Home » MP Board Class 10th English Chapter 17 The Bet Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 17 The Bet Solutions

In this article we providing MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 18 The Bet Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

The Bet by (Anton Chekhov Pavlovich) Introduction

A bet is thrown by a banker. A lawyer accepts it. He agrees to stay alone in a cell for fifteen years and the banker promises to pay him two million roubles. Thus, the banker agrees to stake his money and the lawyer stakes his freedom. The lawyer reads all sorts of books to pass his time during his solitary confinement. he becomes disillusioned in the last. he loses all interest in money. he decides to renounce the lust and just five hours before the fixed time he escapes.

The Bet Additional Important Questions

I. Match the following:

1. The old banker was – (a) capital punishment
2. A young lawyer – (b) the lawyer in the garden wing of his house
3. They discussed – (c) life imprisonment to death sentence
4. The young lawyer favoured – (d) was also at the banker’s party
5. The banker locked up – (e) walking in his study-room.
Ans.
1. (e), 2. (d), 3. (a), 4. (c), 5. (b).

II. Pick up the correct choice:

(i) ‘The Bet’ is written by:
A. M.K. Gandhi
B. Pt. Jawaharlal Nehru
C. Rudyard Kipling
D. Anton Chekhov.
Answer:
D. Anton Chekhov

A. The old banker had given a party ……………… (five/fifteen) years before.
B. The banker said: the death penalty is more ………. (human/humane) than imprisonment for life.
C. To live ………. (somehow/anyhow) is better than not to live at all.
D. You have lost your …………….. (reason/reasoning) and taken the wrong path.
Answer:
A. fifteen
B. humane
C. anyhow
D. reason.

III. Write ‘True’ or ‘False’:

A. The majority of the guests disapproved of imprisonment for life.
B. Capital punishment kills a man at once, but lifelong imprisonment kills him slowly.
C. Both are equally immoral for they both have the same object to take away life.
D. Wine excites the desires and desires are the worst foes of the prisoner.
Answer:
A. False
B. True
C. True
D. True.

IV. Fill in the following blanks:

1. ‘I don’t agree with you’, said their …………… the banker.
2. The ……………. is not God.
3. ‘Think better of it, young man,………… there is still time.
4. Nothing could be more ………… than drinking good wine and seeing no one.
5. The one means of being saved from ………… and disgrace is the death of that man.
Answer:

  1. state
  2. host
  3. while
  4. dreary
  5. bankruptcy.

A. Read the passages and answer the questions that follow:

1. There had been many clever men, there, and there had been interesting conversations. Among other things they had talked of capital punishment. The majority of the guests, among whom were many journalists and intellectual men, disapproved of the death penalty. They considered that form of punishment out of date, immoral and unsuitable for Christian States. In the opinion of some of them the death penalty ought to be replaced everywhere by imprisonment for life. (Page 140)

Questions:
(a)What was the major topic of talk there?
(b) What did majority of guests disapprove of?
(c) What did they consider?
(d) Find a word from the passage which means ‘punishment’.

Answer:
(a) The major topic of talk was what is better-capital punishment or life-imprisonment.
(b) Majority of guests disapproved of the death penalty.
(c) They considered ‘death penalty’ out of date.
(d) ‘Penalty’

2. And I despise your books, I despise wisdom and the blessings of this world. It is all worthless, fleeting, illusory, and deceptive, like a mirage. You may be proud, wise and fine, but death will wipe you off the face of the earth as though you were no more than mice burrowing under the floor, and your posterity, your history, your immortal geniuses will burn or freeze together with the earthly globe. (Page 145)

Questions:
(a) Find the word from the above passage which means same as ‘deep knowledge’.
(b) Give noun form of ‘proud’.
(c) Find the word which means opposite of ‘life’.
(d) What was the lawyer’s view about the world?
Answer:
(a) wisdom
(b) pride
(c) death
(d) In the lawyer’s view, the world is all worthless, fleeting, illusory and deceptive like a mirage.

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1.
Why did the banker recall the party he gave fifteen years ago?
Answer:
The banker was mentally perturbed. He had hosted a grand party fifteen years ago. A young lawyer had made a bet with him in the party. The lawyer staked his freedom and he had staked two millions roubles. The banker recalled the party because the lawyer would gain his freedom the next day. He would lose two millions then.

Question 2. How did the lawyer spend the second half of the sixth year?

Answer: The lawyer (prisoner) began to study languages, philosophy and history in the second half of the sixth year. He wrote fluently and correctly in six languages. He wrote the lines to the banker to let the expert read them and confirm their accuracy.

Question 3. What was the difference in the financial position of the banker in the beginning and end of the lesson?

Answer: Two millions were a trifle for the banker in the beginning of the story. Gradually his business failed. Before the end of the lesson his financial condition was really very delicate. He had lost his fortune in gambling on the stock exchange. Payment of two million roubles would mean his ruin.

Question 4.
Which crime was the banker about to commit and why? Who would be blamed for it?

Answer:
The banker was short of money. He would become bankrupt if he paid two million roubles to the lawyer. Therefore he intended to kill the lawyer to escape bankruptcy and disgrace. He thought that the watchman would be blamed for the crime.

Question 5.
What did the banker do, the day before the lawyer’s release?
Answer:
The next day was the day of the lawyer’s release. The banker reached the lawyer’s room. He peeped through the window into the lawyer’s cell. he saw a candle burning in the room. he entered the room. He picked up a piece of paper and read its contents.

Question 6.
What did the lawyer look like at the end of fifteen years of imprisonment?

Answer:
The lawyer looked like a skeleton. His skin was drawn tight over his bones. He had long curls and a shaggy beard. His face had become pale. his cheeks were hollow. his back was long and narrow. His hands were thin and delicate. his aged-looking emaciated face was dreadful in looks. He looked quite old.

Question 7. What were the lawyer’s views about worldly blessings? How did he plan to show his feeling/attitude?

Answer: According to the lawyer, drinking wine, singing songs, hunting deer and loving women etc., were worldly blessings. The lawyer despised all such things after gaining wisdom. He escaped from the prison five minutes before the expiry of the term of the bet. Willing giving up the stake money shows his attitude/feelings.

Question 8.
Who emerges as a great human being-the lawyer or the banker?
Answer:
In the beginning, the banker was capricious and the lawyer was greedy. Deep studies made the lawyer a wiser and sadder man. He realises the worthlessness of money and gets over his greed. By the time the banker becomes poor. He plans to take the lawyer’s life to save himself from bankruptcy. Thus the lawyer emerges as a great human being.

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1.
Capital punishment is more humane than life imprisonment. Discuss.

Answer: Life has to be lived. We should celebrate life and live it happily and meaningfully. It should not become a perennial torture or burden. Capital punishment means an instant death. It is far more humane and relieving. It does not cause death by inches. Both the capital punishment and life imprisonment are immoral. Life imprisonment brings lifelong disgrace. Therefore, capital punishment is far more humane than life imprisonment. It removes woes, disgraces and disillusionments within a second. It does not prolong man’s sufferings indefinitely like life-imprisonment.

Question 2. In ‘The Bet’, in fifteen years, the lawyer lost his health and two million roubles but he was a gainer. Do you agree? Explain.

Answer: The lawyer lost both his health and wealth (two million roubles). In spite of all that we consider him a gainer. He gained ample knowledge. It created in him a sense of bitter disillusionment. He despised not only money, life, health and the other blessings of the world but also freedom. He rose from a greedy lawyer to a saintly figure. By escaping from the prison he saved his own life. The banker must have killed him. It was his biggest gain. Even the banker who had lost his conscience for the sake of money considered himself a loser.

The Bet Textbook Exercises

The Bet Vocabulary

I. Match the words given under A with the meanings given under B.

1. penalty — (a) not good or right
2. wisdom — (b) a total lack of respect
3. contempt — (c) feel extreme dislike and disrespect for
4. despise — (d) a punishment for breaking a law
5. immoral — (e) knowledge gained through learning or experience.
Ans. 1. (d), 2. (e), 3. (b), 4. (C), 5. (a).

II. Use the word ‘BET’ with different meanings in your own sentences.

Answer:
I cannot bet against his statement.
Let us have a bet.
I bet he arrives late.
I don’t believe in making bets.
He put a bet on a horse.
It seems like a fair bet.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1. Why did the majority of the guests disapprove of the death penalty?

Answer: There were many clever men in the bankers party. Majority of the guests disapproved of the death penalty. They found it out-dated, anti-Christian and immoral. It should be replaced by life imprisonment. It was better to live somehow than not to live at all.

Question 2.
Why did the banker argue that death penalty was more moral and more humane than imprisonment for life?
Answer:
The banker argued that death penalty was more moral and more humane than imprisonment for life. He was of the view that excecution kills instantly. It brings about the end of all vows. Life imprisonment kills a man by degrees (inches). It causes disgrace and humiliation.

Question 3. On what ground did one of the guests, observe that both capital punishment and imprisonment for life were equally immoral?

Answer: One of the guests observed that both capital punishment and imprisonment for life were equally immoral. His argument was that the purpose behind both of them was the same. Both of them took away life.

Question 4.
Why did the young lawyer support imprisonment for life?

Answer:
The young lawyer preferred life imprisonment to capital punishment. His argument was ‘It’s better to live somehow than not to live at all. Morever, the state has no right to take away what it cannot give.

Question 5.
Why did the banker feel that the bet was nonsensical and meaningless?
Answer:
The bet between the banker and the lawyers was made in excitement. It was both wild and ridiculous. The banker felt that the bet was nonsensical and meaningless. It was observed without thinking. It had no objective. it could not prove that the death penalty is better or worse than imprisonment for life. it was simply a caprice based on greed and ego.

Question 6.
What did the prisoner suffer from in the first year of his confinement? How do you know about it?

Answer:
In the first year of his confinement, the prisoner suffered severely from loneliness and depression. It is clear because the sounds of the piano could be heard from his lodge day and night. He refused wine and tobacco. He longed to see human faces and hear human voices.

Question 7.
Why did the prisoner refuse wine and tobacco?
Answer:
The prisoner refused wine since it excites desires which are the worst foes of a prisoner. It was most dreary to drink good wine without seeing human faces. He refused tobacco because it spoilt the air of his room.

Question 8.
What did the prisoner read in the last two years?

Answer: During the last two years, the prisoner read an immense number of books on natural sciences, romantic poetry, chemistry, medicines, novels and treatises on philosophy and theology.

Question 9.
Why did the banker regret his action in the end of the period of agreement?
Answer:
The banker longed to kill the lawyer in order to save himself from bankruptcy. He went to the lawyer’s cell with intentions of killing him. he read the lawyer’s note. he felt a great contempt for himself for reducing the lawyer to a skeleton of bones. He started sobbing and regretted his action in the end of the period of agreement.

Question 10.
Why did the lawyer renounce the two millions of which he once dreamed as paradise?

Answer:
The lawyer considered the amount of two million roubles as paradise in his youth. He suffered a lot in prison. He read a large number of books. They gave him wisdom. He realised that all the worldly riches were worthless, fleeting, illusory and deceptive like a mirage. Therefore he renounced the two millions wilfully.

Question 11.
According to the lawyer, the banker ‘exchanged heaven for earth.’ Why did he think so?
Answer:
According to the lawyer, the banker was a man of ego, selfishness and greed. He had taken the wrong path. He had taken lies for truth and ugliness for beauty. In a nutshell, he had exchanged heaven for earth. He thought so because the banker lacked wisdom and had lost his reason.

Question 12.
What did the lawyer do at last?
Answer:
The lawyer realized that all the worldly riches were worthless, fleeting and deceptive. Therefore, he renounced the two million roubles willfully. He escaped at night five minutes before the fixed period of imprisonment to forgo his claim of money.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1.
What were the conditions of the agreement between the banker and the young lawyer? (M.P. Board 2012)
Answer:
The following were the conditions of the agreement between the banker and the young lawyer:

  • The lawyer would get two million roubles if he remained confined to the solitary cell.
  • The lawyer would lose his claim on money if he tried to escape even two minutes before the expiry of the agreed period.
  • He could have books, tobacco, wine etc. as much as he needed.

Question 2.
Sum up some of the activities that the prisoner undertook in the prison.
(M.P. Board 2012)
Answer:
During the first year of imprisonment, the lawyer read books of light character. He also played on piano. During the fifth year he ate, drank and rested on his bed. He often talked angrily to himself. he wrote all notes and tore all the papers up in the morning. He also wept often. In the sixth year he read at random. Sometimes hie would read science but would quickly move to medicine and then to literature. He read the New Testament thoroughly.

Question 3. Summarise the things that the lawyer learnt from books in prison. (M.P. Board 2009)

Answer:
The lawyer read a large number of books including the New Testament in prison. He learnt the following things from them:

  • Freedom, life, health and the other so-called blessings of the world are all worthless.
  • Everything is void, weak, fleeting, delusive and transitory like a mirage.
  • Life is not worth living. Only one thing remains certain. It is death. Death would soon wipe away everything.

Question 4.
’There is nothing more valuable than wisdom in this world.’ Examine this statement in the light of the message emerging from the story.

Answer: Both the banker and the lawyer were victims of ego, greed and selfishness. They were not far sighted. They were ignorant of the happenings in future. The lawyer lost his youth and health and the banker became a bankrupt due to his taste for investment in stock exchanges. The lawyer’s dream for leading a heavenly life after winning the bet was sheerly his lack of wisdom. The banker’s desire to kill the lawyer was also based on his ignorance. It justifies the fact that ‘There is nothing more valuable than wisdom in this world.’ Wisdom is another word for forethought. If they had applied even the least wisdom, the result would not have been so tragic.

The Bet Grammar

Fill in the blanks with the correct tenses of the verbs given in brackets.

1. If she gives me a brush I (paint) my door.
2. If you (come) I would help you.
3. If he (not work) he would fail.
4. He would have started living with you if you (agree).
5. If you (tell) a lie, the teacher would have punished you.
6. You will spoil your health if you (not give up) smoking.
7. If Radha (come) I would have helped her.
8. If a man (permit), he need not care who made the laws of a nation.
9. If I (can) be guilty of the absurdity for recommending to a young man, I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.
10. If he worked hard, he (may) become rich.
Answer:

If she gives me a brush I shall paint (paint) my door.

✔if you come (came) I would help you.
If he does (will/did) not work he would fail.
He would have started living with you if you had agreed (agree).
If you had told (tell) a lie, the teacher would have punished you.
You will spoil your health if you do not give up (not give up) smoking.
If Radha had come (come) I would have helped her.
✔if a man permits (permit), he need not care who made the laws of a nation.
if I could (can) be guilty of the absurdity for recommending to a young man, I should tell him that he could find no safer guide than Dryden.
If he worked hard, he might (may) become rich.

Things To Do

Go to a library and talk to the librarian. Try to find out how he classifies books and keeps them in a systematic way.
Collect names of the books of your choice under each classification.
Answer:
For self-attempt.

for more this type solutions please follow on (Google News) and subscribe our YT (Science Hindi)and share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *