MP Board Class 10th Science Chapter 1 Solutions Chemical Reaction and Equations

In this article, we will share MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions questions answers Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

We cover in this article

  • 10th Science Chapter 1 Tick the correct answer
  • 10th Science chapter 1 Fill in the blanks
  • 10th science chapter 1 true or false
  • 10th science chapter 1 match the pair
  • 10th science chapter 1 very short answer type questions
  • 10th science chapter 1 short answer type questions
  • 10th science chapter 1 long answer type questions

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Textbook Exercises

Question 1.
Which of the statements about the reaction below are incorrect?
2PbO(s) + C(s) → 2Pb(s) + CO2(g)
(a) Lead is getting reduced.
(b) Carbon dioxide is getting oxidised.
(c) Carbon is getting oxidised.
(d) Lead oxide is getting reduced.
(i) (a) and (b)
(ii) (a) and (c)
(iii) (a), (b) and (c)
(iv) all
Answer:
(i) (a) and (b)
Lead is getting reduced. & Carbon dioxide is getting oxidised.

Question 2.
Fe2O3 + 2Al → Al2O3 + 2Fe. The given reaction is an example of a:
(a) Combination reaction.
(b) Double displacement reaction.
(c) Decomposition reaction.
(d) Displacement reaction.
Answer:
(d) The reaction is an example of a displacement reaction.

Question 3.
What happens when dilute hydrochloric acid is added to iron filings? Tick the correct answer.
(a) Hydrogen gas and iron chloride are produced.
(b) Chlorine gas and iron hydroxide are produced.
(c) No reaction takes place.
(d) Iron salt and water are produced.
Answer:
(a) Hydrogen gas and iron chloride are formed.

Question 4.
What is a balanced chemical equation? Why should chemical equations be balanced?
Answer;
A balanced chemical equation is an equation having an equal number of atoms on both sides (reactant and product side) of the reaction. According to, “the law of conservation of mass”, mass can neither be created nor it can be destroyed. So, in a chemical reaction, the total mass of reactants should be equal to the total mass of the products formed.

MP Board 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions

Question 5.
Translate the following statements into chemical equations and then balance them.
(a) Hydrogen gas combines with nitrogen to form ammonia.
(b) Hydrogen sulphide gas burns in air to give water and sulphur dioxide.
(c) Barium chloride reacts with aluminium sulphate to give aluminium chloride and a precipitate of barium sulphate.
(d) Potassium metal reacts with water to give potassium hydroxide and hydrogen gas.
Answer;
(a) 3H2(g) + N2(g) → 2NH3(g).
(b) 2H2S(g) + 3O2(g) → 2H2O(l) + 2SO2(g).
(c) 3BaCl2(aq) + Al2(SO4)3(aq) → 2AlCl3(aq) + 3BaSO4(s).
(d) 2K(s) + 2H2O(l) → 2KOH(aq) + H2(g).

Question 6.
Balance the following chemical equations:
(a) HNO3 + Ca(OH)2 → Ca(NO3)2 +H2O.
(b) NaOH + H2SO4 → Na2SO4 + H2O.
(c) NaCl + AgNO3 → AgCl + NaNO3
(d) BaCl2 + H2SO4 → BaSO4 + HCl.
Answer:
(a) 2HNO3 + Ca(OH)2 → Ca(NO3)2 + 2H2O.
(b) 2NaOH + H2SO4 → Na2SO4 + 2H2O.
(c) NaCl + AgNO3 → AgCl + NaNO3.
(d) BaCl2 + H2SO4 → BaSO4 + 2HCl.

Question 7.
Write the balanced chemical equations for the following reactions.
(a) Calcium hydroxide + Carbon dioxide → Calcium carbonate + Water.
(b) Zinc + Silver nitrate → Zinc nitrate + Silver.
(c) Aluminium + Copper chloride → Aluminium chloride + Copper.
(d) Barium chloride + Potassium sulphate → Barium sulphate + Potassium chloride.
Answer:
(a) Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O.
(b) Zn + 2AgNO3 → Zn(NO3)2 + 2Ag.
(c) 2Al + 3CuCl2 → 2AlCl3 + 3Cu.
(d) BaCl2 + K2SO4 → BaSO4 + 2KCl.

Question 8.
Write the balanced chemical equation for the following and identify the type of reaction in each case.
(a) Potassium bromide (aq) + Barium iodide (aq) → Potassium iodide(aq) + Barium bromide (s).
(b) Zinc carbonate (s) → Zinc oxide (s) + Carbon dioxide (g).
(c) Hydrogen (g) + Chlorine (g) → Hydrogen chloride (g).
(d) Magnesium (s) + Hydrochloric acid (aq) → Magnesium chloride (aq) + Hydrogen (g).
Answer:
(a) 2KBr (aq) + BaI2 (aq) → 2KI (aq) + BaBr2 (s); Double displacement reaction.
(b) ZnCO3(s) → ZnO(s) + CO2(g); Decomposition reaction.
(c) H2(g) + Cl2(g) → 2HCl(g); Combination reaction.
(d) Mg(s) + 2HCl(aq) → MgCl2(aq) + H2(g); Displacement reaction.

Question 9.
What does one mean by exothermic and endothermic reactions? Give examples.
Answer:
Exothermic reactions:
Reactions in which energy is evolved are called exothermic reactions.
Chemicalreactionsmayreleaseenergyintheformofheat, light or sound.

Examples: Decomposition of glucose, the formation of hydroxides:
Mg + 2H2O → Fe Mg(OH)2 + H2 + Heat
C + O2 → CO2 + Heat
N2 + 3H2 → 2NH3 + Heat

Reactions in which energy is absorbed are known as endothermic reactions.
These kinds of reactions require energy in order to proceed.
For example: In photosynthesis, plants take photo-energy from the sun to convert carbon dioxide and water into glucose and oxygen,
N2 + O2 → 2NO + Heat
H2SO4(g) → SO3(g) + H2O(g) + Heat
C + 2S → CS2 + Heat

Question 10.
Why is respiration considered an exothermic reaction? Explain.
Answer:
During respiration at the cellular level, food is decomposed to simpler substances releasing carbon dioxide (that we exhale) and water with a release of huge amount of energy. Hence, it is called exothermic reaction. Glucose combines with oxygen in the cells and provides energy.
C6H12O6(aq) + 6O2(g) → 6CO2(g) + 6H2O (l) + Energy.
Since a large amount of energy is released, it is an exothermic reaction.

MP Board 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations question answer Solutions

Question 11.
Why are decomposition reactions called the opposite of combination reactions? Write equations for these reactions.
Answer:
Decomposition reactions involve breaking down of compounds to form two or more substances. These reactions require energy to proceed. Thus, they are the exact opposite of combination reactions in which two or more substances combine to give a new substance.
Examples:

  1. ZnCO3(s) → ZnO(s) + CO2(g); Decomposition reaction.
  2. H2(g) + Cl2(g) → 2HCl(g); Combination reaction.

In the first equation, since ZnCO3 is broken down into ZnO and CO2 it is a decomposition reaction. In the second equation, H2 and Cl2 combine to give a new substance HCl. Therefore, it is a combination reaction.

Question 13.
What is the difference between displacement and double displacement reactions? Write equations for these reactions.
Answer:
In a displacement reaction, a more reactive element displaces a less reactive element from a compound.
A + BX → AX + B; where A is more reactive than B.
In a double displacement reaction, two atoms or a group of atoms switch places to form new compounds.
AB + CD → AD + CB
For example:
Displacement reaction:
CuSO4(aq) + Zn(s) → ZnSO4(aq) + Cu(s)

Double displacement reaction:
Na2SO4(aq) + BaCl2 (aq) → BaSO4(s) + 2NaCl(aq)

Question 18.
Why do we apply paint on iron articles?
Answer:
Iron articles are painted to prevent them from rusting. When painted, the contact of iron articles with atmospheric moisture and the air is cut off. Hence, rusting is prevented.

10th Science Chapter 1 pdf solutions

Question 19.
Oil and fat containing food items are flushed with nitrogen. Why?
Answer:
Oil and fat containing food items are flushed with nitrogen to prevent the items from getting oxidised which may result in rancidity of such products. When fats and oils are oxidised, they become rancid and their smell and taste change. Nitrogen provides an inert atmosphere for them.

Question 20.
Explain the following terms with one example each.

  1. Corrosion
  2. Rancidity.

Answer:

  1. Corrosion:
    When a metal is attacked by substances around it such as moisture, acids etc. it gets corroded and the process is called corrosion. For example, rusting of iron products.
  2. Rancidity:
    The Process in which fats and oils or food products made from fats or oils get oxidised resulting in a change of smell and the taste is called rancidity. For example, food items made from oil like chips becomes rancid if kept open for some time.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Additional Questions

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Multiple Choice Questions

Question 1.
The burning of magnesium in air results in weight gain of products, it shows:
(a) Physical change in magnesium
(b) A chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift
(c) No change
(d) Both (a) and (b) are correct.
Answer:
(b) A chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift

Question 2.
Which one of the following is not a chemical reaction?
(a) Rusting of iron materials
(b) Cooking food
(c) Melting of ice
(d) Burning paper
Answer:
(c) Melting of ice

Question 3.
Which one of the following is not a characteristic of a chemical change?
(a) Change in colour
(b) Evolution of gas
(c) Change in temperature
(d) Change in size
Answer:
(d) Change in size

Question 4.
The balanced chemical reaction is represented with:
(a) The exact amount of material used.
(b) Correct formulation and their ratio being used.
(c) Products only.
(d) Reactants only.
Answer:
(b) Correct formulation and their ratio being used.

Question 5.
Which one of the following is not mentioned in a balanced chemical reaction?
(a) Temperature and pressure
(b) State of reactants and products
(c) Mass of reactants and products
(d) Formulae of reactants and products
Answer:
(b) State of reactants and products

Question 6.
The breaking down of food to CO2 and H2O is a type of:
(a) Exothermic reaction
(b) Endothermic reaction
(c) Reactions without temperature change
(d) Reactions without energy change
Answer:
(a) Exothermic reaction

Question 7.
The burning of magnesium in the air is represented by the following equation:
2Mg + O2 → 2MgO
It is a type of:
(a) Displacement reaction
(b) Double displacement
(c) Combination reaction
(d) Corrosion
Answer:
(c) Combination reaction

Question 8.
Which one of the following is a kind of combination reaction?
(a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(s)
(b) CuO(s)+ H2(g) → Cu(s) + H2O
(c) ZnO(s) + C(s) → Zn(s) + CO(g)
(d) None of above.
Answer:
(a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(s)

Question 9.
Photosynthesis is a:
(i) Endothermic reaction
(ii) Exothermic reaction
(iii) Catalytic reaction
Choose correct combination:
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) only
Answer:
(c) (ii) and (iii)

10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions

Question 10.
Dry fruits if not consumed for a long time get rotten because of:
(a) Temperature change
(b) Rusting
(c) Rancidity
(d) None of the above
Answer:
(c) Rancidity

Question 11.
A chemical reaction involves:
(a) breaking of bonds
(b) formation of bonds
(c) no change
(d) both breaking and formation of bonds
Answer:
(d) both breaking and formation of bonds

Question 12.
A balanced chemical equation has:
(a) Equality of mass at both side of reaction.
(b) Equality of atoms at both side of reaction.
(c) Equality of numbers of elements at both side of reaction.
(d) All of the above.
Answer:
(d) All of the above.

Question 13.
Combustion of food at the cellular level of our body is:
(a) Oxidation
(b) Reduction
(c) Redox
(d) Heating
Answer:
(a) Oxidation

Question 14.
Lemon contains:
(a) Formic acid
(b) Citric acid
(c) Succinic acid
(d) Ascorbic acid.
Answer:
(b) Citric acid

Question 15.
Food gives a bad taste and a bad smell sometimes, because of:
(a) Rancidity
(b) Displacement
(c) Heating
(d) None
Answer:
(a) Rancidity

Question 16.
The formation of water from its components gases is an example of:
(a) Combination reaction
(b) Oxidation reaction
(c) Decomposition reaction
(d) Reduction reaction
Answer:
(a) Rancidity

Question 17.
The sign in a reaction indicates:
(a) release of gas
(b) equilibrium
(c) formation of a precipitate
(d) lowering of temperature
Answer:
(b) equilibrium

Question 18.
Silver develops a black colour layering after some time in the open air, because of:
(a) Rancidity
(b) Displacement
(c) Heating
(d) Corrosion
Answer:
(d) Corrosion

Chemical Reaction and Equations Solutions Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Is given reaction a balanced reaction?
2Mg + O2 → 2MgO.
Answer:
Yes, it is.

Question 2.
Why gold and silver do not corrode?
Answer:
It is because they are not very reactive.

Question 3.
Why does copper vessel acquire green coating in the open atmosphere?
Answer:
It reacts with CO2 in the atmosphere and forms a layer of basic copper carbonate.

Question 4.
What type of reaction is the reaction between an acid and a base?
Answer:
Neutralization reaction.

Question 5.
What type of reaction is rusting of iron?
Answer:
Oxidation reaction.

Question 6.
What is the name of the gas which burns with a pop sound?
Answer:
Hydrogen gas.

Question 7.
Why is hydrogen peroxide stored in coloured bottles?
Answer:
To prevent photolytic decomposition of hydrogen peroxide, it is stored in coloured bottles.

Chemical Reaction and Equations pdf Solutions

Question 8.
Give two examples from everyday life situations where redox reactions are taking place.
Answer:
Corrosion and rancidity.

Question 9.
In electrolysis of water, what is the volume of gas collected over electrode?
Answer:
In water (H2O), hydrogen and oxygen are present in the ratio of 2:1 by volume.

Question 10.
What is the nature of change during a chemical reaction?
Answer:
It is a permanent change.

Question 11.
What kind of change occurs during the dissolution of sugar in the water?
Answer:
Physical change.

10th Science chapter 1 question answer solutions

Question 12.
Give two examples of exothermic reactions.
Answer:
Formation of ammonia and digestion of food.

Question 13.
Write three forms of energy evolution during the exothermic reaction.
Answer:
Heat, sound and light evolution.

Question 14.
Where do we write or indicate the value of temperature used during a chemical reaction in a chemical equation?
Answer:
Over the arrow or with the arrow.

Question 15.
What kind of chemical reaction occurs during the formation of nitrogen mono-oxide from nitrogen and oxygen gas?
Answer:
Combination reaction.

Question 17.
Give an example of a decomposition reaction.
Answer:
Formation of calcium oxide from the decomposition of calcium carbonate,
CaCO3 Δ→ CaO + CO2

Question 18.
What kind of chemical reaction occurs while rusting of silver?
Answer:
Oxidation reaction.

Chemical Reaction and Equations Short Answer Type Questions

Question 1.
Write two important uses of the balancing equation.
Answer:

  1. It gives an idea of the ratio of reactants and products formed.
  2. It verifies the law of conservation of mass.

Question 2.
Write two important checklists to analyse whether the equation is balanced or not.
Answer:

  1. Equal number of atoms on both sides.
  2. Correct formulae of atoms and molecules on both sides.

Question 3.
Write two examples of each for physical and chemical change.
Answer:
Physical change:

  1. Melting of ice.
  2. Evaporation.

Chemical change:

  1. Cooking food.
  2. Photosynthesis.

MP Board Class 10th Science chapter 1 Solutions

Question 4.
Balance the following equations:

  1. HgO Δ→ Hg + O2
  2. KClO3 MnO2−→−−− KCl + O2

Answer:
Balanced equations are as follows:

  1. 2HgO Δ→ 2Hg + O2
  2. 2 KClO3 MnO2−→−−− 2KCl3 + 3O2

Question 5.
Name at least three types of chemical reactions with examples.
Answer:

  1. Combination reaction – Formation of water from gases.
  2. Decomposition reaction – Digestion.
  3. Oxidation reaction – Rusting.

Question 7.
Why gold plated articles over silver are available?
Answer:
Gold is more reactive than silver, hence during electrodeposition, it replaces silver and gets deposited as a coating. During electroplating, displacement reaction occurs.

Question 8.
What do you mean by balanced chemical equation?
Answer:
An equation that has an equal number of atoms of each element on both the sides of the equation is called the balanced chemical equation, i.e., the mass of the reactants is equal to the mass of the products.
e.g., 2Mg + O2 → 2MgO

Question 9.
Define rancidity.
Answer:
When fats and oils are oxidized, they become rancid and their smell and taste change. This process is known as rancidity.

Question 11.
Name the oxidizing agent and reducing agent in the following equation:
3MnO2(s) + 4Al(s) → 3Mn(s) + 2Al2O3(s)
Answer:

  1. Reducing agent: Al
  2. Oxidizing agent: MnO2.

MP Board 10th Science Chapter 1 imp question answer pdf

Question 12.
Explain how respiration is an exothermic reaction.
Answer:
During digestion, food is broken down into simpler substances. For example, rice, potatoes and bread contain carbohydrates. These carbohydrates are broken down to form glucose. This glucose combines with oxygen in the cells of our body and provides energy. Hence, respiration is an exothermic process,

Explain-how-respiration-is-an-exothermic-reaction.

Question 13.
Write factors influencing the rate of a chemical reaction.
Answer:
Following are the factors that can influence the rate of reaction:

  1. Nature of reactants (i.e., fast or slow).
  2. The concentration of reactants.
  3. Surface Area.
  4. Temperature.
  5. Catalyst.

Question 14.
Name one metal that when placed in ferrous sulphate solution will discharge its green colour.
Answer:
Potassium (K):
‘K’ is more reactive than iron and will replace it. The green colour is due to the formation of a new compound.
2K + FeSO4 → K2SO4 + Fe

Question 15.
What is being added to the first reactant in reaction given below? (HOTS)

  1. 2FeCl2 + Cl2 → 2FeCl3.
  2. 2KI + H2O2 → I2 + 2KOH.

Answer:

  1. Cl2 is added.
  2. OH is added.

Question 16.
Which reactant is being oxidized in the following reactions? (HOTS)

  1. 2Cu + O2 → 2CuO
  2. H2S + Cl2 → 2HCl + S

Answer:

  1. ‘Cu’ is being oxidized.
  2. ‘H’ is being oxidised.

Follow on Google news for more this type solution simple and easy and subscribe our YouTube channel Science Hindi.

Leave a Comment