become a hero by facing the struggle of life bravely.
4. The poet wants not to be like dumb, driven cattle.

upboardsolutions

(4) Let us, then, be …..labour and to wait. [2009, 12, 15, 18]

Question .
1. What does the poet mean by the phrase ‘be up and doing’? What do the words heart and fate’ mean here?
                                      Or
What does the poet mean by the words, with a heart for any fate’?
2. What should we pursue and then what shall we get ? Whatshould we learn according to the poet ? What should we wait ?
                                       Or
What do we learn from the above stanza ?
                                       Or
Whatadvice does the poet give us in the above stanza ?
                                      Or
What does the poet mean by ‘learn to labour and to wait ?
3. Point out the rhyming words in the stanza.

The Psalm of Life Solutions

Answer:
1. By this phrase the poet means that we should be busy in doing work. The word ‘heart’ means courage and the word ‘fate’ means result.
                                     Or
The poet means by the phrase ‘with a heart for any fate’ that we should continue working with courage without thinking about its result.
2. We should pursue our work and then we shall get success in our work. According to the poet we should learn to work hard and wait for its result.
3. Rhyming words are: doing and pursuing, fate and wait.

for more upboard solutions follow on (Google News) and share with friends.

Leave a Comment