Home » MP Board Class 10th English Chapter 14 Lake Isle of Innisfree Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 14 Lake Isle of Innisfree Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 14 Lake Isle of Innisfree Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 14 Lake Isle of Innisfree (W.B. Yeats)

Lake Isle of Innisfree Introduction

The poet wants to go back to Innisfree, a place devoid of all the fret and fury of the world in turmoil. He longs to spend his life these days in peace. He will be happy there.

MP Board Class 12th Solutions

Lake Isle of Innisfree Additional Important Questions

I. Match the following:

1. The poet wants to go – (a) the bees back to
2. His cabin will be of – (b) crickets’ song at dawn
3. He will have a hive for – (c) Innisfree
4. He will hear – (d) beckons him
5. The sound of lake water – (e) clay and thin sticks.
Answer:
1. (c), 2. (e), 3. (a), 4. (b), 5. (d).

II. Pick up the correct choice:

(i) ’Lake Isle of Innisfree’ is composed by:
(a) W.B. Yeats
(b) John Keats
(c) William Wordsworth
(d) Milton.
Answer:
(a) W.B. Yeats

MP Board Solutions

(b) A. And a small – (hut/cabin) build there.
B. And live alone in the – (bee-loud/beloved) glade.
C. There midnight is all a – (glitter/glimmer) and noon a purple glow.
D. I hear it in the – (large/deep) heart’s core.

Answer:
A. cabin
B. bee-loud
C. glimmer
D. deep.

III. Write ‘True’ or ‘False’:

1. Innisfree is a little island in Lough Gill.
2. The poet intends to have twelve bean-rows there.
3. Peace drops there from the veils of the morning to where the circket sings.
4. There the noon is full of linnet’s wings.
5. The poet hears lake water lapping with low sounds by the shore.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True

MP Board Class 10th Solutions

IV. Fill in the following blanks:

1. And a small cabin build there of ………. and wattles made.
2. And live …….. in the bee-loud glade.
3. There ……………… is all a glimmer.
4. There evening is full of linnet’s ………..
5. He hears …………. water lapping with low sound.

Answer:

  1. clay
  2. alone
  3. midnight
  4. wings
  5. lake.

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1. What does the poet hear and see in Innisfree? What effect does it have on him?

Answer: The poet hears cricket’s songs in the dim light of the dawn in Innisfree. He hears the songs of. the linnets flying here and there. He sees the stars glimmering in the sky at midnight. All these beauties of nature
bring peace to the poet’s mind.

MP Board Solutions

Question 2. What does the poet hear in his ‘heart’s core even when he is far away from Innisfree?

Answer: The poet was standing on a london pavement. He had spent most of his boyhood in Sligo. H had visited Innisfree many times. He hears the sound of the lake water beating against the shores of the lake. He hears it day and night in his heart.

Question 3. ‘And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings.” Elaborate the idea contained in these lines.

Answer: The poet feels that he has been transported to Innisfree. He hears the cricket singing somewhere near him in the twilight of the morning. It is singing songs of a care free life. The poet hopes to get some slow dropping peace by hearing the cricket’s song.

Question 4. Explain: ‘Bee-loud glade’ and ‘Evenings full of the linnet’s wings’?

Answer: The honey-bees are humming loudly all around. Their sweet humming is producing sweet music. It brings the picture of lovely glade to our mind. Linnets keep flying all around in the sky in the evenings. They are also producing a sweet music. It brings the picture of lovely evenings to our mind.

MP Board Class 10th Solutions

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1. The poet W.B. Yeats is greatly inclined towards nature. Justify.

Answer: The poet visited the Lake Isle of Innisfree many a time in his teens. He lives in London but is fed up with its rat-race. H wants to go back to Innsifree. He will build a small and simple cabin in a secluded place. H will enjoy the sights of birds crickets and linnets and hear their songs. He will enjoy the glimmer of stars at midnight. The purple glow of sun at noon will provide charm to his weary soul. The flowing water of the lake and its low sounds will gladden his heart. This shows that he is greatly inclined towards nature.

Question 2. What are the ideas contained in the poem ‘The Lake Isle of Innisfree?

Answer: W.B. Yeats is fed up with the rat-race going on in London. He wants to go back to Innisfree. The old memories of the lake Isle haunt him. He thinks of building a small and simple cabin there. H would grow beans there. H would enjoy the constant working of nature. He would seek peace hearing the songs of crickets and linnets. The natural sights of starry nights and glowing noons will grant his soul satisfaction, fascination and peace. He will feel charmed at the sight of lapping water flowing towards the shore slowly. The ideas of peace, beauty, happiness and satisfaction are contained in this poem.

Lake Isle of Innisfree Textbook Exercises

Lake Isle of Innisfree  Vocabulary

I. Distinguish between the following pairs of words:
MP Board Class 10th English The Rainbow Chapter 14 Lake Isle of Innisfree

MP Board Solutions

Answer:
Rows—Boys are standing in rows.
Rose—He rose to greet his uncle.
Be—Be honest
Bee—The bee gathers honey from the flowers.
Peace—India believes in peace and prosperity.
Piece—I gave him a piece of advice.
Veil—Muslim women wear veils.
Well—I am quite well.
Morning—I got up early in the morning.
Mourning—She kept mourning for days when her daughter died.

Shore—The ship has reached the shore.
Sure—I am sure of success.
Heart—Do not take my words to heart.
Hurt—He was hurt while playing football.

MP Board Solutions

II. Describe in your own words the following:

a lake, a river, the sea.
Answer:

  • A lake is a large area of water surrounded by land.
  • A river is a large natural stream of water flowing in a channel.
  • The sea is the salt water that covers most of the earth’s surface and surrounds its continents and islands.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1. What does the poet want to do after going to the lake Isle of Innisfree?

Answer: After going to the lake Isle of Innisfree, the poet wants to build a small cabin in a secluded place. He will grow vegetables for his own use near his cabin. He will also have a hive for his honey bees.

Question 2. How does peace come to the poet in the lake Isle of Innisfree?

Answer: At dawn, the poet will hear cricket’s song. He would hear the song of the linnets flying all around in the evening. He would view the stars glimmering in the sky at midnight. All these beauties of nature would bring him peace of mind.

Question 3. What impressions do the varying times of the day leave on the poet’s mind in the lake Isle of Innisfree?

Answer: The varying times of the day leave a deep impression on the poet’s mind. The melodious sounds of small insects like cricket attract the poet in the morning. Several insects flying in the sky in the evening create a lively atmosphere for him. The noon gives a purple coloured brightness for him. It cheers his heart.

MP Board Solutions

Question 4. How does the poet hear lake water lapping with low sounds by the shore in the lake Isle of Innisfree?

Answer: Sometimes the poet is far away from Innisfree. He is standing on the roadside or on the pavement. Even then he hears in the deep core of his heart the low sounds of lake water lapping with the shore in the Lake Isle of Innisfree.

Question 5. How do the lines in each of .the three quatrains of the poem rhyme?

Answer: In the 1st quatrain ‘Innisfree’ rhymes with ‘honey bee.’ and ‘made’ rhymes with ‘glade.’
In the 2nd quatrain ‘slow’ rhymes with ‘glow’ and ‘sings’ rhymes with ‘wings.’
In the 3rd quatrain ‘day’ rhymes with ‘grey’ and ‘shore’ rhymes with ‘core.’

B. Answer the following questions in about 50 words. Lake Isle of Innisfree

Question 1. Why does the poet want to go to the lake Isle of Innisfree?

Answer: The poet is standing on a London pavement. It is a noisy and crowded place. Innisfree is a lovely island. It is situated in a lake. it is a place of great natural beauty. t is free from din and bustle of modern world. It gives peace to the poet’s mind. He finds a world of difference between London and Innisfree. Therefore, he wants to go to the Lake Isle of Innisfree. The sounds of the lake beckon him. He dare not resist their strong and sincere call.

Question 2. What is the significance of the nine bean rows with which the poet wants to build a hive for the honey-bee in the lake Isle of Innisfee?

MP Board Solutions

Answer: The poet longs to grow vegetables and plants for his own use. He would grow nine-bean rows. The honey bees will hum loudly all around. Their sweet humming will produce a sweet music. The honey bees build their hives which are like nine-bean rows. The bees will confuse it as their hive and gather honey there. In this way, the poet will enjoy the musical humming of the bees. He would also get honey and vegetables. It would grant his soul satisfaction, charm and peace.

A. Read the stanzas and answer the questions that follow: (imp)

1.I will arise and go now, and go to Innisfree,
and a small cabin build there, of clay and wattles made:
Nine beanrows will I have there,
a hive for the honey bee,
and live alone in the bee-loud glade.
I shall have some peace there, for peace
comes dropping slow,
dropping from the veils
of the morning to where the cricket sings,
there midnight’s all a glimmer, and noon
a purple glow and evening full of the linnet’s wings. (Page 122) (M.P. Board 2012)

Questions: (i) Identify the poem and the poet.
(ii) What does the poet mean by ’I will arise’?
(Hi) Why does the poet want to go to Innisfree?
(iv) What does the poet want to do after going to the Lake Isle of Innisfree?

MP Board Class 12th Solutions

Answers:
(i) The poem is Lake Isle of Innisfree and the poet is WB Yeats.
(ii) The poet means to say that he will build a cabin and live there.
(iii) The poet wants to go there for peace.
(iv) The poet will enjoy peace and bliss of nature.

2. And I shall have some peace there, for peace comes dropping slow,

Dropping from the veils of the morning to where the cricket sings;
There midnight’s all a glimmer, and noon a purple glow
And evening full of the linnet’s wings. (Page 122)

Questions:
(a) The poet of the above stanza is
(i) Robert Frost
(ii) William Wordsworth
(iii) John Keats
(iv) W.B. Yeats
(b) Find the word from the above stanza which is opposite in meaning to ‘midday’.
(c) Find the word from the above stanza which means same as ‘shine’.
(d) Who sings there in the morning?

Answers:
(a) (iv) W.B. Yeats
(b) midnight
(c) glow
(d) A cricket sings there in the morning.

MP Board Solutions

For more this type solutions and other subjects solutions follow on Google News And Subscribe our Youtube Channel (Science Hindi) share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *