Home » MP Board English The Happy Prince Chapter 2 solutions for class 10th

MP Board English The Happy Prince Chapter 2 solutions for class 10th

In this article, we will share with you MP Board English Workbook The Happy Prince Chapter 2 Solutions Pdf file and latest update Solution with important Questions Answers . These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board English The Happy Prince Chapter 2 solutions for class 10th

The Happy Prince Textbook Exercises

The Happy Prince Vocabulary

1.Make a list words ending in-logy. example: Ornithology
Answer: List of words ending in -logy
  • Anthropology – Physiology
  • Biology Radiology
  • Cardiology – Venerology
  • Dermatology – Zoology
  • Geology -Gynecology
  • microbiology -Ophthalmology
  • Pathology – pharmacology.

Read: MP Board Goodwill Chapter 1 Solutions for Class 10th

ll. (a) Collect the synonyms of the following words by consulting a dictionary: admire, happy, famous, see, walk, slumber.
Answer: 
  • Admire -praise, appreciate, esteem
  • Happy -pleased, delighted contented, felicitous
  • famous – renowned, distinguished, noted
  • Lovely- pleasant, pretty, charming, enchanting
  • See- look, behold, view Walk wander, stroll, tread, move
  • Slumber -repose, nap, sleep

MP Board Solution for class 10th English

(b) Collect the antonyms of the following words by consulting a dictionary: love, friend, beautiful, precious, day.
Answer:
  • Words – Antonyms
  • Love – hatred, contempt
  • Friend – enemy, foe, adversary
  • Beautiful – ugly, obnoxious, vulgar
  • Precious – cheap, inferior
  • Day – night
III. English spelling is not phonetic, as there are many silent letters in English words,
e.g.: know, column
Now select such words from the lesson and pronounce them.
Answer:
Bridge, white watch man etc.

The Happy Prince Grammar

A. Study the following sentences.

1. He is as beautiful as a weathercock.
2. I am glad there is someone in the world who is quite happy.
3. He looks just like an angel.
4. How do you know?
5. Who are you?

The underlined verbs are in Simple Present Tense. Now put the verbs given in brackets into the Simple Present Tense.

Question 1. He (determined) to fly away.
Answer: He determines to fly away.
Question 2. I (lived) in the palace of Sans-souci.
Answer: I live in the palace of Sans-souci.
Question 3. My courtiers (called) me Happy Prince.
Answer: My courtiers call me Happy Prince.
Question 4. The Happy Prince (looked) so sad that the little swallow (was) sorry.
Answer: The Happy Prince looks so sad that the little swallow is sorry.
Question 5. The Swallow (flew) away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.
Answer: The swallow flies away with the great ruby in his beak over the roofs of the town.
B. Study the following sentences:
1. The Mathematical Master frowned and looked very severe.
2. One night there flew over the city a little Swallow.
3. Then another drop fell.
4. Ah! What did he see?
5. I played with my companions in the garden.

The underlined verbs are in Simple Past Tense. Now, put the verbs given in brackets into Simple Past Tense.

Question 1. I (come) of a family famous for its agility.

Answer: I came of a family famous for its agility.

Question 2. It (is) very cold here.

Answer: It was very cold here.

Question 3. What (is) the use of a staute if it (can) not keep the rain off?

Answer: What was the use of a statue if it could not keep the rain off?

Question 4. I (do) not think I (like) boys.

Answer: I did not think I liked boys.

Question 5. I (come) to bid you good-bye.

Answer: I came to bid you good-bye.

C. Study the following sentences.

1. “Shall I love you?” said the swallow.

2. “Will you come away with me?” He said finally to her.

3. “I will wait with you one night longer”, said the Swallow.

4. I will stay with you always.

5. The ruby shall be redder than a red rose.

Comprehension

Question 1. What made the Swallow stay behind, even after his friends had gone away to Egypt?
Answer: The swallow was in love with the most beautiful reed. He was deeply attracted by her slender waist. The reed also responded to his love. His courtship (love-affair) lasted all through the summer. Therefore he stayed behind even after his friends had gone away to Egypt.
Question 2. What was the statue of the Happy Prince adorned with?
Answer: The statue of the Happy Prince was gracefully adorned. It was gilded (covered) all over with thin leaves of fine gold. He had two bright sapphires for his eyes. A large red ruby glowed on his sword-hilt.
Question 3. How did the people admire the beauty of the statue of the Happy Prince?
Answer: The people admired the beauty of the statue of Happy Prince in the following ways: One of the Town, Councillors said, “The Happy Prince is as beautiful as a weathercock.” The charity children said, ‘The Happy Prince looks just like an angel.”
Question 4. Where did the swallow put up at night?
Answer: One night, a little swallow flew over the city. All day long he flew. He got tired at night and flew down. The town had gone to sleep. He sat at the statue. He decided to put up at night there. He spent the night just between the feet of the Happy Prince. It was like a golden bedroom.
Question 5. When the third drop of water fell, the swallow looked up. What did he see?
Answer: Two large drops of water fell on the swallow. He called it a curious thing because there was no cloud in the sky. Soon the third drop of water fell. The swallow looked up. He saw the eyes of the Happy Prince filled with tears and tears were running down his golden cheeks.
Question 6. Why was the Happy Prince weeping?
Answer: When the Happy Prince was alive, he had not known what tears were. He lived in the palace where life was sorrow free. The courtiers called him the Happy Prince. When the Happy Prince died, they set him very high. Now he was able to see the ugliness and miseries of the city. Therefore, he was weeping.
Question 7. Why did the Happy Prince not know the sufferings of his people?
Answer: When the Happy Prince was alive, he used to live in the palace. There were no sorrows  and sufferings in the lives of the people living there. He led a joyful life. He had no contact with his people. Therefore, he did not know about their sufferings. Everything around him was beautiful.
Question 8. To whom did the Happy Prince give the ruby and why?
Answer: There was a seamstress, far away in a little street. Her little son lay ill in the bed. He was suffering from fever. He was asking for oranges. He was crying because his mother could not afford to give him anything but river water. Seeing her miseries the Happy Prince gave her the ruby.
Question 9. What were the Happy Prince’s eyes made of? What did he do with them?
(M.P. Board 2011)
Answer: The Happy Prince’s eyes were made of two bright sapphires. He gave one sapphire to a playwright. He was feeling cold and was hungry. He gave the other sapphire to a little match- girl. She had let her matches fall in a gutter and was crying.
Question 10. ‘He is little better than a beggar’, said the Mayor, looking at the statue. Why did he say so?
(M.P. Board 2011)
Answer: The Mayor looked at the statue. The leaden heart of the Happy Prince had broken into two. Its golden leaves were stripped off. His eye had gone. His sword was looking ugly. It was neither beautiful nor useful. It was so shabby that the Mayor said, “He is little better than a beggar.
Question 11. What happened to the statue of the Happy Prince at last? (M.P. Board 2017)
(M.P. Board 2011)
Answer: The Mayor and the Town Councillors saw the ugly statue. They got it pulled down as it was no longer useful. Then they melted the statue in a furnace. It was decided that the Mayor’s statue should be made out of its metal. The broken lead heart did not melt in furnace. Hence it was thrown in a dust-heap.
Question 12.Did the Swallow go to Egypt? Give reason. (M.P. Board 2009, 2016)
(M.P. Board 2011)
Answer: The swallow did not go to Egypt. He had resolved to stay with the Happy Prince for-ever because he had gone blind. He would not leave the Happy Prince out of his deep love and regard for him. Moreover, he had lost his strength to fly and died at the  feet of the Happy Prince.

B. Answer the following questions in about 50 words

Question 1. How did the Happy Prince compensate his ignorance of his people’s sufferings?
Answer: The Happy Prince used to live in a palace while he was alive. Sorrow was not allowed to enter his palace. Therefore, he was ignorant of the people’s sufferings. He never cared to ask about what lay beyond the garden wall. He lived and died in pleasure and happiness. He compensated his ignorance. He said that he got the first view of misery and suffering in the city after his death. He was set up so high as a statue. Now he could see misery and ugliness of the city around him.
Question 2. The Swallow narrated to the Happy Prince the things he had seen in the city. Re-narrate it in your own words.
Answer: The Happy Prince asked the swallow to fly over his city and tell him what he saw there. The swallow saw the rich making merry in their beautiful houses while the beggars were sitting at the gates. He saw the white faces of hungry children in dark lanes. He saw two hungry little boys shivering with cold. They were lying in each other’s arms under the archway of a bridge to keep themselves warm. The watchman drove them out into the rain. The swallow flew back and narrated to the Happy Prince what he had seen.
Question 3. How was the Swallow instrumental in lessening the miseries of the people?
Answer: The Happy Prince (statue) saw all the ugliness and misery of his city. He found a helpmate in the swallow. The swallow followed the orders of the Happy Prince. First, The Happy Prince told him (swallow) to take a ruby from his sword-hilt and give it to the seamstress. The seamstress with the help of the ruby bought oranges for her son suffering from fever. Then he sent a sapphire to a playwright. The playwright removed his cold and hunger with it. Later, he sent a sapphire to a match girl. She exchanged it with money. It stopped her from crying and saved her from being beaten by her father. In this way, the swallow proved instrumental in lessening the miseries of the people.
Question 4. “The story of the Happy Prince is an indirect criticism” of the insensitivity, selfishness and shallow thinking of men, Critically analyse this statement quoting examples from the story. (M.P. Board 2012)
Answer: The swallow saw the rich people living in luxury. They were least bothered about the beggars sitting at their gates. Poor children lived in dark streets. Their faces were white due to starvation. Nobody showed any concern for them. It was raining but the watchman drove away two little boys who had found shelter under the archway of the bridge. Nobody helped the poor seamstress, the playwright and the little matchgirl. It justifies the statement that the story of the Happy Prince is an indirect criticism of the insensitivity, selfishness and shallow thinking of men.

for more MP Board Solutions for class 10th Please follow on Google news and subscribe our YouTube Channel Science Hindi and share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *