Home » MP Board Class 12th English Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three Solutions

Age of Twenty-three Solutions

In this article available MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 13 On His Being Arrived at the Age of Twenty-three by (John Milton). MP Board Class 12th chapter 13 Speaking Activity, Summary in Hindi here.

On His Being Arrived at the Age of Twenty-three Textbook Exercises

Word Power

A. Give words opposite in meaning to the words mentioned below
subtle, youth, hasting, deceive, mean,

Answer:

  • subtle – obvious
  • youth – old age
  • hasting – delaying
  • deceive – believe
  • mean – dignified
  • inward – outward
  • appear – disappear
  • perhaps – certainly

B. Look up a dictionary and match tile words wit h their meanings. Also use them in sentences of your own to bring out the difference in their meanings.

  • faith – a set of beliefs
  • credo – trust in somebody’s ability or knowledge
  • belief – a set of beliefs or religious principles
  • motto – a set of beliefs shared by a group or organisation
  • creed – confidence that something or somebody is true
  • dogma –  a sentence or phrase, expressing the aims and beliefs of a person or institution.

For example:

  • faith – (trust in somebody’s ability or knowledge): People had faith in what Mahatma Gandhi did for the nation.
  • credo –  (a set of beliefs): Every religion follows a credo.
  • belief – (confidence that something or somebody is true): I have full belief in you.
  • motto –  (a sentence or phrase expressing the aims and beliefs of a person or institution): What is your motto in life? .
  • creed – (a set of beliefs shared by a group or organisation): There are people of many creeds in India.
  • dogma – (a set of beliefs or religious principles): I have firm belief in the dogmas of the church.

Comprehension

A. Answer the following questions in one sentence:

Question 1: Why does the poet call time, the subtle thief of youth?

Answer: The poet call time, the subtle thief of youth because time has taken away his twenty-three years without notice.

Question 2: ‘But my late spring no bud or blossom sheweth’.
(a) What does ‘spring’ refer to?
(b) How is it late?

Answer: (a) ‘Spring’ refers to maturity. Maturity that poet has not gained with age.
(b) It is late as he has not seen bud or blossom. There is no sign of maturity that is visible.

Question 3.
All is, if I have grace to use it so,
As ever in my Taskmaster’s eye.
(a) What has grace been spoken of in the above lines?
(b) Who is the Taskmaster?

Answer:
(a) Grace is the extra time that the poet wishes to have to compensate his loss.
(b) God is the Taskmaster.

B. Answer the following questions in about 60 words:

Question 1. What has time stolen from the poet?

Answer: In this poem, the poet makes a complain blaming Time that it has stolen the prime part of his life. The twenty-three years of his life passed away so hastily that the poet failed to mature himself. His career could not be perfect. Although his appearance is now mature, he still requires time for the maturity of his career. There is a lack of inner maturity.

Question 2.
What deceives the truth? (M.P. Board 2009)

Answer:
Here, the poet refers that now he is mature in age. His appearance can deceive one about his inner maturity which is still unripe. Time did not give him an opportunity to attain the ripeness of his poetic talent. He has lost his career. His appearance is deceiving.

Question 3.
What will be in the strictest measure?

Answer:
As this poem is devotional in tone, the poet says that whatever one gets or does, it is the ruling of God. God distributes everything to everyone in the strictest measure. For him, there is no distinction between high or low. He observes everything equally and allots everyone equally.

Question 4.
How does the poet console himself?

Answer:
The poet here feels sorry for he could not make his career properly. His talent is still unripe. Time has stolen the twenty-three years of his life without notice. It has deceived him. However, the poet consoles himself with the plea that whatever he has achieved was the wish of God. God gives anything to anyone without any reservation. God being the Taskmaster controls everything.

Question 5.
What passes by in a hurry in the poet’s life?

Answer:
Here, the poet feels himself at a great loss. He thinks that he has lost the twenty-three years of his life without any concrete achievement. It has passed so hastily that he could not notice the bud or blossom. Now, he has attained maturity of age but he still needs time for attaining the maturity in his career.

Question 6.
What is approaching the poet fast?

Answer:
The poet here reveals a secret of his life. He says that he is now grown up. The state of manhood is approaching fast to him. He has lost his youth the formative period of his life. However, as he is sorry for the loss of youth very rapidly, he feels approaching of manhood at the same time.

Question 7. Explain the line, “That some more timely happy spirits endueth”.

Answer:
As the poet is sorry for not attaining maturity’ in his career, he requires some more time for it. He feels that his career, that is, the poetic talent is still unripe. Time has passed so hastily that he could not notice the passing of his youth. In this line, he expresses his desire for some more timely happy spirits. He wants some grace time to compensate the lost years and work ahead for his poetic maturity.

C. Answer the following question in about 75 words:

Question 1.
Briefly describe Milton’s feelings on his having arrived at the age of twenty-three. (MP. Board 2011)

Answer:
On His Having Arrived at the age of Twenty-three is poet’s reflections on his late maturing. He has attained the age of twenty-three. he takes it as a loss of his life. He feels that it has approached in such a manner that he could not notice it. The prime of his life is lost. He couldn’t mind his career. he couldn’t achieve the height of the poetic talent. He feels being cheated or deceived by the time which has taken away his ripening period without notice. The poet is not at all happy but one thing gives him relief is that it was the will of God.

Question 2.
Critically analyse the poem.

Answer:
The poem On His Having Arrived at the Age of Twenty-three is a devotional sonnet written in an autobiographical tone. It contains Milton’s reflections of late maturing. The dominating passion of his life is to justify the ways of God to man and write in praise of God. Here, he blames Time for stealing away his youth without repairing his poetic talent .He uses the sonnet form of poetry to produce a personal utterance that combines dignity of lone, flexibility of movement and mastery of structure.

On His Being Arrived at the Age of Twenty-three Stanzas for Comprehension

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow:

1. How soon hath Time, the subtle thief of youth,
Stolen on his wing my three and twentieth year!
My hastign day fly on with full career,
But my late spring no bud or blossom sheweth. (Page 93)

Questions: (M.P. Board 2010)
(i) What has time stolen from the poet?
(ii) Find out the words from the extract which have the same meaning as the words given below:
(a) something not noticeable or obvious.
(b) flower which has not yet opened its petals.
(iii) Give the superlative degree of the word ‘soon’.

Answers:
(i) The time has stolen youth from the poet in the form of twenty-three years.
(ii) (a) subtle
(b) bud.
(iii) ‘Soonest’ is the superlative degree of the word ‘soon’.

2. Yet be it less-or more, or soon or slow,
It shall be still in strictest measure even
To that same lot however mean or high,
Toward which time leads me and the will of Heaven.
All is, if I have grace to use it so,
As ever in my Taskmaster’s eye. (Page 93)

Questions:
(i) Who is referred to as ‘Heaven’ in the fourth line?
(ii) ……………measure even to that same lot.
(iii) What does the poet wish for?
(iv) Give a word which has the meaning same as ‘balance’.

Answers:
(i) God is referred to as ’Heaven’ in the fourth line.
(ii) It shall be still in strictest.
(iii) The poet wishes for the grace period to mind his ways and measure his career.
(iv) ‘Measure’ has the same meaning as ‘balance’.

For more MP Board Solutions follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *