Home » MP Board English Of Expense Chapter 3 NCERT Solution for class 10th

MP Board English Of Expense Chapter 3 NCERT Solution for class 10th

In this article, we will share MP Board English Of Expense chapter 3 NCERT Or CBSE Solutions For class 10th with Pdf file. and this opost is very helpful for class 10th students. imp Questions mentions

MP Board English The Rainbow Of Expense (Francis Bacon) Chapter 3 NCERT Solution for class 10th.

Of Expense Textbook Exercise

Of Expense Introduction

This essay teachers us how we should manage our financial matters. The author instruct his readers to be discreet in spending money. He wants them to be discreet in spending money. He wants them spend only a fixed portion of their income to avoid future uncertainties.

Table Of Post

Read: MP Board English The Happy Prince Chapter 2 solutions for class 10th

I. Pic up the correct choice:

(i) (a) Extraordinary expense must be limited by the (worth/necessity) of the occasion.

Answer: worth ✔️

(b) Ordinary expense ought to be limited by man’s (state/estate).

Answer: estate ✔️

(c) Bills may be less then the (estimated/estimation) abroad.

Answer: estimation ✔️

(d) If he is (wasteful/plentiful) in diet, he must be saving in apparel.

Answer: plentiful ✔️

Study In MP MP Board Solution For class 10th

(ii) (a) Man’s ordinary expenses (ought/ought to) be but to the half of his receipts.

Answer: Ought to ✔️

(b) Wounds cannot be cured without (search/searching).

Answer: Searching✔️

(c) If he be painful in the hall to be saving in the (stable, cowshed).

Answer: stable✔️

(d) (Hasty/Hurried) selling is commonly as disadvantageous as interest.

Answer: Hasty ✔️

II. Write ‘True’ or ‘False’.

  1. ‘Of Expense 1 is a guide to show us how we should manage our financial matters.
  2. Alexander Pope called Francis Bacon the ‘luckiest of mankind’.
  3. Ordinary expenses must not be subjected to deceit and abuse of servants.
  4. The employees should be changed often.
  5. He that cleareth by degrees induceth a habit of frugality.

Answer: 1True, 2 False, 3. True, 4. true, 5 true.

Study In MP MP Board Solution For class 10th

III. Fill in the following blanks.

  1. Certainly who hath………many not despite small things.
  2. Riches are for ………and spending for honour and good actions.
  3. It is no ……… for the greatest to descend and look into their own estate.
  4. New servants are more………and less subtle.
  5. he that is … in expenses of all kinds will hardly be preserved from decay.

Answer:

  1. a state to repair
  2. spending
  3. baseness
  4. timorous
  5. plentiful.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Questions 1. How should prudent of riches be done? 
Answer: Riches are meant to be spent wisely. They are not meant to be wasted. They should be spent for honour and good actions. They should be spent keeping in  view the worth of the occasion. Such spendings are known ads prudent spendings.
Questions 2. What are the two motives for the sacrifice of all other possessions? 
Answer: Every man has a number of possessions. They include his estate, his regular and his casual getings. Honour and good actions are the two motives for the sacrifice of all other possessions.
Questions 3. What is Bacon's advice on extraordinary expenses? 
Answer: In the essay 'Of Expenses', Francis Bacon gives us an advice. He says that we should limit our extraordinary expenses, keeping in view the worth of the occasion. This means, the people should be discreet in spending money.

Study In MP Board Solution For class 10th
Questions 4. What are Bacon's views on servants and employees?
Answer: Bacon holds adverse views on servants and employees. He says that servants and employees are tricksters.They might deceive you if they spend your money on your behalf. They may also exploit you by keeping some money with them.
Questions 5. Why should one keep ones expenses within the limits of one's income? 
Answer: Some people are quite spendthrift. They spend lavishly. They don't keep their expenses within the limits of their income. They become the object of decay, sooner or later. Hence one should keep one's expenses within the limits of one's income.
Questions 6. What will be the fate of a man who is plentiful in expenses of all kinds?
Answer: Some people are quite spendthrift. They spend lavishly. They don't keep their expenses within the limits of their income. They become  the object of decay, sooner or later. Hence one should keep one's expenses within the limits of one's income.
Questions 7. Where does one tend to be plentiful in expense?
Answer: One tends to be plentiful in matters of diet and in the hall. These are important matters. Besides he should be saving in costumes, in stable and the like.
Otherwise the economic balance will be disturbed.
Questions 8. Why is hasty selling disadvantageous?
Answer: Sometimes a man wants to dispose of his estate. He should be every careful in it. IF we make undue haste in selling our estate, we would be duped by the middleman. It would pinch us lifelong because haste makes waste.
MP Board Solution For class 10th

B. Answer the following questions in about 50 words.

Questions 1. Distinguish between ordinary and extraordinary expenses in the light of the views expressed by bacon. (M.P. Board 2016)
Answer: Francis Bacon refers to two types of expenses. He terms them as ordinary and extraordinary expenses. Ordinary expenses are normal, usual and unavoidable routine expenses. They can be calculated in advance. Expenses on food, milk, fees,for children and payment of bills are necessary expenses. Extraordinary expenses are those expenses on medicine, entertainment of guests, purchase of fashion items etc. come under this category.

OF Expense Additional Important Questions

A. Read The Passage and answer questions that follow:

1. Besides, he that clear at once will replace; for finding himself out of straits, he will revert to his customs; but he that clearth by degrees induceth a habit offrugality, and gaineth as well upon his mind as upon his estate. Certainly, who hath a state to repair, may not despise small things; and commonly it is less dishonourable to abridge petty charges, than to stop to petty getings. A man  ought warily to begun charges which once begun will continue: but in matters that return not he may be more magnificient. (Page 19) 

Questions:

  1. The above passage is taken from:
  2. Find a word from above passage that is similar in meaning to ‘tradition’.
  3. Find a word from the above passage that is opposite in meaning to ‘dull’.
  4. Why will the person return to his customs?

Answer:

  1. Of Expense
  2. custom
  3. magnificent
  4. He will return to his customs because he will find himself out of straits.
Questions 1. Give a brief life-sketch of Francis Bacon.
Answer: Francis Bacon was born in 1561 at York House in London. He sought his education at trinity College, Cambridge. He became a member of Parliament in 1584. He wrote several papers on public affairs. His essays are full of worldly wisdom. Alexander Pope has rightly said that he was 'the wisest of mankind'.
Questions 2. What is the basic need of the parent man?
Answer: The basic need of the [resent man is to be frugal. If he happens to be plentiful in some kind of expense, then he should be economical in some other expense. If he is plentiful in matters of diet, he should be saving in clothes. If he spends more on watching films, he should save in some other items.
Questions 3. Your friend Rajesh residing at 21/4 Adhartal, Jabalpur, is very extravangant, Write a letter suggesting him how extravagance is to be minimized. (150 words)
Answer: 
V.&.P.O. Sadhrana 
A 3/12, Shivaji Enclave
To 
21/4 Adhartal, Jabalpur,
17th July, 20xx
Dear Rajesh.
I have come to know that you are very extravagant.You buy unnecessary items and pile them up in your room. They consume most of your earnings. Moreover, they get outed quite soon and are disposed off at dice cheap rates.

I advice you to think twice about the utility of the items before purchasing them. Consider its price and durability. See that the item you have purchased is needed badly in your house. It should not be a source of dispute or unpleasantness in your extravagance, Hope, you will act upon my advice.
With Love

Yours,
Subhash Vasistha

Fore More this type of MP Board NCERT Solutions for class 10th Follow on Google News and Subscribe our YouTube Channel Science Hindi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *