Home » MP Board Class 12th English Chapter 10 On Umbrella Morals Solutions

MP Board Class 12th English Chapter 10 On Umbrella Morals Solutions

On Umbrella Morals Solutions

In this article we providing you MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 10 On Umbrella Morals Solutions Pdf file. These solutions are solved by subjects experts.

On Umbrella Morals by (AG. Gardiner) Introduction

The author feels unhappy’ to many people forget to return books taken from others or library They do not from picking other people s hats as well All these things are very annoying to the author

On Umbrella Morals Textbook Exercises

Word Power

A. Give antonyms of the following words:
sharp, truth, never, wrong, admirable, dim.
Answer:

  • Words Antonyms
  • Sharp Blunt
  • Truth Untruth
  • Never Always
  • Wrong Right
  • Admirable Hateful
  • Dim Bright

B. Use the following phrases in sentences of your own:

put up, in fact, cling to, for the taking.
Answer:

  • Put up — The case has been put up with the Magistrate.
  • In fact — In fact, I was very much worried about your result.
  • Cling to — The kangaroo’s baby clings to its mother’s belly.
  • For the taking —For the taking of faith a grand function was organized.

C. Give synonyms of the following words:
sharp, truth, surprise, famous, admirable.
Answer:
Words Synonyms
Sharp — edged
Truth — reality
Surprise — amaze
Famous — renowned
Admirable — praiseworthy

MP Board Class 12th English A Voyage Solutions Chapter 10 On Umbrella Morals (A.G. Gardiner)

Comprehension

A. Answer the following questions in about 60 words each:

Question 1. How do people who pick things belonging to others satisfy their conscience?

Answer:
People who pick things belonging to others satisfy their conscience by expressing an apology to themselves that they hadn’t done it deliberately but by mistake. Sometimes, they say ‘Ah! I was just going to return it. I don’t know how did it happen.’ Such people if not caught won’t bother to feel sorry. They don’t say a word of apology. They are umbrella conscience.

Question 2. What has the author to say about morals concerning books?

Answer:
The author has a strong feeling for those who pick up other’s things. They do it deliberately in order to satisfy their conscience. they don’t feel shy if they are caught. They just say, “It was a surprise how did it happen?” The author has the same feeling for those who take away books from library and never bother to return them. He advises us never to trust even our dearest friend. He has instances of even religious people who don’t return books.

Question 3. Why does the author say that picking of other people’s hat is unpardonable?

Answer:
The author in this essay presents his views about those who pick others’ things. They can take anything. they take umbrellas, books and many other things. They don’t spare even hats which symbolises one’s prestige. thy do it deliberately except in some rare cases when it happens accidentally or unknowingly. The author finds it unpardonable. It is beyond the borderland of conscience where dishonesty dissembles.

Question 4. What does the author mean by ‘play hide and seek with our own conscience’?

Answer:
The author is very much annoyed with the people’s habit of picking up others’ things. Usually they do it deliberately. They know that they are picking up a better thing and ‘ leaving their own inferior thing. they don’t feel shy. They don’t bother to return it back even if the owner’s name is written there. If caught they will simply say ‘Ah! I don’t know, how did it happen?” They show their ignorance but they feel happy. In this way, they play hide and seek with their own conscience by satiating their inner-self which did wrong.

C. Answer the following questions in about 200 words each:

Question 1. Justify the title, ‘On Umbrella Morals’ in your own words.

Answer:
A.G. Gardiner was famous for his essays on even trivial subjects like On Catching Trains, ‘On the Rule of the Road, On saying Please. On Umbrella Morals is such a peculiar essay which captures a very common phenomena which expresses the modem way of life. Here he takes the theme of losing things. There are people who pick up other’s things without hesitation. They do it deliberately and if caught, they without any sense of shame say Ah! I don’t know how did it happen? It is really a surprise to me.

They don’t return the umbrella even if they get any clue of the owner. The whole of the story is based on umbrella. Since, the author shows, how the umbrella goes from one person to another and how one incident made him realise, how can he protect his umbrella by putting his name on it gives him a moral of life. Hence the title is very suitable to its theme.

D. Explain the following sentences:

Question 1.
He is one of those people who have what I may call an umbrella conscience.
Answer:
Through this line the author wants to expose the so-called civilised people who not only defame society but also lose their morals. They are also tempted to get a good thing in exchange. So, they do it. It is umbrella conscience.

Question 2.
He would never put his hand in another’s pocket, cf forge a cheque or rob a till not even if he had the chance.
Answer:
The author says that the people of umbrella conscience do not put their hands in another’s pocket, forge or rob even if they get a fair chance for it. They only pick your umbrella in exchange.

Question 3.
Quite impeccable people, people who ordinarily seem unspotted from the world, are afflicted with umbrella morals.
Answer:
The people who are in the habit of picking up other’s things always escape from being seen. They do it in such a manner that they can’t be spotted. They are affected with umbrella morals.

Grammar

Look at the following sentences:

1. A sharp shower came on as I walked along the Strand, but I did not put up my umbrella. The truth is I couldn’t put up my umbrella.
2. The frame would not work for one thing, and if it had worked, I would not have put the thing up, for I would no more be seen under such a travesty of an umbrella than Falstaff would be seen marching through Coventry with his regiment of ragamuffins.
3. He would never put his hand in another’s pocket, or forge a cheque or rob a till not even if he had the chance. The italicised words in these sentences are Modal verbs.

4. Modal verbs express ability, permission, wish, etc. to do something. (I may/can must swim.) Many modal verbs cannot be used in all the English tenses.

The main characteristics of Modals are:

  • They never change their form irrespective of the subject of the sentence.
  • …thy do not change to show past tense.
  • They all carry the negative of the sentence by the addition of not/n’t.
  • They all form questions by inversion with the subject of the sentence.

Fill in the blanks in the following sentences with appropriate modal verbs:

1. I think you should take an umbrella. It ………. rain. (future possibility)
2. You……. pay income tax. (obligation)
3. You ………. leave now. (permission)
4. Be careful with that gun. It ……….. be loaded. (possibility)
5. ………… you speak English well? (ability)
6. I ……. come tomorrow. (future promise)
7. ……….. you please close the door? (request for action)
8. If you want to catch the train you start at once. (desirability)
9. You ………… not talk in the library.(prohibition)
10. The teacher said to him,’You …..do your homework again. (Absence of obligation)

Answer:

  1. mighty/may
  2. must
  3. can
  4. may
  5. can
  6. will
  7. will
  8. should
  9. can
  10. have to.

On Umbrella Morals Passages for Comprehension

Read the following passages carefully and answer the questions that follow them:

1. And as for books, who has any morals where they are concerned? I remember some years ago the library of a famous divine and literary critic, who had died, being sold. It was a splendid library of rare books, chiefly concerned with seventeenth-century writers, about whom he was a distinguished authority. Multitudes of the books had the marks of libraries all over the country. He had borrowed them and never found a convenient opportunity of returning them. They clung to him like precedents to law. Yet he was a
holy man and preached admirable sermons, as I can bear witness. And, if you press me on the point, I shall have to own that it is hard to part with a book you have come to love. (Page 73)

Questions:
(i) Where did the author see a library? How did the man collect the books in his library?
(ii) Find a word similar in meaning to ‘praiseworthy’.
(iii) Give a word opposite in meaning to ‘common’.
(iv) Give noun form of the word ‘admirable’.
Answers:
(i) The author saw a library of a famous divine and literary .critic. He had collected books by borrowing and never returning the books of other libraries or from his friends.
(ii) Admirable has similar meaning to ‘praiseworthy’.
(iii) Rare is opposite in meaning to ‘common’.
(iv) Admiration is the noun form of ‘admirable’.

2. Be it observed, it was the name on the umbrella that saved the situation in this case.

That is the way to circumvent the man with an umbrella conscience. I see him eyeing his exchange with a secret joy; then he observes the name and address and his solemn conviction that he is an honest man does the rest. After my experience to-day, I think I will engrave my name on my umbrella. But not on that baggy thing standing in the corner. I do not care who relieves me of that. It is any body’s for the taking. (Page 74)

Questions:
(i) What experience does the author narrate here?
(ii) Find a word similar in meaning to ‘inner sense’.
(iii) Make a sentence with the word ‘exchange’.
(iv) Make noun from ‘observe’.
Answers:
(i) Here the author narrates his experience when he went to return the umbrella of a politician.
(ii) Conscience is a word similar in meaning to ‘inner sense’.
(iii) I got a new bike in exchange of my old one.
(iv) Noun from ‘observe’ is ‘observation’.

for more solutions so follow on (Google News) and Subscribe our YT Channel (Science Hindi) and share this article with your friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *