Home » MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 2 Resources of India: Agricultural Crop, Mineral and Power Resources

MP Board Class 10th Social Science Solutions Chapter 2 Resources of India: Agricultural Crop, Mineral and Power Resources

In this article, we will share MP Board Class 10th Social Science Book Solutions Chapter 2 Resources of India: Agricultural Crop, Mineral and Power Resources solutions with Pdf file.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 2 Additional Important Questions

Objective Type Questions

Question 1.
Multiple Choice Questions:
(Choose the correct answer from the following)

Question (a)
‘Regur’ is related to which variety of soil?
(a) Laterite
(b) Alluvial
(c) Red
(d) Black.
Answer:
(d) Black.

Question 2.
Which of the following is the atomic fuels?
(a) Potasium
(b) Cadmium
(c) Uranium
(d) All of these.
Answer:
(c) Uranium

MP Board Solutions App

Question 3.
The cultivation of fruits and flowers is called:
(a) Sericulture
(b) Floriculture
(c) Pisiculture
(d) None of these.
Answer:
(b) Floriculture

Question 4.
Volatile carbon means:
(a) Cloak
(b) Coke
(c) Yoke
(d) None of these.
Answer:
(b) Coke

Question 5.
White revolution is related to –
(a) Agriculture
(b) Animal rearing
(c) Oil seeds
(d) Fisheries
Answer:
(b) Animal rearing

MP Board Solutions App

Question 2. Fill in the blanks:

  1. Multicrop system is related to agricultural …………………….
  2. Bio – mass the source of ………………… energy.
  3. Largest producer state of rice is ……………………….
  4. Green revolution is related to …………………. (MP Board 2009)
  5. ………………. promoted in India by white revolution. (MP Board 2009)
  6. Panna is the district of M.P where ……………….. agricultural production are found.
  7. Progress in production and productivity in fisheries sector is called …………………..

Answer:

  1. production
  2. non – conventional.
  3. West Bengal
  4. agricultural production
  5. milk
  6. diamonds
  7. Blue Revolution.
MP Board Solutions App

Question 3.True and False type questions:

  1. Uttar Pradesh is leading in the wheat production.
  2. Maharashtra is leading in the per hectare production of sugarcane.
  3. Jatropha, a plant variety in the feature source of petroleum.
  4. Jharkhand, the state of India is called ‘requried’ of India,
  5. Boxide is the sourfce of uranium.

Answer:

  1. True
  2. /True
  3. True
  4. False
  5. False.

Question 4. Match the following:

Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (d)

Answer in One – Two Words or One Sentence

Question 1.
Name the principal spices grown in India?
Answer:
Pepper, cardamom, mace, cinnamon, ginger, nut meg, cassis and cloves.

Question 2.
Name the states producing maximum spices in India?
Answer:
Kerala and Karnataka states.

Question 3.
Name the principal beverage crops of India?
Answer:
Tea, coffee and coco.

MP Board Solutions App

Question 4.
What is the rank of India in world as tea producer?
Answer:
India ranks first as tea producing country in the world.

Question 5.
Which agricultural product is known as golden fibre?
Answer:
Jute.

Question 6.
Which two states of India lead in the production of tobacco?
Answer:
Gujarat and Andhra Pradesh.

Question 7.
Which cattle in India is called the poorman’s cow?
Answer:
Goat.

Question 8.
Name the states of India in which ideal dairy cooperatives have been established?
Answer:
Gujarat.

MP Board Solutions

Question 9.
Name four iron – ore producing states of India?
Answer:
Chhattisgarh, Jharkhand, Orissa and Karnataka.

Question 10.
Name four magnese – ore producing states of India?
Answer:
Madhya Pradesh, Maharashtra, Orissa and Karnataka.

Question 11.
Name three most important coal producing states of India?
Answer:
Madhya Pradesh, Jharkhand and Chhattisgarh.

Question 12.
Which state of India produces copper the most?
Answer:
Madhya Pradesh.

Question 13. What is meant by ore?

Answer:
A rock in which one type of mineral occurs in concentration is called ore.

Question 14.
Where is Bombay High? What for is it important?
Answer:
The off shore oil field that has been discovered near Bombay is known as Bombay High.

Question 15.
Which type of climatic conditions are required for the production of tea?
Answer:
Tea survives well in warm moist climate with frequent showers well distributed over the year.

MP Board Solutions

Question 16.
Name the principal tea producing area of India?
Answer:
Hill slopes of Assam, Darjeeling and Jalpaiguri hills in north east India and the Nilgiri hills in South India.

Question 17.
What is agriculture?
Answer:
Agriculture is a sort of primary occupation which include farming, animal rearing, fishing and frosting.

Question 18.
What do you understand by horticulture?
Answer:
The cultivation of flowers, fruits or vegetables by. intensive methods of farming is known as horticulture.

Question 19.
Describe Criloe?
Answer:
It is known as gudbail, gabe and guruchi. It is found on the boundaries of fields.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 2 Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What are the timings of sowing and harvesting of Kharif crops and Rabi crops?
Answer:
Kharif crop:
Sowing June and July. Harvesting at the end of monsoon.

Rabi crop:
Sowing November and December. Harvesting April and May.

Question 2.
Name the nuclear power plants in India?
Answer:
The four nuclear power plants in India are:

  1. Tarapur in Maharashtra
  2. Rana Pratap Sagar in Rajasthan and
  3. Kalpakkam near Tamil Nadu
  4. Narora in U.P.
MP Board Solutions

Question 3.
Where is Bhabha Atomic Research Centre situated?
Answer:
The Bhabha Atomic Research Centre has been set up by India at Trombay near Bombay. It has been named after its founder Homi J. Bhabha a great scientist.

Question 4. Name the fourth Atomic Power Station established in India. Where is it located?

Answer:
The fourth Atomic plant is located at Narora on the banks of Ganga in Uttar Pradesh. Other three Nuclear power station are: Tarapur Atomic Power Station at Trombay near Maharashtra and Gujarat Border, at Rawat Bhatt near Kota in Rajasthan and Kalpakkam in Tamilnadu.

Question 5.
How can you say that India is a unique country from agricultural point of view?
Answer:
It is because, it has vast expanse of level land, rich soil, wide climatic variations suited for various types of crops, ample sunshine and a long growing season.

Question 6.
Explain the term “minerals”?
Answer:
Mineral resource is a natural occurrence of inorganic homogeneous substances usually crystalline with a definite chemical composition. They are formed through various geological process taking place in the erath.

Question 7.
What is the importance of manganese?
Answer:
Manganese is important because it is needed in the preparation of iron and steel and in making their alloys. Manganese is also used to manufacture bleaching powder, paints, insecticides and batteries.

Question 8.
What is the use of manganese to us? Where is it extracted in India?
Answer:
Manganese is used in the hardening of steel. It is extracted from Orissa, Karnataka, Andhra Pradesh, Rajasthan and Bihar.

Agricultural Crop

Question 9.
List some non – conventional source of energy?
Answer:

  1. Solar energy
  2. Wind energy
  3. Biomass enorgy
  4. Geothermal energy.

MP Board Class 10th Social Science Chapter 2 Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain white revolution?
Answer:
White revolution is closely related to animal rearing. White revolution means increase in milk production with the help of dairy development programmes in rural areas. This is also known as operation flood.

This mission was started from Khera district of Gujarat and covered other states like Maharashtra, Andhra Pradesh, Punjab, Haryana, Rajasthan and Uttar Pradesh. In 1999 – 2000 total milk production in the country was 781 lakh tonnes which has increased to 850 lakh tonnes in 2001 – 2002.

Question 2.
What do you mean by yellow revolution? Explain?
Answer:
The strategy of research and development in the field of production of crops for edible oil and oil seeds is known as yellow revolution. Various efforts have been made to increase oil seed production.

Technology mission was started in 1987 – 1988 by Government of India in which oil seed production achieved a major breakthrough with the help of societies organised at national, state and local level, agricultural research institutions and loan providing agencies. Government facilitated the storage and distribution facilities and fixed the price.

Question 3.
Explain blue revolution and pink revolution?
Answer:
Blue revolution:
Progress in production and productivity in fisheries sector in the country is called Blue Revolution. India is the world’s third largest producer of fish. A project is launched in five states in collaboration with World Bank to increase fish production in the country.

Pink revolution:
Natural minerals and vitamins play an important role to enhance disease resistance capacity in the body. Emphasis is given on growing fruits in tropical, and temperate climate (apple, mango, banana, coconut, pineapple, cashewnut, oranges, lemon, almond) using the soil and varied climate of our country, this is named as pink revolution.

MP Board Solutions
Question 4.
What do you. mean by geothermal energy?
Answer:
India it not suited to this source of energy as there are no meaningful springs and geysers in the country. Efforts are being made to use the hot spring of Manikaran, Himachal Pradesh as a source of geothermal energy. A plant to produce 300 kW electricity is developing in Tatapani, Chhattisgarh. The production of electricity from geothermal energy is controlled by National Geothermal Research Institute, Hyderabad.

Question 5.
Write a short note on solar energy?
Answer:
Solar energy is an inexhaustible source of power. It can be a perennial source of power where there is abundant sunshine. The tropical zone countries are best suited to produce solar energy. Substantial increase has been made in the number of solar cookers in the country. Small and medium sized solar power plants can help solve to the power problems in rural areas to a considerable extent.

Question 6.
Differentiate between natural gas and bio – gas?
Answer:
Difference between Natural gas and Bio – gas:
Natural – gas:
It is obtained in natural form.
It is availbale in large quantities.
It is used, as a source of power. 4. It is used as raw material in petro-chemical industries.
Bio – gas:
It is obtained from shrubs, farm wastes, animal and human wastes.
It is available in limited quantities. It is used mostly in rural areas.
It is not used as raw material.

Question 7.
Differentiate between conventional and non – convential sources of energy?
Answer:
Difference between conventional and non – conventional sources of energy:
Conventional sources – of energy:
The sources of energy which have been in use for a long time, e.g., coal, petroleum, natural gas and water power.
They are exhaustible except water.
They cause pollution when used, as they emit smoke and ash.
Their generation and use involves huge expenditure.
Non – conventional sources of energy:
The resources which are yet in the process of development over the past few years. It includes solar, wind, tidal, biogas, biomass, geothermal.
They are inexhaustible.
They are generally pollution – free.
Very meagre amount of money is required for their use and generation.


for more solutions follow on (Google News) and Download our Android App and share with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *