Home » MP Board Class 12th English Chapter 6 IF the Well Goes Dry Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 6 IF the Well Goes Dry Solutions

IF the Well Goes Dry Solutions

In this article, our Team providing you MP Board Class 12th English A Voyage Chapter 6 IF the Well Goes Dry Solutions with Pdf file. These Solutions are solved by Subjects experts.

If the Well Goes Dry by Albert Gore Introduction

In the lesson, the author urges us to use water judiciously Water Is precious because we can’t live without Hence, it should not be misused over-extrated at any cost. There must be a balance between its demand and supply .

IF the Well Goes Dry BY (Albert Gore) Textbook Exercises

Word Power

A. Answer the following questions in about 60 to 75 words each:

Column -A Column B

  1. Spiritual – (i) mystical, divine, physical
  2. profound – (ii) shallow, intense, acute
  3. populated – (iii) inhabited, desolate, recurrent
  4. frequent (iv) irregular, repeated, recurrent
  5. exacerbate – (v) worsen, aggravate, soothe
  6. massive -(vi) colossal, gigantic, infinitesimal
  7. impaired -(vii) unhindered, diminished, weakened
  8. vulnerable -(viii) susceptible, exposed, impregnable
  9. untreated -(ix) natural, preserved, crude

Answers: The odd ones in the choices given in column ‘B’ are the following:

  1. physical
  2. shallow
  3. desolate
  4. irregular
  5. soothe
  6. infinitesimal
  7. unhindered
  8. impregnable
  9. preserved.

B. Homophones are the words that have almost the same sound but differ from one another in origin, spelling and meaning. Example:

new (adj.) -not existing before, recent: Let me show you my new dress.

Knew (v.) -had information: I knew where he was hiding.

Now distinguish between the following pairs of the words and use them in sentences to bring out the meaning.

soul-sole, sight-site, birth-berth, peace-piece, write -right, made-maid.

1.soul-spirit: Soul never dies.

Sole-one and only: Mr Raj is the sole claimant of this empire.

2. Sight -vision: There was nothing in sight around the temple.

Site-spot: The police reached the site of accident.

3. Birth -origin: Gandhi was not of a high born.

Berth-a sleeping place in a ship or train: I have reserved two berths in Rajdhani Express.

4. Peace -quietness, serenity: I love peace.

Piece -a bit : Cut the fruit into pieces and distribute them.

Write -to peri: He asked me to write my name clearl

Right -correct: 1 was right in my assessment.

6. Made- prepared: 1 have made this proposal with labour.

C. Look at the ‘conforms’

in the sentence,……the same geographic pattern The conforms to the distribution of freshwater in the planet. ‘The word looks very similar to ‘conform’ and therefore confuses us: There are several other pairs of words like this.

Now complete each sentence by selecting the correct alternative:

  1. Did he (maintain/mention) where he was going?
  2. One has to be (judicial/judicious) in choosing one’s friends.
  3. He wanted to (compliment/complement) his friend on the beautiful portrait, he had drawn.
  4. The escaped criminal (eluded/alluded) arrest for over a week.
  5. The (effect/affect) of the principal’s (advice/advise) was immediately seen.
  6. From the hints provided, I (deduced/deducted) that the figure was a hexagon.
  7. The (precise/concise) distinction between these two word is hard to explain.
  8. There has been an appreciable (raise/rise) in prices.
  9. Friends and relatives of the (diseased/deceased) attend the memorial meeting.
  10. Many (imminent/eminent) scholar agree with her new theory.

Answers:

  1. Did the mention where he was going?
  2. One has to be judicious in choosing one’s friends.
  3. He wanted to compliment his friend on the beautiful portrait he had drawn.
  4. The escaped criminal eluded arrest for over a week.
  5. The effect of the principal’s advice was immediately seen.
  6. From the hints provided, I deduced that the figure was a hexagon.
  7. The precise distinction between these two words is hard to explain.
  8. There has been an appreciable rise in prices.
  9. Friends and relatives of the deceased attended the memorial meeting.
  10. Many eminent scholars agree with her new theory.

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. how much water does the human body contain?

Answer: The human body contains 71 percent water.

Question 2. Since when has man been changing his relationship with the earth drastically?

Ans: Man has been changing his relationship with the earth drastically since the industrial revolution.

Question 3. Where do we get freshwater from?

Answer: We get most of the freshwater from ground and less than 0.1 percent is obtained from lakes, rivers etc.

Question 4: What threat do rising a sea levels pose to human population?

Answer: rising sea levels will lead to loss of low-lying coastal areas around the world which will further give rise in number of refugees as one-third of population live within sixty kilometers of coastline.

Questions 5. Where do chemical pollutants come from? (M.P. Board 2015)

Answer: Chemical pollutants come from industrial establishments.

B. Answer the following questions in about 40-60 words each:

Question 1. Why does water carry spiritual significance in most religions? (M.P. Board 2009)

Answer: Water plays a significant role in our life. It is 71 percent of the whole human body. In most of the religions, it has spiritual significance for it is considered to be a divine purifier. No worship or offerings to God in Hindu religions is performed without purification with water. In Christian baptism too, it is used symbolising purification and regeneration.

Question 2. What is the resemblance between the patterns of human civilization and those of the distribution of fresh water?

Answer: The human civilization is spread over for many more centuries. But now it has decayed or on the path of decay. It is very rare. In the same way, freshwater is now a rarity for us. It is only 2.5 percent of the total amount of water on earth.

Question 3.
What drives the cold ocean stream from the poles towards the equator?

Answer:
As the warm ocean water from the tropics moves northward, most of it evaporates along the way. When it hits the cold polar winds between Greenland and Iceland, the evaporation accelerates leaving behind much salter sea water which grows denser and heavier. This rapidly cooling water sinks to the bottom forming a deep current near the ocean floor. tn the process, it transfers cold streams from the poles back towards the equator.

Question 4.
Write two ways in which global warming raises sea levels. (MP. Board 2016)
Answer:
Two ways in which global warming raises sea level are:

  1. Higher average temperatures result in the melting of glaciers, in ice being discharged into the oceans from the ice caps of Antarctica and Greenland, and in the thermal expansion of the volume of the sea as its water warms.
  2. In some coastal cities like Miami, the freshwater aquifer on which it relies for its drinking water actually floats on salt water, so that rising seas would push the water table up in some cases, to the surface.

Question 5.
What causes the average hurricane to be more powerful? How?
Answer:
Warming causes the average hurricane to be more powerful because the depth and warmth of the ocean’s top layer is the single most important factor in determining the speed of hurricane’s winds, More powerful and more frequent storms coming into the land from the ocean would in turn greatly exacerbate the damage from rising sea levels for it is during storm surges that the sea advances farthest inland from the coast.

Question 6.
How do the forests produce rain clouds?

Answer:
Forests produce rain clouds partly because of evapotranspiration (Transpiration is the plant equivalent of sweat, add to it the evaporation from surfaces like broad leaves). Immediately after the rain falls on a rain forest, a fine mist begins to float back into the sky. It increases both humidity in the air and the odds of more rain just downwind.

Question 7.
How do the forests attract rain?
Answer:
Forests attract rain by producing gases called terpenes and small amounts of a compounds called dimethylsulfide, which float into the atmosphere as a gas, undergo oxidation, and are transformed into an aerosol of sulfate particles which then serve as the tiny “grains” around which droplets of rainwater form the same way a pearl forms around a tiny grain of sand or shell in an oyster.

Question 8.
Describe the effects of chemical pollutants on mankind.
Answer:
Chemical pollutants are the threat to human life. They cause severe contamination of water. They pollute atmosphere. As a result our body gets badly affected. Several diseases like cholera, typhoid, dysentery and diarrhoea that arise from both viral and bacteriological sources are caused by these pollutants. We lack proper sanitations.

Question 9.
Why do the solutions to freshwater problem like desalinization plants and flowing of glaciers seem unfeasible?
Answer:
The solutions to freshwater problem like desalinization and flowing of glaciers seem unfeasible because this scheme is too costly to afford for the poor countries that actually need it. Moreover this technology, Like the schemes to lasso icebergs pull them from the polar regions to the populous tropics and is unlikely to solve the underlying problem because of the enormous energy and CO2 costs involves

Question 10.
What should we do to solve the problem of freshwater?
Answer:
Since human beings are the worst victims of the problem of the freshwater, they need to lasso their common sense. The rains bring us trees and flowers; the droughts bring gaping cracks in the world. The lakes and river sustain us slowing through the veins of the earth and into our own. So, we must be aware to take care to let them flow back out as pure as they come. We should not poison and waste them.

C. Answer the following questions in about 75 Words each:

Question 1.
Write the chemical composition of the human body. In what way is the human body similar to the earth?
Answer:
Human body is a composition of several chemical elements. Water is the most prominent of all of them. Human body contains 23 per cent carbon, 2.6 per cent nitrogen, 1.4 per cent calcium, 1.1 per cent phosphorus, with tiny amounts of roughly three dozen other elements, Added to these, we have 61 per cent of oxygen and 10 percent of hydrogen fused together in the unique molecular composition known as water. A human body contains 1 per cent of water. Similar to earth, as earth to has 70 per cent water and 30 per cent land.

Question 2.
How does global warming affect the climate pattern? (MP. Board 2011)
Answer:
Global warming affects the climate pattern of the earth in a very adverse manner. The health of the planet Earth depends on maintaining a complex balance of interrelated system. Global warming is changing the way water is transferred from oceans to the land and precipitation accelerating the entire cycle. In addition, the increased warmth also increases the amount of water vapour in the atmosphere which magnifies the greenhouse effect and speeds the process still further. As the global warming heats up the polar regions faster than the tropics, it changes the way the earth achieves a balance between hot and cold.

Question 3.
Describe the effects of deforestation on the eco-system. (M.P. Board 2012)

Answer:
Widespread deforestation is a great concern for the future of human life. The destruction of a forest can affect the hydrological cycle (the natural water distribution system) in a given area. More water is stored in the forests of the earth especially the tropical rain forests than its lakes. Forests themselves produce rain clouds partly because of evapotranspiration. Immediately after the rain falls on a rain forest, a fine mist begins to float back into the sky It increases both the humidity in the air and the odds of more rain just downwind.

Forests also attract rain by producing gases called tempenes and small amounts of a compound called dimethyl sulfide which float into the atmosphere as a gas, the tiny grains around which droplets of rainwater form. The deforestation would cause damage to eco-system as it would cease these contribution by the forests and thereby that of the rain amidst.

Question 4.
Describe the effects of population growth on the global water system. (M.P. Board 2020)

Answer:
Population growth is one of the major factor which threatens the existence of human life. Population is growing at a very rapid speed but resources are limited. Naturally, the pressure of population is becoming grave on the resources. As a result resources are exhausted, because the speed of the ability of nature to refill or recharge its resources is much slower in comparison to the speed of growth of human population. Hence, resources are sinking. We are cutting forests and digging the earth and this is all an invitation to our own doom.

for more solutions follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *