Home » MP Board Class 10th English Chapter 4 To The Cuckoo Solution

MP Board Class 10th English Chapter 4 To The Cuckoo Solution

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions The Rainbow Chapter 4 To The Cuckoo Pdf, These solutions are solved by subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 4 To The Cuckoo Solution

Read: MP Board English Of Expense Chapter 3 NCERT Solution for class 10th

To the Cuckoo Additional Important Questions

A. Read the stanza and answer questions that follows:

1. O Blithe newcomer ! I have heard,

I hear thee and ejoice:

O Cuckoo! shall call thee Bird,

or but a wandering Voice? ( Page 23)

Questions:

(i) Name the poem and the poet.

(ii) Whom does the poet hear? How does he feel?

(iii) What does the poet mean by the expression “wandering voice”?

Answers:

(i) ‘To the Cuckoo’; William Wordsworth.

(ii) The poet hears the Cuckoo. He simply rejoices.

(iii) The “wandering voice” signifies that the Cuckoo wanders from one place to another and so does his cheerful and lively voice.

MP Board Solutions for class 10th

2. While I am lying on the grass

The two shout I hear;

from hill to hill it seems to pass

At once far off and near. ( M.P. Board 2016)

Questions:

(a) The poet of these lines is:

(i) William Cowper

(ii) William Wordsworth

(iii) Robert Allen Dromgoole

Answers: (ii) William Wordsworth.

(b) The one words used for ‘sounding at high pitch ‘ in the above stanzais.

(c) What seems to pass from till to hill.

Answers: (b) (i) Shout. (c) (i) the Cuckoo’s twofold shout seems to pas from hill to till.

3. Of visionary hours.

Thrice welcome, darling of the Spring!

Even yet thau art to me

No bird, but an invisible thing.

A voice, a mystery; (page 24)

Questions:

(a) The above lines occur in the poem.

(b) The one word used for ‘loved one’ in the above stanza is.

(c) Who is referred to as ‘darling of the spring?

Answers: (a) (i) To the Cuckoo, (b) (ii) Darling, (c) (iii) The Cuckoo.

MP Board Solutions for class 10th

I. Match the following:

  1. Cuckoo – (a) shout
  2. Twofold – (b) darling of the spring
  3. Vale – (c) voice
  4. Invisible – (d) wandering voice
  5. Thrice welcome – (e) of sunshine and of flowers.

Answer: 1. (d), 2. (a), 3. (e), 4.(c), 5. (b.

II. Pick up The Correct choice:

A. I hear thee and … … (merry/rejoice)

B. Shall I call thee bird or … … (strolling/wandering)

C. While I am lying on the (sand/grass), the two fold (shout/voice) I hear.

D. Though (bubbling/babbling) only to the Vale.

Answer: A. rejoice, B. Wandering, C. Grass; shout, D. babbling.

III. Write ‘True’ or ‘False’.

  1. The poet hears threefold shout of the Cuckoo.
  2. The Cuckoo shout seems to pass from hill to hill.
  3. The Cuckoo babbles only to the vale of sunshine and flowers.
  4. The poet calls the cuckoo the bringer of the spring.
  5. The poet often oved through woods and on the green to seek the Cuckoo

MP Board Solutions for class 10th

Answer: 1. false, 2. True, 3. true, 4. False, 5. True.

IV. Fill in the following blanks:

1. I______ Thee and rejoice.

2. from_____ the cockoos shout passes.

3. Thou bringest unto me a table of ___hours.

Ton seek thee did I often___

5. And thou were still a., love.

Answer:

  1. hear
  2. hill to hill
  3. visionary
  4. rove
  5. hope.

V. Fill in the following blanks:

1. ___ (Twice/Thrice) welcome, darling of the Spring!

2. The same in my _____(childhood/schoolboy) days.

3. And I can listen to _____ (you/thee) yet.

4. And listen, till I do _____ 9get/beget) that golden time again.

Answer:

  1. Thrice
  2. school boy
  3. thee
  4. beget,.

MP Board Solutions for class 10th

A. Answer the following questions i about 25 words.

Question 1. How does the poet address the cuckoo in the beginning of the poem and why does he do so?

Answer: The poet, William Wordsworth, addresses the cuckoo as the Blithe Newcomer’s in the beginning of the poem. He calls it a newcomer because its song captivates and moves him to supreme spiritual joy.

Question 2. Why does the poet choose to call the cuckoo a wandering voice?

Answer: The poet is lying on the grass. He hears the cuckoo’s two fold shout. Something it goes far off. At other times, it comes too near. He calls the cuckoo a wandering voice because it wanders from hill to hill.

Question 3. What does the cuckoo bring to the poet?

Answer: The cuckoo sings in the sunny and flowery valley. It moves the poet to supreme spiritual joy. It transports him to a land of bliss. It revives the memory of a visionary tale in him.

Question 4. What did the cuckoo make the poet do during his school days?

Answer: The poet used to listen to the cuckoo’s song during his school days. The cuckoo’s cry enchanted his heart. It urged him to see the invisible bird. Therefore, he wandered through woods nd plains to seek her.

Question 5. How does the earth appear to the poet after hearing the cuckoo’s voice?

Answer: The earth appears substantial and physical to the poet. His attitude towards earth has changed after hearing the cuckoo’s voice. Now the earth appears unreal like the fairyland. (It shows that Wordsworth’s attitude to nature was ever-changing).

MP Board Solutions for class 10th

B. Short Answer type Questions (In about 25 words)

Question 1. Give a brief sketch of William Wordsworth.

Answer: William Wordsworth was a great admire and a sincere lover of nature as his guide, guardian and soul of his moral being. He was a devoted worshipper of nature. He composed many of his poems on natural objects.

Question 2. When and where did the poet see the Cuckoo?

Answer: it was the spring season. The poet, Wordsworth, was lying on the grass in a valley, full of flowers. The valley was surrounded by hills. The poet saw the Cuckoo flying from hill to hill.

MP Board Solutions for class 10th

Question 3. Why did Wordsworth rove through the woods and on the green during his schoolboy days?

Answer: Wordsworth was a lover and worshipper of nature ever since his school days. He used to listen to the Cuckoo’s voice. He found it quite charming. Then he looked around in bushes, trees and sky. As he could not find the Cuckoo anywhere he tried top seek it through woods and on the green.

Question 4. How does the poet feel indebted to the Cuckoo?

Answer: The poet calls the Cuckoo a God’s gifted creature. The spreads gladness all around the poet. She brings harmony to nature. She is like an enigma that cannot be explained. The poet feels indebted to the cuckoo for filling his heart and the environment with joy and happiness. She soothes his soul and calms his nerves. Her song sends a wave of contentment to him. He wonders whether the voice is of a bird or a human.

C. Long Answer Type Questions ( In about 50 words)

Question 1. Describe Wordsworth as the poet of nature.

Answer: Wordsworth was a great priest of nature. Nature to him was everything. His political frustration increased his interest in nature. His passion mingled itself with the landscape. Wordsworth’s attitude towards nature continued changing throughout his life. It started with animal and sensuous pleasures and ended on a mystic nature as his spiritual guide and teacher. It led him from sheer joy to joy. Nature for him was like a nurse who healed his wounds.

MP Board Solutions for class 10th

Question 2. Complete Wordsworth with Coleridge.

Answer: Coleridge’s attitude to nature in his early phase of poetic career was similar to Wordsworth’s. Both of them felt disolutioned with the consequences of the French Revolution. both sought solace in nature. Both felt nature to be a guiding spirit and teacher. Once Coleridge made his weeping infant smile by trending him to the beauty of the moon. In the beginning Coleridge believed along with Wordsworth that Nature never betrays the heart that loves her. It leads one from she’s joy to joy’.

Question 3. Contrast Coleridge with Wordsworth.

Answer: With the passage of time Coleridge realised that joy cames from within, not from external nature. he also failed to find the same healing power in nature as Wordsworth did. he also called nature as something essentially external, which only mirrors a man’s mood, be it of joy or sorrow’. he called passion and life as internal, having nothing to do with nature or anything external. But for Wordsworth nature was everything. It gave him real pleasure.

To the Cuckoo Introduction

The poet welcomes the cuckoo as a ‘Blithe Newcomer’. The bird’s song gives him immense joy. It moves him to supreme spiritual joy.

MP Board Solutions for class 10th

To the Cuckoo Summary in English

William Wordsworth welcomes the cuckoo as a ‘Blithe Newcomer’. its song captivates him. The cuckoo wanders from hill to hill. Sometimes the poet hears its voice as if it is very close to him. At other times it, goes far. The poet calls her ‘darling of the spring’ and ‘a mysterious voice. As a school boy, the poet heard the cuckoo’s voice . he loved the voice but never saw the cuckoo. he longs for4 the return of the old golden times. he calls the bird ‘blessed’. She has turned the ‘unreal’ earth into a fairy place.

Follow on Google News For more solutions Like this and subscribe our YouTube Channel Science Hindi and share this article MP Board Class 10th English Chapter 4 To The Cuckoo Solution to your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *