MP Board Class 10th Science Chapter 9 Solutions Heredity and Evolution

In this article, we will share MP Board Class 10th Science Solutions Chapter 9 Heredity and Evolution with free pdf file.

What’s we cover in this article

  • 10th Science Chapter 9 Tick the correct answer
  • 10th Science chapter 9 Fill in the blanks
  • 10th science chapter 9 true or false
  • 10th science chapter 9 match the pair
  • 10th science chapter 9 very short answer type questions
  • 10th science chapter 9 short answer type questions
  • 10th science chapter 9 long answer type questions

Question 1.
A Mendelian experiment consisted of breeding tall pea plants bearing violet flowers with short pea plants bearing white flowers. The progeny all bore violet flowers, but almost half of them were short. This suggests that the genetic make-up of the tall parent can be depicted as:
(a) TTWW
(b) TTww
(c) TtWW
(d) TtWw
Answer:
(c) TtWW. Genetic make up of tall plant.

Question 2.
An example of homologous organs is:
(a) our arm and a dog’s fore-leg.
(b) our teeth and an elephant’s tusks.
(c) potato and runners of grass.
(d) all of the above.
Answer:
(d) Both organs in all option have same basic structural design but have different functions and appearance.

Question 3.
In evolutionary terms, we have more in common with:
(a) a Chinese school-boy
(b) a chimpanzee
(c) a spider
(d) a bacterium
Answer:
(a) a Chinese school-boy.

Question 4.
A study found that children with light-coloured eyes are likely to have parents with light-coloured eyes. On this basis, can we say anything about whether the light eye colour trait is dominant or recessive? Why or why not?
Answer:
No, we cannot say anything about whether the light eye colour trait is dominant or recessive. As this information is not sufficient. For considering a trait as dominant or recessive, we need data of at least last three generations.

10th Science Chapter 9 pdf Solutions

Question 5.
How are the areas of study – evolution and classification – interlinked?
Answer:
An example will help with this A brother and a sister are closely related. They have common ancestors in the first generation before them, namely their parents. A girl and her first cousin are also related, but less than the girl and her brother. This is because cousins have common ancestors, their grandparents, in the second generation before them, not in the first one. We can now appreciate that classification of species is in fact a reflection of their evolutionary relationship.

Question 6.
Explain the terms analogous and homologous organs with examples.
Answer:

Consider the fact that mammals have four limbs, as do birds, reptiles and amphibians. The basic structure of the limbs is similar though it has been modified to perform different functions in various vertebrates. This is an example of homologous characteristic.

We find that the wings of bats are skin folds stretched mainly between elongated fingers. But the wings of birds are feathery covering all along the arm. The design of the two wings, their structure and components, are thus very different. They look similar because they have a common use for flying, but their origins are not common. This makes them analogous characteristics, rather than homologous characteristics.

Question 7.
Outline a project which aims to find the dominant coat colour in dogs.
Answer:
There are variety of genes that govern coat colour of a dog. At least eleven identified gene series (A, B, C, D, E, F, G, M, P, S, T) that influence coat colour in dog.

A dog inherits one gene from each of its parents. The dominant gene gets expressed in the phenotype. For example, in the B series, a dog can be genetically black or brown.

Let us assume that one parent is homozygous black (BB), while the other parent is homozygous brown (bb)

et-us-assume-that-one-parent-is-homozygous-black-BB-while-the-other-parent-is-homozygous-brown-bb

In this case, all the off springs will be heterozygous (Bb).
Since black (B) is dominant, all the offsprings will be black. However, they will have both B and b alleles.
If such heterozygous pups are crossed, they will produce 25% homozygous black (BB), 50% heterozygous black (Bb), and 25% homozygous brown (bb) offsprings.

Question 8.
Explain the importance of fossils in deciding evolutionary relationships.
Answer:
Analysis of the organ structure in fossils allows us to make estimates of how far back evolutionary relationships go. The wild cabbage plant is a good example. Humans have over more two thousand years, cultivated wild cabbage as a food plant, and generated different vegetables from it by selection. This is of course, artificial selection rather than natural selection. Kale, cauliflower. Broccoli, cabbage, Red cabbage and Kohl rabi all these have same ancestor.

Question 9.
What evidence do we have for the origin of life from inanimate matter?
Answer:
As we all know, that there occurs a time when our planet was lifeless, at that time intial matter to develop life was water, sand and some atmospheric gases as CO2, CH4 and nitrogen. The evidence for the origin of life from inanimate matter, was provided through an experiment, conducted in 1953, by Stanley L. Miller and Harold C. Urey. In experiment, they assembled an atmosphere containing molecules like ammonia, methane and hydrogen sulphide, but not oxygen.

This was similar to atmosphere that existed on early earth . This was maintained at a temperature just below 100°C and sparks were passed through the mixture of gases to simulate lightning. At the end of a week, 15% of the carbon from methane, had been converted to simple compounds of carbon including amino acids which make up protein molecules and support the life in basic form.

Question 10.
Explain how sexual reproduction gives rise to more viable variations than asexual reproduction. How does this affect the evolution of those organisms that reproduce sexually?
Answer:

Change in on-reproductive tissues cannot be passed on to the DNA of the germ cell. Therefore the experiences of an individual during its lifetime cannot be passed on to its progeny and cannot direct evolution.

Ex: If we breed a group of mice, all their progeny will have tails, as expected. Now, if the tails of these mice are removed by surgery in each generation, do these tailless mice have tailless progeny? The answer is no and it makes sense because removal of the tail cannot change the genes of the germ cells of the mice. Hence sexual reproduction gives rise to more viable variations than asexual reproduction.

Question 11.
How is the equal genetic contribution of male and female parents ensured in the progeny?
Answer:
Genetic inheritance begins at the time of conception, progeny inherited 23 chromosomes from female parent and 23 from male parent. Together it form 22 pairs of autosomal chromosomes and a pair of sex chromosomes (either XX in case of female, or XY in male). Homologous chromosomes have the same genes in the same positions, but may have different alleles (varieties) of those genes. An individual has two copies of alleles, and that can be homozygous (both copies the same) or heterozygous (the two copies are different) for given gene.

Hence, in human beings, equal genetic contribution of male and female parents is ensured in the progeny through inheritance of equal number of chromosomes from both parents. Females have a equal pair of two X sex chromosomes and males have a pair of one X and one Y sex chromosome. As fertilisation takes place, the male gamete (haploid) fuses with the female gamete (haploid) resulting in formation of the diploid zygote. The zygote in the progeny receive an equal contribution of genetic traits from the parental generations.

Question 12.
Only variations that confer an advantage to an individual organism will survive in a population. Do you agree with this statement? Why or why not?
Answer:
Only variations that confer an advantage to an individual organism will survive in a population we agree to this statement variation is convenient for survival. This provides diversity for organisms.

MP Board 10th science chapter 9 questions answers Solutions

MP Board Class 10th Science Chapter 9 Additional Important Questions

Multiple Choice Questions

Question 1.
Fossil archaeopteryx exhibits connection between:
(a) Amphibian and fish
(b) Reptiles and fish
(c) Reptile and birds
(d) Birds and mammals
Answer:
(c) Reptile and birds

Question 2.
The sex of the human child depends on the sex chromosome present in the:
(a) Egg
(b) Spenn
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Spenn

Question 3.
Genetic information is carried out by long chain of molecules made up of:
(a) Enzymes
(b) DNA
(c) Amino acids
(d) Proteins
Answer:
(b) DNA

Question 4.
Which one of the following represents a ratio of monohybrid cross?
(a) 9 : 7
(b) 3 : 1
(c) 1 : 1 : 1 : 1
(d) 9 : 3 : 3 : 1
Answer:
(b) 3 : 1

Question 5.
On which plant Mendel carried his experiments of inheritance?
(a) Cow pea
(b) Wild pea
(c) Garden pea
(d) Pigeon pea
Answer:
(c) Garden pea

Question 6.
A gamete certains which of the following?
(a) Both alleles of a gene
(b) Only one allele of a gene
(c) All alleles of a gene
(d) No allele of a gene
Answer:
(b) Only one allele of a gene

Question 7.
Chromosomes are made up of
(a) Proteins
(b) DNA
(c) RNA
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

10th Science Chapter 9 Solutions Heredity and Evolution question answer

Question 8.
Pea plants were more suitable than cats for Mendel’s experiments because:
(a) Cats have many genetic traits
(b) No pedigree record of cats
(c) Pea plants can be self-pollinated or fertilised
(d) Pea plants favour cross pollination.
Answer:
(c) Pea plants can be self-pollinated or fertilised

Question 9.
In a cross Tt × Tt, the percentage of offsprings produced having same phenotype as the parents would be:
(a) 50%
(b) 100%
(c) 25%
(d) 0%
Answer:
(a) 50%

Question 10.
Who proposed the laws of heredity?
(a) Darwin
(b) Mendel
(c) Morgan
(d) Dalton
Answer:
(b) Mendel

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Define heredity.
Answer:
The process by which traits and characteristics are reliably inherited or passed from the parents to the offspring is called heredity.

Question 2.
What is a gene?
Answer:
Gene is a functional segment of DNA on a chromosome occupying specific position, which carries out a specific biological function.

Question 3.
Name the plant on which Mendel performed his experiments.
Answer:
Garden pea (Pisum sativum).

Question 4.
Define the term variation.
Answer:
Variation: There are differences found in structure, function, behaviour and genetic make up of different individuals of the same parentage, variety, race and species. These differences refer to variation.

Question 5.
Write the expanded form of DNA.
Answer:
Deoxyribonucleic acid (DNA).

Question 6.
Define genetics.
Answer:
The branch of biology which deals with heredity and variations, is known as genetics.

Question 7.
Define the term offspring.
Answer:
Offspring is an individual formed as a result of sexual reproduction involving the formation and fusion of two gametes. The genotype of an offspring is different from either of the parents due to shuffling of chromosomes and their genes.

Question 8.
What are reciprocal crosses?
Answer:
They are two types of crosses involving two groups of individuals where the male of one group is crossed with the female of the other and vice versa.

Class 10th science chapter 9 imp solutions pdf

Question 9.
Where are the genes located? What is the chemical nature of gene?
Answer:
Genes are located at a specific position on a chromosome. Chemical Nature of Gene: Chemically, gene is a segment of deoxyribonucleic acid (DNA) consisting of specific sequence of the nucleotides. The sequence of the constituent nucleotides determines the functional property of a gene.

MP Board 10th Solutions

Short Answer Type Questions

Question 1.
Define genetics. What is the contribution of Mendel in this branch of Biology?
Answer:
Genetics is the branch of science of heredity and variations which deals with the study of the transmission of traits from parents to the offsprings and the occurrence of differences among the individuals.

Contribution of Mendel: Mendel did his experiments on garden pea (Pisum sativum) and discovered the scientific principles, which govern patterns of inheritance i.e., the principle of inheritance. He explained that contrasting characters are controlled by units which he called ‘Factors Today, these factors are called genes.

Question 2.
Differentiate between inherited and acquired traits.
Answer:
Inherited traits:

  1. The traits which are inherited from the parents (Father and Mother) to the offsprings (progeny) are called inherited traits.
  2. These traits are due to genetic make up of the progeny.

Acquired characters

  1. These traits cannot be passed on to their future generations.
  2. These traits develop in response to the environment.

Question 3.
What are Mendel’s laws of inheritance?
Answer:
Law of dominance: When two homozygous individuals with one or more sets of contrasting characters are crossed the characters that appear in the F, hybrids are dominant characters.

Law of segregation: Contrasting characters brought together in hybrid remain together without being contaminated and when gametes are formed from the hybrid, the two separate out from each other and only one enters each gamete.

Law of independent assortment: In inheritance of more than one pair of contrasting characters simultaneously, the factors for each pair of characters assort independently of other pair’s.

Question 4.
How did life originate on earth?
Answer:
Life originated on earth from inorganic elements and compounds under extreme atmospheric conditions (such as very high temperature, electric discharges, reducing atmosphere etc.) by formation of complex organic compounds such as amino acids.

Question 5.
Why did Mendel choose garden pea for his experiments?
Answer:
Due to the following reasons, Mendel selected garden pea for his experiment:

  1. Garden pea flowers are normally self-pollinated but can be easily cross-pollinated.
  2. Many varieties with distinguished contrasting characters e.g., smooth seed coat, wrinkled seed coat are available.
  3. A large number of progeny can be produced in a short duration.
  4. Its flowers can be easily handled for experimentation.

Heredity and Evolution question answer

Question 6.
What are the factors which help in speciation?

  1. Genetic drift: Due to genetic drift, there will be accumulation of # different changes in each sub-populations. The levels of gene flow ’ between them will decrease if they are further isolated, it will be more on a small sub-population.
  2. Over generations, genetic drift will accumulate, causing different changes in the populations.
  3. Natural selection may also operate differently in the different geographical location.
  4. Together, genetic and natural selection will make the population more and more different from each other. As a result, members will be incapable of reproducing with each other. Changes may be due to change in DNA or number of chromosomes.

Question 7.
Does geographical isolation of individuals of a species lead to formation of a new species? Provide a suitable explanation.
Answer:
Yes, geographical isolation of sub-populations of a population of a species leads to genetic drift. This may impose limitations to.sexual reproduction of the separated population. Slowly, the separated individuals will reproduce among themselves and generate new variations. Continuous accumulation of those variations through a few generations may ultimately lead to the formation of a new species.

Question 8.
What tools have been used to study human evolution?
Answer:
The tools used for tracing evolutionary line are:

  1. Excavating time – dating and study of fossils.
  2. Determining DNA sequences.

MP Board 10th science Solutions

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain the terms:
Monohybrid cross, dihybrid cross, monohybrid ratio and dihybrid ratio.
Answer:
Monohybrid cross: Monohybrid cross is that cross which is made to study the inheritance of a single pair of genes or factors of a character.

Dihybrid cross: It is a cross which is made to study the inheritance of two pairs of genes or two characters.

Monohybrid ratio: It is the ratio which is obtained in the F2 generation when a monohybrid cross is made. It is usually 3 : 1 (Phenotypic ratio) or 1 : 2 : 1 (genotypic ratio).

Dihybrid ratio: It is the ratio, which is obtained in the F2 generation when a dihybrid cross is studied. It is usually 9 : 3 : 3 : 1 (phenotypic ratio).

Question 2.
Describe any three methods of tracing evolutionary relationships among organisms.
Answer:
The following methods help us in tracing evolutionary relationships:

(i) Study of homologous organs: Organs which have similar structure and origin are called homologous organs. For example: limbs of birds, frog, human may look different but they have similar structure and origin. Such homologous organs help to identify an evolutionary relationship between apparently diffejent species.

(ii) Study of analogous organs: Analogous organs are similar in function but differ in structure and origin. For example’. forelimbs of birds and bats are used for flying but their origins and components are not common. Thus, study of analogous organs reveals difference in their ancestry and their evolutionary relationship.

(iii) Study of fossils: All impressions, casting of body or hard remains of ancient life in the sedimentary rocks are called fossils. Study of fossils helps in finding out:
(a) Interrelationship of ancient life.
(b) Correlation of forms of life existing today and their line of evolution from ancient life.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment