Home » MP Board Class 10th English Chapter 11 Mending Wall Solutions

MP Board Class 10th English Chapter 11 Mending Wall Solutions

In this article, we will share MP Board Class 10th English Solutions
The Rainbow Chapter 11 Mending Wall Pdf, These solutions are solved subject experts from the latest edition books.

MP Board Class 10th English The Rainbow Solutions Chapter 11 Mending Wall (Robert Frost)

Mending Wall Additional Important Questions

Read the stanzas and answer the questions that follow:

1. The work of hunters is another thing:
I have come after them and made repair
Where they have left not one stone on a stone,
But they would have the rabbit out of hiding,
To please the yelping dogs. The gaps I mean.

Questions:
(a) The above stanza occurs in the poem
(i) To the Cuckoo
(ii) If
(iii) Mending Wall
(iv) Gitanjali
Answer:
(iii) Mending Wall

(b) The word used for ‘crying loudly’ in the above stanza is
(i) yelping
(ii) repair
(iii) please
(iv) hiding
Answer:
(i) yelping

(c) Who have broken the wall and how?
Answer:
The hunters have broken the wall without leaving one stone on another stone.

2. He is all pine and I am apple orchard.
My apple trees will never get across
And eat the cones under his pines, I fell him.
He only says, Good fences ,nake good neighbours. (Page 94)

Questions:
(a) The poet of the above lines is
(i) John Keats
(ii) Robert Frost
(iii) William Cowper
(iv) William Wordsworth
Answer:
(ii) Robert Frost

(b) The one word used for ‘people living close to you’ in the
extract is
(i) pine
(ii) neighbours
(iii) cones
(iv) fences
Answer:
(ii) neighbours

(c) What is the benefit of good fences?
Answer:
The benefit of good fences is that no encroachment or trespassing is possible.

Match the following:

1. Spring is the – (a) there is no need of a wall
2. The stones fall down – (b) describes a rural scene
3. Good fences make – (c) when the farmers turn their backs
4. Outwardly the poem – (d) mending time
5. One of the farmers says – (e) good neighbours.
Answer:
1. (d), 2. (c), 3. (e), 4. (b), 5. (a).

II. Pick up the correct choice.

(1) The poem ‘Mending Wall is composed by:
(a) Robert Frost
(b) John Frost
(c) Michael Frost
(d) Thomas Frost.
Answer:
(a) Robert Frost

III . A. Something there is that doesn’t ………. (need/love) a wall.
B. The work of ………… (fowlers/hunters) is another thing.
C. I let my …………. (neighbour/relative) know beyond the hill.
D. He is all ……………… (pine/mulberry) and I am apple orchard.
Answer:
A. love
B. hunters
C. neighbour
D. pine.

III. Write ‘True’ or ‘False’:

1. The ground under the wall gets frozen and swollen and the upper stones of the wall fall down.
2. The two neighbours walk along the wall and try to keep one stone on another on their respective sides.
3. It is quite easy to balance the stones.
4. The farmers use the spell ‘Stay where you are until our backs are turned’.
5. The wall is needed between the two farms lest the pine and the apple trees should spoil each other.
Answer:

  1. True
  2. true
  3. False
  4. true
  5. False

IV. Fill in the following blanks:

1. The work of ……………. is another thing.
2. We have to use a ……….. to make them balance.
3. We wear our …………… rough with handling them.
4. ………….. is the mischief in me.
5. He will not go behind his father’s ………….
Answer:

  1. Hunters
  2. spell
  3. fingers
  4. Spring
  5. Saying.

B. Short Answer Type Questions (In about 25 words)

Question 1.
What is the effect of the furies of nature on the wall?
Answer:
Something in nature does not like the existence of a wall. It sends invisible waves under the wall and shake the earth. As a result, the upper stones on the wall fall down from the edge. Big gaps appear in the wall.

Question 2.
How are the dogs (hounds) instrumental in damaging the wall?
Answer:
The hunters take the dogs (hounds) with them. The dogs have a great smelling and detecting power. They find the hiding place of the rabbit under the wall. They start yelping. The hunters throw down the entire wall. Thus the dogs are instrumental in damaging the wall.

Question 3.
What is the routine of the poet every spring?
Answer:
The poet visits his orchard every spring. He notices gaps in the wall between his land holdings and his neighbour’s holdings. He informs his neighbour who lives on the other side of the hill. Both of them jointly mend the wall.

Question 4.
What problems did the stones create in the poem ‘Mending Walls’?
Answer:
The upper stones on the wall fell over the edge. With their fall, they caused gaps in the wall. The stones were of different shapes and sizes. They were balanced one above the other or one beside the other with great difficulty. Being irregular in shape they kept falling down again and again.

Question 5.
Give an example of humour in the poem ’Mending Walls’.
Answer:
There were apples in the poet’s orchard and pine trees in his neighbour’s field. In spite of the poet’s several indications he was deadset on building the wall. Therefore, the poet said humorously “My apple trees will never get across and eat the cones under your pines.”

C. Long Answer Type Questions. (In about 50 words)

Question 1.
Give the main points of the poem ‘Mending Wall’.
Answer:
‘Mending Wall’ is a dramatic monologue. In this poem, the poet (Robert Frost) expresses his views and attitudes through the wall. The wall separates his plot from his neighbour’s. The poet is of modem outlook. He sees no use in having the partition wall. The neighbour, on the other hand, is a traditionalist. He is in favour of building the wall. It checks encroaching and trespassing. Above all, his strongly view is that ‘good walls make good-neighbours’. He is held narrow-minded.

Question 2.
Robert Frost was a man of modem views. Justify.
Answer:
Robert Frost, the poet of ‘Mending Wall’ is a man of modern and cosmopolitan views. He is against artificial divisions between man and man. According to him, there is something in nature that breaks down the walls. He is the worshipper of nature. he is of the view that there is no need of walls where there is no fear of encroachment or trespassing. He is clear-hearted. In his view, fences are made for animals and separating each other on the basis of caste, creed, religion and nationality is the primitive way of life.

Mending Wall Introduction

This is a dramatic monologue in which the poet expresses his views about the wall separating his plot from his neighbour’s. The poet is not in favour of erecting the wall but his neighbour, being a traditionalist, is of the idea that good fences make good neighbours. Hence a wall is needed to be raised.

Mending Wall Textbook Exercises

Mending Wall Vocabulary

Question 1.
What is the meaning of the following words in the poem?
mending, spell, pine, fences, savage.
Answer:
Word – Meaning
Mending — repairing, restoring to a sound state.
Spell — magic, charm.
Pine — trees which yield turpentine.
Fences — hedges, structure of bricks, stones etc. to make partition.
Savage — wild, cruel or violent/fierce, uncivilized and rude.

Question 2.
The word ‘good’ has different meanings in the following sentences. What are they?
(i) A boy from a small town who made good in Mumbai met me yesterday.
(ii) Milk is good for you.
(iii) Take a good look at it.
(iv) Did you have a good time at the party?
(v) We travelled a good distance.
(vi) We must reach the station in good time.
Answer:
(i) settled, (ii) useful, (iii) loving, (iv) nice, (v) great, (vi) before.

Mending Wall Comprehension

A. Answer the following questions in about 25 words.

Question 1.
Why do hunters make gaps in the wall between the land holdings of the poet and his neighbour?
Answer:
There is a wall between the land holdings of the poet and his neighbour. The hunters keep dogs with them. The dogs start yelping to tell the hunters where the rabbit is hiding. The hunters make gaps in the wall to pull the rabbit out of its hiding places under the wall.

Question 2.
When does the poet find gaps in the wall between his and his neighbour’s land holdings and why does he not find them earlier than that time?
Answer:
The poet finds gaps in the wall between his own and his neighbour’s land holdings during spring when he goes there. Spring season is the normal mending time. He does not find them earlier than that time (spring) because no one had seen or heard the gaps made.

Question 3.
How do the poet and his neighbour set the wall between them once again?
Answer:
The poet and the neighbour meet one day to set the wall. Each of them keeps to his own side of the wall. They walk along the line of the wall. they pick up the flat and round stones fallen to their sides. They balance one stone above the other.

Question 4.
Why does the poet tell his neighbour that they do not need a wall between them and how does his neighbour respond to his statement?
Answer:
There were no cows there to wander into the neighbour’s field and destroy the crop. Therefore, the poet tells his neighbour that they do not need a wall between them (their fields). The neighbour responds to his statement saying good fences make good neighbours.

Question 5.
What does the poet like to know before building a wall and why?

Answer:
The poet feels no need of raising the wall between his land holdings and those of his neighbour’s. Before building a wall he likes to know the following things:
(a) What he was walling in or walling out?
(b) Whom would he offend if the wall is not built?

Question 6.
Explain:
“I could say ‘elves’ to him,
But it’s not elves exactly, and I’d rat her he said it for himself.”
Answer:


The poet thinks that ‘elves’ don’t love a wall. Rather they want it pulled down. But the next moment he says, “It is not ‘elves’ exactly.” He is not certain who or what it could be. The poet wishes that like him his neighbour too had no love for walls and fences.

B. Answer the following questions in about 50 words.

Question 1.
“Good fences make good neighbours.” Explain the meaning of this statement in the context of ‘Mending the Wall’.
Answer:
The poet is of modern views. He does not move in the inner darkness of narrow-mindedness. He is open-hearted. However, his neighbour is narrow-minded. He fears that the poet’s apple trees will get across his orchard and eat the cones under his pines. Moreover, the cows may enter his fields and damage the crops. He sticks to his ancestral and traditional views. Twice in the lesson he says, ‘Good fences make good neighbours’. It means he is a savage. He believes that the fences are a sure remedy against quarrels, misgivings, bickerings and mental differences. He does not mind the physical pain and labour in building the fence. No encroachment or trespassing would be possible then.

Question 2.
What nation in regard to building a wall does Robert Frost seek to put into his neighbour’s head and how does his neighbour react to it?
Answer:
Robert Frost seeks to put a notion into his neighbour’s head. It is that there should be no walls where they don’t serve any useful purpose. The frozen-ground-swell spills the stones. Hunters also break down the walls. The poet’s apple trees will never get across his orchard and eat the cones under his neighbour’s pine trees. There were no cows to enter the neighbour’s fields and destroy his crops. The neighbour does not react favourably. He sticks to his decision and says, ’good fences make good neighbours’. Good fences check encroachments and trespassing which are the root causes behind quarrels and fights.

Speaking Skill

Karan and Asma are decorating their classroom. Use the present perfect and speak out the sentences. Work in pairs.
Asma—How is the painting going? Have you (finish)?
Karan—No, I (be + not) painting the ceiling is really difficult,you know.
Asma—You have not (put) enough on.
Karan—I have (hurt) my back. It feels bad.
Asma—Well, I’ll do it. Where have you (put) the brush?
Karan—I don’t know. It has (disappear).I am looking for it, but I can’t find it.
Asma—You are hopeless, aren’t you? I have (paint) two doors.
Karan—I have (clean) all this old paint around the window.It looks much better now, doesn’t it?

Asma—We have (make) some progress, I suppose. Now, where has that brush (go)? Oh, you have (leave) it on the ladder. Look .Ans. Asma—How is the painting going? Have you finished it?

For more this type solutions article so please follow on Google News and Subscribe Our YouTube Channel Science Hindi & Share with your Friends MP Board Class 10th English Chapter 11 Mending Wall Solutions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *