Home » MP Board Class 10th General English Chapter 3 Salutation to the Nation Solution

MP Board Class 10th General English Chapter 3 Salutation to the Nation Solution

In this article, we will share MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 3 Salutation to the Nation with pdf file.

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 3 Salutation to the Nation

Salutation to the Nation Textual Exercises

Word Power

A. Use the following words in your own sentences.

Answer:
treacherous – The treacherous acts of Raj created a barrier in our friendship.
jovial mood – Our class teacher was in jovial mood today.
reluctant – Mohan was reluctant to go to his friend’s birthday party.
embrace – When Ram stood first in the class his father embraced him.
flock – A large flock gathered at the accident spot.

B. Give one word for the following expressions.

Answer:

  1. a room for one or more prisoners in a prison or police station. – dungeon
  2. the act of killing somebody especially · as a legal punishment. – execution
  3. a person who suffers very much or is killed because of their religious political beliefs. – martyr
  4. a word or phrase that is easy to remember, used by politicians, advertisers etc. in order to attract people’s attention. – slogan

C. Choose the correct alternative and fill in the blanks.

1. Rajguru and Sukhdev refused to…………
(i) go to the gallows
(ii) get their faces covered
(iii) be hanged
(iv) to come out of their cells.
Answer:
(ii) get their faces covered

2. Bhagat Singh called the magistrate ………
(i) unfortunate
(ii) fortunate
(iii) lucky
(iv) unlucky.
Answer:
(ii) fortunate

3. The Britishers took the dead bodies of the revolutionaries to the bank of the river …………
(i) Sutlej
(ii) Ganga
(iii) Yamuna
(iv) Narmada
Answer:
(i) Sutlej

4. By offering his supreme sacrifice to his motherland Bhagat Singh became a symbol of ………..
(i) progress
(ii) love
(iii) patriotism
(iv) kindness.
Answer:
(iii) patriotism

MP Board Solutions

D. Answer the following questions. (One or two sentences)

Question 1.
Who is known as Shaheed-e-Azam?

Answer:
Bhagat Singh is known as Shaheed-e-Azam.

Question 2.
Name three patriots who sacrificed their lives for the freedom of motherland, same day at Lahore.

Answer:
Bhagat Singh, Sukhdev and Rajguru were the three patriots who sacrificed their lives for the freedom of motherland, same day at Lahore.

Question 3.
Bhagat Singh said, “One revolutionary is meeting another revolutionary”. Who was the other revolutionary?

Answer:
The other revolutionary was Lenin, whose biography Bhagat Singh was reading.

Question 4.
What slogans were raised by the three revolutionaries?

Answer:
The three revolutionaries raised the slogan, ‘Inqualab Zindabad, Samrajyavad Murdabad’.

Question 5.
What did the Britishers do with the bodies of the three revolutionaries?

Answer:
The Britishers mercilessly chopped off the bodies of the three revolutionaries, filled them in the sacks and carried them to the bank of the river Sutlej at Ferozpur. Kerosene was spilled over them and set ablaze in the most cruel manner.

Question 6.
What did Mahatma Gandhi say on the death of Bhagat Singh?

Answer:
Mahatma Gandhi on the death of Bhagat Singh said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrades died.”

Question 7.
What did Bhagat Singh say to the Deputy Commissioner of Lahore?

Answer:
Bhagat Singh said to the Deputy Commissioner that he was fortunate to be able to see how Indian revolutionaries can embrace death with pleasure for the sake of their supreme ideal.

E. Answer the following questions. (Three or four sentences)

Question 1.
What did the three revolutionaries do while going towards the place of execution?

Answer:
The three revolutionaries sang patriotic songs and moved towards the place of execution steadily and stood boldly. They raised the slogan, “Inqualab Zindabad, Samrajyavad Murdabad’.

Question 2.
Describe how the three revolutionaries embraced death for the cause of India’s freedom.

Answer:
The three revolutionaries refused to get executed with their faces covered, wear the cap and get handcuffed. They walked along singing patriotic songs in a jovial mood. They raised the slogan, ‘Inqualab zindabad, Samrajyavad Murdabad’ loudly, pulled the hangman’s rope, kissed it and put it round their necks and faced death boldly.

Question 3.
How did Bhagat Singh’s parents react at the execution of their beloved son?
Answer:
Bhagat Singh’s parents reacted boldly at the execution of their beloved son. His father, Sardar Kishan Singh drove away the crowd from the place of execution and went alone with a few people to fetch his dead body. He did not want that other innocent people may revolt and be shot dead along with his son.

Question 4.
What did Sardar Kishan Singh do to avoid any untoward incident?
Answer:
Sardar Kishan Singh drove away the crowd from the place of execution to avoid any untoward incident. He also went to fetch his son’s dead body only with a few people.

Question 5.
What did the village people do when they heard the news of Bhagat Singh’s execution?
Answer:
When the village people heard that Bhagat Singh’s dead body has been chopped and burnt in a heartless manner by the Britishers they reached the place in the neighbouring village with torches. The English officers threw the shreds of the bodies in the river water and ran away. The humble villagers gathered the shreds of the half burnt bodies from the river and performed the last rites with full devotion and love.

Question 6.
How did Mahatma Gandhi and Pandit Jawaharlal Nehru pay tribute to Shaheed-eAzam?
Answer:
Mahatma Gandhi in his tribute to Bhagat Singh said, “It has increased our power for winning freedom for which Bhagat Singh and his comrades died”. Pandit Jawaharlal Nehru said, “Their magnificent courage and sacrifice has been an inspiration to the youth of India.”

Question 7.
We got the freedom after a lot of struggle and many sacrifices. What should we do to maintain the freedom of our nation?
Answer:
We have got freedom after a lot of struggle and many sacrifices. We should maintain it by serving our country and being honest in our deeds. By being good citizens and contributing in its progress we can remain independent.

Language Practice

A. Fill in the blanks with past continuous form of the verbs given in brackets.

  1. The revolutionaries ………. (sing) a patriotic song.
  2. The crowd ……… (raise) loud slogAnswer:
  3. Bhagat Singh ………. (stand) between Rajguru and Sukhdev.
  4. Sardar Kishan Singh ………… (deliver) his speech.
  5. The people ………… (not, move) from their place.

Answer:

  1. were singing
  2. /was raising
  3. was standing
  4. was delivering
  5. were not moving.
B. Combine the pairs of sentences using past perfect tense to express the earlier action or event.

1. (a) The sun rose.
(b) I woke up some time later.
Answer:
When I woke up, the sun had already rose.

2. (a) The fire burnt down all the huts.
(b) The fire brigade arrived later.
Answer:
When the fire brigade arrived, the fire had already burnt down all the huts.

3. (a) I did not see him for many years.
(b) I did not recognize him at once.
Answer:
I did not recognize him at once since I had not seen him for many years.

4. (a) The match began at 10 a.m.
(b) The spectators packed the stadium at 9 a.m.
Answer:
When the match began the spectators had already packed the stadium.

5. (a) The teacher said they could go home.
(b) They did not complete the assignment.
Answer:
Since they did not complete the assignment, the teacher asked them to go home.

C. Fill in the blanks using correct form of the verbs.

  1. By the time, the doctor …………. (arrive), the patient ……… (die).
  2. We ………….. (understand) the poem after the teacher ………… (explain).
  3. When we ……… (reach) the cinema hall, the film …….. (begin).
  4. Mother ………… (make) tea when we ………… (wake) up
  5. I thought you ………… (submit) your application by the due date.

Answer:

  1. arrived, had died
  2. understood, had explained
  3. reached, had begun
  4. made, woke
  5. had submitted.

For More MP Board Solutions follow On (Google News) and Share Salutation to the Nation with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *