MP Board Class 10th General English Chapter 15 In Memoriam Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 15 In Memoriam with pdf solution.

MP Board 10th General English Chapter 15 In Memoriam Textual Exercises

Word Power

1. ‘Ring out’ is a phrasal verb that is made of a verb and preposition. Make some other phrasal verb idioms with the help of the verb ‘ring’.
Answer:
ring round, ring a’round, ring back, ring in, ring off, ring through, ring up.

2. List the things that the poet wants to bring in and the things that should be left out.
Answer:
The things that the poet wants to bring in are truth, people’s well being, noble ways of life, pure laws, love of truth, right and good and everlasting world peace. The things that should be thrown out are falsehood, sad memories of past, misery, poverty, harmful old traditions, cornal desires, sins and greed.

3. Find out the rhyming words for the following words and write them in your notebooks:
gold, cause, peace, rhymes, spite
Answer:
gold – old
cause – laws
peace – disease
rhymes – times
spite – right.

MP Board Class 10th English Chapter 15 In Memoriam Solutions

A. Answer the following questions. (One or two sentences)

Question 1.
What does the poet want us to give up in the first stanza of the poem?

Answer:
The poet wants us to give up everything that is old. We should also give up falsehood and the memories of the year that is going.

Question 2.
What does the poet say about the memories of the dead people?

Answer:
The poet says that we should gradually drive away or weaken the memories of those who are dead. We should come out of the grief and sorrow.

Question 3.
What should a proper replacement for old traditions be?
Answer:
There should be new ways of life, better manners and pure laws instead of old traditions.

What does the poet say about his sad songs?

The poet says to drive away his sad songs and become a complete poet instead.

Question 5. What does the poet want in place of greed for wealth?

Answer: The poet wants peace instead of greed for wealth.

MP Board 10th English Chapter 15 In Memoriam Solutions

Question 6.
What would a proper replacement for war culture be?

Answer:
Everlasting world peace should be a proper replacement for war culture.

B. Answer these questions in three or four sentences

Question 1.
What are the things suggested by the poet that we should leave?
Answer:
The poet wants that we should give up all the bad things and adopt new good things. We should leave falsehood, sad memories of past, misery and poverty, harmful old traditions, material desires, sins, greed and war.

What things should be adopted in our life according to the poet?

According to the poet we should adopt new things that are good. We should welcome truth, people’s well-being, noble ways of life, pure laws, love of truth, right and good and above all, everlasting world peace.

Question 3.
Which line shows the poet’s concern for poor destitute people, and what is responsible for their plight?

Answer:
The poet’s concern for poor and destitute people is shown by the line:
Ring in redress to all mankind’.
The feud or conflict between the rich and poor is responsible for their plight.

10th English Chapter 15 questions answers Solutions

Question 4.
Explain in your own words-
(i) Ring in the nobler modes of life, with sweeter manners, purer laws.
(ii) Ring out the grief that saps the mind.

Answer:
(i) Ring in the nobler modes of life, with sweeter manners, purer laws :
The poet wants us to discard old traditions and adopt noble ways of life. He wishes us to follow manners that are better than before and laws that are pure.

(ii) Ring out the grief that saps the. mind :
The poet wants us to say that we should remove the sorrow from our mind gradually. We should not repent over those whom we have lost always but try to overcome our grief and loss.

MP Board 10th General English Solutions

Say whether the following statements are True or False according to the story given in the text.

  1. The baker was a kind and generous man.
  2. The poor man used to buy bread from the baker everyday.
  3. The poor man used to stand outside the bakery and enjoy the smell of baking bread.
  4. The baker was angry with the poor man because the poor man would not buy his bread.
  5. The baker wanted the poor man to pay him for enjoying the nice smell coming from his bakery.
  6. The poor man took the baker to court.
  7. The poor man had a lot of money in his pockets.
  8. The baker thought that the judge would give the poor man’s money to him.
  9. The judge thought that the poor man had not done anything wrong.
  10. The judge returned the poor man’s money to him.
  11. The baker won the case against the poor man.
  12. The judge was a clever and wise man.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True
  6. False
  7. False
  8. True
  9. True
  10. True
  11. False
  12. True.

10th English Chapter 15 In Memoriam Writing Time

Imagine a scene from a play, film, movie, serial or a show you have seen. Describe the scene in your own words in not more than 50 words in your notebook.
Answer:
Students can do themselves.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and share with your friends.

Leave a Comment