Home » MP Board Class 12th English Chapter 9 After Apple-Picking Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 9 After Apple-Picking Solutions

After Apple Picking Solutions

In this article we providing you MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 9 After Apple-Picking solutions Pdf file. These solutions are solved by subjects experts.

After Apple-Picking by (Robert Frost) Introduction

The poet gives his reflections on boredom and drudgery in the aftermath of the task of picking apples. The apple picker has got exhausted. He is unable to enjoy his life amid the pristine beauty of nature.

After Apple-Picking Stanzas for Comprehension

Read the following stanzas and answer the questions that follow:

1. My long two-pointed ladder’s sticking through a tree
Toward heaven still,
And there’s a barrel that I didn’t fill
Beside it, and there may be two or threes
Apples I didn’t pick upon some bough.
But I am done with apple-picking now.
Essence of Winter sleep is on the night,
The scent of apples: I am drowsing off.
I cannot rub the strangeness from my sight
I got from looking through a pane of glass (Page 67)

Questions:
(i) What action of the poet does the first line refer to?
(ii) ……….. of winter sleep is on the night.
(iii) Find a word which means the same as ‘sleepy’.
(iv) What can the poet not rub from his sight?
Answers:
(i) The act of ‘Apple-picking’ is referred to in the first line.
(ii) Essence.
(iii) ‘Drowsing’ means the same as ‘sleepy’.
(iv) The poet cannot rub strangeness from his sight.

2. Of load on load of apples coming in.
For I have had too much
Of apple-picking: I am overtired
Of the great harvest I myself desired.
There were ten thousand fruit to touch. (Page 68)

Questions:
(i) What does the first line refer to?
(ii) ………….. : I am overtired.
(iii) What did the poet desire?
(iv) Find a word that means same as ‘wished’.
Answers:
(i) The first line it refers to the piling of apples.
(ii) Of apple-picking
(iii) The poet desired for so much harvest, that there were ten thousand to touch.
(iv) Desired’ means same as ‘wished’.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 9 After Apple-Picking (Robert Frost)

Comprehension

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. Why does the poet say that he is done with apple-picking?

Answer: The poet say that he is done with apple-picking because he has spent sleepless nights.

Question 2. What meaning is conveyed through the expression, ‘instep arch keep the ache’?

Answer:While picking up the apples, the poet’s curved part of foot began aching.

Question 3. What does the poet see in his dreams?
Answer: The. poet sees magnified apples appearing and disappearing in his dreams.

Question 4. Which phrase in the poem suggest that the poet has had bumper harvest?
Answer:
The Line T am overtired of the great harvest I myself desired’ suggests that the poet had bumper harvest.

Question 5. What helps the poet in balancing his weight on the ladder-round?
Ans.
The instep arch helps the poet in balancing his weight on the ladder-round.

Question 6. What is the meaning of fleck of russet’?
Answer:
It means a very small area of reddish brown colour of apples.

MP Board Solutions Class 12th After Apple Picking

B. Answer in about 40-60 words each:

Question 1. Why can’t the poet rub strangeness from his sight?
Answer:
The poet is overtired of apple-picking still there are a lot to pick. He has gone sleepless for many nights. He is drowsing off with the essence of the apples. Whatever he saw from the pane of his window, the fact is far more different. So, he is amazed.

Question 2. What is implied by the phrase, ‘just some human sleep’?
Answer:
Here, the expression ‘just for human sleep’ implies that human being is to have a little rest after working for a certain period continuously. It is this need of his body system which refreshes to enable him to work again with energy. So, he works in the day and sleeps at night. Here, as he is overtired, he wishes just for human sleep.

Question 3. What does the repeated reference to ‘sleep’ in the poem imply?
Answer:
In this poem, the poet gives his reflections on boredom and drudgery in the aftermath of the task of picking apple. He has got overtired. He is feeling drowsy, as he is sleepless. Again and again, he talks of ‘sleep’ for he needs it the most. ‘Sleep’ is here used as a rejuvenating factor in a man’s life.

Question 4.

‘for I have had too much
of apple-picking: I am overtired
of the great harvest I myself desired.
Explain the above lines.
Answer:
The poet here mentions his tiring task of apple-picking. Since he himself desired for a great harvest, he has got one. But the excess harvest has brought excess work for him.

Question 5.
‘For all
That struck the earth,
No matter if not bruised or spiked with stubble,
Went surely to the cider apple heap As of no worth.
What worth is the poet referring to?
Answer:
The poet here talks of the use of apple. He takes all care for the safety of apple but as he is very much tired, he simply thinks to make a heap of it. Apple is of much more importance. Its worth can’t be damaged with a crack or bruise on it.

C. Answer in about 75 words each:

Question 1. Give the central Idea of the poem. (M.P. Board 2009)
Answer:
After Apple-Picking is a well-known poem on man’s encounter with the natural world, probing dilemma of his existence. Here the poet gives reflections on boredom and drudgery in the aftermath of the task of picking apples. The overtired apple-picker fails to enjoy his life amid the pristine natural beauty. The poem is trapped in the utilitarian ways of modem civilization. Its central theme is that modem civilization marked by the culture of excessive work for increasing material gain leads to no end.

Question 2.
Justify the title of the poem, After Apple Picking.
Answer:
After Apple-Picking is a suitable title for this poem. In this poem, the poet gives his i feelings for the overstrained civilization and way of modem life. Through the work of apple-picking, he explains his ideas. Apple symbolises a fruit of high worth from every point of view. The poet has a bumper harvest of apple and while picking it up gets , overtired. Every situation reflects the poet’s view and all through apple. Use of ‘after’ symbolises far greater aspect of life which shows that after picking up the apple, his job will be done. What would happen after that, will the poet sleep for now or for ever.

Question 3.
The poet has achieved a bumper crop at the cost of considerable physical and mental exhaustion. Elaborate.
Answer:
See ‘Summary in English’ of this chapter.

Speaking Activity

A. You may be quite familiar with the saying, ‘An apple a day keeps the doctor away’. Conduct a discussion in the class, highlighting the following points.

  • important seasonal fruits.
  • their nutritional and medicinal value.
  • food items made from them.

Answer:
Do it yourself.

MP Board Solutions Class 12th After Apple Picking

Things to Do

A. Collect some poems mentioning fruits. Using internet, also prepare the profile of the poets, who have composed those poems.
Answer:
Do it yourself.

B. When an animal sleeps through the winter months, it is said to undergo hibernation. The woodchuck, referred to in this poem, has gone into long winter hibernation. Find out which other animals hibernate during winter. Look for information about their habitat.
Answer:
Do it yourself.

C. William Wordsworth has been a great Nature poet of the 19th century. Go through his poem, ‘Lines Written a Few Miles above Tintern Abbey’. Find out the differences between Wordsworth and Frost in their approach towards Nature.
Answer:
Do it yourself. Take help from your teacher.

D. Consider the harvest aspect of the poem. ‘After Apple-Picking’. Compare it to that of Ode to Autumn’ by John Keats, included for studies here in this book.
Answer:
Do it yourself.

for more solutions follow on (Google News) and Subscribe Our YT Channel (Science Hindi) and share this with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *