Home » MP Board Class 12th English Chapter 2 The Diamond Necklace Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 2 The Diamond Necklace Solutions

In this article, we will share MP Board Class 12th English Solutions A Voyage Chapter 2 The Diamond Necklace Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 2 The Diamond Necklace (G.D. Maupassant)

The Diamond Necklace Textbook Exercises

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. Who was Mathilde married to ?
Answer. Mathilde was married to Mr Loisel a clerk.

Question 2.Where was Mathilde’s husband employed?

Answer. Mathilde’s husband was employed in the Ministry of Public Instruction.

Question 3. Why did Mathilde wear plain dresses?
Answer: Mathilde wore plain dresses because she couldn’t afford costly ones.

MP Board Class 12th Solutions

Question 4. What was there in the envelope Mathilde’s husband gave her?
Answer: There was an invitation card to a party in the envelope.

Question 5. How much money did Mathilde ask for from her husband to buy a gown?
Answer: Mathilde asked for four hundred francs from her husband to buy a gown.

Question 6. When did the couple go to the ministerial ball?
Answer: The couple went to the ministerial ball at night.

Question 7. How much did the necklace at Palaise Royale cost?

Answer: The necklace at Palaise Royale costed forty thousand francs.

Question 8. How did Madame Forestier react when Mathilde returned the necklace?
Answer: When Mathilde returned the necklace Madame Forestier reacted that she (Mathilde) should have returned it sooner. She (Forestier) might have needed it.

Question 10. What was the actual cost of the necklace ?
Answer: The actual cost of the necklace was only five hundred francs.

MP Board Class 12th Solutions

B. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1. Was Mathilde dissatisfied with her life? What makes you think so?

Answer: Yes, Mathilde was dissatisfied with her life as she was extraordinarily pretty and charming girl. As, she had been born into a family of unfavourable economic status had no dowry to pay, so she was destined to marry an ordinary clerk. She had lost all her hopes and aspirations. She had no means to fulfill her desires. Se had no beautiful dresses to flaunt. There was no one to praise her beauty. She longed for luxuries and led an ordinary life.

Question 2. What things did Mathilde resent in her life? (M.P. Board 2009)

Answer: There were many things that Mathilde resented all her life. But the most important of it was her being born and married in an ordinary family devoid of all the luxuries. She had no good and costly dresses, She had poor dwellings. But unluckily, she was destined to live in a wretched house with barren walls. She had shabby chairs and ugly curtains. She had no rank and profile in society. Seeing her rich and well off married friends tortured her and made her angry.

MP Board Class 12th Solutions

Question 3.On receiving the invitation to the-ball, Mathilde wept. Why? (M.P. Board 2010)

Answer: When Mathilde’s husband, Mr. Loisel brought the invitation to the ball, she wept instead of being delighted because she had no jewels, no gowns, and nothing of the sort that can match the grand party. She resent being married to such an ordinary man as she was a lady with high ambitions.

Question 4. Describe Mathilde’s feelings while she was sifting through her friend’s jewellery.

Answer: Mathilde on the advice of her husband went to borrow some ornaments for the ball from her friend Madame Forestier. Since Mathilde was not rich enough to buy the jewellery for herself she get really happy to see a large collection of ornaments that her friend had. She tried each and every ornament and was lost in them. Se enjoyed while sifting through her friend’s jewellery. She was feeling hesitated and did not wish to part from the jewellery or give them back. Her interest was at its peak and can be understood by her statement “Haven’t you anymore?” Which not only shows how much she enjoyed trying the jewellery but also her hidden desire to possess one.

Question 5. How did Mathilde fare at the ball? (M.P. Board 2011)

Answer: At the party Madame Loisel was a great success. She was prettier than any other woman
present. She was elegant, graceful, smiling and filled with joy. Everyone was attracted to her and wished to be familiar with her. The attaches of the cabinet wished to dance with her. Even the minister himself was attracted to her. She fared well more than she had thought for.

Question 6. Why did Mathilde not take a cab at the minister’s house but took one on the quay?

Answer: Mathilde did not take a cab at the minister’s home but took one on the way since she was ashamed of her low status and felt embarrassed before other ladies. Her modest wraps reminded her of their poor earnings and ordinary life. She wanted to hide her poverty which was continuously reminded to her through her wrap. Se wanted to avoid the remarks of other women who enveloped themselves in fine fur. She wanted to escape from that place as soon as possible and did not care about the cold and went till the quay to get one cab.

Question 7. What efforts did Loisel make to find the necklace?

Answer: It was really very shocking for them to lose the necklace. They were nervous. They looked among the folds of Mathilde’s skirt, of her cloak, in her pockets and everywhere but all in vain. The necklace was found nowhere. Loisel made all his efforts. He followed the cab. H went around the minister’s house. He went to the police headquarter, to the newspaper offices to offer reward. He did everything but could not find the necklace.

MP Board Class 12th Solutions

Question 8. How did Loisel arrange the money for the necklace?

Answer: The couple had to face great trouble after the diamond necklace was lost. They found a similar one in a jewellery shop. Its cost was forty thousand francs which was really a huge amount for them. They bargained it for thirty-six thousand francs. Loisel had eighteen thousand francs his father had left for him. He had to borrow a thousand francs of one, five hundred of another, five louis here, three louis there. He gave notes, took up ruinous obligation, dealt with usures and all the race of lenders. In this way, he could manage the cost of the necklace.

C. Answer the following questions in about 75 words each:

Question 1. How would you rate Mathilde as an ambitious woman or as an honest woman? Justify your answer.

Answer: Mathilde was a pretty and extraordinarily charming lady with high hopes. She was over- ambitious. But by ill-luck she had to compromise with her poverty Once when she got a chance she wished to quench her thirst of ambitions. In the story, The Necklace, Mathilde borrowed a necklace from her rich friend Madame Forestier to show off herself in the party. Unfortunately, she lost it. She had to spend thirty-six thousand francs to replace it. Se was forced to undergo various difficulties to pay the debt of eighteen thousand francs. She had to shift to a cheaper one room house and remove her servant.

MP Board Class 12th Solutions

Question 2. What kind of husband was Loisel?

Answer: Loisel is a caring and loving husband. He is a simple man. H is not over-ambitious like Mathilde. He would very happily relish the potpie, while she would think of rich life. When Mathilde refuses to go to the party, he tries his best to make her agree. He gives her four hundred francs to buy a pretty gown. This amount he had been saving to purchase a gun for himself. On the day of the ball, Mathilde again grumbles that she has no ornaments to wear for this occasion.

Then he suggests her that she can borrow it from her rich friend Madame Forestier. In the party, whereas Mathilde danced up till four o’clock in the morning, Loisel was half asleep in a small room since midnight. When he comes to know about the lost necklace, he does not rebuke his wife. Rather, to pay off the debt of eighteen thousand francs, he overworked for ten years and suffered other inconveniences like shifting to a smaller house. Therefore, we can say that Loisel was a simple man, who loved his wife tremendously.

Question 3. Do you think it was unfortunate for Mathilde to have married Loisel? Why

Answer: Mathilde was an extraordinary girl with all the charms and beauty. But her fate made her compromise with the reality of life. She had to marry a middle class poor clerk working with the Ministry of Public Instruction. Loisel was a devoted and loving husband who made sure that his wife never compromises.

He was understanding of her sentiments and compromised with his desires to fulfill his wishes. H willingly gave his savings of four hundred franes to her for her lavish ball gown when she lost the necklace, he didn’t loose his colours and put all his efforts to search the necklace.

He worked hard for ten years to pay off for the diamond necklace she had to bought as she lost the original necklace. She was very fortunate in her marriage as she had as honest man whose life revolved around his wife. It was her own high ambitions and misdesires which lead to so much sorrow, pain and stroggle in her life.

The Diamond Necklace Grammar

A. When Loisel meant to say that Mathilde had not dropped the necklace in the street, he said, “If you had lost it in the street, we should have heard it fall,” English can express three important ideas with ‘If.

Type1: Open condition: Conditionals of this type tell us that something will happen if a certain condition is fulfilled ‘If you study hard, you will get a first class.

Tipe 2 : Improbable or Imaginary Condition: We use conditionals of this type when we talk about something which we don’t expect to happen or which is purely imaginary ‘If you studied hard, you would get a first class.’

Type 3: Unfulfilled Condition: We use these conditionals when we mean to say that something did not happen because a certain condition was not fulfilled—’If you had studied hard, you would have got a first class’.

But you didn’t! Why? Because you didn’t work hard.
Now convert the following sentences given in Type 1 conditional form into the other two forms. The first one is done for you.

MP Board Class 12th Solutions

Questions

(i) He will come if you ask.
He would come if you asked.
He would have come if you had asked.
(ii) If you ring the bell, the servant will come.
(iii) You’ll catch the train if you hire a taxi.
(iv) I shall come and see you if I have time.
(v) If my father allows me, I will come to the party.
(in) If you go to town, will you buy something for me?
(vii) If you step on the dog’s tail, it will bite you.
(viii) We shall be pleased if our school wins.
(ix) The soldiers will fight bravely if they understand the orders. .
(x) If he buys a motorcycle for Rs.10,000 and sells it for Rs.12,000, he’ll make a good profit.

The Diamond Necklace Answer:

(ii) If you rang the bell, the servant would come.
If you had rung the bell, the servant would have come.
(iii) You would catch the train if you hired a taxi.
You would have caught the train, if you had hired a taxi.
(iv) I should come and see you if I had time.
I should have come and see you if I had had time.
(v) If my father allowed me, I would come to the party.
If my father had allowed me, I would have come to the party.

(vi) If you went to town, would you buy something for me?
If you had gone to town, would you have bought something for me?
(vii) If you stepped on the dog’s tail, it would bite you.
If you had stepped on the dog’s tail, it would have, bitten you.
(viii) We should be pleased if our school won. .
We should have been pleased if our school had won.
(ix) The soldiers would fight bravely if they understood the orders.
The soldiers would have fought bravely if they had understood the orders.
(x) If he bought a motorcycle for Rs. 10,000 and sold it for Rs. 12,000, he would make a good profit. If he had bought a motorcycle for Rs. 10,000 and had sold it for Rs.12,000, he would have made a good profit.

MP Board Class 12th Solutions

The Diamond Necklace Now punctuate the following:

1. the teacher said Mary have you done the sums many said no madam i did not understand them
2. why is a river so rich asked tarunrita said a river is rich because it has two banks
3. a father had two sons the elder was wise clever and diligent the younger was foolish lazy and careless one day the father called the younger son and said why do you waste your time doing nothing
4. the man was angry with his servant and said why have you again disturbed me in my sleep i am very sorry sir excuse me this time said the servant
5. the laws of most countries today are split into two kinds criminal law and civil law

Answer:

  1. The teacher said, “Mary! Have you done the sums?” Mary said, “No madam! I did not understand them.”
  2. “Why is a river so rich?” asked Tarun. Rita said, “A river is rich because it has two banks.”
  3. A father had two sons. The elder was wise, clever and diligent. The younger was foolish, lazy and careless. One day, the father called the younger son and said, “Why do you waste your time doing nothing?”
  4. The man was angry with his servant and said, “Why have you again disturbed me in my sleep?” “I am very sorry sir, excuse me this time”, said the servant.
  5. The laws of most countries today are split into two kinds—criminal law and civil law.

MP Board Class 12th Solutions

Share article The Diamond Necklace with your friends and follow on Google News For more Solutions And Subscribe our Youtube Channel (Science Hindi) for scientific vides.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *