Home » MP Board Class 12th English Chapter 15 To Autumn Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 15 To Autumn Solutions

In this article we Provided MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 15 To Autumn Solutions Pdf file. These solutions are solved by Subjects experts.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 15 To Autumn (John Keats)

To Autumn Textbook Exercises

Comprehension

A. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1. What does the autumn plan to do with the cottage trees?

Answer: The autumn plans to bend the cottage trees with apples and fill all the fruits with ripeness to the core. It wants to swell the ground and plump the hazel shells with a sweet kernel. Here, the poet presents a lively and sensuous picture of the season. The Autumn’and the sun work together for the ripening of all kinds of fruits.

Question 2. Why does autumn intend to ‘set budding’ the late summer flowers?

Answer: The autumn is described as a season of fruitfulness. There is mist and mellow fruitfulness all around. Fruits come to their maturity. The season intends to ‘set budding’ the late summer flowers, so that the bees can suck the perfect sweetness. They store fresh honey.

Question 3. How are the honey-combs after the summer and how do the bees feel?

Answer: The bees here represent a continuation of summer. For the bees, therefore, the warm days of summer have not ended. The sticky cells of the honey-combs are filled to overflowing with honey and yet autumn provides more flowers in case the bees may like to draw more sweetness from them.

Question 4. How can Autumn be seen as a harvester?

Answer: The poet has personified Autumn in various forms. All the forms are perfect and realistic. Autumn is seen as a harvester. He is sitting carelessly in the field during the winnowing operation. Here the poet uses all the images to make the picture clearer.

The Autumn is shown sitting carelessly on a granary floor. His hair is soft lifted by the winnowing wind. He is sometimes in sound sleep on a half reaped furrow. He is drowsed with the fume of poppies while his look spares the next swath and all its twined flowers.

Question 5. How does the poet describe the crop cutter?

Answer: While presenting the various occupations of Autumn, the poet depicts him as a reaper. He has fallen asleep in the midst of reaping. He is very tired. Through this the poet makes the poem human and universal because the eternal labour of man is brought before the eyes of the reader.

Question 6. What is the cider-maker doing?

Answer: The poet presents the Autumn in a role of a cider-maker who is watching intently the apple juice oozings hours by hours till its end. There is a patient look in his eye. The poet is very realistic in the description of the Autumn.

Question 7. Describe the scene of the earth at sunset. (M.P. Board 2011)

Answer: Keats has presented his keen observation with all minute details. The whole poem demonstrates his interest in nature. While describing the scene at sun-set, he says that in the evening when the crimson light of the setting sun falls upon the stable fields, a chorus of natural sound is heard. This picture is very appealing.

Question 8 Where do the small gnats sing from and how does their music reach the poet?

Answer: The poet has created a very intense and varied sound effect in the poem. Autumn has its own sounds and songs. In the evening in a wailful choir the small gnats mourn among the river shallow. The sound appears to be born aloft or sinking, as the light winds lift or die. It symbolizes the close of the year.

Question 9. Do you find remember of sadness at some points in the poem? How does the poet overcome the sad moment and become happy?

Answer: Keats presents a vivid picture in this poem. Beginning with a very sensuous picture of the season, the poet shows the Autumn as an active agent. However, towards the end of the poem, he becomes sad. The Autumn is shown at its fag end. There are images of death or withdrawal and of song and the songs are funeral dirge for the dying year.

Question 10. How does the poet address Autumn? (M.P. Board 2015)

Answer: The poet has presented a lively picture of the autumn. He addresses the autumn as ‘season of mists and mellow fruitfulness’. The autumn is seen as a person in various roles as a reaper, a winnower, a gleaner and a cider-maker.

B. Answer the following questions in 75-100 words each:

Question 1. Prove that To Autumn’ is a song of ripeness and abundance.

Answer: ‘Ode to Autumn’ is a typical poem of John Keats. This poem describes the autumn season. The poet personifies the season and presents it with all its sensuousness. Autumn is described as a season of ‘mellow-fruitfulness’. The sun is ripening or ‘maturing’ the earth. It conspires to load the vines and blend the apple trees and ‘to swell the ground and plump the hazel shells’.

The season fills ‘all fruits with ripeness to the core’. These images of full, inward ripeness, and strain suggest that the maturing and the fulfillment has reached its climax. Even the combs of the bees are over brimmed but still the ripening continues as. ‘Budding more and still more later flowers.’ Therefore, this poem can be said a song of ripeness and abundance.

Question 2. What are the two friends-Autumn and warm sun planning to do with fruits and flowers?

Answer: ‘Ode to Autumn’ presents a sensuous picture of the autumn. Autumn is a season of ripe fruitfulness. It is the time of the ripening of grapes, apples, gourds, hazel nuts etc. It is also the time when the bees suck the sweetness from the later flowers and make honey. The sun plays a major role in maturing or ripening these fruits. It is the main conspirator of the ripening and maturing of the fruits. There are indirect images of ageing. Autumn and the sun are shown as close bosom friends, together conspiring to riper the fruits.

C. Explain the following expressions with reference to the text:

C. Explain the following expressions with reference to the text:

1. mellow fruitfulness (use of abstract for the concrete)
2. maturing sun.
3. load and bless with fruit the vines
4. winnowing wind.
5. soft dying day.

Answer:

  • Full of soft and juicy fruits.
  • Warm sun of Autumn that ripens the fruits.
  • The thatched roofs loaded with grapes during autumn.
  • Gently moving Autumn wind that helps in separating grain from chaff
  • day coming to its close gently.

D.Explain the following verses:

(i) Who has not seen thee oft amid thy store?
Sometime whoever seeks abroad may find
Thee sitting careless on a granary floor,
Thy hair soft-lifted by the winnowing wind.

(ii) Where are the songs of spring? Ay, where are they?
Think not of them, thou hastes thy music too.

(iii) While barred clouds bloom the soft during day,
And touch the stubble-plains with rosy hue;
Then in a wailful choir the small gnats mourn Among the river sallows, borne aloft,
Or sinking as the light wind lives or dies.

Answer:
(i) Autumn may often be seen in the fields in the midst of her treasures of corn which have been harvested. The wind separates the chaff from the grains. It also means the wind which ruffles and passes the locks of a woman’s hair.

(ii) Here, the poet talks about the sounds of Autumn. Spring is distinguished by its songs which are not heard in Autumn but the poet says that there is no need to feel any regret on that account for the Autumn has its own peculiar music.

(iii) The poet in these lines describes that the long drawn out clouds in the sky look like bars of a grate. At this time, the melancholy buzzing of the gnats is heard. The gnats fly about among the shrubs growing on her river-side. The gnats are carried upwards when the wind is strong and they come downwards when the wind is feeble.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *