Home » MP Board Class 12th English Chapter 17 The Last Ride Together Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 17 The Last Ride Together Solutions

In this article we provided you MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 17 The Last Ride Together by (Robert Browning) with important Questions Answers.

The Last Ride Together by Robert Browning Introduction

It is a poem of the sublimation of unrequited love in a state of the noblest resignation to the decree of fate. It depicts the emotions of a last ride, permitted to the speaker by his beloved.

The Last Ride Together Textbook Exercises

Word Power

A. In the text, there occurs a word “conceive.” In spelling out such words, there is always a confusion between the use of’ei’ and ‘ie’. Fill ‘ei’ or ‘ie’ in the blank spaces in the following words:

  1. rec — — ve
  2. rel — —ve
  3. th — — sm
  4. perc — —ve
  5. rel — — f
  6. cone — —t
  7. bel — — ve
  8. dec — — ve
  9. h — — st
  10. ath — — st
  11. panth — —sm.

To ascertain the correct use, keep in mind the formula ‘the lice’, that is, use ‘ei’ after ‘th’, ‘ie’ after T and ‘ei’ after ‘c’ when there is a confusion.

Answer:

  1. rec e i ve
  2. rel i e ve
  3. th e i sm
  4. perc e i ve
  5. rel i e f
  6. cone e i t
  7. bel i e ve
  8. dec e i ve
  9. th e i st
  10. ath e i st
  11. panth e i sm. MP Board Solutions

Comprehension

A. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. Why does the speaker bless his mistress?

Answer: The speaker blesses his mistress for her company.

Question 2. What two things does the speaker claim from his beloved? .

Answer: The speaker claims for cherishing the memory of his beloved’s love and a last ride together.

Question 3.
What sort of benediction does the speaker feel to have possessed in the company of his mistress?
Answer:
The speaker feels a heavenly bliss in the company of his mistress.

Question 4.
How does the speaker compare his soul with a scroll?
Answer:
As, his soul had grown wrinkled and disfigured with grief, so the poet compares it with a scroll.

Question 5.
How are the brave deeds of a soldier rewarded by the world?
Answer:
The brave deeds of a soldier are rewarded by the world only with a burial in the Westminster Abbey, a place where only the great and the heroic passengers are buried and a flag is hoisted over his memorial.

Question 6.
What does the poet express in his verses?
Answer:
In his verses, the poet expresses the view that sublime ideals and beautiful things are best and men should try to achieve them.

Question 7.
Why do people prefer a living beauty to a sculptor?
Answer:
People prefer a living beauty to a sculptor because life is always greater than art.

MP Board Solutions

B. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1.
What thoughts pass through the speaker’s mind when he and his beloved were riding together?  (M.P. Board 2012)

Answer:
The speaker expresses the heavenly bliss which he experiences for a short while in the company of his beloved during the ride. The lady bent towards him and placed her head on his shoulders. Her body was in dose contact with his own. The lover thinks that the world may end that very night and so the moment of his bliss may become eternal. In that case, he would always be with his beloved and enjoy eternal happiness in life after death.

Question 2.
How does the speaker find his fulfilment in the present when he says, “I hoped she would love me; here we ride?”

Answer:
Here the lover, as he rode by the side of his beloved, mused on the sorry lot of humanity in this world. He is not alone to face failure. All men make efforts but not all succeed. As he rode by the side of his beloved, he felt as if his spirit was soaring high. The entire landscape seemed to him to wear a different look. The fields through which they passed and the cities they came across seemed to him to be bathed in divine glory. His own joy transfigured and illuminated the entire region which passed them, on both sides, in an opposite direction, as they rode forward. The poet here puts his ideals that aspirations of – man are never realised. Not all succeed. However, he at least has the consolation of riding with his beloved. Others are denied.even this much of consolation.

Question 3. Why does the speaker consider the earth a favoured place in comparison to heaven?

Answer: Heaven is nothing but the realization of our highest hopes and aspirations. It is life at its best. Man has always looked upwards and imagined that heaven lies somewhere in the sky but for the lover, if one enjoys the company of his beloved, it is the earth which is heaven. It provides him heavenly bliss.

Question 4.
Explain the significance of the expression, “this glory-garland round my soul” in reference to the ride.

Answer:
Man on earth can’t get all his desires fulfilled. Everyone makes efforts but not all succeed. Had he reached his goal in this world and had gained the garland of victory by winning the love of his beloved, he would have had nothing to look forward in the life to come. If he had achieved the supreme happiness in this world, if he had obtained the love of his beloved, here, no hopes of any reward in other world would have been left for him.

12th English The Last Ride Together MP Board Solutions

C. Answer the following questions in about 75-100 words each:

Question 1.
The speaker considers his fate better than that of others. Why and how?

Answer:
In this poem, a lover is made to reflect on human life. He realises that all in this world work hard to achieve their objectives but all of them do not succeed. All effort and struggle result in failure. Man can never achieve his ambitions. Despite lifelong work, man can achieve very little. Actual achievement is small in comparison with much that remains undone. Aspirations of man are never realized. In the same way, in this poem, the lover aspires for his beloved’s love but fails. However, he thinks himself to be a little better in the sense that he gets a chance to enjoy a lastride together with his beloved. He experiences heavenly bliss in her company. Others are denied even such momentary bliss.

Question 2.
To the man of music, the speaker says “I gave my youth; but we ride, in fine.” How does he prove his achievement greater than that of the man of music?

Answer:
While comparing his fate with that of other artists like a man of music, the lover finds himself in a better position. The musician is also an unsuccessful artist. He devotes all his life to his art. He grows old in composing sweet tunes but the only praise that he gets even from his friends is that he composed a music of high order but then Fashion and taste in music change and his achievements become outdated and rejected. Similarly, the lover, in this poem devoted his youth, the prime of his life, in courting his beloved but now he has been rejected but he has his reward to enjoy the pleasure of the last ride in his beloved’s company. The musician does never enjoy this supreme felicity.

Question 3.
Discuss The Last Ride Together as a dramatic monologue. (M.P. Board 2010/16)

Answer:
The Last Ride Together is a dramatic monologue and it shows Browning at his best in the handling of this poetic form. It has also been called a dramatic lyric because it is not an expression of his own personal emotions but that of an imagined character.

It is spoken by a lover who loved his lady over a long period of time, and who, after making him wait for so long, finally, rejected him and turned to another lover. The lover then prayed to her to grant two requests of his. First, that she should remember his love of her, and second, that she should come with him for a last ride together. To his great joy, the lady consented.

Question 6.
What degree of optimism is revealed in the poem? Does the poet believe in God’s will? Give examples.

Answer:
The poem is characterised by Browning’s philosophy of optimism. Failure to achieve the ideal should not discourage a man.
“Why, all men strive, and who succeeds?” and
“All labour, yet no less .
I’ Bear up beneath their unsuccess.
Not only that; the lover argues that as he might have been still more unlucky, he should be satisfied with his present fate:
She might have hated, who can tell!
Where had I been now if the worst befell!
And here we are riding, she and I.”
Browning teaches the gospel of hope through the lips of the lover who anticipates union with his beloved in heaven.

Class 12th English A Voyage Chapter 17 The Last Ride Together MP Board Solutions

D. Explain the following expressions:

Question 1.
One day more am I deified
Answer:
Here, the poet feels overwhelmed that he had got a day to enjoy heavenly bliss. Like a j god, the lover has all Browning’s robust optimism.

Question 2.
Till flesh must fade for heaven was here!’
Answer:
While enjoying the ride together, the lover feels ecstatic joy in the company of his beloved. In such a moment, the man will feel that his physical self is melted away and he has got free of the limitation of flesh.

Question 3.
Now heaven and she are beyond this ride
Answer:
Here, a preference for the earth to heaven has been expressed if one gets heavenly bliss on the earth itself.

Question 4.
‘What heart alike conceived and dared?’
Answer:
Here the lover while musing over human let in this world rays that conception and execution never go together.

Question 5.
There’s many a crown for who can reach?
Answer:
Here, the lover says that man aspires for the best but fails to get what he desires. Success doesn’t come to all.

MP Board Solutions

E. Explain with context the following verses:

Question 1.
Hush! If you saw some western cloud
All billowy-bosomed, over-bowed
By many benedictions…Sun’s
And moon’s and evening star’s at once…

Answer:
These lines express in a highly imaginative manner, the intense joy and delight which the lover experienced when his beloved leaned, against him for.a moment. The.lover had a moment of ecstasy. He felt a heavenly bliss. The only snag was that it ended too soon. He compares his delightful experience to that of a man, who sees a cloud looking radiant on account of the lights of the setting sun, the rising moon, and the eventing star falling upon it simultaneously, and whose intense passion for the cloud draws it close to him till he feels that heaven has descended upon him. Indeed, like that man, the lover felt that his I body had melted away and that his spirit was enjoying a celestial glory.

Question 2.
What hand and brain went ever paired?

what heart alike conceived and dared?
What act proved all its thought had been?
What will but felt the fleshy screen?

Answer:
The lover says that nobody can translate all his thoughts into actions. Nobody can give a practical shape to all his plans and schemes. A man may have big projects in mind but he cannot implement them in full. Thought and deed are never identical. In other words, no thought or intellectual conception can ever be fully carried out. No matter, how strong our determination may be, we shall yet be impeded by the limitations of the body. Even a man possessing an iron will feels the limitations of his physical energy which cannot meet the large demands made upon it by his determination.

Writing Activity

A. Discuss the poetic value of the poem ‘The Last Ride Together’, with your classmates and +hen prepare a written appraisal of the poem on the following points:

  • As a dramatic monologue. The speaker as a mouth piece of the poet.
  • Philosophy of love contained in the poem.
  • A new dimension to the concept of eternity and fulfillment.
  • Diction examples of Browning’s typical self-coined phrases, ambiguity of expression etc.

Answer:
Apparently, the steadfast love of a man has been rejected by the lady. She does not return his feelings. The lover does not blame her but merely claims the memory of having hopefully loved her and requests her to have one last ride with him. He is overjoyed when she consents.

The ride now begins. He feels that his soul has been freed from sadness and is fluttering freshly in the wind. Past hopes of love and happiness matter no more. There was no point in thinking of what might have been if he had acted or spoken in some other manner. For all one knows, his beloved might then have even hated him; now she is only indifferent to him. At least, he has the chance to ride with her.

The lover goes on to reflect about the lot of human beings in general.

There is always a wide gap between aspiration and accomplishment. As he rides, he feels as if his soul has gained a new insight. So many men work hard but still have to face failure. He had hoped that the lady would love him, while his achievement is only a last ride with her. But because it is a universal feature of human life, that is seldom fully realised in action. Even the poet and the sculptor fail in achieving their ideals of beauty. The lover is comparatively more successful; he is at least enjoying his beloved’s company on a last ride and feeling an ecstatic moment.

One cannot be sure of what is right or good for man in this world. If his pursuit in love had been successful and he had achieved perfect happiness on earth, there would have been nothing to look forward to in heaven. His failure, thus, is a blessing in disguise. He can now die with the hope of fulfillment in the next life. He considers that heaven and his beloved are the ideals which lie beyond the ride.
The poem ends on a striking and bold fancy of the lover. He suddenly reflects on the possibility of the ride continuing forever, so that the moment may be transformed into eternity. The poem ends on a climax of optimism.

Think It Over

A. Ponder over the proposition “Poets are the unacknowledged legislators of the moral and aesthetic values ” and then make your classmates, aware of your thoughts.
Answer:
Do it yourself.

B. Think over the following aspects of the poem. Take assistance from your teacher.

(i) Browning’s attitude to love.
(ii) Browning’s attitude to life.
(iii)Browning’s concept of God, fate and eternity.
(iv) Browning’s concept of fulfillment and sublimation.
Answer:
Do yourself. You may consult criticism on Browning as a poet.

Things To Do

Ask your teacher to provide you other Dramatic Monologues by Browning like ‘Fra Lippo Lippi’, ‘Andrea Del Sarto’and Prospice. Read them and comment on them.
Answer:
Do it yourself.

The Last Ride Together Stanzas for Comprehension

1. Read the following stanzas and answer the questions:
My whole heart rises up to bless
Your name in pride and thankfulness!
Take back the hope you gave, … I claim
…Only a memory of the same,
. ..And this beside, f you will not blame,
Your leave for one more last ride with me. (Page 126)

Questions:

(i) the poet’s heart rises up to bless the beloved’s name in …..
(ii) What does the poet claim?
(iii) Find a word which means the same as ‘accuse’.
(iv) What does the poet wish for from his beloved?
Answers:
(i) Pride and thankfulness.
(ii) The memory of the love.
(iii) ‘Blame’ is similar in meaning to ‘accuse’.
(iv) He asks his beloved to allow her company in the last ride with him.

2. There’s many a crown for who can reach,

Ten lines, a statesman’s life in each!
The flag stuck on a heap of bones.
A soldier’s doing! what atones? .
They scratch his name on the Abbey-stones.
My riding is better, by their leave. (Page 128)

Questions:
(i) What does the poet mean by ‘crown’ here?
(ii) ……………… his name on the Abbey-stones.
(iii) Find a word similar in meaning to ‘pillar on grave’.
(iv) How does the poet find himself better than those?
Answers:
(i) Reward for achievement.
(ii) They scratch.
(iii) ‘Abbey stones’ has similar meaning to ‘pillar on grave’.
(iv) The poet finds himself better in the sense that he has got the heavenly bliss in the company of his beloved for a moment.

3. And you, great sculptor so,… you gave
A score of years to Art, her slave,
And that’s your Venus, whence we turn
To yonder girl that fords the burn!
You acquiesce, and shall I repine?
What, man of music, you grown grey
With notes and nothing else to say,
Is this your sole praise from a friend,
‘Greatly his opera’s, strains intend,
‘Put in music we know how fashions end!’
I gave my youth, but we ride, in fine. (Page 128)

Questions:
(i) What does a sculptor do?
(ii) we know how fashion ends.
(iii) Find a word opposite in meaning to’rejoice’.
(iv) What does the poet convey here?
Answers:
(i) A sculptor devotes all his time in beautifying his statue or creating a beautiful lady.
(ii) Put in music.
(iii) ‘Repine’ is opposite to ‘rejoice’.
(iv) The poet conveys that even great artists do labour for the whole life but get nothing as a result.

For more MP Board Class 12th Solutions follow on (Google News) and subscribe our YT Channel (Science Hindi) and MP Board Class 12th English Chapter 17 The Last Ride Together Solutions share with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *