MP Board Class 10th General English Chapter 16 The Red Rice Granary Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 16 The Red Rice Granary with pdf Solution. These MP Board Solutions are solved by subject experts.

The Red Rice Granary Textual Exercises

Word Power

Choose the correct option.

1. Disaster means:
(a) a pleasing incident
(b) distantly situated
(c) which brings happiness
(d) an unexpected even that causes loss of lives or wealth
Answer:
(d) an unexpected even that causes loss of lives or wealth

2. Paddy fields are:
(a) fields where rice is grown
(b) big fields
(c) fields where wheat it grown
(d) fertile and big fields
Answer:
(a) fields where rice is grown

3. The bags that she got from the rich people were brimming over with:
(a) useful clothes
(b) junk
(c) precious ornaments
(d) food packets
Answer:
(b) junk

4. The writer of this article was invited to deliver a speech in a:
(a) company
(b) party
(c) village
(d) press conference
Answer:
(a) company

5. The ……….. used to be the superior one.
(a) polished rice
(b) white rice
(c) red rice
(d) yellow rice
Answer:
(b) white rice

MP Board 10th English Chapter 16 The Red Rice Granary Solutions

A. Answer the following questions. (One or two sentences)

Question 1.
Why was the writer invited to Bangalore?

Answer:
The write was invited to a reputed company in Bangalore to deliver a lecture on Corporate Social Responsibility.

Question 2.
What was the reaction of the young girls and boys after the writer’s lecture?

MP Board 10th General English Solutions

Answer:
The young girls and boys were very emotional after the writer’s lecture. All of them became willing to offer something or the other for donation.

How did the writer assure the boys and girls?

The writer assured the boys and girls by asking them to send their bags of things to be donated to his office and saying that she would see that they reach the right persons.

Question 4.
How did the grandparents of the writer live?

Answer:
The grandparents of the writer lived like flowers with fragrance in the forest, enchanting everyone around them, but hardly noticed by the outside world. They did their work wholeheartedly without expecting anything from anybody in their life.

Question 5.
What question had been bothering the author for a long time?

Answer:
The question that why she and her grandparents ate red rice always at night and give the better quality rice to the poor people bothered author for a long time.

Question 6. Why didn;t eat white rice at night?

Answer: They didn’t eat white rice at night because they donated it to the poor as they thought that they should give anybody the best they have.

MP Board 10th General English Solutions pdf.

B. Answer the following questions. (Three or four sentences)

Question 1.
How did squirrels help Shri Rama during the construction of the bridge between India and Lanka?

Answer:
Squirrels helped Shri Rama during the construction of the bridge between India and Lanka by bringing a handful of sand.

Question 2.
Why did the writer’s initial feeling of pride on receiving the donations in kind turn in shock and surprise on opening the bags containing them?

Answer:
The writer’s initial feeling of pride on receiving the donations in kind turned into shock and surprise on opening the bags because the bags were full of all kinds of junk. It was apparent that instead of sending the material to a garbage it was transferred to the writer’s office.

Question 3.
How did people live in the villages during the writer’s childhood?

Answer:
During writer’s childhood there was no communal divide in the village. People from different communities lived together in peace.

Write any four lines as quoted by the writer from the vedas.

The four lines from the vedas are :
Donate with kind words.
Donate with happiness.
Donate with sincerity.
Donate only to the needy.

How did the writer’s grandparents help the poor people?

Writer’s grandparents helped the poor by giving them white rice while they themselves ate poor quality red rice.

MP Board Solutions

Question 6.
What is the real service to God according to the writer’s grandmother?

Answer:
According to the writer’s grandmother, serving people is the real service to God because He is not there in temple, mosque or church, He is with the people.

MP Board 10th Solutions

Chapter 16 The Red Rice Granary Language Practice

A. Make negatives and write them in your notebooks.

1. He is very fat.
Answer:
He is not very fat.

2. I believe in God.
Answer:
I do not believe in God.

3. Kamla learns English.
Answer:
Kamla does not learn English.

4. I went to see the book-fair.
Answer:
I did not go to see the book-fair.

5. Rahim wrote a good article for the school magazine.
Answer:
Rahim did not write a good article for the school magazine.

6. I can speak English now.
Answer:
I can’t speak English now.

MP Board 10th English Chapter 16 The Red Rice Granary Solutions

B. Make questions as indicated against each sentence.

1. The boy was playing (Y/N question)
Answer:
Was the boy playing?

2. Prakash plays tennis. (Wh question)
Answer:
What does Prakash play?

3. They learn English. (Y/N question)
Answer:
Do they learn English?

MP Board 10th General English Chapter 16 Solutions

4. Girls sang sweet songs yesterday. (Wh question)
Answer:
When did girls sing sweet songs?

Describe the scenes in not more than 50 words.

1. A flood scene
2. A scene after an earthquake.
Answer:
1. A Flood Scene :
Last year, flood occurred in our village. The whole village drowned in water. The villagers took shelter on the high mountain peaks. Many were drowned. There were household utensils and articles seen floating in the water. There was great loss of life and property. There was chaos all around. Relief packets of food were being thrown down from the aeroplanes sent by the Government.

2. A Scene after an Earthquake :
Last year there was an earthquake in Gujarat. It caused a great loss of life and property. Several high buildings and houses had tumbled down, and several people were burried under them. Only in a few seconds a havoc was created. Several children had become orphan and many had lost their families. Government crew was trying to take out those who were alive from the heap and relief programme was going on.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment