MP Board Class 10th Science Chapter 2 Solutions Acids, Bases and Salts

In this article, we will share MP Board Class 10th Science Chapter 2 Acids Bases And Salts Solutions question answer Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

We cover in this article

  • 10th Science Chapter 2 Tick the correct answer
  • 10th Science chapter 2 Fill in the blanks
  • 10th science chapter 2 true or false
  • 10th science chapter 2 match the pair
  • 10th science chapter 2 very short answer type questions
  • 10th science chapter 2 short answer type questions
  • 10th science chapter 2 long answer type questions

Acids, Bases and Salts Textbook Exercises

Question 1.
A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be
(a) 1
(b) 4
(c) 5
(d) 10
Answer:
(d) 10
Bases turn red litmus to blue. pH value of 7 is greater than 7. Hence this solution changes red litmus to blue.

Question 2.
A solution reacts with crushed egg-shells to give a gas that turns lime-water milky. The solution contains
(a) NaCl
(b) HCl
(c) LiCl
(d) KCl
Answer:
b) the solution contains HCl.

Question 3.
10 ml of a solution of NaOH is found to be completely neutralised by 8 ml of a given solution of HCl. If we take 20 ml of the same solution of NaOH, the amount of HCl solution (the same solution as before) required to neutralise it will be
(a) 4 ml
(b) 8 ml
(c) 12 ml
(d) 16 ml
Answer:
d) 16 mL HCl solution is required.

Question 4.
Which one of the following types of medicines are used for treating indigestion?
(a) Antibiotic
(b) Analgesic
(c) Antacid
(d) Antiseptic
Answer:
c) Antacid is used to treat indigestion.

Question 5.
Write word equations and then balanced equations for the reaction taking place when:
(a) dilute sulphuric acid reacts with zinc granules.
(b) dilute hydrochloric acid reacts with magnesium ribbon.
(c) dilute sulphuric acid reacts with aluminium powder.
(d) dilute hydrochloric acid reacts with iron filings.

10th Science Chapter 2 Solutions

Answer:
a) Sulphuric acid + Zinc ➝ zinc Sulphate + Hydrogen
H2SO(aq) + Zn(s) ➝ ZnSO4(aq) + H2(g)
b) hydro Chloric acid + magnesium ➝ Magnisium Chloride + Hydrogen
2HCl(aq) + Mg(s) ➝ MgCl2(aq) + H2(g)
(c) Sulphuric Hydrigen Sulphate + Aluminium ➝ Aluminium + Hydrogen Chloride
3H2SO2(aq) + Mg(s) ➝ MgCl2(aq) + H2(g)
d) Hydrochloric acid  + Iron ➝ Ferric + Hydrogen
6HCl(aq) + 2Fe(s) ➝ 2FeCl2(aq) + 3H2(g)

Question 6.
Compounds such as alcohols and glucose also contain hydrogen but are not categorised as acids. Describe an activity to prove it.
Answer:
Experiment: Fix two nails on the cork and keep this in 100 ml beaker. Two nails are fixed to 6 volt battery, bulb and switch. Then pour some dilute HCl in the beaker and switch on the current. Repeat the experiment separately with glucose and alcohol solutions.
Observation: Bulb glows in HCl solution but do not glows in glucose solution.
Result: HCl ➝ H+ and Cl- ions.
These ions conduct electricity and bulb glows.
By this experiment we conclude that All acids contain Hydrogen.

Question 7.
Why does distilled water not conduct electricity, whereas rainwater does?
Answer:
Distilled water cannot conduct electricity because it does not contain ions while rainwater conducts electricity as it contains ions due to the presence of dissolved salts in it.

Question 8.
Why do acids not show acidic behavior in the absence of water?
Answer:
Acids do not show acidic property in the absence of water. Because Hydrogen ions dissociates in presence of water. Hydrogen ions are responsible for acidic nature.

Question 9.
Five solutions A, B, C, D and E when tested with universal indicator showed pH as 4, 1, 11, 7 and 9, respectively. Which solution is
(a) Neutral?
(b) Strongly alkaline?
(c) Strongly acidic?
(d) Weakly acidic?
(e) Weakly alkaline?
Arrange the pH in increasing order of hydrogen-ion concentration.
Answer:
a) Neutral ➝ solution D ➝ pH value of pH is 7.
b) strongly alkaline ➝ solution C ➝ pH is 11
c) strongly acidic ➝ solution B ➝ pH is 1
d) weakly acidic ➝ solution A ➝ pH is 4
e) weakly alkaline ➝ solution E —> pH is 9
We can arrange the pH in increasing order of hydrogen ion concentration as 11 < 9 <7 <4<1

MP Board 10th Science Chapter 2 Solutions Acids, Bases and Salts Questions Answers

Question 10.
Equal lengths of magnesium ribbons are taken in test tubes A and B. Hydrochloric acid (HCl) is added to test tube A, while acetic acid (CH3COOH) is added to test tube B. Amount and concentration taken for both the acids are same. In which test tube will the fizzing
occur more vigorously and why?
Answer:
The fizzing will occur strongly in test tube A, in which hydrochloric acid (HCl) is added. This is because HCl is a stronger acid than CH3COOH and therefore, produces hydrogen gas at a faster speed due to which fizzing occurs.

Question 11.
Fresh milk has a pH of 6. How do you think the pH will change as it turns into curd? Explain your answer.
Answer:
pH value of fresh milk is 6, but when it converts into curd value of pH decreases because curd is acidic. Hence this value is becoming less.

Question 12.
A milkman adds a very small amount of baking soda to fresh milk.

  1. Why does he shift the pH of the fresh milk from 6 to slightly alkaline?
  2. Why does this milk take a long time to set as curd?

Answer:

  1. The milkman shifts the pH of the fresh milk from 6 to slightly alkaline because, in alkaline condition, milk does not set as curd easily. Hence, it does not get spoiled for longer period of time, in which he can sell it to make a profit.
  2. Since this milk is slightly basic than usual milk, acids produced to set the curd are neutralised by the base. Therefore, it takes a longer time for the curd to set which is usually acidic.

Question 15.
Give two important uses of washing soda and baking soda.
Answer:
1. Washing Soda:
(a) This is used in glass, soap and paper industries,
(b) It is used for removing permanent hardness of water.

2. Baking Soda:
(a) This is used cooking mixture of Baking soda and acid (tartaric acid – weak acid) is called Baking powder. When it is heated or combined with water. CO2 is evolved and soften the bread.
(b) It is also used in soda-acid fire extinguishers.

MP Board Class 10th Science Chapter 2 Additional Important Questions

Acids, Bases and Salts Multiple Choice Questions

Question 1.
The range of a pH scale is:
(a) 1 – 10
(b) 1 – 100
(c) 0 – 14
(d) 1 – 14
Answer:
(c) 0 – 14

Question 2.
pH is defined as:
(a) The logarithm of hydrogen ion concentration
(b) The negative logarithm of hydrogen ion concentration
(c) Hydrogen ion concentration
(d) None of the above
Answer:
(a) The logarithm of hydrogen ion concentration

MP Board Class 10th Science Solutions

Question 3.
Which of the following solution will have pH = 7?
(a) Tea
(b) The salt solution in distilled water
(c) Hydrochloric acid solution
(d) Water distilled with chlorine gas.
Answer:
(b) The salt solution in distilled water

Question 4.
Which colour indicate neutral solution on a pH paper?
(a) Brown
(b) Green
(c) Purple
(d) White or transparent
Answer:
(b) Green

Question 5.
A solution is acidic if:
(a) it releases H+ ions in the solution.
(b) it has a pH of less than 7.
(c) it has dark red, orange or greenish-yellow colour on a pH paper.
(d) all of the above.
Answer:
(d) all of the above.

Question 6.
Which of the following solutions will have pH < 7?

Choose correct combination:
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) All of the above.
Answer:
(b) (ii) and (iii)

Question 7.
“p” in pH stands for:
(a) Phosphorus
(b) Potenz
(c) Potential
(d) Polarity
Answer:
(b) Potenz

Question 8.
Four different jars A, B, C, D contains hydrochloric acid, black coffee, ammonia and soap solution. Choose the order of decreasing acidic strength.

(a) A > B > C > D
(b) B > C > A > D
(c) D > C > B > A
(d) D = C > B > A
Answer:
(a) A > B > C > D

Question 9.
How can we find the pH of a solution?
(a) By dipping pH paper in it.
(b) By dropping some solution over pH paper.
(c) By heating pH paper in vapours of solution.
(d) By pouring all the solution over pH paper.
Answer:
(a) By dipping pH paper in it.

Question 10.
In a class, while doing practical on different solutions, four students give their observations. Which student/s has/ve given a correct explanation if their observation is as follows?

Choose the correct combination of students with wrong observations:
(a) A and B
(b) C and D
(c) A, B, C
(d) All students
Answer:
(b) C and D

10th Science Chapter 2 pdf Solutions

Question 11.
Lemon juice gives orange colour over pH paper. What is its nature?
(a) Strong Acid
(b) Basic
(c) Neutral
(d) Moderate acid
Answer:
(a) Strong Acid

Question 12.
Pure water has a pH = 7, while distilled water has pH = 8 – 10, it represents that distilled water is:
(a) Slightly basic
(b) Strong base
(c) Mild acid
(d) Strong acid
Answer:
(a) Slightly basic

Question 13.
On a pH paper, pH values of 1 and 8 are represented by colours:
(a) Yellow and Orange
(b) Purple and Greenish
(c) Red and Bluish Green
(d) Green and Red
Answer:
(c) Red and Bluish Green

Question 14.
Which of the following acids gives a dark red colour?
(a) Lemon juice
(b) Hydrochloric acid
(c) Acetic acid
(d) Nitric acid
Answer:
(b) Hydrochloric acid

Question 15.
How pOH can by represented?
(a) -Log [H+] = pOH
(b) -Log [H] = pOH
(c) -Log [pH] = pOH
(d) -Log [OH] = pOH
Answer:
(d) -Log [OH] = pOH

Question 16.
If [H+] is 1.0 × 10-9 mole, what will be pH of solution?
(a) 10-9
(b) 1
(c) 9
(d) -9
Answer:
(c) 9

Question 17.
What is the nature of citric acid?
(a) Basic
(b) Acidic
(c) Neutral
(d) Both a and b
Answer:
(b) Acidic

Question 18.
What is the nature of Sodium Hydroxide?
(a) Basic
(b) Acidic
(c) Neutral
(d) Unpredictable
Answer:
(a) Basic

Question 19.
pH > 7 represents?
(a) Basic solutions
(b) Acidic solutions
(c) Neutral solution
(d) All
Answer:
(a) Basic solutions

Question 20.
pH < 7 represents?
(a) Basic solutions
(b) Acidic solutions
(c) Neutral solution
(d) All
Answer:
(b) Acidic solutions

MP Board 10th Science Chapter 2 important questions answers

Question 21.
Hydrogen ion concentration for pure water is:
(a) 7
(b) 10-7
(c) 10-7 mole/litre
(d) 107 moles/litre
Answer:
(c) 10-7 mole/litre

Acids, Bases and Salts Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How can pH be represented using log?
Answer:
pH = – log [H+].

Question 2.
What is the range of pH on pH paper?
Answer:
0 – 14.

Question 3.
What is the pH of a strong acid?
Answer:
0 – 2.

Question 4.
Why is water neutral?
Answer:
On dissociation, water has equal numbers of H+ and OH ions. So, it does not go through any change and remains neutral.

Question 5.
What is the pH of concentric HCl?
Answer:
1 – 2.

Question 6.
What will be the colour of pH paper when coffee is poured over it?
Answer:
Reddish as it is slightly acidic in nature.

Question 7.
Which is more acidic-lemon juice or baking powder?
Answer:
Lemon juice.

Question 8.
What is the best medium to check any chemical’s nature?
Answer:
Water.

Question 9.
What is the universal solvent?
Answer:
Aqua regia.

Question 10.
What kind of reactions are neutralisation reactions?
Answer:
Any reaction between an acid and a base to form salt and water is called neutralisation reaction.

Question 11.
Which solution is considered to be neutral?
Answer:
Solutions with no acidity or alkalinity are neutral. Acids and bases are present in equal amounts.

MP Board 10th Science Chapter 2 Acids, Bases and Salts pdf Solutions

Question 12.
Write the formula of brine and bleaching powder.
Answer:
NaCl and CaOCl2.

Question 13.
Name two products which we can be obtained by chemical processing of common salt.
Answer:
Baking soda and bleaching powder.

Question 14.
What is the common name of sodium hydrogen carbonate?
Answer:
Baking soda.

Question 15.
Write the formula for washing soda.
Answer:
Na2CO3.10H2O.

Question 16.
What is the source of naturally occurring acid lactic acid?
Answer:
Curd.

Question 17.
Which acid is present in tomato?
Answer:
Oxalic acid.

Question 18.
Name two olfactory indicators.
Answer:
Vanilla and clove.

Question 19.
What is the colour of methyl orange in acidic solution?
Answer:
Red.

Question 20.
What is the colour of phenolphthalein in basic medium?
Answer:
Pink.

Acids, Bases and Salts Short Answer Type Questions

Question 1.
How acids are different from bases when dissolved in water?
Answer:
Acids on dissolving in water produce H+ ions while the base produces OH– ions.

Question 2.
Name two indicators and write their colour in different mediums.

Name of indicatorColour in acidic mediumColour in basic medium
Methyl OrangeRedYellow Pink
PhenolphthaleinColourlessPink

Question 3.
Name any three hydrated salts.
Answer:

  1. Barium chloride, BaCl2. 2H2O.
  2. Copper sulphate, CuSO4. 5H2O.
  3. Ferrous sulphate, FeSO4. 6H2O.

Question 4.
Give an equation of neutralisation reaction.
Answer:

Question 5.
What causes acidity in our body? How can it be cured?
Answer:
Our stomach produces hydrochloric acid which helps in digestion of food. During indigestion, the stomach produces too much acid and this causes pain and irritation. This can be cured by using bases called antacids.

Question 6.
What is the result of the reaction between an acid and a metal?
Answer:
Corresponding salt is formed with the evolution of hydrogen gas when a metal reacts with acid.

MP Board Class 10th Science Chapter 2 imp Solutions pdf

Question 7.
Write two important uses of pH in everyday life. Also, give an example.
Answer:
pH balance and its particular range of maintenance are very important in nature because it affects animal and plant life very much.

For example:

  1. Curd formation: Atmospheric bacteria change the pH of milk which causes the curd formation.
  2. Aids in digestion: Slight acidic conditions in the stomach due to the presence of hydrochloric acid aids in the digestion of food.

Question 8.
Give examples of two acids and bases present in nature.
Answer:

  1. Acids: Citric acid, acetic acid.
  2. Bases: Calcium carbonate, sodium hydroxide.

Question 9.
Discuss the various types of salts.
Answer:
There are three types of salts:

  1. Neutral salts: Salts formed by the mixing of strong acid and strong base, e.g., NaCl, K2SO4 etc.
  2. Acidic salts: Salts formed by the mixing of a strong acid and weak base e.g., NH4Cl, CaSO4.
  3. Basic salts: Salts formed by the mixing of a strong base and weak acid e.g., Na2CO3, CH3COONa etc.

Question 10.
Common salt acts as raw material for many important daily use chemicals. Name some of them and also write their chemical formula.
Answer:
Sodium hydroxide (NaOH), Baking Soda (NaHCO3), Washing soda (Na2CO3. 10H2O) etc.

Question 11.
What are the products of Chlor-alkali process?
Answer:
The products of Chlor-alkali process are chlorine and sodium hydroxide.

Question 12.
Name two uses of each of the given salts:

  1. Bleaching powder
  2. Baking soda

Answer:
Use of given salts are:
1. Bleaching powder:

  • It is used as an oxidising agent in chemical industries.
  • It is used for disinfecting water to make it free of germs.

2. Baking soda:

  • It is used in soda acid fire extinguishers.
  • It is an ingredient in antacids.

Question 13.
What is the water of crystallisation?
Answer:
The water of crystallisation is the fixed number of water molecules present in one formula unit of salt.

Question 14. (MP Board Solutions)
Give reaction to show the formation of sodium zincate?
Answer:

Question 15.
Name the products of electrolysis of brine and also give on use of each.
Answer:
Chlorine gas, H2 gas, and sodium hydroxide are the products of electrolysis of brine:

  1. Use of chlorine gas: It is used as a disinfectant.
  2. Use of H2 gas: It is used in the manufacture of ammonia.
  3. Use of sodium hydroxide: It is used for the manufacture of soaps and detergents.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Discuss the nature of the solution and its type in brief and also explain the strength of a solution.
Answer:
Nature of the solution:
When a solute is dissolved solvent (generally water), it shows different kind of nature with regard to its reactivity and solubility. On the basis of removal of H+ ion or OH the solution is formed. The types of solutions are divided as follows:

The-types-of-solutions-are-divided-as-follows

Strength of solution is determined by the,

  1. Speed of reactivity i.e., how fast the ions are found dissociated.
  2. Amount of ions (H+ or OH ) released or their ion concentration.

Question 2.
Give one example in each case:
(a) a weak mineral acid.
(b) a base which is not an alkali.
(c) a hydrogen-containing compound which is not an acid.
(d) a basic oxide soluble in water.
(e) a basic oxide insoluble in water.
Answer:

Hope you get help Acids bases and salts solutions, follow on google news follow and share this with your friends.

Leave a Comment