Home » MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical Reaction and Equations Solutions

Multiple choice Questions

Questions 1. The burning of magnesium in air result in weight gain of products, it shows:

(a) Physical Change in magnesium

(b) Chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift.

(c) No change

(d) Both (a) and 9b) are correct.

Answer: (b) A chemical reaction between magnesium and oxygen of air shift.

Questions 2. Which One of the following is not a chemical reaction?

(a) Rusting of iron materials

(b) cooking food

(c) Melting of ice

(d) Burning paper.

Answer: (c) Melting of ice.

Questions 3. Which one of the following is not a characteristics of a chemical change?

(a) Change in colour

(b) Evolution of gas

(c) Change in temperature

(d) Change in size

Answer: (d) Change in size.

Questions 4. The balanced chemical reaction is represented with:

(a) The exact amount of material used

(b) Correct formulation and their ratio being used.

(c) Products only.

(d) Reactants only

Answer: (b) Correct formulation and their ratio being used.

Questions 5. Which one of the following is not mentioned in a balanced chemical reaction?

(a) Temperature and pressure

(b) State of reactants and products

(c) Mass of reactants and products.

(d) Formulae of reactants and products.

Answer: (b) State of reactants and products.

Questions 6 . The breaking down of food to CO2 and H2O is a type of:

(a) Exothermic reaction

(b) Endothermic reaction

(c) Reactions without temperature change

(d) Reactions without energy change.

Answer: (a) Exothermic reaction.

Questions 7 . The burning of magnesium in the air is represented by the following equation:

(a) Displacement reaction

(b) Double displacement

(c) Combination reaction

(d) Corrosion.

Answer: (c) Combination reaction.

MP Board Science Solution Chemical reaction and Equations for Class 10th

Questions 8 . Which one of the following is a kind of combination reaction?

(a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(S)

(b) CuO(s) + H2(g) → Cu(s) + H2O

(c) ZnO(s) + C(g) → Zn(s) + CO(g)

(d) Noe of above.

Answer: (a) 4Na(s) + O2(g) → 2Na2O(S)

Questions 9. Photosynthesis is a:

(i) Endothermic reaction

(ii) Exothermic reaction

(iii) Catalytic reaction

Answer: (ii) and (iii).

Question 11. A chemical reaction involves:

(a) Breaking of bonds

(b) Formation of bonds

(c) No change

(d) Both breaking and formation of bonds

Answer: (d) Both breaking and formation of bonds.

Question 12. A balanced chemical equation has:

(a) Equality of mass at both side reaction.

(b) Equality of atoms at both side of reaction.

(c) Equality of numbers at both side of reaction.

(d) All of the above.

Answer: (d) All of the above.

Question 13. Combustion of food at the cellular level of our body is:

(a) Oxidation.

(b) Reduction.

(c) Redox.

(d) Heating.

Answer: (a) Oxidation.

Question 14. Lemon contains:

(a) Formic Acid.

(b) Citric acid.

(c) Succinic acid.

(d) Ascobic.

Answer: (b) Citric acid.

Question 15. Food gives a bad taste and a bad smell sometimes, because of:

(a) Rancidity

(b) Displacement

(c) Heating

(d) None

Answer: (a) Rancidity

Question 16. The formation of water from its components gases is an example of:

(a) Combination reaction

(b) Oxidation reaction

(c) Decomposition reaction

(d) Reduction reaction

Answer: (a) Combination Reaction.

Question 17. The sign in a reaction indicates:

(a) release of gas

(b) equilibrium

(c) formation of a precipitate

(d) lowering of temperature

Answer: (b) equilibrium

Question 18. Silver develops a black colour layering after some times in the open air, because of:

(a) Rancidity

(b) Displacement

(c) Heating

(d) Corrosion

Answer: (d) Corrosion.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Very Short Answer Type Questions Chemical reaction and Equations

Question 1. Is given reaction balanced reaction?

2Mg + O2 → 2MgO.

Answer: Yes, it is.

Question 2. Why gold and silver do not corrode?

Answer: It is because they are not very reactive

Question 3. Why does copper vessel acquire green coating in the open atmosphere?

Answer: It reacts with CO2 in the atmosphere and forms a layer of basic copper carbonate.

Question 4. What type of reaction is the reaction between an acid and a base?

Answer: Neutralization reaction.

Question 5. What type of reaction is rusting of iron?

Answer: Oxidation reaction.

Question 6. What is the name of the gas which burns with a pop sound?

Answer: Hydrogen gas.

Question 7. Why is hydrogen peroxide stored in coloured bottles?

Answer: to prevent photolytic decomposition of hydrogen peroxide, it is stored in coloured bottles.

Question 8. Give two examples from everyday life situations where redox reactions are taking place.

Answer: Corrosion and rancidity.

Question 9. In electrolysis of water, what is the volume of gas collected over electrode?

Answer: In water (H2O), hydrogen and oxygen are present in the ratio of 2:1 by volume.

Question 10. What is the nature of change during a chemical reaction?

Answer: It is a permanent change.

Question 11. What kind of change occurs during the dissolution of sugar in the water?

Answer: Physical change.

Question 12. Give two examples of exothermic reactions.

Answer: Formation of ammonia and digestion of food.

Question 13. Write three forms of energy evolution during the exothermic reaction.

Answer: Heat, Sound and light evolution.

Question 14. Where do we write or indicate the value of temperature used during a chemical reaction in a chemical equation?

Answer: Over the arrow or with the arrow.

Question 15. What kind of a chemical reaction occurs during the formation of nitrogen mono-oxide from nitrogen and oxygen gas?

Answer: Combination reaction.

Question 16. Which catalyst is used in a given reaction?

4NH3 pt/6000→ 4NO+6H2O

Answer: Pt or platinum.

Question 17. Give an example of a decomposition reaction.

Answer: Formation of calcium oxide from the decomposition of calcium carbonate,

CaCO3 ∆→CaO+CO2

Question 18. What kind of chemical reaction occurs while rusting of silver?

Answer: Oxidation reaction.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical reaction and Equations Short Answer Type Questions

Question 1. Write two important use of the balancing equation.

Answer:

  1. It gives an idea of the ratio of reactants and products formed.
  2. It verifies the law of conservation of mass.

Question 2. Write two important checklist to analyse whether the equation is balance or not.

Answer:

  1. Equal number of atoms on both sides.
  2. Correct formulae of atoms and molecules on both sides.

Question 3. Write two example of each for physical and chemical change.

Answer: Physical change:

  1. Melting of ice.
  2. Evaporation.

Chemical change:

  1. Cooking food.
  2. Photosynthesis.

Question 4. Name at least three types of chemical reactions with examples.

Answer:

  1. Combination reaction -Formation of water fro gases.
  2. Decomposition reaction – Digestion.
  3. Oxidation reaction -Rusting.

Question 5. What do you know about reversible reactions? Give an example of it.

Answer: Reactions in which products reform the reactant under suitable conditions are called reversible reaction.

Question 6. Why gold plated articles over silver are available?

Answer: Gold is more reactive than silver, hence during electro deposition, it replaces silver and gets deposited as a coating. During electroplating, displacement reaction occurs.

Question 7. What do you mean by balanced chemical equation?

Answer: An equation that has an equal number of atoms of each element on both sides of the equation is called the balanced chemical equation, i.e., the mass of the reactants is equal to the mass of the products. e.g., 2Mg + O2

→ 2MgO

Question 8. Define rancidity.

Answer: When fast and oils oxilized, they become rancid and their smell and taste change. This process is known as rancidity.

Question 9. Give an example of a decomposition reaction where energy is supplied in the form of light.

Answer: 2AgBr(s) sunlight/→ 2Ag(s) + Br2(g)

(Silver bromide) MP Board solution for class 10th

Question 10. Name the oxidizing agent and reducing ajent in the following equation:

3MnO2(s) +4Al(s)→ 3Mn(s) + 2AL2O3(s)

Answer:

  1. Reducing agent: Al
  2. oxidizing agent: MnO2.

Question 11. Explain how respiration is an exothermic reaction.

Answer: During digestion, food is broken down into simpler substances. For example, rice, potatoes and bread contain carbohydrates. These carbohydrates are broken down to form glucose. This glucose combines with oxygen in the cells of our body and provides energy. Hence, respiration is an exothermic process, C6H12O6(aq) + 6O2(g) → 6CO2(g) + 6H2O(l) + energy

(Glucose)

Question 12. Write factors affecting the rate of a chemical reaction.

Answer: Following are the factors that can influence the rate of reaction:

  1. Nature of reactants (i.e., fast or slow)
  2. The concentration of reactants.
  3. Surface Area.
  4. Temperature.
  5. Catalyst.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical reaction and Equations Short Answer Type Questions

Question 1. Rama bought a new set of an iron chair for her open garden space after some months she found a dirty, brown coating over it. She painted the iron surface with colour to make it better for use. ( Value Based)

  1. Why the chair gets brown, dirty?
  2. Why did she use the paint?
  3. What value does Rama show?

Answer:

  1. The outer surface which is made of iron reacts with weather’s moisture and gets rusted. Hence, gets the brown dirty coating.
  2. Paint protects the outer surface of iron from getting rusted.
  3. She protected the garden chair and showed her sense of awareness.

MP Board Class 10th Science Chapter 1 Chemical and equations Solutions

Follow on Google news for more this type solution simple and easy and subscribe our YouTube channel Science Hindi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *