Home » MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 1 Invocation

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 1 Invocation

In this article, we share MP Board 12th English A Voyage Solutions Chapter 1 Invocation Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 1 Invocation (Translated from Atharva Veda)

Invocation Textbook Exercises

Word Power

A. Choose the antonyms of the following words from the text:
discord, destroy, diversity, resolve, worldly, fall, known, demon.
Answer:

  • Words – Antonyms
  • Discord – Concord
  • Destroy – Create
  • Diversity – Unity
  • Notes – Battle
  • Worldly – Divine
  • Fall – Rise
  • Known – Stranger
  • Demon – God

MP Board Class 12th English Solutions

B. Compounding is a process of word formation, in which two constituent words normally are bound together to form a single word.

The first member of a compound word is a modifier whereas the second member acts as an independent unit. There are two examples of compound words in the poem.
battle + cry ………….. battle-cry.
war + god ………… war-god.

MP Board solutions

(i) black – (a) watch
(ii) on – (b) ways
(iii) off – (c) cry
(iv) side – (d) set
(y) watch – (e) board
(vi) mind – (f) wise
(vii) stop – (g) colour
(viii) out – (h) line
(ix) like – (i) word.
Answer:
(i) (e), (ii) (h), (iii) (g), (iv) (b), (y) (i), (vi) (J), (vis) (a), (viii) (C), (ix) (J).

Invocation Comprehension

A. Answer in one sentence each:

Question 1.
Who is the speaker in the poem?
Answer:
The poet is the speaker in the poem.

Question 2.
What does ‘concord’ mean?
Answer:
‘Concord’ means friendship and peace among people and countries.

MP Board Class 12th English solutions

Question 3.
Whose concord is wished for at first?
Answer:
Concord with our own people is wished for at first.

Question 4.
Who are the Asvins?
Answer:
Asvlns are the dual gods (devas) who symbolise perfect unity between the natives and the strangers.

Question 5.
What should not be fought against?
Answer:
The divine spirit within us should not be fought against.

B. Answer in about 50-60 words each:

Which are the two kinds of people referred to in the verse? (M.P. Board 2020)
Answer:
The verse is an invocation made to the Asvins, the twin gods. The two types of people that are referred here the first type of people are those who surround us and whom we know well. We live among them. They are our own people. The second type of people are those who are strangers who do not belong to us. We don’t know them. It means that they belong to different culture and land. They are foreigners to us. Poet wants to create unity between these two kind of people. In short, the first type refers to our countrymen while the other refers to foreign people.

Question 2.
‘Let not the battle-cry rise amidst many slains, nor the arrows of the War-God fall with the break of the day’. What is implied by these lines?
Answer:
These lines imply that we have already.fought many battles. There are a lot of war victims. We have already lost many lives and property. The cries still haunt us. So, we should not let any more cries caused by battles. Instead we should resolve all issues peacefully.

Question 3.
In how many ways is the unity sought?
Answer:
Unity has been sought in many ways. First, we should have concord with our own people as well as with the strangers. We should unite our minds and purposes. We should not let any more battle-cry rise.

MP Board Class 12th Solutions

Question 4.
Why does the speaker invoke the gods-Asvins?
Answer:
Asvins are the dual gods (devas) who symbolise perfect unity of the natives and the strangers; The poet here, while making invocation for unity, invokes the gods Asvins in order to establish perfect concord and harmony between our countrymen and the foreigners.

C. Answer in about 75 words:

Question 1.
What is the message of the verse?
Answer:
The verse ‘Invocation’ has a very sound message. In the present context the poet feels that there is a need of mutual harmony and co-existence among people. This feeling of oneness should be extended to the foreign people also. We should have cordial relations and peace among our own men and with the strangers. This is the only way that can bring peace and harmony everywhere.

Question 2.
Why does the speaker not want the battle-cry to be raised? (M.P. Board 2009,2015)
Answer:
The poet here intends to establish peace in the world. He wishes for the unity among people by having concord among ourselves and also with the aliens. He denigrates them because they are the vital causes for all ruins. People are victimised. Battles never resolve any problem but add many more, leaving a lot of unanswered questions and unending cries without end. We have already suffered a lot. Any more cry will finish us completely. Hence we should make efforts to resolve our differences by peaceful ways.

Question 3.
How does the speaker wish to achieve concord? (M.P. Board 2012)
Answer:
This poem is an invocation for the establishment of concord in world. First, we should have concord with our own people and then with the strangers. Here ‘own people’ refers to our countrymen with whom we live and share all our joys and sorrows. All the time they are with us. Then we should have a state of peace with the strangers i.e., the aliens who contribute to our global vision. We can achieve this by resolving our disputes or issues through peaceful ways because battles only ruin us and we should condemn them.

MP Board Solutions

Speaking Activity

A. Divide the class into two groups and conduct a debate on the proposition, ‘United we stand, Divided we fall’.
Answer:
Do with the help of your teacher.

B. Narrate a story to the class, bringing out the moral of Unity is Strength.
Answer:
Do yourself.

Invocation Writing Activity

A. Every Indian takes pride in his culture and age-old traditions. Write a letter to your American friend, highlighting the salient features of Indian civilization and culture.
Answer:

A-42/F, Shivaji Park
Gwalior, M.P.
25th July, 20xx
Dear Jack,
I am really happy to receive your letter. It gives me extreme joy to note that you wish to know about my country and visit it soon. I would like to highlight a few unique features of my country. You know that India is a land of glorious past and prosperous future. Its culture has been so rich that it has always attracted the foreigners for study and research. The world is still amazed at the unique culture of unity in diversity of India. It has been the land of Rama, Krishna, Gautama, Ram Krishna Paramhans and Vivekananda, Mahatma Gandhi and Subhash Chandra Bose.

Every Indian feels proud of belonging to this country. India can’t be explained in words. Therefore, I would like to invite you to my country, so that you see it with your own eyes. So come, see and feel its beauty. It would be an exciting and new experience felt for its beauty.
Yours,
Arun

Invocation Think IT over

A. Have you read the English translation of the Sanskrit epics, the Ramayana and the Mahabharata or any other Indian literary work? Are they able to capture the essence of the original work to your satisfaction?
Answer:
Yes, I have read the English translation of some of the epics like the Mahabharata, the Gita by some great writers and scholars. They have captured the essence of the original work to my satisfaction.

B. In this age of revolution in information and communication technology, we talk of the world being a global village. Do you find any relevance of our ancient texts in sustaining the tempo of social change?
Answer:
Yes, the ancient texts are much relevant in sustaining the tempo of social change. The evidences of Aakashwani, Pushpak Viman, Predictions, etc. prove it well.

Help Box

(a) Psalter
(b) Lexicon
(c) Pharmacopoeia
(d) Anthology
(e) Missal
(f) Bestiary.
Answer:
1. (d), 2. (f), 3. (e), 4. (c), 5. (b), 6. (a).

Invocation by Translated from Atharva Veda Introduction

The poem inculcates the ethics of collective living through mutual love and understanding. There must be a sense of unity among all human beings. Thus, an invocation has been made to unite ah the people. MP Board Class 12th Solutions

for more solutions follow on Google News and subscribe our YouTube Channel (Science Hindi) and share this article with your classmate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *