Home » MP Board Class 12th English Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose Solutions

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 16 Netaji Subhash Chandra Bose (Col. G.S. Dhillon)

Netaji Subhash Chandra Bose by Col. G.S. Dhillon Introduction

It is an excerpt of From My Bones—Memoirs of Col. Gurbaksh Singh Dhillon of the Indian Natio nal Army. This essay records some of the unique qualities of Netaji Subhas Chandra Bose.

MP Board Solutions App

Netaji Subhash Chandra Bose Textbook Exercises

A. Find the words in the text for the following expressions:
(a) A person in political party having conservative outlook or leaning.
(b) A person who is in favour of bringing a great and generally, violent change.
(c) A person who has had much or long experience, especially as an army man6;
(d) occurring or coming every year.
(e) A statement that orders someone to do something and threatens to punish or attack them if they do not.
(f) Use of a trick or device in the war to deceive the enemy.

Answer:
(a) rightist
(b) revolutionary
(c) seasoned
(d) annual
(e) command
(f) stratagem

Netaji Subhash Chandra Bose Comprehension

A. Choose the correct alternative:

Question 1. In the lesson the word ‘East’ has been used for Japan. What is the word used for England and other European countries:
(a) The South
(b) The North-West
(c) The West
(d) The South-East
Answer: (c) The West.

Question 2. In the sentence “The Old revolutionary quietly replied” the word ‘Old revolutionary’ is used for:
(a) Ne.taji Subhas Chandra Bose
(b) Col. G.S. Dhillon
(c) Prime Minister Tojo
(d) Rash Behari Bose.
Answer: (d) Rash Behari Bose.

Question 3. When General Tojo was the Prime Minister of Japan?
(a) During World War I
(b) When the writer visited Japan in 1974
(c) After World War II
(d) Before World War II.
Answer: (b) When the writer visited Japan in 1974

MP Board Solutions App

Question 4. ‘Netaji practised what he preached’ means:
(a) There was perfect co-ordination and uniformity in his words and actions.
(b) First he preached and then he practised.
(c) He was a man of practice and not a preacher.
(d) What he practised, he used to preach.
Answer: (a) There was perfect co-ordination and uniformity in his words and actions.

Question 5. In the sentence “The enemy officers used to mock at the statement”, who are referred ‘ to’as “enemy officers”?
(a) The British officers
(b) The Japanese officers
(c) The Burmese officers
(d) The enemy officers in the INA.
Answer: (a) The British officers

B. Answer the following questions in one sentence each:

Question 1. Why did Netaji cross the seas and go to a foreign land? .
Answer: Netaji crossed the sea and went to a foreign land to find a solution for India’s foreign rule.

Question 2. When Netaji went to Japan, Indians were subject people. How are we today?
Answer: Today, we are free arid sovereign people.

Question 3. Who was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff?

Answer: General Seizo Arisue was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff.

Question 4. What did Netaji do before dealing with a situation?

Answer: Before dealing with a situation, Netaji used to read well and do his horriework to observe and understand the task well.

Question 5. How did Netaji improve his ment by punishing or by counselling them?
(M.P. Board 2015)

Answer: Netaji improved his men by counselling them both individually and collectively.

Question 6. What was Netaji’s proposal during the annual session of the Indian National Congress?

Answer: Netaji proposed that the congress should at once send an ultimatum to the British government demanding independence within six months or prepare immediately for a national struggle.

Question 7. What did the British rulers think Indian people would do if the I.N.A. Trials were held?
Answer: The British rulers thought that the Indian people specially the soldiers would appreciate the British action against the INA office. .

Question 8. What was guaranteed to the people in the proclamation of the Provisional Government of Azad Hind?

Answer: It guaranteed religious liberty as well as equal rights and equal opportunities to all its citizens.

MP Board Solutions App

C. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1. What did GeneralSeizo Arisue inform Rash Bihari Bose and what was Rash Bihari’s reaction? (M.P. Board 2016)

Answer: During the INA crisis, once Rash Bihari Bose was invited by General Seizo Arisue who was second-in-command of the Japanese Imperial Army General Staff. Seizo invited him in order to know his mind about Netaji’s coming. He asked Mr. Bose discreetly, if Netaji was desirous of coming there and he wondered how Mr. Bose would treat Netaji. Rash Bihari Bose, the old revolutionary quietly replied that Netaji was a born leader and he (Bose) would of course, be quite pleased to ask him (Netaji) to take over from him.

Question 2. Narrate the author’s meeting and conversation with General Fujiwara during his Japan visit in 1947.

Answer: The author narrates his meeting and conversation with General Fujiwara during his visit
to Japan in the autumn of 1974. They were passing along General Tojo’s house, reminiscing of the war days. The author asked the General about Prime Minister Tojo’s opinion about Netaji. Fujiwara replied that general Tojo was very much impressed with Netaji. He even said, “If there exists a man of the century, he is one whom I met today.” Fujiwara believed that if Netaji had arrived in the East a year earlier, they would have won the war.

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

Question 3. How did Netaji give expression to his compassion for his men? Give one example.

Answer: Netaji was a highly caring leader. He cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. he had a compassionate nature. His soldiers were overwhelmed with his concerns for them. Some of the examples of his compassionate behaviour were like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands. There are many other examples.

Question 4. How can you say that Netaji had a gift of judging the character of his men?

Answer: Netaji was extraordinarily a rare leader. His men felt happy, proud and lucky to do and die under his command. He had a gift of judging the character of the man which served him to put the right man at the right place at the right time and on the right job. He picked up some of the soldiers from the dust and made heroes out of them.

MP Board Solutions App

Question 5. What was Netaji’s way of dealing with defaulters? (M.P. Board 2010)

Answer: Netaji had a tremendous power of judging a man’s character. So, he always chose the right man for a right job. He never failed to appreciate when appreciation was due. A good word from him made the soldiers to strive to do their job well. had a very kind heart. He never punished anybody. He always gave a defaulter an advice, in a way that the defaulter may get a chance to improve himself.

Question 6. How did Netaji’s love and appreciation bring a change in his men?

Answer: Netaji was an ideal leader. He took care of all his sub-ordinates with compassion. eh appreciated when appreciation was due. He never punished anyone. Instead, he advised them to realise their weakness and improve them. His men were so much impressed with him that they were ready to do anything for him’under his command. His appreciation made them feel proud.

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

Question 7. Give an example of Netaji’s power of observation and prediction of some future events in war.

Answer: Netaji had a remarkable power of observation and could predict on the forthcoming situation eventfully and correctly. In order to highlight this quality, the author gives an example. Once, Netaji wrote a small note to the author on the margin of the routine order. It was scribbled in his own hand. He told the author that as the mail was getting ready to be dispatched, he waited to advise him that instead of expecting the enemy at a particular point, he should watch at a certain other point. He gave 6-figured map reference. The note was written about 5,000 kilometers away from the author but it was accurate.

Question 8. What was Netaji’s firm faith about the freedom of India and what did the British officers think about that?

Answer: Netaji was very much confident that India would get freedom. He used to say often, “There is no power on earth that can keep India enslaved. India shall be free and before long.” The enemy officers used to mock at the statement. They thought it just illusory and a face’saving device. Actually, Netaji had a plan which was beyond the comprehension of professional soldiers.

Question 9. How did the high spirits of the INA bring a change in the minds and actions of the Indian soldiers in the British forces?

Answer: Netaji always worked with far-sightedness. He kept the INA on the field even in the face of defeat. He wanted his soldiers to pay the price of liberty not only when they were on the advance but also during the retreat while going away from India not to win a territory but to continue fighting against the British forces who were holding India in perpetual bondage. These forces consisted of a greater number of the Indian soldiers who paused and pondered as to why the INA with their poor strength and poorer equipment, yet higher spirit were fighting against the British. It created a psychological revolution. The war ended and with it ended the slavish mentality of the Indian soldiers. Such was the vision and plan of action of Netaji.

MP Board Solutions App

Question 10. The author says that “Netaji had a compassionate nature”. Prove the truth of the statement by giving some examples from the lesson.

Answer: Netaji was a highly caring leader. He cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. He had a compassionate nature. His soldiers were overwhelmed with his concerns for them. Some of the examples of his compassionate behaviour were like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands. There are many other examples.

D. Answer the following questions in about 75-100 words each:

(i) How did Netaji act in the following situations and with what result?
(a) When he had to meet somebody.
(b) In making the best use of the abilities of his men.
Answer:
Netaji was a seasoned man. He was polite, courteous and well behaved. He had the capacity to manage every situation in his favour. Hi had the tremendous power to judge a man. Before dealing with anyone or any situation, he used to read and do homework about that situation. He was always careful about the man to whom he had to meet. he took care of the honour and position of the man.

He had a compassionate nature. eh always respected other’s feelings. eh had a gift of judging the character of a man which served him to put the right man at the right place, at the right time and on the right track. never failed to appreciate when appreciation was due.

Question 2.
Narrate the episode which surprised the author at the accuracy of Netaji’s power of judgement regarding an eventuality.

Answer:
Netaji had a tremendous power of judgement regarding an eventuality. He could observe and predict accurately. Once the author was surprised when Nejtaji wrote a small note on – the margin of a routine order. He had advised him that instead of expecting the enemy at the particular point, he should also watch at certain other point. He gave 6 figured map reference. The note was written in Rangoon about 5,000 kilometers away from the author. When the author received Netaji’s note, he was surprised at the accuracy of Netaji’s judgement. The author was already facing the enemy where Netaji had pointed out to watch. This was a measure of Netaji’s skill at generalship.

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

Read f he following passages carefully and answer the questions that follow:

‘The question to all of us is then: Will Subhas be remembered by the generations to come? I.think he will. At least it was for this recompense that his restless soul traversed oceans and foreign lands in search of an answer to India’s freedom. It is too horrible to think that he is no longer amongst us. To his colleagues, he will remain ever alive, ever green and immortal.

He imposed on them his vivid personality so well and they at least will not forget him as long as they live, but I hope those who will come after them will also gratefully remember this magnificent man, born to be a ‘grand signeur’ who lived and died, so that India could be great and so that men and women of our race may not have to be born into this world with the stigma of being a subject people and not free and independent as we are today.’ (Page 115)

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

Questions:

(i) Which question haunted the author?
(ii) Find the word from the above passage which is similar In meaning to ‘terrible’?
(iii) Give noun form of ‘Imposed’.
(iv) Find a word in the passage which is opposite to ‘ordinary’?
Answers:
(i) The question that haunted the author was that if Netaji would be remembered by
the generations to come.
(ii) ‘Horrible’ has similar meaning to ‘terrible’.
(iii) ‘Imposition’ is the noun form of ‘imposed’.
(iv) ‘Magnificent’ is opposite to ‘ordinary’.

2. Netaji cared not only for the honour, welfare and comfort of his soldiers but also respected their feelings. hi had a compassionate nature. He overwhelmed us with his concern for us individually and collectively, like sending a pair of boots to a sepoy with instructions to Regimental Commander to see personally that it fitted the man and report back to Netaji, helping his own staff officers to wash hands by pouring water and offering his own towel to scrub hands, shedding tears with a lump in his throat on hearing about our difficulties and taking immediate steps to supply relief.

Such spontaneous feelings coming out of his heart, made him extraordinarily a rare leader of men in war. His men felt happy, proud and lucky to do and die under his command. It was this relationship which kept up our morale in spite of all our difficulties and deficiencies. (Page 116)

Questions:

(i) What did Netaji care for?
(ii) Find the word similar in meaning to ‘excited’.
(iii) Give noun form of ‘compassionate’.
(iv) Find a word opposite in meaning to ‘deliberate’.
Answers:
(i) Netaji cared for the honour, welfare and comfort of his soldiers but valued their ^ feelings as well.
(ii) ‘Overwhelmed’ has similar meaning to’excited’.
(iii) ‘Compassion’ is the noun form of ‘compassionate’.
(iv) ‘Spontaneous’ has opposite meaning to ‘deliberate’.

3. Netaji’s guess was accurate. I took my command in mid November 1944.1 got to grips with the enemy early in February 1945. Another example of Netaji’s military foresight is when in March 1939, during the annual session of the Indian National Congress at Tripuri in Jabalpur (M.P.), he proposed that the Congress should at once send an ultimatum to the British Government demanding independence within six months and should prepare immediately for a national struggle. The proposal was opposed by the rightist leaders. Netaji’s proposal was based on his appreciation of the European situation which was something beyond the understanding of our political leaders. But Netaji’s prediction turned out to be correct. (Page 117) (M.P. Board 2012)

Questions:

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

(i) Which proposal was opposed by the rightist leaders?
(ii) The author took command in:
(a) Mid November 1944.
(b) Mid February 1945.
(c) March 1939.
(d) November 1945.
(iii) One word from passage for “telling in advance what is going to happen in future” is:
(a) ultimate.
(b) tuned.
(c) predict.
(d) proposed.
(iv) The annual session of the Indian National Congress was held in 1939 at
Answers:
(i) Netaji’s proposal of sending an ultimatum to British Government demanding independence was opposed by the rightist leaders.
(ii) (a) Mid November 1944.
(iii) (c) predict.
(iv) Tripuri in Jabalpur (M.P.)

MP Board Solutions English Netaji Subhash Chandra Bose

4. It created a psychological revolution.

The war ended and with it ended the slavish mentality of the Indian soldier. When the British started INA trials in the Red Fort, they thought that the Indian people especially the soldiers would appreciate the British action against the INA officers. Reverse was the case. As soon as the first INA trial of the three front-line commanders started on 5th November 1945, within a week, disturbances broke out in Lahore, then in Lucknow and in Calcutta (now Kolkata) where hundreds of demonstrators were injured and twenty killed in police firing. Even after the first INA trial in which the three accused officers were released by the Commander-in-Chief, the public demand to stop the future INA trials continued. Anti-British Raj feelings kept on ‘ rising unabated. (Page 117)

Questions:
(i) What was the result of the war? What change did it bring to Indian soldiers?
(ii) Give a word opposite in meaning to ‘forward’.
(iii) Give a word similar in meaning to ‘obstacle’.
(iv) Make noun with the word ‘created’.
Answers:
(i) The war resulted in defeat. It ended the slavish mentality of Indian soldiers. It also gave rise to anti-British Raj feelings.
(ii) ‘Reverse’ is opposite to ‘forward’.
(iii) ‘Disturbance’ has similar meaning to ‘obstacle’.
(iv) ‘Creation’ is the noun form of ‘created’.

For More MP Board Solutions follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this article .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *