Home » MP Board Class 12th English Chapter 8 The Beggar Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 8 The Beggar Solutions

The Beggar Solutions

In this article, we Providing you MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 8 The Beggar (Anton Chekhov) with Pdf file. These solutions are solved by subject experts.

The Beggar by (Anton Chekhov) Introduction

The Beggar is a story about a man who was turned out of the Russianchoir for drunkenness. He took to tying and begging but suddenly the man changed his life completely.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 8 The Beggar (Anton Chekhov)

The Beggar Textbook Exercises

A. Complete each of the following sentences given below with a word from the story which is equivalent to the word given in brackets:

1. Ravi was …….. to work in severe cold. (forced)
2. The woodcutter …….. up the heavy log very quickly. (cut)
3. The principal …….. the students for misbehaving in the class. (called)
4. The boy opened the …….. and looked outside. (casement)
5. The juniors …….. the proposal. (opposed)

Answers:

  1. compelled
  2. chopped
  3. summoned
  4. window
  5. protested.

B. Find words from the text that have the opposite meanings of the following words:

departed, prove, protest, refuse, pleasure, abuse, backward, disinclined, forget.
Answer:
Words – Opposite words from the text
departed – appeared
prove – disproved
protest – defend
refuse – consent
pleasure – sorrow
abuse – prize
backward – forward
disinclined – inclined
forget – remember

The Beggar Comprehension

A. Choose the correct alternatives and complete the following sentences:

Question 1. The beggar actually was a
(a) a lawyer
(b) a schoolmaster
(c) a student
(d) a singer
Answer:
(d) a singer

Question 2. The beggar confessed to Skvortsov that he begged because-
(a) he was turned out of the Russian Choir
(b) he was scolded by the lawyer
(c) he was caught by the police
(d) he was ashamed of himself.
Answer:
(a) he was turned out of the Russian Choir

Question 3. The beggar agreed to work as-
(a) a factory hand
(b) a billiard marker
(c) a house porter
(d) a wood chopper
Answer:
(d) a wood chopper

Question 4. Which adjective does Skvortsov use to describe his cook?
(a) gentle
(b) cross
(c) cool
(d) hot.
Answer:
(b) cross

Question 5. Who brought about a change in the beggar?
(a) Skvortsov’s colleague
(b) the cook
(c) Skvortsov
(d) none of the above.
Answer:
(b) the cook

B. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. Why did Skvortsov look askance at the beggar?
Answer: Skvortsov looked askance at the beggar because he had doubts about him.

Question 2. What reasons did the beggar give for begging? (in the beginning of the story)

Answer:
The beggar said that he was very hungry for he had not tasted food for three days. So, he needed some money. Neither he has enough money for night lodgings.

Question 3. Why did the beggar confess that he lied?

Answer: The beggar confessed that he lied because the narrator threatened him to hand him over to the police.

Question 4. Why was Skvortsov was angry with the beggar?

Answer: Skvortsov was angry with the beggar because the beggar was begging in the name of a schoolmaster to earn more sympathy from people.

Question 5. According to Skvortsov, the beggar couldn’t be a house porter or a factory hand. What reason did he give to support his statement?

Answer: He gave the reason that the beggar was too gentle for that sort of work.

Question 6. The beggar says, “It’s rather late for him to be a shopman.” What reason did he give to support his statement?
Answer:
In his view one has to begin from a boy in a trade, so he was not a right choice to be a shopman.

Question 7. What was the reason that made Skvortsov feel ashamed and sore?

Answer:
Skvortsov felt ashamed and sore at the thought that he had made a pampered, drunken and sick man to do hard rough work in cold.

Question 8. What made the men with the vans laugh at the beggar?
Answer:
The men with the vans laughed at the beggar for his idleness, feebleness and ragged coat.

Question 9. What made Skvortsov so happy when he met the beggar at the theatre? (M.P. Board 2015)

Answer: The beggar was in a much better position with a considerable income. It made Skvortsov happy.

Question 10. Why did Olga shed tears over the beggar?

Answer: Olga shed tears over the beggar because she wanted to bring about a change in the beggar’s soul.

C. Answer the following questions in about 60 to 75 words each:

Question 1. Why was Lushkov, the beggar compelled to beg?

Answer: Lushkov was a beggar. When he approached Skvortsov for help, he was caught in an unexpected situation. He told Skvortsov that he was hungry. he had not tasted food for three days. he do not have five-kopeck piece for a night’s lodging. He added that, he was once a schoolmaster in a village and had lost his post because of a conspiracy. he wanted to convince the writer with his plea that he was a victim of false witness. he said that he was out of place for a year and now he had been offered a post in the Kaluga province. However, he had no means for the journey. Hence, he was begging for help.

Question 2. Why did the beggar get a merciless scolding? (M.P. Board 2012)

Answer:
The beggar while begging approached Skvortsov, the narrator. He began to explain his helplessness and tried to convince him for help. However, the narrator recollected his memory and remembered that was the man who just a day back was begging in the name of an expelled student. This time he was begging in the name of a schoolmaster. He was using the name of a schoolmaster and a student in order to attract more sympathy from people. He was trying to blackmail people emotionally. It made the narrator angry and he scolded him mercilessly and also threatened to hand him over the police.

Question 3. “I cannot get on without lying,” said the beggar. Why did he say so?
Answer:
The narrator was very angry with the beggar for he was using the name of a student and a village schoolmaster in order to exploit the sentiments of the public. When he scolded him and threatened to call the police, the beggar was scared. He immediately confessed that he was lying. But he said, he had no option other than lying. Whenever he told the truth, no one would believe it. The reality was that he was neither a student nor a schoolmaster but was in a Russian choir and was turned out of it for drunkenness. Truth couldn’t give him food. He was dying of hunger and freezing in cold. So, he was compelled to lying.

The Beggar Grammar:

A. Read the following sentences that are in passive voice:

1. ………… that the wood had been chopped.
2. ………….. an old pair of trousers was sent out to him.

The above sentences in passive voice are used without the agent ‘by’ Whenever it is evident who the agent is, it is unnecessary to mention him/her “. in the passive form. It may also not be used when the agent is unknown or when we do not care to name the agent, as ‘The ship was wrecked’.

Now change the following sentences into Passive form, without mentioning the agent:

1. The audience loudly cheered at the Mayor’s speech
2. Somebody cleans the room every day.
3. People don’t use this road very often.
4. They have cancelled the flight because of fog.
5. They are building a new ring road round the city.

Answer:

  1. The Mayor’s speech was cheered loudly.
  2. The room is cleaned every day.
  3. This road is not used very often.
  4. The flight has been cancelled because of fog.
  5. A new ring road is being built round the city.
B. Look at the phrases in bold in the follow ing sentences:

1. Skvortsov looked at his goloshes of which one was shallow like a shoe.
2. While the other came high up the leg like a boot.
3. You reek of vodka like a pothouse!

Notice that in the above sentences a word or phrase has been compared with something else to show that the two things have the same qualities and to make the description more powerful. This is called a simile. Simile is easy to understand. If you see the phrase in example, you will notice that one of the goloshes was shallow like a shoe. It seemed like a shoe while the other seemed like a boot i.e. a long shoe.

Now form smiles by filling the gap with the appropriate words.
1. He walks fast like a
2. Her skin is white like a
3. The bed was hard like an
4. The boy is slow like a
5. He is strong like an
6. It is hard like a
7. The boy is brave like a
8. The dog is hungry like a
9. The night-guards are watchful like a
10. The child is playful like a

Answer:

  1. rabbit
  2. duck
  3. armor
  4. snail
  5. ox
  6. rod
  7. soldier
  8. wolf
  9. dog
  10. squirrel.

The Beggar Passages for Comprehension

Read the passages given below and answer the questions that follow:

1. “Kind Sir, be so good as to notice a poor, hungry man?; I have not tasted food for three days. i have not a five-kopeck piece for a night’s lodging. I swear by God! For five years, I was a village schoolmaster and lost my post through the intrigues of the Zemstvo. I was the victim of false witness. I have been out of place for a year now.” Skvortsov, a Peterburg lawyer, looked at the speaker’s tattered dark blue overcoat, at his muddy, drunken eyes, at the red patches on his cheeks, and it seemed to him that he had seen the man before. (Page 58)

Questions:
(i) Who is addressed to as “Sir” in the first line?
(ii) What was the profession of the beggar? Why did he lose his job?
(iii) Make noun of the word ‘drunken
(iv) Find a word from the passage which means same as ‘old and torn’.

Answers:
(i) Mr. Skvortsov is addressed to as “Sir” in the first line.
(ii) The beggar was a village schoolmaster. He lost his job through the intrigues of his colleague and false witness.
(iii) ‘Drunkard’ is the noun for the word ‘drunken’.
(iv) ‘Tattered’ means same as ‘old and torn’.

2. Skvortsov flew into a rage and gave the beggar a merciless scolding.

The ragged fellow’s insolent lying aroused his disgust and aversion, was an offence against what he, Skvortsov, loved and prized in himself: kindliness, a feeling heart, sympathy for the unhappy. By his lying, by his treacherous assault upon compassion, the individual had, as it were, defiled the charity which he liked to give to the poof with no misgivings in his heart. The beggar at first defended himself, protested with oaths, then he sank into silence and hung his head, overcome with shame. (Page 59)

Questions:
(i) How did Skvortsov behave with the beggar?

(if) Find a word from the above passage which is opposite in meaning to ‘kind’.
(iii) Give a word similar in meaning to ‘hate’.
(iv) Make adjective of ‘charity’.

Answers:
(i) Skvortsov flew into a rage and gave the beggar a merciless scolding.
(it) ‘Merciless’ is opposite in meaning to ‘kind’.
(iii) ‘Aversion’ has similar meaning to ‘hate’.
(iv) ‘Charitable’ is adjective of ‘charity’.

3. Then he saw the pseudo-schoolmaster and pseudo-student seat himself on a block of wood, and, leaning his red cheeks upon his fists, sink into thought. The cook flung an axe at his feet, spat angrily on the ground, and, judging by the expression of her lips, began abusing him. The beggar drew a log of wood towards him irresolutely, set it up between his feet, and diffidently drew the axe cross it. The log toppled and fell over. The beggar drew it towards him, breathed on his frozen hands, and again drew the axe along it as cautiously as though he were afraid of its hitting his golosh or chopping off his fingers. The log fell over again. (Page 60)

Questions:
(i) Why is he is referred to as ‘pseudo-schoolmaster’ and ‘pseudo-student’?

(if) Give noun form of the word ‘angrily’.
(iii) Find a word from the above passage which is similar in meaning to ‘cutting’.
(iv) Find a word from the passage which means opposite to ‘carelessly’.

Answers:
(i) He is referred to as ‘pseudo-schoolmaster’ and ‘pseudo-student’ because he was begging using the name of schoolmaster and student. He was neither of them.
(ii) ‘Anger’ is the noun form of the word ‘angrily’.
(iii) ‘Chopping’ has similar meaning to ‘cutting’.
(iv) ‘Cautiously’ means opposite to ‘carelessly’.

for more this type solutions follow on google news and share this with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *