Home » MP Board Class 10th English Chapter 8 What is Culture Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 8 What is Culture Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 8 What is Culture? with pdf file, These solutions are solved by subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English Chapter 8 What is Culture Solutions (Pt. Jawaharlal Nehru)

What is Culture Comprehension

A. Answer The Following Questions in about 25 words.

Question 1. What does Nehru find when he looks through the pages of history or current studies? (M.P. Board 2011)

Answer: Nehru quite often looks (goes) through the pages of history or current studies. He sometimes finds that people who know one another most, quarrel most. Even adjoining countries quarrel with one another over trifles.

MP Board Class 10th English Solutions

Question 2. Why does the author say that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship?

Answer: The author has read or seen adjoining countries rubbing one another illegality. They have always try to suppress one another. Therefore, he says that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship.

Question 3. What makes the author think that idea of cultural relations is only good in theory?

Answer: Every country and every individual seem to have their peculiar idea of culture. Those peculiar ideas come into conflict and lead to estrangement. Therefore, the idea of cultur relations is only good in theory, not in practice.

Question 4. Is there any culture in the world which is absolutely pristine, pure and, unaffected by any other culture?

Answer: Unmistakable changes and mixtures have occurred in cultures of every country in the course of centuries or millenniums. Therefor, there is no cultur which is absolutely pristine, pure and unaffected by any other culture.

Question 5. How far assimilating the good from other cultures is helpful in enriching one’s own culture?

Answer: No culture is perfect in itself. Every culture has certain good qualities. Assimilating thee good qualities from other cultures will prove very helpful. They will add to the stock of our good qualities. hence they would enrich our own culture.

MP Board Class 10th Solutions

Question 6. What are the things that affected the culture of India in the old days? (M.P. Board 2016)

Answer: Culture is usually affected by geography, climate and soil. The Himalayas, the forests, the great rivers of India and a host of other things affected the culture of India in the old days. It was also affected by architecture, music and literature.

Question 7. How does civilization influence culture?

Answer: Each separate civilization develops its own cultur which has its roots in past generations. The impulse that initially starts a civilization is affected by various conceptions. Their action and interaction moulds the culture.

Question 8. What kind of attitude should a cultured mind develop?

Answer: A cultured mind is rooted in itself. It should have its doors and windows open. It should be capable of understanding the other people’s viewpoint fully. The questions of agreement or disagreement arises after he understands a thing.

Question 9. When do cultural conflicts occur?

Answer: Sometimes nationalism goes on spreading in an aggressive way. Then it becomes a danger internationally. Sometimes it breeds conflicts and hatred. The good culture turns into evil cultur then.

MP Board Solutions

Question 10. What are various domains of culture?

Answer: There are various domains of culture. Architecture, music and literature are its prominent domains. The happy combination of any two of them amounts to culture.

Question 11. When does a society become static?

Answer: Social life is essentially a dynamic, changing and growing thing. If the minds of the society is shut up deliberately or isolated to the influence of others the society becomes static. Then the mind becomes opposed to all ideas of alien cultures or the outside world.

Question 12. According to Nehru, when is it folly to talk about culture or God? Why?

Answer: India is full of ahost of problems. Bribery, adultery, adulteration, unemployment, terrorism and exploitation are the major problems. According to Nehru, it is a folly to talk about cultur or God so long as human beings starve and die. He refers to the poverty of the Indian masses who fail to get two square meals a day.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1. How does the author compare the growth of culture with the growth of tree? (M.P. board 2012,17)

Answer: According to Nehru, the individual human being, or race nation must a certain depth and certain roots somewhere. they have worth because of their roots in the past. It comprises of experience and wisdom. An individual or a group is useless without them. However, one cannot live in roots alone. The roots need the sun and the free air. Then alone can the roots give us sustenance. No without their combination. Only a stout root can sustain leaves, flowers and branches. In the same manner, past experience and wisdom sustain culture.

MP Board Class 10th English Solutions

Question 2. Summarise the views expressed by the author on Nationalism. (M.P. Board 2012)

Answer: According to Pt. Nehru, nationalism is a curious phenomenon. Sometimes, it gives life, growth, strength and unity to the country’s history. It restricts a human being’s thinking to the welfare of his own nation. He excludes the thoughts of all others. The concept of growth fades in his mind. When nationalism becomes aggressive, it becomes dangerous for internationalism. It turns the noble culture into a revengeful and hateful culture. It also breeds conflict. National culture should be balanced so that normal essentials of life are provided to all the human beings. One should rise above narrow nationalism and adopt cosmopolitanism as his way of life.

What is Culture Additional Important Questions

A. Read the passages and answer the Questions that follow.

Question 1. I remember reading about German ‘Culture’ and of the attempts of thee German people to spread it by conquest and other means. There was big war to spread this ‘cultur’ and to resist it. Every country and every individual seem to have their peculiar idea of culture. When there is talk about cultural relations -although it is very good in theory – what actually happens is that those peculiar ideas come into conflict and instead of leading to friendship they lead to more estrangement. It is a basic question – What is culture? And i am certainly not competent to give you a definition of it because I have not found one. (Page 65)

Questions: (a) Find the word from the above passage that is similar in meaning to ‘Victory’.

(b) Find the word from the above passage that is opposite in meaning to ‘common’.

(c) Give adjective form of ‘friendship”.

(d) How did the German people spread their ‘Culture’.

Answer:

(a) conquest

(b) peculiar

(c) friendly

(d) The German people spread their ‘culture by conquest and other means.

MP Board Class 10th Solutions

I. Match the following:

  1. Nehru’s mind is full of (a) German ‘culture’
  2. People who know one another most (b) Some inner growth in the man
  3. The Germans attempted to spread (c) Confusion
  4. Even roots wither (d) Quarrel most
  5. Culture means (e) Unless they come out in the sun and the free air.

Answer: 1.(c), 2.(d), 3. (a), 4.(e), 5.(b).

II. Pick up the correct choice.

(i) ‘What is Culture’ is written by:

  1. Sardar Patel A
  2. Mahatma Gandhi
  3. Pt. Jawaharlal Nehru
  4. Vinoba Bhave.

Ans: Pt Jawaharlal Nehru

(ii) A….. (Windows/knowledge) by itself does not lead to greater co-operation or friendship.

B. Culture, if it has any value must have a certain …… (height/depth).

C. Culture means the …. (capability/capacity) to make yourself understand by the other persons.

D. The cultural mind, rooted in itself, should have its door and windows …….. (open/close).

Answers: A. Knowledge, B. depth, C. capacity, D. Open.

MP Board Solutions

III. Write ‘True’ or ‘False’.

  1. According to Pt. Nehru, it is difficult to define the word ‘culture.
  2. Culture means outer growth in a man.
  3. A cultured man should understand others and make himself understood.
  4. It is folly to talk of culture or even of ‘God when human beings starve and die.
  5. geography, climate and soil usually affect culture.

Answers:

  1. Ture
  2. False
  3. True
  4. True
  5. True.

IV. Fill in the following blanks.

  • What exactly is culture that people ……. so much about?
  • The …….. elements of a particular national cultur remains dominant.
  • Life, whether of the …… group, nation or society, is essentially a dynamic, changing, growing thing.
  • The ….. of agreement or disagreement only arises when you understand a thing.
  • A. friendly ……. brings a friendly response.

Answers:

  1. talk
  2. basic
  3. individual
  4. question
  5. approach.

B. Short Answer type Questions (in about 25 words)

Question 1. What is the speciality of Indian culture?

Answer: Indian culture is one of the most ancient cultures of the world. it is both flexible and dynamic. It has great power of assimilation. Therefore, it has survived in spite of many foreign invasions. It represents a fusion of different cultural trends.

MP Board Solutions

Question 2. name some diversities in Indian Society.

Answer: Indian society is heterogeneous. There are remarkable diversities here. The people speak a great number of languages and dialects. There are many sects and religions. The teeming millions of India observed different customs and rites. They profess several faiths and cults.

Question 3. What has made the Indian culture great?

Answer: Indian culture is fundamental tolerant and absorbing. Its assimilating and democratic nature has kept it alive and also made it great. People follow different styles of living but they have a spirit of common brotherhood among themselves.

Question 4. How do some political parties endanger harmony in India?

Answer: The followers of different faiths and cults live in harmony in India. But some political parties sometimes endanger this harmony for their selfish ends. They fight elections on the basis of castes, communities and religions. They poison the people’s hearts, devide them and thus endanger national harmony.

Question 5. How can we say that Indian culture is human culture?

Answer: The Indian culture is a cosmopolitan culture. It is universal and eternal. it is ingrained in human aspirations and emotions. It has a charm for all those who love humanity.

MP Board Solutions

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1. Write a brief note on National Integration in India.

Answer: Indian is a country with many ethnic groups. There are many languages, religions, sects and beliefs here. There are many diversities and odds here. In spite of great variations, a common stream runs through these diversities. the dynamism and flexibility of Indian culture has abled it to survive. Our cultur is synthetic and cosmopolitan. Our constitution promotes harmony and preserves the spirit of common brotherhood amongst the people all over India. Our cultur lays emphasis on spiritualism. The broad outlook of leaders on moral and spiritual values unites the people. The people resolve their differences by peaceful me Awareness of common nationality keeps the nation integrated.

What is Culture Introduction

Pt. Nehru tries to make us aware of the real meaning of cultur. He says that the cultur of a country is influenced by its geography and climate. The true meaning of culture, according to PT. Nehru, is related to the inner growth of a man. He being understood by others as well. He who lacks these qualities lacks knowledge and wisdom. His mind culture is narrow.

MP Board Solutions

For more this type solutions so follow on Google News and Subscribe our YouTube Channel Science Hindi and share MP Board Class 10th English Chapter 8 What is Culture Solutions with your Friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *