Home » MP Board Class 10th English Chapter 13 Three Days to See Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 13 Three Days to See Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 13 Three Days to See Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 13 Three Days to See (Hellen Keller)

Three Days to See Introduction

This is an extract from Helen Keller’s autobiography. In this extract she expresses her wish to spend three days with her eyesight restored. She tells us to make the best use of our senses and enjoy the beauty and pleasure around us. MP Board Solutions

Three Days to See Additional Important Questions.

I. Match the following:

1. Darkness makes one – (a) the joys of sound
2. One who cannot see – (b) cries out with longing to see all the things.
3. Helen Keller’s heart at – (c) are insufficient to see all that times Helen wanted to see
4. Three days of sight – (d) finds things through more touch
5. Silence would teach one – (e) more appreciative of sight
Answer:
1. (e), 2. (d), 3. (b), 4. (c), 5. (a). MP Board Solutions

II. Pick up the correct choice.

(i) Three Days to See’ is written by:
(a) Hugh Chesterton
(b) John Milton
(c) Thor Heyerdahl
(d) Helen Keller
Answer:
(d) Helen Keller

(ii) A. I should devote to a …………. (hurried/hasty) glimpse of the world past and present.
B. I should try to…………… (prod/probe) into the soul of man through his art.
C. Now I begin my ……………… (rounds/trips) of the city.
D.Only when darkness had again …………… (descended/dismounted) upon me should I realize how much I had left unseen.
Answer:
A. hasty
B. probe
C. rounds
D. descended.

MP Board Solutions

III. Write True’ or ‘False’.

1. Helen Keller had turned totally blind, deaf and dumb at the age of 19 years.
2. Helen longs her eyes to be restored just for three days.
3. On the first day she would look into the faces of her dear friends and an innocent baby.
4. On the second day she would view the magnificent ponorama qf light at sunrise.
5. She would spend the 3rd day in the works day world of the present.
Answer:

  1. False
  2. True
  3. Tru
  4. true
  5. True

IV. Fill in the following blanks:

1. Helen Keller has now and then tested her ……………. friends to discover what they see.
2. The first day would be a ………….. day.
3. The city would become Helen’s on the second day.
4. Of all the senses, the ……………….. must be the most delightful.
5. Helen would see ………………. and she would be compassionate.
Answer:

  1. seeing
  2. busy
  3. destination
  4. sight
  5. suffering.

MP Board Solutions

B. Short Answer Type Questions. , (In about 25 words)

Question 1.What do you know about Helen Keller’s life?

Answer: Helen Keller was born in 1880. She had turned totally blind,deaf and dumb when she was less than two years old. She learnt to read, write and even speak under the guidance of Mrs. Sullivan, her teacher. She graduated from Radcliff College at the age of 24. Se published several books. She was no doubt a wonderful lady.

Question 2. Does she curse the human beings to be blind and deaf like her?

Answer: No, she does not curse the human beings to be blind and deaf like her. She wishes that they should have the experience of blindness and deafness for a short period. Blindness would make them more appreciative of sight. Similarly, silence (deafness/ dumbness) would teach them the joys of sound.

MP Board Solutions

Question 3. What was the result of Helen’s testing her seeing friends?

Answer: Helen was blind. She wanted to test her seeing friends to discover whether they see or not and what they see. Most of the persons are least observant. One of her friends had recently returned from a long walk in the woods. When she was asked about her observations, she simply replied ‘Nothing in particular’.

Question 4. What did Helen consider impossible?

Answer: Helen was totally blind. She found hundreds of things of interest through mere touch. Her friend had told her that she had observed nothing in particular during her hour-long walk through the woods. She considered it impossible.

Question 5. When does Helen consider herself fortunate?

Answer: Helen feels the leaves, smooth skin of a silver birch and the rough bark of a pine. She also touches the branches of trees. She takes full interest in them. Sometimes she places her hand gently on a small tree. She feels the happy quiver of a bird in full song. Then, she considers herself fortunate.

Question 6. Why does Helen like to gaze her teacher’s face?

Answer: Mrs. Anne Sullivan Macy was Helen’s teacher. Her face had the living evidence of the sympathetic tenderness and patience. She had perfected the tough job of Helen’s education. Helen likes to gaze at i her teacher’s face to cherish its memory in her heart.

Question 7. When would Helen realize that she had left much unseen?

Answer: Helen’s temporary respite from blindness would come to an end at midnight. Permanent night would close in on her again. She would have left many things unseen. Darkness would again descend upon her. Then she would realize that she had left much unseen.

MP Board Solutions

C. Long Answer Type Questions (In about 50 words)

Question 1. ‘Three Days to See’ is an apt title. Justify. (M.P. Board 2016)

Answer: Helen Keller had got blind when she was under two years. She touched the things of her‘ interest with her hands. She judged the symmetry, shape and size of the beautiful objects of nature through her hands. However, she was not mentally satisfied. She longed to see everything with her own eyes.

For this, she wanted her eyes restored just for three days. She would see her benefactors, the innocent babies and homely objects. Se would also view things of art and natural beauty. She would see heroes in their colourful costumes and the lofty buildings. In the end she realizes that the period of three days was short. The story revolves round three days. Hence, it is an appropriate title.

A. Read the passages and answer the questions that follow:

At times my heart cries out with longing to see all these things. If I can get so much pleasure from mere touch, how much more beauty must be revealed by sight. And I have imagined what I should most like to see if I ivere given the use of my eyes, say, just three days… (Page 113)

Questions:
(a) The above extract is taken from
(i) The Last Leaf
(ii) The Bet
(iii) Three Days to See
(iv) Refund

(b) Find the word which means the same as ‘wish’.
(c) Find the word which means opposite to ‘sad’.
(d) What was the narrator’s calculation about sight?
Answer:
(a) (iii) Three Days to See
(b) Longing
(c) Pleasure
(d) The narrator’s calculation was that sight is the most delightful of all senses.

2. At midnight my temporary respite from blindness would cease, and permanent night would close in on me again. Naturally in those three days I should not have seen all I wanted to see. Only when darkness had again descended upon me should I realize how much I had left unseen… (Page 115)

MP Board Solutions

Questions:
(a) Find the word which means same as ‘come down’.
(b) Find the word opposite in meaning to ‘permanent’.
(c) Give noun form of ‘naturally’.
(d) Could Helen see everything she desired to see in three days?
Answer:
(a) descended
(b) temporary
(c) Nature
(d) No, Helen desired to see a number of things. She could not see everything she desired to see in three days.

Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1. “It would be a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life.” Says Helen, what makes Helen think so?

Answer: Helen thinks it a blessing if each human being was stricken blind and deaf for a few days at some time during his early adult life. Men of sight and hearing often ignore what they should see or hear. If once they lose these powers, then they would realise their importance and make their proper use lifelong.

Question 2. Mention the things of interest that Helen found through tactile sense.

Answer: Helen felt the delicate symmetry of a leaf, the smooth skin of a silver birch or the rough shaggy bark of a pine. She would touch the branches of trees to search for a bud in spring. Se would feel the happy quiver of a bird. She found all these things of interest through tactile sense.

Question 3. Why does Helen’s heart cry out with longing to see the things in nature?

Answer: Helen is blind. Therefore, she gets pleasure from objects of nature from mere touch. She longs in vain to see all the things. Se realises that ‘Beauty is to see, not to touch’. She is sure that sight reveals more beauty than touch. Therefore, her heart cries out with longing because she fails to enjoy the divine beauty of nature.

MP Board Solutions

Question 4. What would Helen like to see in the eyes of her teacher? (M.P. Board 2017)

Answer: Mrs Anne Sullivan Macy was Helen’s teacher. She had opened the outer world for Helen. Helen would like to see the strength of character in her teacher’s eyes. It had enabled her to stand firm during difficulties. She would also view her compassion for humanity.

Question 5. What is the thrilling miracle that the author would like to witness at the dawn of the second day?

Answer: On the second day, Helen would wake up at dawn. Night is transformed into day then. The sun awakens the sleeping earth with the magnificent panorama of light. These are the thrilling miracles for Helen.

Question 6. Why does Helen say that sight must be the most delightful J of all the senses?

Answer: Seeing is believing. One can’t get a true picture of nature without seeing it. Eyes are a great blessing of God. The world is dark without eyes. One realises the importance of eyes only on getting blind. He fails to have the full view of the world around. Sight is therefore, the most delightful of all the senses.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1. How does Helen Keller remember her teacher, Mrs. Anne Sullivan?

Answer: Mrs. Anne Sullivan Macy was Hellen Keller’s teacher. She had come to Helen when she was a child. Her kindness, gentleness and companionship had made Helen’s life worth living. She opened the outer world for her. She was sympathetic, tender and patient. Se perfected the tough task of educating Helen. She had strength of character. It had enabled Helen to stand firm against all odds. She had an all embracing compassion.

Question 2. Summarise the activities Helen would undertake on the second day.
Answer: Helen would undertake the following activities on the second day:

MP Board Solutions

  1. She would wake up at dawn. She would view how the night is replaced by the day.
  2. Se would view the spread of light awakening the sleepy earth.
  3. She would have a hasty glimpse of the world, i.e. How the past changed and progressed through the ages?
  4. She would try to probe into the soul of man through his art of the ages
  5. Se would see all that she knew through touch
  6. She would visit some theatre or movie. She would see the charming figures of the actors with her own eyes.

Three Days to See Grammar

Study the following sentences:

  1. How was it possible to walk for an hour and see nothing worthy of note?
  2. I pass my hands lovingly about the smooth skin of a silver birch.
  3. touch the branches of trees hopefully in search of a bud, the first sign of Nature.
  4. I want to study the face and find in it the living evidence of the sympathetic tenderness.
  5. should like to look into the loyal, eyes of my dogs. I might the patient horses
  6. see ploughing the field.
  7. I should arise with the dawn and miracle by which night is transformed into day.

In the above sentences we notice that the underlined verb forms work as infinitives, participles or gerunds according to their use in the sentences.

Now name and underline non-finite verb forms in the following sentences:

Question 1.I should like to see with my own eyes the fascinating figure of Hamlet.

Answer: Like to see (Infinitive), fascinating (Participle).

Question 2. The following morning, I should again greet the dawn anxious to discover new delights.

Answer: Greet (Infinitive), to discover (Infinitive).

Question 3. I stand at a busy comer, merely looking at people, trying by sight of them to understand something of their lives.

Answer: Looking, trying (Gerund)-to understand (Infinitive).

Question 4. There are many serious pursuits to which I should devote the few remaining hours.

Answer: Remaining (Participle). MP Board Solutions

For More Solutions Follow On Google News and Subscribe Our Youtube Channel (Science Hindi) and share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *