Home » MP Board Class 12th English Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead Solutions

Youth and the Tasks Ahead Solutions

In this article we provides you MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead Solutions Pdf file. These solutions are solved by Subjects experts.

Youth and the Tasks Ahead by Dr. Karan Singh Introduction

This essay is an exhortation to the youth of India. The author urges to the youth to develop physical, ‘intellectual, patriotic and spiritual qualities to fulfill their responsibilities towards the nation.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead (Dr. Karan Singh)

Youth and the Tasks Ahead Textbook Exercises

Word Power

A. Use the following words in sentences of your own:
Answer:
servitude – India suffered a long servitude.
onerous – India will be onerous to flourish.
vanguard – The youths are the vanguard of a safe future.
endurance – Our country is known for its great endurance.
pettiness – Pettiness leads to backwardness.

D. Find the antonyms of the following words from the text. The first letter of the antonym is given against each:
1. native – f ……………
2. weaken – s …………
3. spiritual – p ………..
4. defeated – v ……………..
5. meek – p …………..
6. successor – p ……………
7. wisdom – i ………….
8. peaceful – t
Answer:

  1. foreign
  2. strengthen
  3. physical
  4. victorious
  5. proud
  6. predecessor
  7. ignorance
  8. turbulent

A. Choose the correct alternative:

Question 1.
The sense that the author wants the youth to have towards the nation, is of:
(a) responsibility
(b) tolerance
(c) religion
(d) prudence.
Answer:
(a) responsibility

Question 2.
The maintenance and strengthening of freedom needs:
(a) defense
(b) great effort
(c) power
(d) strength.
Answer:
(b) great effort

Question 3.
A system of government in which people vote to choose representatives to govern them is:
(a) democracy
(b) monarchy
(c) autocracy
(d) plutocracy.
Answer:
(a) democracy

Question 4.
According to the author, the crucial element in the progress of a nation is:
(a) knowledge
(b) patriotism
(c) power
(d) nationalism.
Answer:
(a) knowledge

MP Board Solutions Youth and the Tasks Ahead Chapter 12

B. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
Which task is more onerous?
Answer:
The maintenance and strengthening of freedom is a more onerous task.

Question 2.
Why should the youths form the vanguard in all activities?
Answer:
The youths should form the vanguard in all activities for they have the capacity to resist,aggression and at this critical juncture its power must be mobilized.

Question 3.
Name the twin ideals on which our great nation is founded.
Answer:
Secularism and democracy are the twin ideals on which our great nation is founded.

Question 4.
How can corruption be eradicated?
Answer:
The urge for national unity and progress can eradicate corruption.

Question 5. Out of the four dimensions mentioned in the text, which one distinguishes human beings from other living beings?
Answer:
The spiritual dimension distinguishes human beings from other living beings.

Question 6.
Aurobindo exhorts the youths to divert all their efforts towards one goal. What is it?
Answer:
It is the service of the nation which Aurobindo considers dearer than anything else.

Question 7. How can the youths resist aggression?

Answer:
The youth can resist aggression by strengthening our integrity.

Question 8.
Why should the youths be properly canalized?
Answer:
The youths should be properly canalized because they constitute an immense reservoir
of strength.

Question 9.
Why is it essential for the youths to be fit?
Answer:
It is essential for the youths to be fit because only with physical fitness they can build a great democracy and defend it.

Question 10.
When the author speaks about spirituality, what does he mean by it? (M.P.2015)
Answer:
By ‘spiritualism’ the author means the unity and power of sustenance.

Question 11.
How can the youths really be of effective service to the nation?
Answer:
By equipping themselves with physical, intellectual, patriotic and spiritual dimensions, the youths can be effective to the nation.

Question 12.
What should the youths avoid?
Answer:
The youths should avoid corruption and nepotism.

MP Board Solutions Youth and the Tasks Ahead Chapter 12

C. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
Why does the author want our youths to be physically and intellectually strong?
Answer:
Dr. Karan Singh, a great political thinker, puts his candid views about the youths of our nation. He invokes that our youths must be equipped with physical and intellectual dimensions because building a great democracy and defending it from predatory aggressors requires a young generation that is physically strong, with muscles of iron and nerves of steel. They also need to be intellectual, for we live in a highly competitive age of science and technology. The rapidly changing nuclear age requires our youths to be intellectually more alert and competent than their predecessors. In this way, they will serve nation in a better way.

Question 2.
What should the youth do to become intellectually competent?
Answer:
The author feels our youth must be equipped with intellectual capabilities in order to compete with the highly competitive age of science and technology. Moreover, the – challenges before them are greater than those of their predecessors. Hence, they must obtain higher academic abilities. Those who go to schools or colleges are the privileged elite, for there are a lot in our country who don’t even attain primary education. So, the students should not lose even a moment in false or disruptive pursuits but strain every nerve to become able and efficient in their respective fields of study. Their hardwork will bore fruits for the nation.

Question 3.
What does the author mean by patriotism?

Answer:
The author in his address to the youth explains his ideas about patriotism. It is one of the important dimensions that a youth must acquire. By patriotism the author doesn’t mean the routine meaning but he means the deeper patriotism which transcend all pettiness and devotion and creates in our youth a deep urge for national unity and progress. The author feels that this alone can eradicate corruption and nepotism from our nation and galvanize the whole process of our economic development which is necessary for our democratic success.

Question 4. Why is it necessary for our youth to be spiritually strong? (M.P. Board 2016)

Answer:
The author feels that for our youth it is necessary to equip themselves with spiritual
dimension which is the main faculty that distinguishes human beings from the myriad other forms of life. Spiritualism leads to fearlessness and dynamism even at the crucial hours and overcomes all difficulties. By spiritualism, the author doesn’t mean merely denominational religion but the thread of unity which runs through all religions and from which they all ultimately derive power and sustenance. This will help in nation building. This spiritualism will also give us courage to fight for our freedom and integrity and provide us wisdom to maintain our freedom.

Question 5.
What, according to the writer, are the things to be done for strengthening the country?

Answer:
In his address to the youth of our country, Dr. Karan Singh, puts forth his high ideals in
the interest of the country. First, he thinks the youth of a nation must be equipped with physical, intellectual, patriotic, and spiritual dimensions. These will help them defend the country’s idealism and values. They will strengthen our great democracy. Corruption, nepotism, and pettiness need to be eradicated. We must have a feeling of unity above all political, communal and regional diversities.

The youths are the vital part who can be . mobilized and canalized to serve the nation. Their undying valour and courage will not only support the nation on the physical front but also their intellectual power will promote the nation academically. We will be able to stand in this competitive age of science and technology.

MP Board Solutions Youth and the Tasks Ahead Chapter 12

D. Answer the following questions in about 75-100 words:

Question 1.
Describe, in brief, all the four dimensions in which our youths must equip themselves. (M.P. Board 2012)
Answer:
In his exhortation to the youth, Dr. Karan Singh, urges the youth of India to develop physical/intellectual, patriotic and spiritual qualities in order to fulfill their responsibilities towards the nation. The author explains these qualities in his own terms. Physical quality is needed for building a great democracy and defending it from predatory aggressors. Next, the author talks of the intellectual qualities which enable the youth to face the challenges of the highly sensitive competitive age of science and technology.

The third dimension for the youth is the quality of patriotism for it transcends all pettiness and exclusionism and creates in them a deep urge for national unity and progress. Then finally, the supreme quality is of spiritualism which distinguishes human beings from the myriad other forms of life that exist on earth. From spiritualism, we can derive power and sustenance as it transcends all the distinctions of religion, caste, creed and class.

Youth and the Tasks Ahead Grammar

Read these sentences:

  1. It is essential that at this critical juncture its power must be mobilized.
  2. It is essential that they must make themselves fit in every way for this task.
  3. I am not concerned with what you say.

The clauses in bold are noun clauses which perform the function of nouns. Functions of Noun clauses:

Subject to a verb
Object to a transitive verb
Object to a preposition
Complement to an incomplete verb
In apposition to a noun or pronoun

A. Point out the noun clauses in the following sentences:
1. It is not clear what he wants.
2. He says that he won’t go.
3. His health depends on how the medicine works.
4. The question is who will catch the bird.
5. It is clear that he will come.
6. Nikita thought that it would be a fine day.
7. He saw that the bus had &topped.
8. He replied that he would come.
9. It is certain that he will come.
10. What you tell me is not true.
Answer:

  1. what he wants
  2. that he won’t go
  3. how the medicine works
  4. who will catch the bird
  5. that he will come
  6. that it would be a fine day
  7. that the bus had stopped
  8. that he would come
  9. that he will come
  10. what you tell me
B. Complete the following sentences by adding suitable noun clauses:

1. The boy said ………….
2. The students requested the teacher ……….
3. It is not clear ……….
4. It is accepted by all…………
5. I think ……..
6. She doesn’t know ……….
7. ………. is a fact.
8. You can’t rely on ………………
Answers:

  1. that he was ill.
  2. to explain how the earth moves.
  3. who will win the election.
  4. that our leaders are corrupt.
  5. that I can do this sum.
  6. how to use an ATM.
  7. That the building collapsed.
  8. what he says.

MP Board Solutions Youth and the Tasks Ahead Chapter 12

Youth and the Tasks Ahead Passages for Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow each of them:

What is required is an immense burst of idealism and energy among our youth, who must be deeply committed to the task of safeguarding this great nation of ours, founded on the twin ideals of secularism and democracy In particular our young men and women studying in schools, colleges and universities have a special responsibility, for while they are no longer children they have yet not got fully involved in the routine of adult life. They constitute an immense reservoir of strength which, if properly canalized, can prove to be a source of great power to the nation.
(Page 83) (M.P. Board 2011)

Questions:
(i) What sort of youth do we need?
(ii) Find out a word from the passage similar in meaning to ‘great’.
(iii) Give the adjective form of the word ‘secularism’.
(iv) Choose the correct alternative:
The sense that the author wants the youth to have towards the nation, is of:
(a) responsibility
(b) tolerance
(c) religion
(d) prudence.
Answers:
(i) We need energetic youth who have immense burst of idealism and must be committed to the task of safeguarding this great nation.
(ii) A word from the passage similar in meaning to ‘great’ is ‘immense’
(iii) ‘Secular’ is the adjective form of ‘secularism’.
(iv) (a) responsibility.

2. The physical, intellectual, patriotic and spiritual, then, are dimensions in which

our young men and women must equip themselves, so that they can really be of effective service to the nation. Needless to say, this is a continuing process and the very act of national service itself helps to develop these capacities. What is required on the part of our youths is a keen sense of participation, in what Jawaharlal Nehru used to call “the great adventure , of nation-building”. There is no room here for cynicism or defeatism, boredom or depression. In whatever position our youths may find themselves, there are always r numerous avenues for national service. (M.P. Board 2011) (Page 85)

Questions:
(i) How can our youths serve effectively to the nation?
(ii) Give the noun form of the word ‘develop’.
(iii) Find out the words from the passage which have the opposite meanings as the words given below:
(a) necessary
(b) material.
Answers:
(i) Our youths can serve effectively to the nation if they equip themselves with physical, intellectual, patriotic and spiritual strength.
(ii) ‘Development’ is the noun form of the word ‘develop’.
(iii)
(a) needless
(b) spiritual.

For More MP Board Solutions follow on (Google News) and subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this MP Board Chapter 12 Youth and the Tasks Ahead Solutions with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *